MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SOMALI MADEN İŞÇİLERİ TBMM’YE YÜRÜDÜ


HABER


 
Soma madenci katliamının üzerinden iki ay geçmesine karşın işçilere ve maden katliamında ölen işçi ailelerine yönelik düzenlemelerin yapılmamasını protesto eden maden işçileri 16 Temmuz 2014 Çarşamba günü TBMM’ye yürüdüler. Maden işçileri taleplerini içeren dosyayı Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere verdiler. Eyleme TMMOB EMO ve EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri de destek verdi.
 

DİSK Genel İş Şubeler binası önünde öğle saatlerinde toplanan maden işçileri, Soma`da meydana gelen maden katliamında hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı pankartı taşıyarak Sakarya Caddesi, Yüksek Caddesi, Konur Sokak, Akay Caddesi üzerinden TBMM Dikmen Kapısı`na alkışlı protestolarla yürüdüler.

İşçiler yol boyunca "Ankara uyuma madencine sahip çık", "Soma işçisi yalnız değildir", "Katillerden hesabı emekçiler soracak", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Ankara korkma madenciye destek ver", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Türk-İş istifa", "Hükümet istifa", "İnadına sendika inadısan DİSK", "Hırsız, katil AKP", "Soma`nın kömürü AKP`yi yakacak", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Yaşasın işçilerin kardeşliği", "Boyun eğme madenciye sahip çık", "Susma haykır taşerona başkaldır," , "Her yer taşeron hery yer katliam", "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak ıslıklarla ve alşıklarla hükümeti protesto ettiler.

İşçileri TBMM Dikmen Kapısı önünde bazı milletvekilleri karşılayarak işçilere destek verdi. Burada DİSK Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün işçilere seslendi.

Görgün şunları söyledi; "Soma maden işçilerinin sesini duyurmak için dün Soma`dan çıktık bugün Ankara`ya geldiler. Değerli arkadaşlar Soma`da cinayete dönüşen büyük faciaya sebep olan ihmalleri aç gözlüleri iş birlikçileri bütün bunlara göz yumanları hemen hemen herkes biliyor. Bunları yeniden konuşmayacağız. Somalı madenciler Ankara`ya geldi. Soma unutulmasın unutturulmasın istiyoruz. Çünkü bir yandan hızla yaraların sarılmasını bekliyoruz diğer yandan suçluların hak ettiği cezayı almasını görmek istiyoruz. Madenciler verilen sözleri ve taleplerini buraya Ankara`ya yeniden getirdiler. TBMM`ye getirdiler. Şimdi yasaları çıkarma ve hakların iyileştirme zamanı. Şimdi iş cinayetlerini can kayıplarını hak gasplarını önleme zamanıdır. Şimdi ölen işçi ailelerine ve çocuklarına sahip çıkma zamanıdır.Soma`daki binlerce kardeşimizin hakları için onbinlerce madenciyi ve milyonlarca işçiyi ilgilendiren yasaların görüşülmeye başlandığı bugün buraya geldik. Tüm işçiler için hepimiz için kaybettiğimiz şehitlerin aziz hatıraları ve hakları için verilen sözler tutulmalı."

Görgün`ünden sonra Soma Kömürleri A.Ş`nin linyit ocaklarında çalışırken 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan katliamda sağ kurtulan işçilerden Nihat Çelik konuştu. Çelik şunları söyledi:

"Değerli Basın Mensupları;

Bizler katliamın yaşandığı Soma madenlerinde çalışan işçileriz. Soma`da değişik patronların ocaklarında çalışan binlerce işçi kardeşimizi temsilen buradayız. Herkesin bildiği gibi bundan tam 3 ay önce somada bir katliam yaşandı. 301 kardeşimizi kaybettik, şehit verdik. Bu katliam oradaki çalışma koşullarının kaçınılmaz sonucuydu. Bizler köle gibi çalıştırılıyorduk. Şu anda üretime devam eden ocaklarda da aynı koşullar devam ediyor.

Katliamın yaşandığı günlerde bizleri temsilen bir grup arkadaşımız heyet olarak Ankara`ya geldiler. Madenci heyeti kardeşlerimiz başbakan ve AKP grubuyla görüştüler. O gün bizlere sözler verildi. Şimdi bugün, bizlere verilen sözlerin ve taleplerimizin takipçisi olarak buradayız.

