MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HALİL EKER ANISINA BİLGİ GÜVENLİĞİ VE GÜVENİLİR BİLGİ PANELİ DÜZENLENDİ



 
10 Nisan 2007 tarihinde aramızdan ayrılan EMO Ankara Şubesi 6. ve 7. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Halil Eker anısına 10 Nisan 2014 Perşembe günü Bilgi Güvenliği ve Güvenilir Bilgi Paneli düzenlendi.
 

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akgün Yalçın panelin açılışında Halil Eker anısına yaptığı kısa konuşmada şunları kaydetti: "Sevgili dostlar, değerli meslektaşlarımız Halil Eker`in değerli dava arkadaşları hepiniz hoş geldiniz. Bildiğiniz gibi Halil Eker`i kaybedeli yedi yıl oldu, 10 Nisan 2007`de kaybettik kendisini. Halil Eker, 18. Dönem Odamız Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış ve arkasından 19. 20. ve 24. Dönemlerde Odamız Onur Kurulu Üyeliklerinde bulunmuş arkasından 6. ve 7. Dönemlerde Şube Yönetim Kurulu Üyemiz olarak görev yapmış değerli bir büyüğümüzdür. Tam da ülkenin üzerine karabasan gibi çöken 80`li yıllarda bu zor görevi mücadele arkadaşlarıyla birlikte göğüslemiş ve Odamızın birçok kurulunda görev almış bir büyüğümüzdür. Kendisini yokluğu her geçen gün bizleri etkiliyor ve anısı her daim bize yol gösterecektir. Onların o zorlu dönemlerde yaşamış oldukları, mücadele adına yapmış oldukları, Odamızın altmış yıllık geçmişine döşedikleri tuğlalar hala buralardadır, bu binanın tuğlaları onların elinden geçmiş durumdadır. Hepsini saygıyla anıyoruz."  

Akgün ün ardından eşine duyduğu özlemi dile getiren Gülcan Eker de şöyle konuştu: "Konuşmayı fazla beceremem bizde hep Halil konuşurdu çünkü. Aramızdan ayrılalı yedi yıl geçti, kolay değildi çok zor yıllardı. Ama hayat her şeye rağmen devam ediyor. Halil çok mücadeleci bir insandı ve Oda için çok çalıştı, çabaladı, emek verdi. Görüyorum artık gençler sahip çıkıyorlar Odaya bu da beni sevindiriyor. Onun emeklerinin boşa gitmediğini anlıyorum. Halil`in yaşı çok fazla değildi aslında ama o hastalık onu bizden erken ayırdı. Çok mücadeleciydi demiştik bu hastalıkla da çok mücadele etti ama orda başarılı olamadı ve yedi yıl önce bizleri bırakıp gitti. Bunun yanında Ahmet Altay Varol, Güney Gönenç, aynı zamanda dayım olan Baki Uzel, hepsine rahmet diliyorum, geride kalanlara sağlıklı sıhhatli ömürler diliyorum. Geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum."

Panelin ilk konuşmacısı Bilgisayar Mühendisi İzlem Gözükeleş oldu. Sunusunu gözetim kavramı üzerine kuran Gözükeleş birbirinden farklı gibi görünün ama esasta aynıı şeyi ifade eden ve gözlenmenin farkında olarak "korkacak bir şeyi "ya da "kaybedecek bir şeyi" olmadığını düşünen kesimlerin yaklaşımlarına değindi. Gözetimle elde edilen bilginin işlenmesi sonucu yapılan öngörülere örnek veren Gözükeleş sunusunu şöyle devam ettirdi: "2011 yılında gazetelerde artık devrimlerin ne zaman olacağının önceden kestirilebileceğine dair haberler çıkmıştı. Haberden yola çıkarak bunun nasıl olabileceğini araştırırken habere konu olan Leetaru`nun makalesine rastladım. Leetaru devrimlere dair bu öngörüyü culturomics üzerinden yapıyordu.

Sayısal sözcük biliminin yeni alanlarından biri olan culturomics ile sayısallaştırılmış kitap arşivleri üzerinden insan davranışlarının ve kültürel eğilimlerin nicel analizi yapılabiliyor. Dilin ve kelimelerin kullanımına dikkat ediliyor.

