MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO 44.DÖNEM YÖNETİM KURULU ÜYELERİ BELİRLENDİ


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 44. Olağan Genel Kurulu seçimleri 20 Nisan 2014 Pazra günü EMO Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. EMO 44. Dönem Yönetim Kurulu’na İrfan Şenlik, İbrahim Aksöz, Bahadır Acar, Hüseyin Önder, Hüseyin Yeşil, Erdal Apaçık ve Abdullah Büyükışıklar seçildiler.
 

EMO 44. Dönem Yönetim Kurulu`na İrfan Şenlik, İbrahim Aksöz, Bahadır Acar, Hüseyin Önder, Hüseyin Yeşil, Erdal Apaçık ve Abdullah Büyükışıklar seçildiler. Nuri Sedat Gülşen, Halil Suat Türker, Mehmet Mak, Ümit Erdoğdu, Sevda Elcek, Ercan Ozan ve Mustafa Demirören ise yedek üyeler olarak belirlendi.

EMO 44. Dönem Onur Kurulu`na ise Ahmet Levent Egüz, Ahmet Turan Aydemir, Mustafa Asım Rasan, Tuncay Özkul ve İsa Güngör seçildiler. Nurcan Bircan Yayla, Hüseyin İyiol, Metin Çangalgil, Suat Yılmaz ve Hacer Öztura ise Onur Kurulu yedek üyeleri olarak tespit edildi.

Sonuçlarına göre EMO 44. Dönem Denetleme Kurulu`na Musa Taş, Giyasi Güngör, Serdar Çiftcan, Ethem Atalay Tercan, Hamit Yılmaz Kara, Hüsamettin Pala ve Yusuf Gündoğan seçilirken, yedek üyeler olarak da İrfan Satır, Erdal Arslan, Volkan Gürcan, Serhat Boztaş, Nevzat Çeltek, Devrim Sarı ve Nihat Yılmaz belirlendi.

TMMOB Yönetim Kurulu adaylığına Neriman Usta, Ekrem Gültekin ve Hansel Özgümüş seçilirken, Cengiz Göltaş ise TMMOB Yüksek Onur Kurulu, Fatih Kaymakçıoğlu ise TMMOB Denetleme Kurulu adayları olarak belirlendi. Seçimlerde TMMOB Genel Kurulu`na katılacak 100 EMO delegesi de belirlendi.

 

YÖNETİM KURULU

Asıl

İrfan Şenlik

İbrahim Aksöz

Bahadır Acar

Hüseyin Önder

Hüseyin Yeşil

Erdal Apaçık

Abdullah Büyükışıklar

 

Yedek

Nuri Sedat Gülşen

Halil Suat Türker

Mehmet Mak

Ümit Erdoğdu

Sevda Elcek

Ercan Ozan

Mustafa Demirören

 

ONUR KURULU

 

Asıl

Ahmet Levent Egüz

Ahmet Turan Aydemir

Mustafa Asım Rasan

Tuncay Özkul

İsa Güngör

 

Yedek

Nurcan Bircan Yayla

Hüseyin İyiol

Metin Çangalgil

Suat Yılmaz

Hacer Öztura

 

DENETLEME KURULU

Asıl

Musa Taş

Giyasi Güngör

Serdar Çiftcan

Ethem Atalay Tercan

Hamit Yılmaz Kara

Hüsamettin Pala

Yusuf Gündoğan

 

Yedek

İrfan Satır

Erdal Arslan

Volkan Gürcan

Serhat Boztaş

Nevzat Çeltek

Devrim Sarı

Nihat Yılmaz

 

TMMOB YÖNETİM KURULU ADAYLARI

Neriman Usta

Ekrem Gültekin

Hansel Özgümüş

 

TMMOB YÜKSEK ONUR KURULU ADAYLARI

Cengiz Göltaş

 

TMMOB DENETLEME KURULU ADAYLARI

Fatih Kaymakçıoğlu

 

