MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO ANKARA ŞUBESİ 22. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI YAYIMLANDI


HABER


 
EMO Ankara Şubesi 22. Dönem Çalışma programı yayımlandı. Çalışma programı, “Genel Çalışmalar, Şube Yönetim Kurulu Çalışmaları, Şube Denetçileri, TMMOB`ye Bağlı Odalar, Emek ve Meslek Örgütleri, Kent Konseyleri ve Forumlarla İlişkiler, Üniversiteler İle İlişkiler Belediyeler, Dağıtım Şirketleri ve Sektör Dernekleri İle İlişkiler, Teknik Büro Hizmetleri Eğitim Merkezi, Üye İlişkileri ve Örgütlenme, EMO-Genç Çalışmaları, Basın-Yayın Faaliyetleri, Temsilcilik Çalışmaları, Komisyon Çalışmaları, Dönemsel Etkinlikler” bölümlerinden oluşuyor. EMO Ankara Şubesi 22. Dönem Çalışma Programı’na haberin devamında ulaşabilirsiniz.
 

Giriş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi‘nin 15-16 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen 22. Olağan Genel Kurulu süreçlerinde tartışılan ve genel kurulda kabul gören yaklaşımdan hareketle meslek ve mücadele örgütü olmanın diyalektik bütünlüğünün hayata geçirilmesi için önceki dönemlerin birikimleri ışığında özelde Şubemiz, genelde ise Odamız ve TMMOB‘nin örgütsel bütünlüğü içerisinde dönem çalışmalarının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda 22. Olağan Genel Kurulu‘na sunulan ve üyelerimiz tarafından kabul edilen Genel Kurul Komisyon raporları ve önergeler EMO Ankara Şubesi 22. Döneminin temel omurgasını oluşturacaktır.

Genel Çalışmalar

Ülkemizde iktidarın demokrasi güçlerini boğmaya çalışan politikaları son dönemde baskısını daha da arttırmış, bu baskıcı rejim medya, hukuk, sermaye çevrelerini tamamen kuşatmış durumdadır. Bunlar da yetmezmiş gibi 17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluk operasyonları, ortaya çıkan ses kayıtları ile kamuoyu vicdanı yaralanmıştır. Halkın vergileri ile oluşturulan devlet kaynaklarını denetlemekle yükümlü Sayıştay raporları yıllardır "teknik" gerekçelerle açıklanmamış, oluşturulan "havuz"larla bu kaynaklar otoriter rejimin sermaye ayağını desteklemiştir.

12 yıllık iktidarı döneminde hukuku işine geldiği gibi yorumlamaktan ve biçimlendirmekten çekinmeyen siyasi iktidar, aynı tavrını son dönemde de sürdürmüş ve kendine yönelik en ufak adli soruşturmayı dahi "darbe" kisvesi altında savuşturmaya çalışmıştır. Oysa gazetecilerin, sendikacıların, aydınların tutuklama kararlarının altında imzası bulunan hakim ve savcılarla yıllardır birlikte hareket eden bu siyasi iktidarın ta kendisidir.

Kavramların, olguların içinin boşaltıldığı, rantın ve beton bloklarının kutsandığı bu süreçte yaşam alanlarına sahip çıkan, yaşadığı doğa ile kendi yaşamı arasındaki diyalektik ilişkiyi kavrayan, otoriter sisteme öfkesi biriken halk yığınları 31 Mayıs 2013 tarihinde Taksim Gezi Parkı‘nda "3-5 ağacı" korumak için mücadeleye başlamış, ceberrut sistem kolluk güçleri marifetiyle en sert biçimde bu eyleme müdahale etmiş ve bu kıvılcım tüm ülke geneline ve ülke dışına sıçramıştır.

Siyasi iktidar en temel insan hakkı olan gösteri ve eylem yapma hakkını da yine benzer gerekçelerle savuşturmaya çalışmış, kolluk kuvvetleri 8 gencecik insanı öldürmüş, elindeki tüm imkanlarla halkı faşizan bir biçimde sokaktan uzak tutmaya çalışmıştır. 12 yıl boyunca siyasi iktidarın uygulamalarına tepki verenler uzun bir süre sonra kitlesel eylemlerle korku duvarını aşmıştır.

Ortadoğu coğrafyasında ise kan ve gözyaşı ile beslenen iktidarların kirli oyunları artık gün yüzüne çıkmıştır. "Daha fazla demokrasi" talepleri emperyalizm tarafından kontrol altına alınmış ve "daha fazla petrol" ile sonuçlanmıştır. Binlerce yıldır barış içinde yaşayan halklar birbirleriyle savaşır hale gelmiştir. Tam da bu noktada bize düşen halkların kardeşliği ve bir arada yaşama talebini daha yüksek sesle dile getirmek, savaşın en karanlık günlerinde bile bu umudumuzu diri tutmaktır. Çünkü biliyoruz ki iktidarlar ve hükümranlıklar gelip geçicidir ve dünya üzerindeki tüm kadim halklar elbette barışı beraber inşa edeceklerdir. Suriye ile yaşatılan gerilim ve kirli siyaset bize şunu göstermiştir ki, Ortadoğu coğrafyasının kaderini cetvelle çizilmiş sınırlar ve atanmış iktidarlar değil, bin yıllardır bir arada beraber yaşamış halklar belirleyecektir. Bize düşen görev barıştan yana tavrımızı sürdürmek,  özellikle Suriye`de yürütülen kirli savaşın içine çekilme ve tarafı olma çabalarını boşa çıkaracak politikaları desteklemeye devam etmektir.

