MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EBRU AKGÜN YALÇIN ULUSAL KANAL`A ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ BEKLENEN SIKINTILARI DEĞERLENDİRDİ


HABER

 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın kuraklık nedeniyle elektrik üretiminde sorun yaşanabileceği, İran, Gürcistan ve Bulgaristan’dan yaz döneminde elektrik ithal edebileceği sözlerini 22 Nisan 2014 Salı günü Ulusal Kanal Ana Haber’e değerlendiren EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akgün Yalçın, “Birincil enerji kaynaklarındaki ithal bağımlığı krizi, önümüzdeki yıllarda dönem dönem elektrik enerjisin de ithal edilmek zorunda kalınmasıyla büyüme potansiyeli taşıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün barajlardaki su miktarların düşük olması nedeni ile komşu ülkelerden elektrik ithalatı yapılacağını ifade etmiştir. Hemen hemen aynı iklim koşullarını yaşadığımız komşu ülkelerdeki elektrik üretimi düşürmemesi dikkat çekici iken, elektriğin Türkiye acısından `karaborsaya` düşeceği dönemde hem iç piyasada, hem de uluslararası piyasa fiyatının yükseleceğini söylemek yanlış olmayacaktır.”dedi.
 

Ebru Akgün Yalçın röportajında, Türkiye`nin elektrik üretiminde kaynakların payına bakıldığında ithal bir kaynak olan doğalgaza dayalı santrallerin payı dikkat çektiğinin altını çizerek şunları söyledi; "Türkiye Elektrik İletim AŞ`nin (TEİAŞ) verilerine göre 2013 yılında üretimin yüzde 44`ü doğalgaz ve LNG santralarından elde edildi. Fuel-oil, motorin ve çok yakıtlı santraların payı da toplam 1.7 olarak gerçekleşti. Kömürün payı ise yüzde 25.4 olarak belirlendi. Ne yazık ki kömüre dayalı santrallerin tümü yerli kaynakları kullanmamaktadır. İthal kömürün oranı son yıllarda artmıştır. Kurulu güç istatistiklerinde 2012 yılı için yerli linyitin payı yüzde 14.5, ithal kömürün payı ise yüzde 6.9 olarak gösterilmektedir. Bu rakamlar kömürün üretimin 3`te 1`inin de ithal kaynaklara dayalı olduğunu ortaya koymaktadır. Oransal olarak bakıldığında üretimin yarısından fazlasının ithal kaynaklarla yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Türkiye`nin bugün en çok karşı karşıya olduğu temel sorun ithal kaynaklara bağımlılık olarak şekillenmektedir.Bu durumun mevcut lisans alan ve yapımı süren santrallerin tamamlanması ile de çözümlenemeyeceği ortadır. Ağırlıklı olarak doğalgaza dayalı bağımlılık, nükleer santralar kurulumu yolu ile de çözülmeye imkân bulunmamaktadır.  Hem teknoloji hem de yakıt açısından dışa bağımlı olan nükleer santrallerin, bağımlığı tırmandıracağı açıktır.

Sorunun çözümünde uygulanacak stratejilerin belirlenmesi için enerji yönetimin kamusal çıkarları ön plana alan bir yaklaşımın hakim olması gerekmektedir. Bugün bu alandaki tüm planlama işlevi ne yazık ki özel sektöre bırakılmıştır. Türkiye`nin hidrolik, rüzgar ve güneş potansiyelinin iyi değerlendirilmesi, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanılması ile enerji güvenliği sağlanabilir. Hem Ortadoğu`da hem de Kafkasya`da yaşanan gerilimler ve çatışma ortamları, ithal kaynaklara dayalı enerji modelinin ağır riskler barındırdığı bugün daha fazla açığa çıkarmaktadır.  AB ülkelerinde rüzgar ve güneşin payının giderek artığı göz önüne alınarak, Türkiye`nin bu iki kaynağı ön plana çıkaracak adımları acil atması gereklidir.Birincil enerji kaynaklarındaki ithal bağımlığı krizi, önümüzdeki yıllarda dönem dönem elektrik enerjisin de ithal edilmek zorunda kalınmasıyla büyüme potansiyeli taşıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün barajlardaki su miktarların düşük olması nedeni ile komşu ülkelerden elektrik ithalatı yapılacağını ifade etmiştir. Hemen hemen aynı iklim koşullarını yaşadığımız komşu ülkelerdeki elektrik üretimi düşürmemesi dikkat çekici iken, elektriğin Türkiye acısından "karaborsaya" düşeceği dönemde hem iç piyasada, hem de uluslararası piyasa fiyatının yükseleceğini söylemek yanlış olmayacaktır. İthal elektriğinin fiyatının ne olacağı henüz belli olmamakla birlikte, açığını yedekte beklettiği yerli kaynakları ile kapatamayan bir ülkenin yurttaşlarının elektrik faturasının kabarmayacağını söylemek yanlış olur."


 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 398


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.