EMO 44. DÖNEM GENEL KURULU DÜZENLENDİ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 44. Olağan Genel Kurulu 18 Nisan 2014 Cuma günü çalışmalarına başladı. Açılış konuşmalarında verilen birlik ve dayanışma mesajları ile başlayan Genel Kurul`a Gezi Direnişi damgasını vurdu. Genel Kurul`da Gazeteci İsmail Saymaz`a Gezi Direnişi döneminde yaptığı haberler için Hasan Balıkçı Onur Ödülü verildi. İlk gün çalışmaları kapsamında komisyonlar oluşturulurken, 43. dönem çalışma raporları okundu ve raporlar üzerine görüşmelere geçildi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 44. Olağan Genel Kurulu, çalışmalarına 18 Nisan 2014 tarihinde Kocatepe Kültür Merkezi`nden divanın oluşturulması ile başladı. Divan başkanlığına Teoman Alptürk, başkan yardımcılıklarına Yasemin Demet ve Alpaslan Güzeliş, yazmanlıklara ise Zihni Yücel Tekin, Özgür Erdem, Aytaç Sevim ve Sıdıka Ödel oy birliği ile seçildi. Genel Kurul`da TMMOB adına gözlemci olarak TMMOB Yönetim Kurulu 2. Başkanı Züber Akgöl görev yaptı.    Divan ilk olarak EMO 44. Olağan Genel Kurulu‘nun gündeminin okuyarak, oylamaya sundu. Saygı Duruşu`nun ardından Anıtkabir çelenk heyeti belirlenirken, Ankara Kurtuluş Parkı`nda direnişlerini sürdüren Yatağan işçilerinin ziyaret için de bir heyet oluşturuldu. Ardından EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş‘a açılış konuşması için söz verildi.

Genel Kurulu‘nun zor koşullarda yapıldığına dikkat çeken Göltaş konuşmasını şöyle sürdürdü:"AKP`nin ‘Ustalık Dönemi‘ icraatları ile sözün bittiği, her şeyin ayan beyan ortada olduğu günlerde yapıldığından, kendi adıma uzun uzadıya derin tahliller yapacak değilim. Öncelikle, 43. Dönem EMO Yönetim Kurulu olarak çalışma dönemimiz boyunca bizlerle ortak bir çaba ve emek üretimi içerisinde olan, merkez ve şube kurullarımızda görev yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Yine, dönem boyunca başta meslek anadalı komisyonları ile merkez çalışma grupları ve daimi komisyonlarda yer alan arkadaşlarımız, Odamızın kurumsal kimliğinin güçlendirilmesinde ve kamuoyunda saygınlığımızın daha da artmasında önemli bir rol üstlenmişlerdir. Oda çalışanlarımız, geçmişte olduğu gibi yine işlerine karşı gösterdikleri özen ve duyarlılıkları ile ortak yürüyüşümüzün yol arkadaşı olmuşlardır.  Buradan bütün çalışma arkadaşlarımıza Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ediyorum.

"Rehberimiz Bilimsel Özgürlük"

Hasan Balıkçı anısına iki yılda bir verilen Onur Ödülü‘n, bu dönem layık görülen Gazeteci İsmail Saymaz`ın da Genel Kurul‘da olduğunu kaydeden Göltaş,  konuşmasını şöyle sürdürdü:"İlk Genel Kurulu‘nu 26 Aralık 1954 tarihinde gerçekleştiren EMO, kuruluşunun 60. yılını mesleki ve toplumsal mücadelesini sürdürme kararlılığı içinde kutluyor. Mühendislik mesleğinin gelişimi ve bilimin kamu yararına kullanılmasında öncülük yapan EMO, önümüzdeki yıllarda da TMMOB ve bağlı odaları ile birlikte kamu yararını temel alarak bilimsel özgürlüğü rehber edinen bir anlayış içerisinde, onurlu yürüyüşüne ve dik duruşuna devam edecektir.

Bugün, Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektronik, Haberleşme, Kontrol ve Biyomedikal mühendislerinden oluşan 47 bini aşkın üyesi, 14 şubesi, 112 il ve ilçe temsilciliği, 170 işyeri temsilciliği, yüzlerce bilimsel yayını ve 190 çalışanı ile EMO, ülkenin her yerinde 1954‘den beri emek, demokrasi ve mesleki mücadelesini sürdürmektedir.