Sürecin politik niteliğinin yanında mesleki ve teknik sorumluluğunun gereğini yerine getiren ve Taksim Dayanışması‘nın asılları içerisinde yer alan TMMOB, Gezi süreci devam ederken siyasi iktidar tarafından "yeni" bir kuşatma ile karşı karşıya kalmıştır. Anayasa‘nın 135. maddesi başta olmak üzere tüm düzenlemelerle, ülke sınırları içerisinde üretilen mühendislik hizmetlerinin kamusal yararını incelemekle yükümlü olan TMMOB‘nin 2013 yılının Temmuz ayında, Gezi sürecinin başlamasından 1 ay sonra bir gece yarısı TBMM‘ye getirilen İmar Yasası‘ndaki değişiklik ile ekonomik döngüsü kısıtlanmıştır. Siyasi iktidar ve teorisyenlerine göre ekonomik gelirleri kısıtlanan TMMOB‘nin sesi kısılacak, mücadelesi kırılacak idi.

2008 yılında Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu eliyle başlatılan süreç, genel seçimlerden önce başlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın kurulmasıyla üst boyuta tırmanan politikalarla bütünleşmiş, bugün ise Odamız ve TMMOB`ye bağlı 11 Oda bakanlıkların idari ve mali "denetim"ine tabi kılınmıştır. Bu durum, anayasal bir kurum olan TMMOB ve Odalarımızın yasal dayanaklarına aykırıdır. Kamu yönetimini, ülke imarını, yapı, kent, eğitim, sağlık, tarım, enerji, su, çevre ve koruma alanlarını, din, aile, kadın, çocuk gibi sosyal politika alanlarını ve TMMOB ile TTB mevzuatını değiştirmeye yönelik Kanun Hükmünde Kararnamelerle önemli değişiklikler yapılmaktadır.

Bu değişiklikler çok kapsamlıdır, ülkemiz ve bizim için yaşamsal önemi bulunmaktadır ve bu kanun hükmünde kararnameler aracılığıyla yetki ve sorumlukları gasp edilmeye çalışılan TMMOB`nin buna tarihsel direnme hakkı olduğu kuşkuya yer bırakmayacak şekilde açıktır.

Piyasacı iktidarın hedefe giden yolda ona engel oluşturan yapıları tasfiye etme gayreti, kendisine yeni rant alanları yaratma ve izlenen sermaye birikim modeliyle bağıntılıdır. Kamu yararını koruma gayesiyle hareket eden TMMOB`ye dönük tutum; sanayi, mühendislik ve kamu yararı, kamusal denetim konularıyla ilgilidir, onlardan ayrı düşünülemez. Bu yanıyla, TMMOB`nin mesleki uzmanlık alanına giren konuları ve bu hizmet alanlarını AKP ve düzen rantçılığına terk etmeme mücadelesi, iktidarın diğer toplumsal alanlardaki benzer uygulamalarına karşı gelişen muhalefetle de yakın ilişki içerisinde olmayı doğal olarak gerektirmektedir.

1970‘li yıllardan bu yana bilimi ve tekniği sömürgenlerin değil halkın hizmetine sunma şiarıyla mücadele eden TMMOB ve bağlı Odaları, yapılan değişikliklerin mücadeleyi zayıflatmayacağını, siyasi iktidarın TMMOB‘yi kuşatamayacağının bilincindedir. Yapılan tüm düzenlemelerin TMMOB örgütlülüğünü dağıtmaktan öte doğaya, insanlığa ve bilime karşı olduğunu yüksek sesle haykırmaya devam edeceğiz. Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporları ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK), genelgelerle mesnetsiz bir biçimde köşeye sıkıştırılmaya çalışılan TMMOB‘nin varlığının önemini, TMMOB‘siz bir ülkenin geleceğinin karanlığını kamuoyuna anlatmayı ve ikna etmeyi önüne koyan EMO Ankara Şubesi, TMMOB‘nin 1970‘li yıllardaki dinamiğini ve eylem-söylem bütünlüğünü sahiplenerek gereğini yapacaktır.

EMO Ankara Şubesi Gezi ruhunun yarattığı motivasyon ve heyecan ile tüm emek ve demokrasi güçleri ile neo-liberalizm ve onun yarattığı tahribatların giderilmesine odaklanacaktır. Bu kapsamda başta Ankara olmak üzere tüm Şube coğrafyasında meslek alanlarımızın kamusal sorumluluğunu öne çıkaracak, bu alanlardaki ihmalleri, sorunları tüm kamuoyu ile paylaşmaya ve bu çerçevede oluşturulan platformlarda yer almaya devam edecektir. Toplumsal mücadelenin asıl mücadele hattını oluşturduğunu göz ardı etmeden hukuksal mücadeleler verecek ve bu konuda diğer meslek örgütleri ile ortak çalışmalar yürütecektir.

