MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

FACİALAR YAZGI DEĞİL İHMALKÂRLIKTIR


BASIN AÇIKLAMASI

BASIN 2014-03                                                      15 NİSAN 2014

YİTİRİLEN İNSANLARIMIZIN ARDINDAN BİNALARDA CAN GÜVENLİĞİ İÇİN ALINACAK TEDBİRLERE BİR KEZ DAHA VURGU YAPMAK İSTİYORUZ
FACİALAR YAZGI DEĞİL İHMALKÂRLIKTIR


11 Nisan 2014 Cuma gecesi saat 20:00 sıralarında İzmir‘in Çiğli İlçesi‘nde, 6783 sokak üzerinde bulunan özel bir huzurevinde çıkan yangında 27 yaşlı insanımızdan 2`si hayatını kaybetmiş, dumandan etkilenen 25 kişi ile 2 itfaiye görevlisinin çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştır. Yangın sonrası yapılan ilk incelemelerde yangının elektrik kontağından çıktığı ve binadaki yangın algılama ve uyarma sistemlerinin çalışmaması nedeniyle yangının büyüdüğü ve ortaya çıkan dumanın etkisiyle iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere 2009 yılında Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde meydana gelen yangında 8 yurttaşımız yaşamını yitirmişti. Bugün de yine benzer bir olay sonucunda 2 yurttaşımızı daha kaybettik.

2009 yılındaki olaydan sonra da Elektrik Mühendisleri Odası olarak uyarılarımız yapmış, sorunun sadece tekil olaylar üzerinde değerlendirilmemesi gerektiğini, olaylara daha bütünsel açıdan yaklaşarak ülkemizde özellikle kamu güvenliğini ilgilendiren konularda yasa ve yönetmelikler hazırlanırken meslek odalarının görüş ve önerilerinin alınması gerektiğinin altını çizmiştik.

Bugün burada asıl sorumlu tutulması gereken; yaşanan felaketlerin önlenmesi için özellikle kamuya açık binaların yapımı ve kullanım ömrü boyunca can güvenliğini içeren unsurlara ilişkin uluslar arası normlara uygun bir mevzuat sistemini oluşturmayan, denetim mekanizmalarını sağlamayan ve böylelikle yurttaşlarımızın can güvenliğini hiçe sayan öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı olduğu kamu idaresidir.  

Yangının çıkış nedeninin elektrik kaynaklı oluşu, yangın alarm sisteminin bakımı, onarımı ve işletmesi yaptırılmadığı için çalışmaz durumda olması gibi konular birebir mesleğimizi ve dolayısıyla Odamızı ilgilendirmektedir.

Binalarda yapılan elektrik tesisatlarının sorunsuz ya da en az sorunla çalışabilmesi için proje, uygulama ve işletme aşamalarında;
•    Tesislerin uzman elektrik mühendisleri tarafından projelendirilmesi
•    Standartlara uygun malzeme seçilmesi
•    Tesisatların elektrik mühendisleri tarafından doğru yapılmasının sağlanması
•    İlgili kurum ve kuruluşlardaki elektrik mühendislerince denetim yapılması
•    Kullanıcının eğitilmesi
•    Elektrik mühendisi işletme ve bakım sorumlusu denetiminin sağlanması
•    Topraklama tesislerinin düzenli ölçümlerinin yapılması, aykırılıkların giderilmesinin sağlanması
gibi yerine getirilmesi gereken koşullar eksiksiz olarak yürütülemediğinde bu gibi faciaları yaşama olasılığımız artmaktadır. Bu koşulları işler hale getirmenin yöntemi, yönetmeliklerin bu koşulları belirlemiş olması ve işletilmesinin mekanizmalarının kurulmuş olmasıdır.



Ülkemizde yürürlükte olan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" yukarıda belirttiğimiz mühendislik gereklerini hüküm haline getirmediği gibi, mesleğimizi ilgilendiren bazı konularda birçok eksiklik ve aksaklıkları da barındırmaktadır. EMO tarafından bu yönetmeliğin, insanların can güvenliğini tehlikeye atan maddelerine, daha yönetmeliğin hazırlık sürecinde yazılı ve sözlü olarak itirazlarda bulunulmuştur. Özellikle yangın algılama ve uyarma sistemleri kurulumu konusunda sınırlandırmaya gidilmesi ya da bazı binalara muafiyet getirilmesi can güvenliği açısından çok büyük risk olarak görülmüştür.

Bu tür felaketlerin yaşanmaması ve ölümlerin olmaması için gerekli teknik ve idari mevzuatlar düzeltilmeli, mühendislik ve mimarlık mesleklerinin binalarda proje, uygulama ve işletme aşamalarında eksiksiz olarak yerine getirilmesinin mekanizmaları kurulmalıdır.

Özellikle kamuya açık binaların yılda en az bir kez ilgili Belediyeler veya ilgili kamu idareleri tarafından yangın algılama ve uyarma sistemlerinin çalışır durumda olup olmadığının, yönetmelik şartlarını karşılayıp karşılamadığının denetlenmesi veya uzman kuruluşlara denetlettirmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde binaların yangın güvenliği açısından riskleri tespit edilip gerekli düzeltme faaliyetleri yapılabilir.

Öte yandan yürürlükteki ‘Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`nde elektrik tesisatlarının yapılması ve güvenlik tedbirlerine ilişkin yeterli düzenlemeler bulunmamaktadır. Mevcut yönetmeliğe göre yapılan tesisatlar, teknik ve güvenlik açıdan yetersiz kalmaktadır. EMO tarafından ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan ‘Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği` taslağı 31 Mayıs 2005 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`na gönderilmiştir. Ancak 9 yıl geçmesine rağmen hala yönetmelik yayımlanmamıştır. Bu nedenle, elektrik tesisatlarının uluslararası normlara uygun ve güvenli bir şekilde yapılması sağlanamamaktadır. Ülkemizde yaşanan elektrik kazalarının ve elektrikten kaynaklanan yangınların tekrarlanmaması için yönetmeliğin bir an önce yayımlanması ve tesisatların buna uygun olarak yapılması gereklidir.

Bizler güvenle yaşanabilir binalar için bu gereksinimi yıllardır ortaya koyarken, ilgili bakanlıklar bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmak yerine hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yıllarda yapı üretiminde proje mesleki denetiminin ilgili meslek odalarınca yapılmaması yönünde mevzuat değişiklikleri yapmış, ilk ağızdan uygulatılması için genelgeler yayınlayarak Belediyelere ve Valiliklere iletmiştir. Kısacası, yıllardır yaptığımız uyarılara kulak verip, proje ve uygulama denetimlerinin eksiksiz yerine getirilmesinin mekanizmalarını sağlamak bir yana, var olan mekanizmalar dahi bürokratik engel olarak görülüp, iptal edilmeye çalışılmaktadır. Bu haliyle bu gibi felaketlerin tekil sorumlularını aramaya çalışmak aymazlık olur. Sorumlular, denetim mekanizmalarının kurulmasına engel olanlardır, sorumlular var olan denetim mekanizmalarını kaldırmaya çalışanlardır.

Dileğimiz bu ve benzeri olayları henüz yaşanmadan önleyecek, kamu can ve mal güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınmasında ortak bir çalışma kültürünü her türlü kaygı ve beklentilerden arındırarak gerçekleştirme konusunda acil olarak düzenlemelerin yapılmasıdır.


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
İZMİR ŞUBESİ
YÖNETİM KURULU

 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

MUTLU BAYRAMLAR

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 300


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.