2014 Yılında 60 yaşına giren örgütlülüğümüz, Türkiye‘nin toplumsal - siyasal yapısı ele alındığında azımsanmayacak değerde tarihsel bir süreci ve birikimi ifade etmektedir. 60 yıllık onurlu yürüyüşümüzün kilometre taşlarını ören değerlerimizi, kaybettiğimiz tüm mücadele arkadaşlarımızı buradan bir kez daha saygıyla anıyoruz. EMO Örgütlülüğünün bugünlere gelmesinde sevgili yol arkadaşlarımız bundan böyle de her dönem anılacaklar ve yolumuza ışık tutmaya devam edeceklerdir.Mesleki bir kongrenin açılış konuşmasında, toplumsal muhalefeti oluşturan kesimlerle emek ve barış eksenli bir dayanışma örgüsünü güçlendirmekten söz ettiğimde, ön sıralarda yeralan bir hocamız "yahu hep mi muhalefeti büyüteceksiniz. Hiç mi iktidar hedefiniz olmayacak Başkan" diye takılmıştı.Sanırım 60 yıllık tarihimizin öyküsü bu cümlede gizli. Evet, hep muhalif olmayı, bulunduğumuz her alanda ve yaptığımız her üretimde deyim yerindeyse şifre çözücü, decoder görevi üstlenmeyi sürdürdük bu altmış yılda.Siyasal iktidarlarla iyi geçinmemiş olmak, onların arka bahçesine, günümüzün deyimiyle yandaş ve yalaka yapılara dönüşmemiş olmak, dönüştürmek isteyenlere izin vermeden bağımsız ve demokratik kimliğimizi her türlü saldırıya karşı korumak en büyük referans noktamız olmuştur her zaman."

"Yağmaya Karşı Duruşumuz Cezalandırılmak İsteniyor"

EMO‘nun kuruluşunun 60. yılında tarihin hiçbir döneminde karşılaşmadığı kadar büyük bir saldırı altında olduğunu ifade eden Göltaş, "Gerici ve piyasacı AKP İktidarı TMMOB ve odamızı ülkemiz kaynaklarının yağma ve talanına karşı duruşu nedeniyle cezalandırmak istiyor" diye konuştu. Son yıllarda AKP eliyle kamusal-toplumsal varlıkların piyasalaştırılması için acımasız bir program uyguladığını kaydeden Göltaş, yaşanılan süreci şöyle özetledi:

"Bu dönemde başta ‘kentsel dönüşüm‘ adı altında yeni rant alanlarının yaratılması başta olmak üzere yapılan her uygulamada; meslek odalarımız; kendi uzmanlık alanları ile ilgili olarak imar planlarından kamulaştırmalara, özelleştirmelerden kamu ihalelerine, nükleer santrallerden, doğayı katleden HES projelerine, ithal kömür ve doğalgaz ile bağımlılığımızı arttıran enerji üretim modellerinden, tarım arazileri, orman alanları, doğal ve tabi SİT alanları, meralar, zeytinlikler ve yaban hayatının korunmasına, yani özetle bu memleketin havasına, suyuna taşına toprağına sahip çıkmak üzere yapılan her yanlış uygulamanın karşısında taraf oldular. Olmaya devam ediyorlar.Bu amaçla TMMOB ve odamız tarafından yaşadığımız tüm bu süreçlere ilişkin olarak kurumlara yazılar yazılmakta, raporlar, yayınlar çıkartılmakta, hukuksal süreçler işletilmekte, sempozyum ve kongreler düzenlenmekte, yerel halkın direnişleri ile dayanışmalar sergilenmekte ve sorunlar toplumsallaştırılarak kamuoyunun vicdanı ile buluşturulmaktadır.Elbette bütün bu çabanın ürünü olarak alınan bir çok olumlu sonuç karşısında siyasal iktidarın sessiz kalması beklenemezdi. Özellikle son dönemde diktatöryal bir yapıya dönüşen siyaset yapma anlayışının ürünü olarak dikensiz bir gül bahçesi yaratmak adına bir taraftan anti demokratik biçimde, kamu yararı içermeyen onlarca yasa ve yönetmelikler çıkarılarken, diğer yandan yasal dayanağını Anayasadan alan kamu kurumu niteliğinde, kamu tüzel kişiliğine sahip TMMOB ve meslek odamızın hak, yetki ve görevleri ellerinden alınmak isteniyor.