"Kalkınmacılık" paradigmasının yarattığı manipülasyonu göz ardı etmeksizin planlı gelişmeyi savunan, "kalkınma"nın emekçiler ve ezilenler üzerindeki baskıyı arttırdığının farkında olan, tüm üyelerinin mesleki ve teknik bilgi birikimlerini geliştirirken meslek ve ülke sorunlarını birbirinden ayırt etmeyen yaklaşımımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

90‘lı yılların ortasında ülkemizin Gümrük Birliği‘ne üye olması ile başlayan, 2000‘li yıllarda Avrupa Birliği‘ne uyum süreci ile ayyuka çıkan neo-liberal savrulmaların tüm kurumlara bulaştırdığı belgelendirme, uygunluk değerlendirme kuruluşları, muayene kuruluşu adı altındaki ticari yaklaşımlara prim verilmeyecek, kamusal alanın tasfiye ve tahrip edildiği ortamları içselleştirmek yerine bunların mücadele yöntemleri ve başlıkları olarak tariflenmesine çaba harcanacaktır. Bu bağlamdaki tartışmalarda her zaman üyeden ve meslekten yana çözüm, yukarıda anlatılan genel yaklaşım göz ardı edilmeden tartışılarak geliştirilecektir.

TMMOB ve bağlı Odalarını devre dışı bırakmaya çalışan yaklaşımlara prim vermeden, baskılara boyun eğmeyen, bilakis bunlarla mücadele eden, mücadele pratiğini geliştirirken ülkenin toplumsal dinamiklerini ve tarihsel sorumluluğunu/konumunu göz ardı etmeyen, bu mücadele pratiğinin tüm emek ve demokrasi güçleri ile bir arada durma pratiği ile şekillenmesi gerçeğine uygun bir yaklaşım sürdüreceğiz.

Örgüt içi demokrasinin önemli bir koşulu olan katılımcılığı teşvik eden, kendi özerk yapısı içerisinde oluşturduğu tüzük ve yönetmeliklere uygun bir anlayışla, ilkesel düzlemde, örgütün tüm birimlerinde aynı yaklaşımı savunacaktır. 21. Dönemde Şubemiz tarafından gerçekleştirilen Hizmet Üretimi Çalıştayı ile EMO Örgütlülüğünün Geliştirilmesi Çalıştayı`nda da ayrıntılı olarak tartışılan kamusal alanın tasfiyesi ile insanların can ve mal güvenliği açısından yaratılan boşluk ve kaosun üyelerimiz ve Odamız üzerine etkileri konusunda çalışmalar yapılarak, can ve mal güvenliği açısından üzerimize düşen görevleri kamusal niteliğimiz açısından yerine getireceğiz.

Şube Yönetim Kurulu Çalışmaları

  • Yönetim Kurulu`nun yapacağı çalışmalarda kolektif çalışma biçimi esastır. Alınacak kararlarda mümkün olan en geniş kesimin karar alma süreçlerine katılımı için çalışılacaktır. Üzerinde uzlaşılamayan başlıklar hakkında tartışma süreçleri örülecek ve oy birliği esasından hareketle karşılıklı ikna süreçleri işletilecektir.
  • Yönetim Kurulu düzenli olarak her hafta toplanacak, anlık gelişmelere bağlı olarak olağanüstü toplantılar yapılacaktır.
  • Yönetim Kurulu toplantılarına asıl üyelerin yanında yedek üyelerin ve Şube profesyonellerinin de katılımı sağlanacak, bu sayede kolektif iş üretme pratiği hayata geçirilecektir.
  • Danışma Kurulu‘nun her ayın ilk haftası olağan, gerekirse özel gündemli olağanüstü toplanması, kurul toplantılarının Şube organlarının çalışmaları ile yönlendirilmesi, kurul yapısının Şube çalışmalarını ve örgütlülüğünü geliştirici yönde tartışmaların yapılabileceği bir yapıya sahip olması sağlanacaktır.
  • Dört ayda bir Şubeye bağlı İl/İlçe Temsilcilikleri ve Meslek Denetim Büroları ile Şube Koordinasyon toplantıları yapılacaktır.
  • Asıl ve yedek tüm Yönetim Kurulu üyeleri Şube‘nin düzenleyeceği dönemsel etkinliklerin en az birinden sorumlu olacaktır.
  • Asıl ve yedek tüm Yönetim Kurulu üyelerinin Şube bünyesinde kurulacak komisyonların en az birinden sorumlu olması ve komisyonların hazırlayacağı raporların bu üyeler tarafından Yönetim Kurulu gündemine taşınması sağlanacaktır.

