MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 KOCAELİ ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

ÖNEMLİ EVRAKLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BOLU   KOCAELİ   SAKARYA   ZONGULDAK   BARTIN   KARABÜK   DÜZCE 
 

 
MİSEM BANNER
 
MİSEM DIŞI BANNER
 
ÜYELİK
 
ÜYELİKLE İLGİLİ BELGELER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 
TEMSİLCİLİK ADRES VE TELEFONLARI
 
SMM
 
EĞİTİMLER
 
ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK BAŞVURU FORMU
 
ŞUBEMİZDE SATIŞA SUNULAN KİTAP LİSTESİ
 
ÇALIŞANLAR OLARAK HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?
 
TÜRKİYE’DE MÜHENDİS-MİMAR-ŞEHİR PLANCISI PROFİL ARAŞTIRMASI
 
DERGİ 437. SAYI

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ŞİRKETLERE OTOMATİK TAHSİLAT KIYAĞI


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kocaeli Şubesi 8. Dönem Yönetim Kurulu, bugün yaptığı basın açıklaması ile Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki AKP Hükümeti’nin ilk icraat olarak borcu bulunan çiftçilerin tarımsal destekleme ödemelerinin, elektrik dağıtım şirketlerine otomatik olarak aktarılmasını içeren kararına tepki gösterdi. Özelleştirme sürecinin serbest piyasa koşullarının bile yadırganacak müdahalelerle sürdürülmek istendiğine dikkat çekilen açıklamada, kamu zararını sınırlı tutmak için elektrik dağıtım bölgelerini acilen kamulaştırması çağırısı yapıldı.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI
Davutoğlu Hükümeti İlk Kararıyla Tarihe Geçti...
ŞİRKETLERE OTOMATİK TAHSİLAT KIYAĞI

 

Özelleştirilmelerinin ardından elektrik dağıtım şirketlerine karlı bir yapı sağlama girişimleri, tarımsal sulama borçlarının, tarımsal destekleme ödemelerinde otomatik olarak tahsil edilmesi noktasına kadar ilerletilmiştir. Günlerce uyguladıkları kesintiler ile tarımsal üretime zarar veren elektrik dağıtım şirketlerine, 15 Eylül 2014 tarihinde yüklü miktarda tahsilat yapma olanağı sağlanmıştır. Resmi Gazete‘nin 29 Ağustos 2014 tarihli mükerrer sayısında yayımlanan tezkere ile kurulan ve aynı gün toplanan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki hükümetin ilk icraatı da çiftçilere yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinin elektrik dağıtım şirketlerine aktarılması olmuştur.

Elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi işlemlerinin tamamlanmasının ardından kayıp ve kaçak bedelleri ve oranlarına ilişkin yaşananlar, özelleştirmelerin temel gerekçelerinden biri olarak sunulan kayıp ve kaçağın önlenmesi hedefinden giderek uzaklaşıldığını ortaya koymaktadır. Dağıtım bölgelerinin devredilmesinden sonra kayıp ve kaçak oranı hedefleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu‘nun (EPDK) kararları ile değiştirilmiştir. Şirketlerin, şebeke yatırımları yerine AKP İktidarı ve EPDK üzerinden lobi çalışmaları yapmaya yoğunlaşmasıyla, Türkiye‘nin uzun yılardır sürdürdüğü kayıp ve kaçak oranlarının düşürülmesi çalışmaları sekteye uğramıştır.

Özelleştirme ve piyasalaştırma çalışmalarıyla hizmet kalitesinin düşmesi bir yana elektriğe erişilebilirlik de tehlikeye atılmıştır. Kamusal anlayıştan uzak, üretici ve dağıtıcı şirketlerin yüksek kar oranları ile çalışması sonucu, ülkemizde enerji yoksullarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Elektrik Dağıtıcıları Derneği‘nin (ELDER) verilerine göre 33 milyon elektrik abonesinin, yaklaşık 15 milyonuna her ay ödeme gecikmesi nedeniyle uyarı tebligatı yapılmaktadır. Yaklaşık 7,5 milyon abone, tebligattan sonra elektrik kesilmesin diye 5 gün içerisinde ödeme yaparken, geriye kalan 4 milyon abone ancak elektrik kesildikten sonra ödeme yapabilmektedir. Geriye kalan 3,5 milyon abone ise ödemelerini düzensiz gerçekleştirmek zorunda kalarak, sık sık elektrik kesintisi ile yüz yüze gelmektedir. Dağıtım şirketlerinin oluşturduğu ELDER‘in açıklamaları durumun vahametini tek başına ortaya koymaktadır.