Oysa günümüzde mühendislik hizmetleri sanayi, kent ve çevre politikalarının en dinamik gücüdür. Bu durumun aksine uygulanan politikalarda son dönemde yaşanan örnekler olarak bilimsel- teknik gereklerden uzak biçimde, teknik öğretmenlere mühendis unvanı verilmek veya, teknoloji fakülteleri kurmak adı altında mesleki deformasyon yaratılmak, mesleğimiz itibarsızlaştırılmak, meslek odalarımız etkisizleştirilmek, meslektaşlarımız işsizlik ile karşı karşıya bırakılmak isteniyor.

AKP İktidarı`nda, insanca barınma hakkının ve deprem gerçeğinin gerektirdiği yapı denetimi, enerji, tarım, orman, su kaynakları ve kentlerin yönetimi gibi alanlarda mühendislik hizmetlerinde mesleki denetim, periyodik kontrol, ölçüm vb. gibi bilimsel teknik kriterler devre dışı bırakılmaktadır. Yine bu dönemde yaşanan piyasalaşmanın yarattığı kuralsızlık ile işçi sağlığı ve iş güvenliğinin kağıt üzerinde kaldığı, çalışma yaşamında bilimsel- teknik hiçbir önlem alınmadığı koşullarda iş kazaları adı altında sistematik cinayetler işlendiği bir dönemin içinden geçiyoruz.

Son olarak buradan bir kez daha sesleniyoruz.Bu egemenlerin dünyası için tarif edilen ‘istikrar, kar ve tüketim‘ onların olsun arkadaşlar. Biz Gezi Direnişi ile başlayan ve ülkenin her kesiminde gencecik insanların yaşamları pahasına AKP faşizmine karşı yarattıkları mücadelenin diliyle konuşmayı sürdüreceğiz. Eşit ve özgür bir ülkede yaşamak için barış ve adaleti savunmaya devam edecek, Yüzümüzü topraklarımıza, derelerimize, madenlerimize, fabrikalarımıza, santrallarımıza, yani ortak yaşamın olduğu her yere çevirmeyi sürdüreceğiz.

Şimdi bize düşen şey, 60. kuruluş yılında, mühendislik mesleğinin gelişimi ve bilimin kamu yararına kullanılmasında öncülük yapan EMO`nun, önümüzdeki yıllarda da TMMOB ve bağlı odaları ile birlikte toplumsal muhalefetin odağında yer alarak, onurlu yürüyüşüne ve dik duruşuna devam etmesi olacaktır."

İsmail Saymaz`a Hasan Balıkçı Onur Ödülü

Göltaş‘ın konuşmasının tamamlamasının ardından Gazeteci İsmail Saymaz‘a Hasan Balıkçı Onur Ödülü‘nün verilmesinin gerekçesi EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Yazmanı Mehmet Bozkırlıoğlu tarafından okundu. Gazeteci İsmail Saymaz‘a ödülü EMO ve şubelerinin kurullarında yer alan isimlerin kürsüyle çağrılması ile birlikte Göltaş tarafından, Gezi Direnişi şehitleri anısına takdim edildi. Ödülü alan Gazeteci İsmail Saymaz EMO`ya teşekkür ederken, meslek yaşamına yeni başladığı dönemde yakından takip ettiği Hasan Balıkçı‘nın anısına kendisine ödül verilmesinin önemine değindi. Ali İsmail Korkmaz için yaptığı haberlere ödül verildiği için ayrıca onurlandığını ifade eden Saymaz, babasının bir elektrik işçisi olarak geçirdiği iş kazası sonucu bir gözünü kaybettiğini ve bir elektrik işçisinin oğlu olarak EMO‘dan ödül almaktan mutluluk duyduğunu vurguladı. Gezi Direnişi`nde gençlerin Türkiye‘de demokrasinin rayına oturması için hayatlarını kaybettiğini ifade eden Saymaz, değişim fikrinin bile terörist ilan edilmeye yettiği bir ülkede, temsili demokrasinin yerine doğrudan demokrasi için sokağa çıkanları selamladı. Saymaz, "Bu gençler, faali meçhul cinayetlerle kontrgerillanın elinde kirlenen Türk bayrağını temizlediler. Bu gençlerin düştüğü yer yeni bir ülkenin kurulacağı yerdir aynı zamanda" diye konuştu.

