MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İHMALLER CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR (14.07.2014)


BASIN AÇIKLAMASI

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

"İHMALLER CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR"

Haber bültenlerini izlerken içimiz kararıyor. Neredeyse her gün bir yangın veya iş kazası haberiyle irkiliyoruz. Buna karşın yaşamımıza kaldığı yerden ve sanki hiçbir şey olmamış gibi, bu tür olumsuzlukların başımıza hiç gelmeyeceğini düşünerek devam ediyoruz.

9 Temmuz 2014 Çarşamba günü Burdur‘da gerçekleşen olayda 11 yaşındaki Ali Tırman, iftar yemeği için gittikleri otelin önündeki metal korkuluklarla oynarken sulandığı için ıslak olan çimlere basması sonucu yeraltından geçen çıplak elektrik kablosu nedeniyle akıma kapılarak hayatını kaybettiği haberleri basında yer almıştır.

Olayın hemen ardından Odamız tarafından yapılan incelemede Otelin giriş kapısının yan kısımlarının alüminyum korkuluklarla çevrili olduğu ve Yan kısımda korkuluğun yanına ayakkabı parlatmak için kullanılan makinelerden birinin konumlandırılmış olduğu tespiti yapılmıştır. Vefat eden çocuk bir taraftan korkulukta sallanmak bir taraftan da ayakkabılarını parlatmak isterken, dengesini kaybederek cihaz ve toprak arasında, cihazdaki izolasyon hatası sonucu cihaz gövdesi üzerinde oluşan elektrik kaçağı üzerinden devreyi tamamlayarak hayatını kaybetmesine yol açmıştır.

Olay yerinden yapılan ön inceleme ve kaza anını gösteren video görüntülerine göre kaçak oluşan cihazında bağlı bulunduğu elektrik panosunda yönetmeliklere göre tesis edilmesi gereken topraklama hattının ve hayat koruma eşikli kaçak akım anahtarının olmadığı görülmüştür.

Ülkemiz mevzuatında bu alandaki çalışmalar "Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği" ile elektrik tesislerinde kullanılacak malzeme ve diğer gereçler ise Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından yayımlanmış yönetmeliklerle tanımlanmıştır.

Bu tür kazaların ve ölümlerin önüne geçmek için 9 yıl önce Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından hazırlanarak bakanlığa teslim edilmiş olan ve üniversite, kamu kurum ve kuruluşları ile bilim çevreleri tarafından onaylanmış, uluslararası norm ve standartları karşılayan "Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği" taslağı anlaşılmaz şekilde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanmamaktadır.

Bu durum her yıl birçok ev, işyeri, otel, AVM, süs havuzlarında meydana gelen çocuk ölümlerini yaratmakla kalmayıp, yüzlerce ev ve iş yeri ve tarihi ve kültürel mirasın da yanmasına, can ve mal kayıplarının yaşanmasına da neden olmaktadır.

Ev ve işyerlerinde potansiyel elektriksel tehlikelerini öyle sıralayabiliriz:

- Yapı elektrik tesisatından kaynaklı tehlikeler,

- Elektrikli aygıt ve makinalardan kaynaklı tehlikeler

- Kişisel hatalardan kaynaklı tehlikeler

Kullanılan elektrik tesisatından kaynaklı tehlikeler ise şunlardır:

İç Tesisat Yönetmeliği‘ne göre Artık Akım Anahtarı (RCD) ya da toplumda bilinen adıyla Kaçak Akım Rölesi kullanımı zorunludur. Eski binalarda bu aygıtın kullanılmadığı, bina topraklama sisteminin ise yıllar içinde işlevini kaybettiği bilinmektedir. Bunun sonucunda kullanılan elektrikli aygıtta (Buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, elektrikli şofben, ayakkabı parlatma makinası, lamba devresi vb.) oluşabilecek bir hata akımının daha düşük direnç oluşturacak olan insan üzerinden akması ile elektrik çarpmasının yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.

Artık Akım Anahtarları Kontrol Edilmeli

- Kamunun can ve mal güvenliği açısından, bina ve işyerlerinde hayat koruma veya yangın eşikli Artık Akım Anahtarları‘nın tesis edildiği ve çalışır durumda olduğu (ilgili idare olarak belediye ve valilikler tarafından) her yıl düzenli bir şekilde mutlaka denetlenmelidir.

- Kış aylarında soğuk havaların etkisi ile elektrikli ısıtıcılarınyoğun olarak kullanıldığı bilinmektedir. Elektrikli ısıtıcılargibi yüksek akım çeken aygıtların uzatma kabloları ile kullanılmasırisklidir. Zira hazır olarak satılan ve halkın ucuzolması nedeniyle tercih ettiği uzatma kablolu çoklu priz düzenekleri çoğu zaman merdiven altı üretim olarak da tanımlanan standart dışı üretimlerdir. Isıtıcıların çektiğiakıma uygun olmayan kablo kesiti ve priz düzeneği ısınarak yangın tehlikesi yaratmaktadır.

Bakanlık tarafından tüm valiliklere ve yerel yönetimleregörev verilmeli, piyasada satılan standart dışı kablolu, fişpriz grupları toplatılarak imha edilmeli, üretimi cezai düzenlemelerleengellenmelidir.

- Konutlarda ve işyerlerinde kullanılan sabit prizlerde sararmaveya kararma belirtisi kötü temas sonucu oluşan direnci ifadeetmektedir. Bu belirti, kullanılmaya devam edilirse, bir süresonra yangın çıkarma potansiyeli olduğu anlamına gelmektedir. Yetkili bir tesisatçı tarafından acilen değiştirilmelidir.

İşyerlerinde Alınması Gereken Önlemler

İşyerinde bulunan makine gövdeleri, elektrik panoları, elektrik tabloları, her tür metal borular, su Boruları, kapı-pencere metal aksamları mekanik olarak korunmuş topraklama iletkenleri ile eş potansiyel bara da birleştirilerek bina topraklama tesisatı ile irtibatlandırılmalıdır. Bir hata akımı oluşsa dahi, her noktadaki potansiyelin aynı değerde olacağı ve elleriyle ikifarklı noktayı köprüleyen kişi üzerinden bir akım yolu oluşturmayacağı (akmayacağı) için elektrik çarpması riski ortadan kalkacaktır.

İşyerlerinde aşağıdaki önlemlerin alınması hayati önem taşımaktadır:

- Büyük güçlü makinalarda çalışan personelin, üzerinde durduğu zeminin yalıtılması, kişi üzerinden hata akım yolunda direncin büyümesini sağlayacağından tavsiye edilir.

- Büyük ve küçük işyerlerinde yılda bir kez mutlaka "elektrik tesisat güvenliği" ve "topraklama tesisatı periyodik ölçümü" denetimi yapılmalıdır.

Kazaların çoğunun normal koşullar altında dengeli ve güvenli görünen aygıt, araç ve ekipmanın, beklenmedik bir durumda dengesiz hale geçmesi sonucu oluştuğu unutulmamalıdır.

Toplumsal anlamda sağlıklı ve güvenlikli bir yaşam için mühendisliğin anahtar rolü burada yatmaktadır. Bu vesile ile Ali Tırman‘ın kederli ailesine başsağlığı diliyor, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri güncel standartlara uygun mevzuatın çıkarılması, uygulanması ve öncelikle toplu yaşam alanlarındaki elektrik tesislerinin denetlenmesi için göreve davet ediyoruz. 14.07.2014

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

                                                                                                                 ANTALYA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

  



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


EMO 48. DÖNEM IV. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

ÜYEMİZE MESLEKTE 25. YIL PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

Okunma Sayısı: 415


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.