Şube Denetçileri

  • Şube Denetçileri Yönetim Kurulu Yazman ve Sayman üyeleri ile eş güdümlü çalışacaktır.
  • Temsilcilik denetlemeleri, mevcut işleyiş içerisindeki ihtiyaçlar ve denetçilerin çalışma koşullarına dair düzenlemeler öncelikli olarak bu üyeler tarafından belirlenecektir.
  • Temsilcilik denetlemeleri sonrasında oluşturulacak raporlar önce Yazman veya Sayman üye tarafından incelenecek, ardından da Yönetim Kurulu‘nun gündemine taşınacaktır.
  • Şube Denetçileri bağlı birimlerini yılda en az iki kez denetleyeceklerdir.
  • Şube Denetçilerinin yaptığı denetlemeler sonrası yönetim kurulu üyeleri ve şube denetçileri genel bir değerlendirme toplantısı yapacaklardır.

 

TMMOB‘ye bağlı Odalar, Emek ve Meslek Örgütleri, Kent Konseyleri ve Forumlarla ilişkiler

  • TMMOB‘ye bağlı Odaların birimleri ile şube coğrafyasındaki İKK`ları düzleminde ilişkiler kurulmaya devam edilecektir.
  • NKP Ankara çalışmalarının tekrar canlandırılabilmesi ve aktif bir şekilde yürütülmesi için çaba harcanacaktır.
  • Başta Ankara‘da olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerinin bir arada iş üretebileceği platformlarda aktif olarak yer alınacaktır.
  • Meslek alanlarımızdan doğru kent gündemini ilgilendiren konularda kamuoyunu bilgilendiren tüm etkinliklerde ve platformlarda yer alınacaktır. Özellikle gezi direnişi sürecinden sonra güçlenen yerel hareketlerle, mesleki bilgi ve birikimlerimizi aktaracağımız ve kuracağımız kent komisyonu üzerinden kent suçlarına müdahil olacağımız ilişkiler oluşturulmaya çalışılacaktır.

 

Üniversiteler ile ilişkiler

  • Şubemiz coğrafyasındaki Üniversiteler ile var olan ilişkiler daha da geliştirilerek kurumsallaştırılacaktır.
  • Akademisyenlerin Oda faaliyetlerine etkin katılımını sağlamak amacıyla, oda-üniversite-akademisyen çalışma grubu kurulacaktır.
  • Üniversite-laboratuar-akademisyen-ders veritabanının kurulması için çaba harcanacaktır.
  • Şubemiz coğrafyasındaki bölüm başkanları ile yılda bir kez değerlendirme toplantısı yapılacaktır.
  • Meslekte ihtisas sahibi üyelerimizden Bilim Kurulu oluşturulacaktır. Bu üyelerimizin katkılarının ilgili alanlarda (basın açıklaması, kent suçları, etik gibi) yol gösterici olması sağlanacaktır.

 

Belediyeler, Dağıtım Şirketleri ve Sektör Dernekleri ile ilişkiler

  • Kamu yararına protokoller çerçevesinde belediyelerle ve dağıtım şirketleri ile ilişkiye geçilecek ve var olan ilişkiler geliştirilmeye çalışılacaktır.
  • Dağıtım bölgelerinde yaşanılan problemler tespit edilecek, çözümleri için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.
  • Şubemiz coğrafyasındaki sektör dernekleri ile odamız uzmanlık alanları, eğitim ve örgütlenme faaliyetlerimiz konusunda ilişkiler kurulacaktır.

 

Teknik Büro Hizmetleri

  • Teknik Büro, SMM üye ve üyelerin mesleki faaliyetleri kapsamındaki mesleki denetimine yönelik çalışmalarda bulunacaktır.
  • İlgili yönetmelikler ve tip sözleşmelere yönelik çalışmalar yapacaktır.
  • Temsilciliklerdeki personel, Temsilci ve Temsilci Yardımcılarına mesleki denetim konusunda zaman zaman büro tarafından eğitim verilmeye devam edecektir.
  • Her ay en az 6 SMM bürosunun ziyaret edilmesi Teknik Büro tarafından planlanacaktır. Benzer faaliyet Şubeye bağlı İl/İlçe Temsilcilikleri ve Mesleki Denetim Büroları‘nda da hayata geçirilecektir.
  • Test, ölçüm ve bilirkişilik hizmetlerimizin daha nitelikli yapılması için bilirkişi havuzumuz genişletilecek, işsiz meslektaşlarımıza bu listelerde öncelik tanınacaktır.
  • Bilirkişilik hizmetlerinde kullanılan ekipmanlar, güncel teknolojik gelişmelere paralel olarak yenilenecek ve yeni İSG kanunu kapsamında kullandığımız formlar diğer şubelerle ortaklaştırılacaktır.
  • Eğitim merkezine, düzenlenecek olan eğitimlerle ilgili destek olacaktır.

 

Eğitim Merkezi

  • Odamıza üye tüm disiplinlerin mesleki gelişimine ve güncel teknolojileri takip etmesine yarar sağlayacak olan eğitim, söyleşi, seminer, firma sunumları Eğitim Komisyonu ile birlikte planlanacaktır.
  • MDK‘ların kendi alanlarına yönelik eğitimleri örgütlemesi için Eğitim Merkezi MDK‘lar ile eş güdümlü çalışacaktır.
  • 2004 yılında başlatılan Mühendislik Geliştirme Eğitimleri (MÜGE) programı Eğitim Komisyonu ile eş güdüm dâhilinde kapsamı ve uygulama alanı genişletilerek sürdürülecektir.
  • MİSEM eğitimci havuzunun arttırılması için çalışmalar yürütülecektir.
  • Şube merkezinde düzenlenen eğitimlerin Temsilciliklerde de yapılmasına çalışılacaktır.
  • Eğitimlerin üyelerimizin yoğun olarak bulunduğu Oda dışındaki mekânlarda üniversite, teknokent, organize sanayi bölgeleri vb. yerlerde yapılmasına çalışılacaktır.