Ödül törenin tamamlanmasının ardından konuklardan konuşmak isteyenler sırayla kürsüye davet edildi.

Görgün: Birlikte Mücadeleyi Sürdüreceğiz

DİSK adına EMO 44. Olağan Genel Kurulu‘na katılan Dev-Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, TMMOB‘un 60 yıllık tarihinin aynı zamanda birlikte yürüttükleri mücadelenin de tarihi olduğuna dikkat çekti. EMO`nun sadece ülkemizin değil, Ortadoğu ve Avrupa‘nın da en önemli meslek örgütlerinden biri olduğunu vurgulayan Görgün, "Başka bir dünya mümkün diyen EMO üyeleri tarih boyunca bizimle birlikte bedeller ödedi. Elektrik mühendisleri hep biz işçilerinin yanında oldu" diye konuştu. Ülkenin çok zor günlerden geçtiğini vurgulayan Görgün, "Birlikte mücadele etme geleneğimizi sürdüreceğimize ve güzel günleri birlikte karşılayacağımıza inanıyoruz" diye konuştu. ,

Matkap: Birbirimize Daha Fazla Sarılmalıyız

Gürgün`den sonra kürsüye davet edilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise konuşmasına Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`ın salonda bulunmamasını eleştirerek başladı. Matkap, "Kendisinin işi varsa, müsteşarı, o da yoğun ise yardımcılarından biri katılabilirdi. EMO yalnızca kendi üyelerinin çıkarının korumak için kurulmuş bir örgüt değildir. Ülke yararını gözeten enerji politikalarını savunan EMO‘nun genel kurulundan daha önemli bir toplantıları olamaz" diye konuştu. Aynı panelde konuşmacı olduğu AKP‘nın önemli isimlerinden birinin Anayasa‘da meslek örgütleri için kullanılan "kamu kuruluşu niteliğinde" ibaresinden rahatsız olduğunu ifade ettiğini kaydeden Matkap, "Onlar meslek örgütlerini sivil toplum kuruluş kapsamında görmek istiyor. Bu anlayış tüm niyetlerini de ortaya koyuyor" diye konuştu. AKP`nin TMMOB`‘a ilişkin tutumunu da bu kapsamda değerlendirmek gerektiğine işaret eden Matkap, "AKP`nın TMMOB‘a ilk saldırısı gelirlerinin daraltılmasına yönelik oldu, ikincisi ise odaların bakanlıkların mali ve idari denetimine bağlanmasına ilişkin oldu, üçüncü adım ise odaların kapatılması olacaktır" diye konuştu. Geçmişte etkin olarak bilinen birçok kurumun sesinin kısıldığı bu dönemde dayanışmanın önemine işaret eden Matkap, "Gelinen aşamada demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütenlerinin birbirine daha çok sarılması, daha fazla dayanışma göstermesi gerekmektedir. CHP olarak TMMOB ve bağlı odalara daha fazla destek verme kararlığındayız" diye konuştu.

Girgen: İşbirliğinden Mutluyuz

Ardından kürsüye çıkan Kıbrıs Türk EMO Genel Başkanı Mert Girgen ise konuşmasına Genel Kurul‘u Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği adına selamlayarak başladı. Geride kalan 2 yıllık dönemde odalar arasındaki işbirliğine dikkat çeken Girgin, EMO yöneticilerine Kıbrıs EMO çalışmalarına verdikleri destek için teşekkür etti. Kıbrıs Sorunu`na kalıcı çözüm bulunması ve var olma mücadelesi yürüttüklerini kaydeden Girgin, TMMOB`un ise haklarının koruyarak, ayakta durma mücadelesi verdiğini vurguladı. Girgen, "Elektrik mühendislerinin toplumların en aydın ve ufku açık kesimini temsil ettiği inancındayım. EMO Genel Kurulu‘nun bu doğrultuda en demokratik şekilde geçeceğine inanıyorum" dedi.

