MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

451. SAYI OKUYUCUSUYLA BULUŞTU


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) 1956`dan buyana yayımladığı Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 451. Sayısı `Soma: Madenici Katliamı` kapağı ile okuyucuya ulaştı. Bu sayıda Soma`da yaşanan katliamının ardından dosya konusu olarak kömür madenciliği ve sorunları farklı boyutları ile birlikte işleniyor. Soma`da yaşanan katliama ilişkin raporlara, deneyimli isimlerin güvenlik ve denetim konularındaki yazılarına yer verilen dergide, katliam ile neoliberalizmi arasındaki ilişki de sorgulanıyor.
 

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil‘in kaleme aldığı, "EMO‘dan" yazısının ardından dosya konusu kapsamında ilk yazı, bu sayının dosya editörlüğünü yapan E. Orhan Örücü‘nün "Soma‘yı Unutturmayacağız!" başlıklı yazısı oldu.

Ardından yer verilen Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Eski başkanı ve TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun imzalı "Madenci Katliamı!" başlıklı yazı, Soma‘da yaşananlara ve kömür madenciliğinde yaşanan işçi güvenliği sorunlarına ışık tutuyor. Özel sayıda, Soma‘da yaşanan kazanın duyulmasının hemen ardından madene ulaşan EMO İzmir Şube‘nin hazırladığı rapor "Otomasyon ve Kontrol Sistemleri Eksik, Eski ve İptidai" başlığı altında yer veriliyor. Raporda, kazaya ve madende kullanılan güvenlik ve otomasyon sistemine ilişkin tespitlere yer verilirken, alınması gereken acil önlemler de sıralanıyor.

Ardından dosya kapsamında yer verilen kömür madenciliği alanında deneyimli isimlerden biri olan Dr. Nejat Tamzok‘un "Soma Faciası‘nın Gün Yüzüne Çıkardıkları" başlıklı yazıda, madencilik alanında sürdürülen liberal dönüşüme dikkat çekiliyor.

Dosya kapsamında "Günlük Jeoteknik Değerlendirme Şart" başlıklı haber ile de Jeoloji Mühendisleri Odası‘nın Soma Raporu‘na yer veriliyor. DİSK‘e bağlı Dev Maden-Sen‘in Genel Başkanı Tayfun Görgün ise dosyaya "Soma‘da Sendikal Hareketin Sıkıntıları" başlıklı yazı ile katkı koyarak, katliamda taşeron sisteminin rolüne ve sendikaların sorumluluğuna dikkat çekiyor. Dergide, Türkiye Maden-İş ve Tes-İş Yatağan şubelerinin yürüttüğü özelleştirme ve taşeronlaştırma karşıtı mücadeleye  "Yatağan Soma Olmasın!" başlıklı yazı ile yer verilerek, yürütülen mücadelenin kronolojik geçmişi okuyucuya sunuluyor. 

Dosya kapsamında yer verilen "Neoliberalizme Karşı Duruşta Kritik Dönemeç" başlıklı, Musa Çeçen imzalı yazıda ise faciaların önlenmesi için yapılması gereken kamu denetiminin piyasalaştırılmasına ilişkin tespitlerde bulunuluyor. Daha fazla kar hırsı ile denetimin piyasalaştırıldığına ve kuralsızlığın kural haline getirildiğine dikkat çeken Çeçen, insan yaşamını korumak için neoliberalizme karşı mücadele edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Dosya kapsamında Olgun Sakarya‘nın "Türkiye‘de Kömürden Elektrik Üretimi" başlıklı yazı ile Türkiye‘deki durum değerlendirirken, Kahraman Yapıcı imzalı "Kömür Üretimi 13 Yıldır Kesintisiz Büyüyor" başlıklı yazıyla da dünya istatistiklerine ilişkin okuyucu bilgilendiriyor. Banu Salman ve Kahraman Yapıcı tarafından çevrilen ve dergide kendine yer bulan "Kömür Yakmalı Santral" başlıklı yazıda ise dünya genelinde yaşanan değişimler ve teknolojik gelişmelere ilişkin bilgiler yer alıyor.

Dosya konusu kapsamı dışında parlayıcı ve parlayıcı ortamlara ilişkin M. Kemal Sarı‘nın kaleme aldığı, "Yeni ATEX Direktifi" başlıklı bir yazıda dergide yer alırken, enerji alanında yaşanan gelişmeler de N. Bülent Damar‘ın "Kılavuzsuz Piyasanın Dümeni" başlıklı yazısı ile okuyucu ile buluşuyor. Cengiz Göltaş‘ın kaleme aldığı  "Yeni Bir Yaklaşım Gerekli" başlıklı yazıda da TMMOB ve EMO genel kurullarının ilişkin değerlendirmelere yer veriliyor. Emre Metin‘in, "Diplomalarda Mühendislik Tescillenecek" başlıklı yazısında da mühendislerin diplomalarında unvanlarının yazılmasına ilişkin yaşanan gelişmeler değerlendiriliyor.

Andaç Pamuk "Tüketici Elektroniğinde Güvenli Ürün Tasarımı" ve Barış Sürmeli ise "Marmaray BC1 Projesi Kapasitif/Endüktif Kompanzasyon Sistemi" başlıklı yazıları ile kendi meslek alanlarındaki deneyimlerini okuyucularla paylaşıyor.

Dergi‘de Banu Salman‘ın "Mühendislik Mimarlık Öykülerinden Bugüne Yansıyan Umut" başlıklı yazısında ise TMMOB tarafından yayımlanan "Mühendislik Mimarlık Öyküleri-6" isimli kitapta yer alan ilginç öyküler okuyucu ile paylaşılıyor. Salman, kitapta yer alan öykülerden günümüze ışık tutmaya çalışıyor. Dergide ayrıca Necla Dulkadiroğlu‘nun hazırladığı "kitap tanıtımı" bölümünde EMO‘nun yayımladığı "Karasal Sayısal Yayıncılık Çalıştayı Konuşma Dökümleri", "İşçi Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Değerlendirme Üzerine Notlar-1 ve 2", "Kurumsal Kaynak Planlaması" ile "Enerji Verimliliği, Çevre ve Örnek Uygulamalar" isimli kitapların tanıtımlarına yer veriliyor. 451. Sayı ile birlikte derginin son sayfasında Tayfun Akgül‘ün çizimleri ile "Fennikatürler"e yer verilmeye başlandı.  Bu sayının kapağında da Tayfun Akgül‘ün bir başka çizimine yer veriliyor.

 

Elektrik Mühendisliği Dergisi‘nin 451. Sayısı‘nı aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.

http://www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=970&dergi=1



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 298


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.