 

Üye İlişkileri ve Örgütlenme, EMO-Genç Çalışmaları

  • 21. Dönemde başlatılan işyeri ziyaretlerine programlı şekilde devam edilecektir.
  • İşyeri ziyaretlerinden derlenen bilgiler Üye İlişkileri ve Örgütlenme Komisyonu aracılığıyla eğitim, sosyal etkinlik çalışmalarında değerlendirecek, bu bilgiler yıllık rapor halinde yayınlanacaktır.
  • Ziyaret edilen iş yerlerinde değerlendirme formları düzenlenecek, formların değerlendirilmesi sonrasında ziyaret edilen üyelerin düşünceleri, talepleri doğrultusunda çalışma yapılacaktır.
  • Geriye dönük aidat uygulamasının genç meslektaşlarımızın Odamıza üye olmasını engelleyici bir uygulama oluşturduğu gerçeğinden hareketle bu konudaki düzenlemenin üyeden yana bir çözüme dönüşmesi için çalışma yürütülecektir.
  • İşsiz meslektaşlarımıza iş bulma konusunda Örgütlenme Sekreterliği koordinatörlüğünde çalışmalar yürütülecektir.
  • İşyeri temsilciliklerini daha etkin bir hale getirerek, bunları yaygınlaştırma yönünde çalışmalar yürütülecektir. İşyeri temsilciliklerinden oluşacak "İşyeri Temsilciler Kurulu" ile 6 ayda bir değerlendirme toplantısı yapılacak, Odamızın işyerlerindeki çalışmaları değerlendirilecektir.
  • Genel Üye toplantılarına devam edilecektir.
  • Şube Örgütlenme Sekreterliği için Sekreter Yardımcısı istihdam edilerek güçlendirilecektir.
  • MİSEM veya diğer ücretli eğitimlerde işsiz üyelerimize ve EMO-Genç üyelerimize yönelik üye lehine ücret düzenlemesi yapılacak ve yeni mezunların işe girene kadar tüm eğitimlerden ücretsiz yararlanmaları için çalışma yürütülecektir.
  • Sendika ve iş güvencesinden yoksun özel sektörde ücretli çalışan üyelerimiz ile mesleki görevlerini yerine getirme ve özlük hakları açısından problemler yaşayan kamu çalışanı üyelerimize, hukuki danışmanlık uygulamasının işlevselliği ve yaygınlığı üzerinde çalışmalar yürütülecektir.
  • Kadın, genç, emekli ve işsiz üyelerimize yönelik özel olarak sosyal, sanatsal, kültürel, teknik etkinlikler düzenlenecektir.
  • Öğrenci üye örgütlülüğümüz olan EMO-Genç‘in kendi özerk yapısına herhangi bir müdahalede bulunmadan örgütlülüğünün geliştirilmesi için araçlar geliştirilecektir.
  • Üniversitelerde yaygın olarak yapılmakta olan "EMO Tanıtımı" sunumları kesintisiz sürdürülecek, diğer yandan üniversitelerdeki duyuru panosunun aktif kullanımı, MÜGE Eğitimleri, teknik geziler, sosyal aktivitelerin duyurularının buralara ulaştırılması, üyelerimizin katılımı sağlanacaktır. Üniversitelerin son sınıflarında okuyan öğrenciler için mesleğe hazırlık seminerleri/eğitimleri düzenlenecektir.
  • EMO-Genç Yaz Kampı‘nın sekretaryası Örgütlenme Sekreterliği tarafından yürütülecektir.
  • 22. Dönemde yapılması planlanan çalışmaların ana amacı öğrenci üyelerimizin mezun olduktan sonra da Oda süreçlerinde aktif olarak yer almasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra birlikte iş yapabilme yetisini kazandırabilmek, öğrenci üyelerimizin kendi aralarında tanışma, kaynaşma ve dayanışmasını arttıracak etkinliklerle Oda aidiyetlerini arttırmak, mesleğimizin icra edilmesi konusunda toplumsal sorumluklarımızı tartışmak ve bunu geliştirmek temel hedeflerimiz olacaktır.
  • Ziyaret edilen işyerlerinde, öğrenci üyelerimize staj olanakları sağlanmasına yönelik olarak çaba gösterilecektir.
  • EMO-Genç meclisinin düzenli toplanması sağlanacak ve EMO-Genç temsilcilerinin Şube koordinasyon toplantılarına katılımının sağlanması için çalışmalar yapılacaktır.
  • EMO Örgütlülüğünün Geliştirilmesi Çalıştayı kapsamında gerçekleştirilen üye profil araştırmasının sonuçlarının teknik ve sosyolojik analizi gerçekleştirilecek ve buradan hareketle Örgütlenme biriminin çalışmalarının dinamizminin teorik altyapısı oluşturulacaktır.
  • TMMOB tarafından belirlenen mühendis asgari ücretinin tüm mühendislere uygulanması ve ücret seviyesinin alt sınırının insanca yaşama uygun (minimum yoksulluk sınırının üstünde) bir düzeye çıkarılması için çaba gösterilecektir.