Karabulut: İnisiyatif Direnişçide

Girgen‘nin ardından söz alan Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut ise konuşmasına EMO ile HES, baz istasyonu ve nükleer enerji santrallara karşı birlikte mücadele yürüttüklerini ifade ederek ve EMO‘nun önemine dikkat çekerek başladı. Demokrasi ve yargının işlemez hale gelmesi ile birlikte insanların temsili demokrasinin tıkanan kanalları yerine sokakta doğrudan demokrasi ile inisiyatifi ele almaya çalıştığını ifade eden Karabulut, "12 Eylül‘den bu yana vurulan faşizm zinciri ilk kez Haziran Direnişi`nde kırılmış oldu" diye konuştu. Egemenler arası fraksiyon çatışmaları ile inisiyatifi sokaktan geri alama girişimlerine değinen Karabulut, bu yılki 1 Mayıs kutlaması ile birlikte inisiyatifin yeniden sokaktaki direnişçilere geçeceğini vurguladı. Emek ve meslek örgütlerine büyük görevler düştüğünü kaydeden Karabulut, AKP‘ye ve onun neoliberal politikalarına karşı emekten ve demokrasiden yana yeni bir kutup oluşturulması çağrısından bulundu.

Ayber‘den Birlikte Mücadele Vurgusu

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Feyzi Ayber ise konuşmasına kongrenin yapıldığı dönemde Ukrayna ve Suriye‘de yaşanan çatışmalara dikkat çekerek başladı. Önümüzdeki aylarda savaş tehditlerine karı barış mücadelesi yürütmek durumunda kalacaklarını ifade eden Ayber, "AKP seçimde aldığı oyu diktatörlük hırsı için kullanıyor. Aslında başarılı da olmamıştır" dedi. Toplumun AKP‘nın sürdürdüğü politikalara karşı itirazlarını Haziran Direnişi‘nde gösterdiğini vurgulayan Ayber, işçi sınıfının sorunlarının ağırlaştığına ve iş cinayetlerinin artığına işaret etti. AKP‘nin HES‘ler ve nükleer santrallara ağırlık veren çarpık enerji politikalarını sürdürdüğü kaydeden Ayber, inanç ve etnik farklılıkların istismar edildiğini ifade etti. Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen meslek örgütlerinin dik duruşunu sürüdüğünü vurgulana Ayber, "Odalar ve sendikalarda her türlü farklılıklarımıza rağmen birlikte mücadeleyi zorlayarak, AKP`yi ve yürüttüğü faşist politikaları ortadan kaldırmalıyız. Gelecek işçi sınıfının ve dünya halklarının olacaktır" diye konuştu.

Özbek: Gezi Ruhu TMMOB‘da

Ayber‘den sonra kürsüye çıkan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Kübülay Özbek ise konuşmasına, ülkenin Suriye‘de adı konulmamış bir savaş içerisinde yer aldığını ifade ederek başladı. Mühendislerin meslek alanlarına yönelik saldırıların sürdüğünü kaydeden Özbek, emir vakiler ile nükleer enerji santralları kurulmak istenmesine vurgu yaptı. AKP‘nin son 10 yıldır sürdürdüğü yıkım politikalara karşı Haziran Direnişi`nin geliştiğini vurgulayan Özbek, TMMOB`nun tüm bileşenleri ile direnişin içinde yer almaktan çok aktif örgütleyicisi konumunda olduğunu vurguladı. EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Metin ve diğer Taksim Dayanışması bileşenlerine yönelik açılan davalara dikkat çeken Özbek, "Tek başlarına Yargılandıklarını sanmasınlar, hepimiz arkalarındayız" diye konuştu. Gezi ruhunun TMMOB ve bağlı odaların genel kurullarına da yansıdığını ifade eden Özbek, "Genel kurullarda birlik içinde davranacak yönetimlerin işbaşına getirileceğine inancımız tamdır" dedi.