Piyasalaştırma Tahsilat Sorununu Büyüttü

Özelleştirme ve piyasalaştırma politikalarının, kamu döneminde yaşanan tahsilat sorununa çözüm sağlamak yerine, düzenli olarak kabaran elektrik faturaları nedeniyle, sorunu büyüttüğü ortadadır. Konutlar bir yana çiftçilerin karşı karşıya kaldığı diğer sorunlar ile birlikte tahsilat sorunları tarımsal sulamada daha yüksek seviyelere ulaşmıştır. Dağıtım şirketleri, faturalarını ödeyemeyen aboneleri gerekçe göstererek, bütün bir ilçenin hatta ilin elektriğini günlerce kesmek gibi akıl almaz yöntemlere başvurmaktan çekinmemişlerdir. Faturasını düzenli ödemeye çalışan çiftçinin de sulayamadığı mahsulü tarlada kurumaya yüz tutmuş, yapılan protestolar ise şiddetle bastırılmaya çalışılmıştır.

Devlet Gücü Şirketlere Tahsis Edildi

Şirketlerin büyüttüğü tahsilat huzursuzluğuna AKP İktidarı, devlet gücünü kullanılarak çözüm sağlamak istemiştir. Bakanlar Kurulu tarafından tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borcu bulunan çiftçilerin borçlarını ödeyene kadar tarımsal destekleme ödemelerinin yapılmamasına ilişkin 9 Mart 2014 tarihinde bir karar alınmıştır. Uygulanan çarpık tarım politikaları ile zaten zor durumda olan çiftçi, tarımsal destekleme ödemelerinden de yoksun kalarak, bir kez daha mağdur olmuştur. Çiftçinin keyfi olarak borcunu ödemediği varsayımına dayandığını tahmin edilen bu kararın da çözüm olmaması üzerine yeni bir karar alınmak zorunda kalınmıştır.

Çiftçiye Değil Şirketlere Destekleme

Resmi Gazete‘de 30 Ağustos 2014 tarihinde konuya ilişkin yayımlanan yeni Bakanlar Kurulu Kararı‘nda şöyle denilmektedir:

"Söz konusu elektrik borcu bulunan çiftçilerin bu borçlarını 15/9/2014 tarihine kadar ödememeleri durumunda, 2014 yılında bu çiftçilere yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri, bu elektrik borçlarına mahsup edilebilir. Mahsup işleminden sonra, çiftçilerin bakiye bir destekleme ödemesi alacağı kalır ise, bu bakiye tutar çiftçilere ödenir."

Söz konusu karar ile 15 Eylül 2014 tarihinden itibaren kamu tarafından çiftçilerin tarımsal sulama borçları otomatik olarak şirketlere ödenecektir. Böylece dağıtım şirketinin kamu tarafından yönetildiği dönemde uygulanamayan bu tahsilat garantisi ile şirketlerin rahatlaması sağlanmak istenmektedir. Şirketler, günlerce süren keyfi elektrik kesintileri uygulayarak yarattıkları kaos ortamını kullanarak, kendi lehlerine bu karar ile sonuç almışlardır. Kamunun alandan çekilmesi ve özel sektörün kar hırsına bütünü ile teslim olunması yetmiyormuş gibi devlet gücü ile çiftçinin köşeye sıkıştırmasına kadar vardırılan bu sistem sürdürülebilir değildir.

Kamulaştırma Çağrısı

Özelleştirme sonrası dağıtım bölgelerindeki perakende satış şirketlerinin kar marjı yüzde 2,33‘den 3,49‘a yükseltilmiştir. Kamu döneminden yüzde 50 daha büyük bir kar marjına, kayıp ve kaçak hedeflerinde lehlerinde yapılan değişikliklere rağmen, bazı şirketlerin, toptan elektrik aldığı kamu şirketi Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.‘ye (TETAŞ) sürekli olarak borçlandıkları bilinen bir gerçektir. Bu dağıtım bölgelerinin daha önce borçlarını ödeyemediği için el konulan Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.‘nin durumuna düşürülmesinden endişe edilmektedir.

Bir kamusal hizmet alanı olan elektrik enerjisi sunumunun piyasa koşullarına terk edilmesinin geriye döndürülemez sonuçları olacağına ilişkin geçmişten bugüne yaptığımız tüm uyarılar, AKP İktidarı tarafından duymazdan gelinmiştir. Gelinen aşamada özelleştirme süreci, serbest piyasa koşullarında bile yadırganacak şekilde şirketlerin lehine müdahalelerle sürdürülmek istenmektedir. AKP İktidarı‘nı kamu zararını geldiğimiz nokta ile sınırlı tutmak için elektrik dağıtım bölgelerini acilen kamulaştırmaya çağırıyoruz.

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
KOCAELİ ŞUBESİ
8. DÖNEM YÖNETİM KURULU
5 Eylül 2014



TAŞINABİLİR UZATMA KABLOLARI

01.09.2021
 


Çok Okunanlar


EMO 48. DÖNEM IV. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

KADIN ÜYELERİMİZ İŞYERLERİNDE ZİYARET EDİLDİ

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZ EMO GENÇ ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZ EMO GENÇ ÜYELERİMİZE SEKTÖRLE BULUŞMA ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZ SEDAŞ’A ZİYARET DÜZENLENDİ

Okunma Sayısı: 190


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.