MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EBRU AKGÜN YALÇIN HALK TV’DE ASANSÖR CİNAYETİNİ DEĞERLENDİRDİ



 
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akgün Yalçın, 09 Eylül 2014 Salı günü Halk Tv’de yayımlanan Öğleden Sonra programına katılarak, İstanbul Mecidiyeköy’de Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından Ali Sami Yen Stadı yerine yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansörün 32. kattan yere çakılması sonucu 10 işçinin ölmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 

Tedbir alınmadıkça maden ve inşaat gibi alanlarda ölümlerin devam edeceğini vurgulayan Ebru Akgün Yalçın, güvenliğin hâlâ pek çok asansörde bulunmadığının altını çizerek"Ülkemizde maalesef her gün asansör kazası yaşanıyor. Bunların ölümlü olup olmadığı ile ilgili olarak istatistik tutan kurum tarafından yapılmış sağlıklı veriler yok. Buna ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri çok sağlıklı değil."dedi.

Öğleden Sonra program sunucusunun "Kimler kusurlu neler yapılması gerekiyor?" sorusunu yanıtlayan Yalçın, içinde EMO İstanbul Şubesi yetkililerinin de bulunduğu bilirkişi raporunun henüz yayımlanmadığını belirterek, asansör frenleyici sistemin 30. kata kadar çıkması gerekirken asansörün 32. kata kadar çıkmasına dikkat çekerek "Bu bir problemdir. Normalde asansörün çıkabileceği yüksekliğin üzerinde yüksekliğie çıkmaya zorlanmıştır.

O asansörlerde yük taşınır. Yüklerle o kadar emekçinin bir arada taşınması hangi mantıktır doğrusu bunu anlamakta zorlanıyoruz.Paraşüt sisteminin devreye girmediğine yönelik iddialar var. Bozulmuş mudur yeterince denetim yapılmamış mıdır bunun tespit edilmesi gerekmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Mevzuatı`nın nasıl içselleştirilemediğiyle ilgili bir problem bulunmakta. Kâr hırsı ile inşaatlardaki denetimi maliyet olarak gören işverenler var. Ülkemizdeki sermayenin tasarruf tedbirleri arasında ilk kalem olarak ne yazık ki işçi maliyetleri, işçi sağlığı güvenliğinde yapılacak kısıtlamalar bulunmakta.İş güvenliği ve sorumluluğu iş güvenliği mühendisleri üzerine yıkılmış durumda. Ücretlerin işveren tarafından verilmesi büyük bir sorundur. Keşmekeş haline gelen yapıdan bahsediyoruz. Yapının bir an önce düzeltilmesi gerekmekte. İşçilerin, işçi sendikaların DKÖ`lerin, mühendislerin bu yapının içinde olduğu bir yapı bulunmalı. ILO sözleşmesine imza atmış olabiliriz ama bu zihniyetle insanlarımızı koruyamayız. Bu yapıyı değiştirmek çok acil ve ivedi diye düşünüyorum."

"Hükümet ne yapmalı, hükümetin buradaki etkisi ne olmalı?"sorusunu yanıtlayan Ebru Akgün Yalçın "Ulusal İşçi Sağlığı Konseyi temsiljyet yapısının değiştirilmesi gerekmekte. Konseyde kamu kuruluşları temsilcilerinden çok işçi örgütlerinin sağlık örgütlerinin temsilinin ağırlık kazanması lazım.Uygulama için saha denetimi gerekmekte Bakanlık usulen denetlemeler yapmamalı. Soma`da da aynı şey çıktı, denetlemeler yapılıyor ama bu denetlemeler belli periyodik olarak yapılması gereken denetlemeler. Oradaki asansörlerin günlük, haftalık, aylık, üç aylık bakımlarının yapılması gerekmekte. Bir yıl boyunca denetlenmeyen asansörün orada 24 saat çalışmasını düşünebiliyor musunuz? Makinaların da bir yorgunluk durumu var. Kapasitelerinin üzerinde çalıştırmak da kazalara sebebiyet vermekte."

Denetlemeler usulden ve zorunluluktan yapılmamalı

Denetlemelerin kamusal sorumluluk çerçevesinde yapıldığını düşünmediklerinin altını çizen Ebru Akgün Yalçın "Hem kuralı belirleyeceksiniz hem siz denetimi yapacaksınız? Denetimi ticarileştirdiğiniz zaman buradaki ilişkilerin önüne geçebilmeniz çok mümkün değil. Denetim dediğiniz şey kamusal anlayışla yapılmalıdır. Denetlemeler usulden ve zorunluluktan yapılmamalı.İnşaat sektörü iş kazalarının en başında geliyor ama buradaki önlemleri almadıktan sonra bu tür kazalar sektörel vaka olarak değerlendirilir. Sorumluların bir an önce sorumlu davranıp kamuoyuna bunu ifade etmeleri gerekiyor."diye konuştu.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 369


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.