Verilen sözler şunlardı:

1."Devlet tarafından denetimler yapılana ve teftiş raporları tamamlanıncaya kadar kimse madenlere inmeye zorlanmayacak gerekirse ocaklara önce biz ineceğiz ondan sonra siz ineceksiniz" denmişti.

2.Kimseye bu süre içinde çıkış verilmeyecek.

3.Maaşlar, tam olarak eksiksiz ödenecek. Şartlar düzelene kadar gerekirse 7-8 ay maaşları devlet ödeyecek.

4. Maaşlar en az 2000 TL olacak.

5. 6 maaş ikramiye verilecek.

6.Kamuda yeraltında günlük 7 buçuk saat yazan çalışma süresi 6 saat olacak.

7.Haftalık çalışma saati 36 saati asla geçmeyecek.

8.Emeklilik yaşı 55`ten 49`a düşürülecek.

9.Ölen madenciler sivil şehit kapsamına alınacak.

10.Ölen madencilerin ailelerine 1400-1500 TL ölüm aylığı bağlanacak.

11.Ölen madencilerin yakınlarına TOKİ`den ev verilecek.

12.Ölen madencilerin yakınlarından 1 kişiye istihdam sağlanacak.

13.Resmi tatiller ve senelik izinler yer altı sigortası olarak yatırılacak.

14.Taşeron sistemi kaldırılacak.

15.Uyar Madencilik`te çalışırken işsiz kalan işçilerin mağduriyeti giderilecek. İşçilerin alacağı tazminatlar bir yasa çıkartılarak işsizlik fonundan ödenecek.

Değerli basın mensupları:

Bizlere verilen bu sözler ve taleplerimizin yanı sıra en önemli taleplerimizden birisi de madenlerin devlet eliyle işletilmesidir.Şimdi, bizleri de ilgilendiren torba yasa meclise geldi. Bizler, verilen sözlerin ve taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. Ankara`ya geldik, tüm parti gruplarına ve meclise bir kez daha hatırlatıyoruz. Takipçisi olacağımızı da siz basın mensupları aracılığıyla kamuoyuna duyuruyoruz. Verilen sözler ve taleplerimiz yerine getirilmedikçe mücadelemiz devam edecektir."Dev. Maden – Sen üyesi Çelik`in ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko. Beko konuşmasında şunları söyledi.

"Soma`dan yaşanan katliamın üzerinden iki ay geçti. Biz ilk günden itibaren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak Soma`yı yalnız bırakmadık. Daha ilk günün akşamı Soma`ya koştuk. DİSK`e bağlı sendikalar olarak işyerlerinde iş bıraktık, Soma`nın acısına, yasına ortak olduk. Diğer emek örgütleriyle, dostlarıyla beraber yürüyüşler, mitingler düzenledik: Somalı maden işçilerinin ve ailelerinin sesini, farklı işkollarından işçi arkadaşlarımızla beraber yükselttik.‘Soma`nın talepleri tüm işçi sınıfının talepleridir` dedik. İşyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda, hükümet ile görüşmelerde, müzakerelerde hep bu talepleri dile getirdik. Peki neydi o talepler? ‘Tüm sorumlular hesap versin` dedik. Ancak bugüne kadar hiçbir bürokrat, hiçbir bakan, hiçbir kamu görevlisi hesap vermedi, görevden alınmadı, onurlu davranıp istifa etmedi. Bu ülkeyi yöneten, çalışma yaşamını yöneten, madenlerden sorumlu olan kimse 301 canımızın hesabını vermedi.‘Taşeron çalıştırma yasaklansın, dayıbaşı köleliği son bulsun` dedik. Ancak maalesef bu konuda da somut bir adım atılmadı. Taşeron belası hala tüm işçi sınıfını tehdit etmeye devam ediyor. Hatta bütün çalışanları taşeron köleliğine mahkum edecek bir yasal düzenleme bile yapmaya kalktılar.