 

Basın-Yayın Faaliyetleri

  • Odamız etkinliklerinin üyeye yansıtıldığı yayın faaliyetleri (bülten, kitap, broşür, web sayfası vb.) periyotlarına uygun bir şekilde düzenli olarak yayımlanmaya devam edecektir.
  • Şubemizin ve Odamızın çalışmalarını, etkinliklerini, raporlarını vb. bilgilerin üyelerimiz ve kamuoyuna başta elektronik tabanlı çözümler olmak üzere yazılı/sesli/görüntülü yöntemlerle en geniş şekilde duyurabilmenin yollarını gerçekleştirecek araçları ortaya çıkarıcı çalışmalar yapılacaktır.
  • Odamıza üye meslek alanlarına yönelik olarak özellikle Şubemiz komisyonları marifetiyle belirli aralıklarla raporlar hazırlanması ve bunların kamuoyu ile paylaşılması sağlanacaktır.
  • Şube Haber Bülteni‘nin meslek alanlarımızdan doğru teknik içeriğinin zenginleştirilmesi, belirlenen periyotta yayınlanması ve dağıtılması için çalışmalar yürütülecektir. Yayın Komisyonu düzenli olarak toplanacak, bültende dosya konuları belirlenerek önceden hazırlık yapılması sağlanacaktır.
  • Odamız tarafında geçmiş yıllarda yayınlanan Elektrik Mühendisliği El Kitabının (Handbook) güncellenerek yayınlanabilmesi için bir çalışma grubu kurulacak ve bu çalışmanın örgüt genelinde Şubemiz sekretaryasında yürütülmesi için Oda Merkezinden yetki istenecektir.

 

Temsilcilik Çalışmaları

  • Şube Denetçilerinin tüm temsilcilikleri yılda en az iki defa denetlemesi sağlanacak, denetleme sonrası oluşturulacak raporlar sayesinde temsilciliklerin idari ve mali işleyişi ile Şube merkezinin eş güdümlü olması sağlanacaktır.
  • Şubemizin ekonomik durumu dahilinde tüm temsilcilik personeli ile yılda en az bir defa toplantı yapılacak ve örgütsel işleyiş konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulacaktır.
  1. Şube merkezinde düzenlenen eğitimler başta olmak üzere Temsilciliklerimizdeki üyelerimizin ihtiyaç duyduğu başlıklarda eğitimler/etkinlikler düzenlenecektir.
  • İhtiyaç halinde ve temsilciliklerin görüşleri doğrultusunda Şube bünyesinde düzenlenecek olan dönemsel etkinliklerin temsilciliklerde de düzenlenmesi sağlanacaktır.
  • Bu programda ifade edilen yaklaşımların Temsilcilikler düzleminde de hayata geçirilmesi için çaba sarf edilecektir.

 

Komisyon Çalışmaları

Şubemiz işleyişinde önemli bir yer kaplayan mesleki ve sosyal etkinliklerin altyapısının hazırlanması ve bunların gerçekleştirilmesi, meslek alanlarımıza yönelik görüş/rapor/çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla komisyonlar kurulacak ve bu komisyonlar arasındaki eş güdümün sağlanması amacıyla da 3 ayda bir komisyon yürütmeleri ile toplantı yapılacaktır. Çoğu zaman karşılaşılan komisyonlara katılım konusundaki olumsuz durumlar için her komisyonun kendi koşullarına uygun önlemler alınacaktır. Her komisyonun dönem başında kendi çalışma programını oluşturması sağlanacak ve bu raporlar Şube Yönetim Kurulu‘na sunulacaktır. Her komisyon toplantı raporlarını düzenli olarak Yönetim Kurulu‘na iletecek ve komisyonların pratik faaliyetlerine yönelik Şube merkezinde bir personel görevlendirilecektir.

Komisyonlardan sorumlu Yönetim Kurulu asıl/yedek üyeleri sorumlu oldukları komisyonlarla ilgili bilgilendirmeyi Yönetim Kurulu toplantılarında yapacaktır. Komisyonların sağlıklı işleyişi için üç kez üst üste komisyon toplantılarına mazeretsiz katılmayan komisyon üyesi ilgili komisyondan azledilecektir. Yanı sıra her komisyon Şube coğrafyası içerisindeki birimlerde etkinlik yapması için teşvik edilecektir.

1.                  Kent Komisyonu

Başta Ankara olmak üzere Şubemiz coğrafyasındaki tüm illerde meslek alanlarımızdan doğru kent gündemini takip etmek, yaşanacak olumsuzluklara refleksi örgütlemek, kent gündemini dinamik bir şekilde takip etmek, kent sakinlerinin güncel olarak bilgilenmelerini sağlamak için düzenli raporlar hazırlayıp kamuoyu ile paylaşmak, mahalle dernekleri, platformlar vd STK ve demokratik kitle örgütlerinde bilgilendirme toplantıları düzenlemek, TMMOB tarafından düzenlenen Kent Sempozyumlarına katkı sağlamak.