Karatay: Sinop Mücadelede Kararlı

Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Zeki Karatay, siyasilerin nükleer santral kurma sevdasını 1950‘li yıllardan bu yana sürdürdüklerini vurgulayarak konuşmasına başladı. Sinop‘ta nükleer santral yapılacak bölgede yer alan 10.5 kilometrekarelik bir alanda ağaç katliamı yapıldığına dikkat çeken Karatay, gelişmeleri şöyle aktardı:"Ağaçların kesilmesi rutin ormancılık işlemi gibi gösteriliyor. Oysaki kesim yapılan bölgede santral kurulması hazırlıkları yapılıyor. Henüz Japonya‘da anlaşama onaylanamamasına rağmen bizde ağaç katliamı gerçekleştiriliyor. Nükleer işbirliği anlaşması Japon Parlamentosu`nun alt kanadında onaylanırken, üst kanattaki oylama, nükleere karşıtlarının yürüttüğü kampanya sonucu ertelendi."

EMO Yönetim Kurulu‘na verdikleri destek için teşekkür eden Karatay, 26 Nisan‘da Sinop‘da gerçekleştirilecek mitinge destek çağrısında bulundu.

Evren: Hiçbirşey Eskisi gibi Olmayacak

Genel Kurul‘da konukların konuşmaları bölümü Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Temsilcisi Saniye Evren‘in kürsüye çıkması ile tamamlandı. Tüm devlet kurumlarının çürüdüğü bir dönemde ortaya çıkan Gezi Direnişi‘nden sonra hiç bir şeyin eskisi gibi olamayacağına işaret eden Evren, "AKP‘nin saldırgan politikalarında tüm ezilenler birlikte payını alıyor" diye konuştu. Demokrasi mücadelesi yürüten meslek örgütleri ve sendikalarla birlikte direneceklerini ifade eden Evren, dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.

Komisyonlar Oluşturuldu

Konuk konuşmacılara ayrılan bölümün tamamlanmasının ardından Genel Kurul kapsamında faaliyet gösterecek komisyonların kurulmasına geçildi. Biyomedikal Komisyonu, Yapı Denetim Komisyonu, SMM Komisyonu, Enerji Komisyonu, Örgütlenme Komisyonu, Elektronik Mühendisliği Komisyonu, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu, Elektrikli Araçlar ve Ulaşım Sistemleri Komisyonu, Kadın Komisyonu,  Bütçe Uygulamaları Esasları Komisyonu, Ücretli ve İşsiz Mühendis Komisyonu, Karar Taslakları Komisyonu, Eğitim Komisyonu, Asansör Komisyonu kurulması yönünde verilen öneriler yapılan oylamanın sonucunda kabul edildi.  Komisyon üyelerinin belirlenmesi ve rapor hazırlamak üzere çalışmaya başlaması ile Genel Kurul çalışmalara öğlen arası verildi.