‘Maden ocakları kamu eliyle işletilsin` dedik. Özel işletmelerde canımız, emeğimiz yok sayılıyor dedik. Onlar ne yaptı? Muğla Yatağan başta olmak üzere yeni özelleştirmelerle binlerce maden ve enerji işçilerini mağdur etti. ‘Ocaklar bağımsız bir heyet tarafından denetlensin` dedik. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin taşerona devredilmesine karşı çıktık. İşçi sağlığı ve iş güvenliği piyasaya bırakılırsa bunun sonu felakettir dedik. Türkiye`de her gün en az 3 işçi çalışırken ölmesine rağmen bu hatalarından dönmediler. "Durmak yok, yola devam" diyerek hatalarında ısrar ettiler.‘Güvenli çalışmayı sağlayacak tüm önlemler alınsın, yaşam odaları zorunlu olsun` dedik. Ancak bu önlemleri maliyetli bulanlar torba yasaya bir madde ekleyerek 250 milyon lirayı maden şirketlerine aktarmayı tercih ettiler. Soma`daki maden işçilerinin hepsinin 1 yıllık ücreti kadar bir parayı özel şirketlere vermeyi tercih edip, işçiyi ölüme mahkum ettiler.

Tüm bunları yaparken, taleplerimizi reddederken, bu talepleri mecliste dile getiren Manisa Milletvekili Sayın Özgür Özel`e karşı şiddet uyguladılar. Bu şiddet gösterisini Somalı işçiler daha önce de tanık oldu. Bu ülkenin Başbakanı, Başbakan`ın müsteşarı, korumaları Somalıların en insani taleplerine yumrukla, tekmeyle, copla cevap vermişti. Yine biz İzmir`de Soma için yürürken bir TOMA bizzat beni hedef alarak yaralanmama sebep olmuştu. Kısacası Sayın Özel`e yönelik şiddet kişisel bir saldırı değildir. Bu Somalı maden işçilerine, işçi sınıfına, onların haklı taleplerine yapılmış bir saldırıdır.

İşte şimdi biz buradayız. Somalının taleplerini duymazdan gelenlere, Soma`ya gelip söz verip Ankara`da unutanlara sesleniyorum. Madencilerin taleplerini içeren önergelere red oyu veren AKP`li vekillere sesleniyorum. Biz buradayız. Gelin ve yüzümüze karşı neden o önergeleri reddettiğinizi bize izah edin. Gelin, açık açık ‘sizi ölümüne çalıştıracağız` deyin. Yaşam değil ölüm için oy kullanmanızın nedenini buradaki maden işçilerinin gözlerinin içine bakarak anlatın.

Sevgili dostlar, mücadele arkadaşlarım;

2014`ün daha ilk 6 ayında, yani yılın yarısında en az 951 işçi iş cinayetlerinde öldü. Temmuz`un ortası itibarıyla en az bin insanımızı ekmek parası kazanırken kaybettik. Bu bir katliamdır. Ve bizim taleplerimizin kabul edilmedikçe maalesef bu katliam sürecektir. Soma`nın ardından, Şırnak`ta, Balıkesir`de madenci kardeşlerimizi yitirdik.Bu mesele artık bir insanlık mücadelesidir. Türkiye`de çalışma şartları vahşi bir düzenine dönüşmüştür. Taşeron sistemi tamamen ortadan kaldırılmadıkça, özelleştirmede ısrar ettikçe, işçi sağlığı ve iş güvenliği yasası mevcut haliyle kaldığı müddetçe, bu vahşi düzen devam edecektir.Dev Maden Sen sendikamızın üyesi Somalı maden işçilerinin mücadelesi, bu insanlık mücadelesinin işaret fişeklerinden biridir. Bu mücadele hepimizin mücadelesidir. Kurtuluş yok tek başına! Ya hep beraber, ya hiçbirimiz! "

BEKO`nun konuşmasının ardından Dev Maden-Senyöneticilerinin işçilerle birlikte oluşturdukları heyetler siyasi partilerin grup yöneticileriyle TBMM Başkanı Cemil ÇİÇEK`i ziyaret etti. Maden işçilerinin iş kıyafetiyle alınmadığı Meclis`te, işçiler yanında getirdikleri yedek elbiseleri giyerek engelleri aştılar. TBMM ziyaretinin ardından işçiler akşam saatlerinde  Soma`ya hareket ettiler.  

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

HOŞ GELDİN ON BİR AYIN SULTANI ŞEHR-İ RAMAZAN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 103. YILI KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 319


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.