Fakat Leetaru, kitapların geçmişe dair bilgi verebilceğini söylüyor. Günümüzü anlamak için gazete haberlerinden faydalanıyor. Haberlerde kullanılan "ton"un değişimini analiz ediyor. Aynı çalışmayı ikinci dünya savaşında ABD, Japonya`ya yönelik yapmış. Japon radyolarını dinliyorlardı. ABD`ye karşı olan olumsuz tonun yükselmesi, iki ülke arasında patlak verecek savaşın da sinyallerini vermekteydi. Leetaru aynı çalışmayı 100 milyondan fazla makale üzerinden Mısır`ın son 30 yılını inceleyerek yaptı. Ruh durumu araştırılırken berbat, korkunç, hoş vb kelimeler tarandı. Örneğin Summary of World Broadcasts verilerinden son 30 yılda Mısır ile ilgili haberlerin tonu incelendiğinde olumsuzlukların 2011 yılına gelene kadar 2 kat arttığı görülüyor. İlki 1991 yılında körfez savaşı sırasında olmuştu. İkincisi ise 2003`te Irak`ın işgal edildiği dönemde. 1-24 Ocak 2011 tarihlerinde ise Mısır`la ilgili haberlerdeki olumsuzluklar tekrar artmış, zaten Mısır 25 Ocak`ta geniş katılımlı protestolara sahne oldu."

Bu araştırmaların sosyal ağların analizi ile daha ileri götürülebileceğine dikkat çeken Gözükeleş yöntemi ve sonucu bir kenara bırakarak karşı karşıya kalınan olgunun yeni gözetim olduğunu ifade etti. Gözükeleş çok büyük verileri işleyen bu yeni gözetim algısıyla hayatımıza giren veri madenciliği kavramına da dikkat çekti.

Panelin ikinci konuşmacısı Av. Yelda Gizem Ünal`ın salona yönelttiği soruya karşılık sadece bir kişinin herhangi bir sosyal medya hesabı kullanmadığı bilgisi geldi. Ünal salona bu kez vefat edilmesi haline hesaplarının miras gibi alt soylara devredilmesini mi yoksa internet aleminden tamamen silinmek mi istendiği sorusunu yöneltti ve katılımcıları bunun üzerine düşünmeye davet etti. Ankara Barosunun bilgi güvenliği ve bilişim suçları üzerine yürüttüğü çalışmalardan örnekler veren Ünal ülkemizde işlenen veri suçlarına da örnekler verdi ve ekledi: "Kişisel verilerimiz çok basit yollarla herkesin eline geçiyor. Mesela sigortalar birliğinin bir internet sitesi var adınız soyadınızla tüm bilgileriniz ortaya dökülüyor. Onları laıp başka bir sitede kullandığınızda oradan diğer bilgilere ulaşıyorsunuz.  Yani devlet eliyle bilgilerimiz gayet rahat bir biçimde internette geziyor, buna sağlık bilgilerimiz de dâhil. Bugün nereye giderseniz gidin eczanelerin sitemlerinde hangi hastalığınız varmış hangi ilacı kullanmışınız bu bilgiye ulaşılabiliyor. Bütün bunlar hayatı kolaylaştırmakla birlikte yukarıdakilerin de işini kolaylaştırıyor." Konuşmasının başında sorduğu sorulara ilişkin Ünal internette silinme hakkı kavramına değindi ve henüz bunun ülkemizde yasal olarak mümkün olmadığını ancak kazanılan bir emsal davayla literatürümüze giriş yaptığını ifade etti.

"Bir devrimi yaşıyoruz ve onun içindeyiz ister buna bilgi devrimi deyin, ister kaynaşma devrimi deyin bu devrimin adı internet ve biz de onun tam içindeyiz" diyerek konuşmasına başlayan Engür Pişirici internetin aslında kontrolü bizde olmayan büyük bir kabulleniş platformu olduğunu belirtti ve internette sahip olduğumuz tek şeyin kendi ürettiğimiz içerik olduğunu söyledi.  Son yaşanan erişim engelleme uygulamalarından sonra sıkça kullanılan Thor ve VPN gibi uygulamaların sakıncaları hakkında bilgi veren Pişirici şöyle bir örnekle devam etti: "Open SLL kütüphanesinde bir hata oluştu. Bu açık internet güvenliğinin %70`ine tekabül eden bir açıktır. İnternetin %70`ini kapsayan bu güvenlik açığı kısaca şunu yapıyor, sizin web tarayıcınızla bağlandığınız sunucunun hafızasını damp ediyor. Bu ne demek, bu sitede ne var? Çok paralarla satın alınan o web sitesinin elektronik sertifikası var. Onun gizli anahtarı var. Eğer bir eposta sağlayıcısıysa bu eposta kullanıcı adları ve parolaları var, bir sosyal mecra sitesiyse bu insanların yazışmaları var. Kısaca o sunucunun hafızasındaki her şeyi karşı tarafa iletiyor. Bu şu demek sizin şu ana kadar internette gezindiğiniz yaklaşık 3 siteden 2`si bu halde, yaklaşık 3 senedir durum bu, bu demek oluyor ki sizin kullanıcı adlarınız ve parolalarınız şu an başkalarının ellerinde olabilir."

Panel salondan gelen sorular ve cevapları ile sona erdi.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 716


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.