Çalışma Raporları Okundu

Öğleden sonraki oturumda ise EMO 43. Dönem Çalışma Raporu özeti, EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Yazmanı Mehmet Bozkırlıoğlu tarafından aktarıldı. Mali Rapor ise EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Saymanı İrfan Şenlik tarafından Genel Kurul‘un bilgisine sunuldu. EMO 43. Dönem Denetleme Kurulu Üyesi Ahmet Turan Aydemir tarafından denetleme kurulu raporu, EMO 43. Dönem Onur Kurulu Üyesi Metin Telatar tarafından ise onur kurulu raporu okundu. Böylece raporların görüşülmesine geçildi. Bu bölümde sırasıyla delegelerden Mehmet Özdağ, Galip Duru, Kemal Başaran, Hakkı Ocakaçar, Mustafa Çınarlı, Tanay Sıtkı Uyar, Atiila Erdoğan, Nihat Yılmaz, İlhan Metin, Hakkı Sevim, Beyza Metin, Remzi Çınar, Mehmet Mak, Musa Çeçen ve Selçuk Esen söz alarak, çalışma raporunu değerlendirdi. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 44. Olağan Genel Kurulu ikinci gün çalışmalarına, EMO 43. Dönem Çalışma Raporu`nun görüşülmesiyle başlandı. Görüşmeler sonunda EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu oy birliği ile aklandı. EMO 44. Olağan Genel Kurulu ikinci gün çalışmalarına 19 Nisan 2014 tarihinde saat 09:00`da başladı. Sabah oturumunda EMO 43. Dönem Çalışma Raporu üzerine görüşlerini sunmak üzere delegelerden Hüseyin Yeşil, Ali Yiğit, Gazi İpek, Yusuf Bozkurt ve Pınar Hocaoğulları söz aldı. Çalışma raporları üzerine söz isteyen delegelerin söz haklarını kullanmasının ardından EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş kürsüden eleştirileri yanıtladı ve görüşlerini aktardı. Göltaş`ın ardından EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Karaçay da Genel Kurul‘a hitap etti. Çalışma Raporu üzerine görüşmelerin tamamlanmasının ardından EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu yapılan oylamada oy birliği ile aklandı.

Yeni Dönem Bütçesi Belirlendi

Verilen 5 dakikalık aranın ardından Genel Kurul çalışmaları Bütçe Uygulama Esasları Komisyonu Raporu`nun sunulması ile devam etti. EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Saymanı İrfan Şenlik tarafından okunan rapor kapsamında 2014-2015 yılları tahmini bütçeleri de delegelerin bilgisine sunuldu. Sunumun tamamlanmasının ardından tahmini bütçeler Genel Kurul`da oylanarak, oy birliği ile kabul edildi. Ardından gündemde yer alan "Ana Yönetmelik ve Yönetmelik Değişikliklerinin Görüşülerek Karara Bağlanması" maddesine geçildi. Bu kapsamda önerge olmaması nedeniyle görüşme yapılmadan bu madde geçildi.

Nükleer Önergesi Kabul Edildi

Verilen 30 dakikalık aradan sonra Genel Kurulu çalışmaları Sinop ve Akkuyu`da kurulması planlanan nükleer santrallara karşı yapılacak etkinlikler ve Nükleer Karşıtı Platform`un (NKP)  çalışmalarına destek verilmesini içeren önergenin oylaması ile başladı. Oy birliği ile seçilecek EMO 44. Dönem Yönetim Kurulu`na nükleer enerji karşıtı faaliyetlere destek verme görevi verilmiş oldu. Çalışmalar ilk gün kurulan komisyonların raporlarının sunulması ile devam etti. Bu kapsamda ilk olarak Yapı Denetim Komisyonu raporu Mehmet Hepzarif tarafından okundu ve kabul edildi. Ardından Enerji Komisyonu`nun raporu Olgun Sakarya tarafından sunuldu. Kabul edilmesinin ardından  Alaattin Ali Yolcu tarafından İşçi Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu`nun raporu okundu. Bu raporun da kabul edilmesinin ardından Bülent Çarşıbaşı tarafından Asansör Komisyonu Raporu sunuldu. Kabul edilmesinin ardından Onur Koçak tarafından Biyomedikal Mühendisliği Komisyonu, Hasan Şahin tarafından Elektronik Mühendisliği Komisyonu raporları okundu. Ardından Ücretli ve İşsiz Mühendisler Komisyonu Raporu Pınar Hocaoğlu, SMM Komisyonu Raporu ise Mehmet Nazmi Kaçar tarafından okunmasının ardından kabul edildi. Eğitim Komisyonu Raporu ise Saadet Nuruilah Güleç tarafından genel kurula sunuldu. Hakan Tuna tarafından sunulan Elektrikli Araçlar ve Ulaşım Sistemleri Komisyonu, Hüsnügül Gök tarafından sunulan Kadın Komisyonu ve Bahadır Açar tarafından okunan Örgütlenme Komisyonu raporları oylanarak, kabul edildi.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 743


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.