2.                  Meslek Dalı Komisyonları (MDK)

Odamız yapısı içinde farklı meslek disiplinlerine dâhil üyeler arasındaki dayanışmayı güçlendirecek politikaların oluşturulması, o meslek alanına özgü bilgi ve deneyim birikiminin oluşturulması, o alana ilişkin Oda birimlerinde yürütülecek çalışmaların eş güdümlenmesi, geliştirilmesi, düzeyinin yükseltilmesi ve üyelerin çıkarlarının korunmasına yönelik çalışma ve örgütlenme faaliyetlerine destek olacaktır. Her MDK‘nın kendine özgü yayın faaliyetine destek olunacaktır. MDK‘ların oluşturulmasına yönelik olarak o mesleğe mensup üyelerin katılımıyla oluşan Meslek Meclisi‘nde seçim yapılacaktır.

3.                  Bilgi ve İletişim Komisyonu

Telekomünikasyon, yayıncılık, iletişim teknolojileri ile ilgili gelişmeleri izleyerek sektörde yaşanabilecek problemlerin önceden tespitine yönelik çalışmalar yapmak, burada yaşanan olumsuzluklara karşı mücadele argümanlarını toplamak, üyelerimizi ve kamuoyunu, sektördeki güncel gelişmelere dair bilgilendirmek, bu alanda Şube bünyesindeki eğitimlerin düzenlenmesine yardımcı olmak ve bu konularda Şube Yönetim Kurulu‘nun çalışmalarına yardımcı olmak.

4.                  Yayın Kurulu

Şubemizin hazırladığı her tür (elektronik, basılı yayın) yayının teknik ve içerik çalışmasını yapmak, yayınların EMO Ankara Şubesi üyelerinin gereksinimlerine cevap verecek bir tarz ve içerik ile hazırlanmasını sağlamak, Şube Haber Bülteni teknik içeriğinin niteliğinin yükseltilmesi için hazırlıklar yapmak.

5.                  Üye İlişkileri ve Örgütlenme Komisyonu

Odamız örgütlülüğünün geliştirilmesi için Örgütlenme Sekreterliği ve işyeri temsilcileri ile eş güdümlü çalışmalar yürütmek. Bunun yanında ücretli çalışan veya işsiz meslektaşlarımızın Odamız örgütlülüğüne dâhil edilmesi ve aktif olarak yer almasının önünü açıcı etkinlikler yapmak üzere "Ücretli veya İşsiz Mühendisler" ve çalışma yaşamında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik Şubemiz Avukatı danışmanlığında "Hukuk" çalışma grupları bu komisyon altında çalışma grupları olarak kurulacaktır.

21. Dönemde başlayan üye ziyaretlerinin programlanması ve gerçekleştirilmesi için Örgütlenme Sekreterliği‘ne destek olmak. Diğer yandan emekli üyelerimizin sorunları ve bu sorunlara çözüm önerilerini araştırmak. Bu alanda çalışma yürüten sendika ile de iletişime geçerek örgütlenmenin sendikal alanla da pekiştirilmesini sağlamak.

6.                  Sosyal Etkinlikler Komisyonu

Odamız üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve teknik içerikli etkinlikler organize etmek, katılım sağlanacak etkinliklerin tür, tarih ve konularına ilişkin Yönetim Kurulu‘nu bilgilendirici ön araştırmalar yapmak, yapılan etkinliklere yönelik katılımcıların dilek, istek, öneri ve eleştirilerini toplamak ve sonraki etkinlikleri bu sonuçları değerlendirerek kurgulamak.

7.                  SMM Komisyonu

SMM uygulamaları hakkında çalışmalar yürütmek, yönetmelik değişikliklerinin kamu kurum ve kuruluşları ile SMM üyelere tanıtımı konusunda özel etkinlikler düzenlemek, SMM olarak çalışan üyelerimizin çalışma alanındaki sorunlar ve çözüm önerileri konusunda Yönetim Kurulu‘na yol gösterici çalışmalarda bulunmak, Mesleki denetim süreçlerine yönelik olarak, fatura denetimi, en az ücret belirlenmesi ve mesleki denetim yöntemleri/bedelleri konusunda Odamızın ve üyelerimizin menfaatini gözeterek çözüm önerileri geliştirmek.

8.                  Kadın Mühendisler Komisyonu

Kadına yönelik ayrımcılık konusunda farkındalığın arttırılmasını, kadınların bu konudaki yasal hakları ve yasal düzenlemeler hakkında bilinçlendirilmesini, mevcut düzenlemelerle sağlanmış olan hakların uygulanması için gerekli etkinlikleri düzenlemek, bunun yanında TMMOB Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı‘nda alınan kararların başta Odamız mevzuatı olmak üzere tüm ilgili yasal düzenlemelere bunun yansıması ve hayata geçirilmesi için çalışmalar örgütlemek.

9.                  Yapı Denetim Komisyonu

Proje ve Uygulama mühendisleri ile kontrol mühendislerinin ortak tavır sergilemeleri için gerekli çalışmaları yapmak, birçok disiplini ilgilendiren yapı denetimi sürecinin kamusal bir anlayışla sürdürülmesi için TMMOB düzeyinde Yapı Denetim Kurultayı düzenlenmesi için çaba harcamak, yapı denetim kanunu ve ilgili mevzuatın mühendisler ve kamu yararına uygulanması için çalışmalar yürütmek.

10.              Eğitim Komisyonu

Üyelerimizin meslek alanlarına ve güncel teknolojileri takip etmesine yönelik olarak eğitim programlarını Eğitim Merkezi ile beraber tespit etmek, yeni eğitim konuları tespit etmek ve bu konularda detay çalışma yapmak, 21. Dönemde başlayan MÜGE‘nin görsellerinin Şube web sitesinden yayınlanması çalışmasını geliştirmek.

11.              Asansör ve Elektromekanik Taşıyıcılar Komisyonu

Asansör ve elektromekanik taşıyıcılar alanında çalışan üyelerimiz arasında bilgi paylaşımı ve yardımlaşmayı sağlamak, gerek kullanıcıların gerekse asansör sektörü çalışanlarının güvenliğinin arttırılması (sağlanması) konusunda kamuoyu oluşturmak ve bu konuda çalışmalar yapmak, teknolojik gelişmeleri takip ederek üyeleri bilgilendirici eğitim ve yayın faaliyetlerinde bulunmak, mevcut ve çalışmaları devam eden mevzuat konusunda çalışmalar yapmak, bu konularda Şube görüşünün oluşturulmasında Yönetim Kurulu‘na destek vermek.

12.              İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu

Çalışma hayatında çalışanların sağlıklarının olumsuz etkilenmemesini, iş kazası ve meslek hastalıklarının oluşmasını önlemek, çalışanların sağlık ve güvenliklerini geliştirilerek iş uyumlarını ve verimliliklerini artırmayı amaçlayan "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" alanında çalışmalar yürütmek ve bilinç oluşturma/yükseltme, ilgili kurumlara görüş sunulması için ve bu alanda çalışan üyelerimizin karşılaştığı sorunlar konusunda çalışmalar yapmak.

Dönemsel Etkinlikler

EMO 44. Olağan Genel Kurulu sonucu oluşacak Yönetim Kurulu‘nun göreve başlamasından sonra Odamız adına aşağıdaki etkinliklerin gerçekleştirilmesi talebinde bulunulacaktır:

  • Biyomedikal Çalıştayı
  • Haberleşme Sistemleri Günleri
  • Otomasyon Günleri
  • Kamusallık Çalıştayı
  • Bitirme Projeleri Sergisi
  • İlk Bildiriler Konferansı
  • Yüksek Gerilim Çalıştayı
  • EMO-Genç Yaz Kampı/Kurultayı

 

SONUÇ OLARAK

Burada sunulan program bir çerçeve niteliğindedir. Çalışma dönemi süresince gelişmelere bağlı olarak, programa yeni hedefler eklenebilecek veya bazı hedefler diğerlerine göre öne çıkabilecektir.

Bizler;

  • Üyesine değer veren ve onun sorunlarına sahip çıkan, çözüm üreten çalışma tarzımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz.
  • Şubemizde oluşturulan bilgi birikimi ve deneyimin diğer şubelerimize ve üyelerimize aktarılması için gerekli çabayı göstereceğiz.
  • Şube çalışmalarında tüm örgütü kucaklayan, katılımcılığı esas alan bir anlayışı sürdüreceğiz.
  • Şube Komisyonlarını; hedeflenen çalışmalara göre oluşturacağız.
  • Meslek alanlarımızla ilgili eğitim, belgelendirme, örgütlenme, kanunlar, yönetmelikler, standartlar ve şartnameler konusunda, çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
  • Mesleki denetimin tarafsız, bağımsız ve kamu yararına çalışan Meslek Odaları tarafından yapılmasını savunmaya devam edeceğiz.
  • Çalışma yaşamını olumsuz yönde etkileyen işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklerin günümüz koşullarına uygun olarak, TMMOB ve bağlı Odaların denetimini arttırıcı yönde yeniden düzenlenmesi için çaba göstereceğiz.
  • Akademik kadroların bilimsel görüş ve çalışmalarını geçen dönem olduğu gibi bu dönemde de yapılacak etkinliklere yansıtarak en verimli şekilde değerlendireceğiz.
  • Demokratik Kitle Örgütleri, Sendikalar, Meslek Kuruluşları ve yerel yönetimlerle var olan ilişkilerin güçlendirilmesi doğrultusundaki çalışmalara devam edeceğiz.
  • TMMOB`nin ve Şubemiz coğrafyasındaki İKK`larının gerçekleştireceği çalışmalara aktif destek vereceğiz.
  • EMO Ankara Şubesi`nin TMMOB örgütlülüğü içindeki yerinin önemini bilerek, DEMOKRAT yapısını koruma ve geliştirme konusunda yoğun çaba sarf edeceğiz.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 579


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.