MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÖZELLEŞTİRM VE TAŞERONLAŞTIRMA ÇÖKMÜŞTÜR (GÜNLÜK EVRENSEL, 19.09.2014)



TMMOB SOMA RAPORUNU AÇIKLADI: Özelleştirme ve taşeronlaştırma ÇÖKMÜŞTÜR 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma faciasına ilişkin ayrıntılı raporunu hazırlayan TMMOB, daha fazla kar için üretim zorlamasının, emek yoğun çalışma ve denetimsizliğin faciadaki rolüne dikkat çekti. TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Torun, "Facianın hem madencilik, hem de işçi sağlığı ve güvenliği alanında son 12 yıldır ağırlaştırılmış biçimde sürdürülen özelleştirme, piyasalaştırma ve taşeronlaştırma politikalarının çöktüğünü göstermektedir" dedi. TMMOB Genel Merkezi‘nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehmet Torun, olayın henüz bütün yönleriyle aydınlatılmadığını, ancak eldeki verilerin, ölüm nedenleri ve tanık ifadelerinin olayın kömür kızışmasıyla meydana geldiğine işaret ettiğini söyledi.

ÖLDÜRESİYE ÇALIŞTIRDILAR

2006 yılında hizmet alım sözleşmesiyle madeni devralan firmanın yılda maksimum 1.5 milyon ton üretim yapabileceği ve bunun için de 800 kişinin çalışmasının yeterli olacağı yönünde Türkiye Kömür İşletmeleri‘ne (TKİ) rapor yazdığını hatırlatan Torun, 2009 yılında Soma Kömürleri A.Ş. tarafından alman sahada üretimin 2010 yılında 2.6 milyon, 2012 yılında ise 3.8 milyon tona çıktığına dikkat çekti. Üretimin 10 kat arttırıldığını ifade eden Torun, kısa sürede bu üretim düzeyine çıkılmasının sahanın fiziksel dengelerini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Ocakta dar bir alanda ve aynı anda çok sayıda panonun çalıştırıldığını ifade eden Torun, üretim zorlaması nedeniyle işçi sayısının giderek arttığını ve kaza riskinin de hızla yükseldiğini söyledi.

İŞÇİ SAĞLIĞI DA TAŞERONDA

İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA SURESİ KISALTILMADI EMEKÇİLERE müjde olarak yansıtılan torba yasanın göründüğü gibi olmadığını belirten TMMOB Yönetim Kurulu uyesı Mehmet Torun "madenlerde çalışma saatlerinin 6 saate düşmesi, emeklilik yaşının düşürülmesi gibi düzenlemelerin yeterli olmadığını dile getirdi. Altı saat çalışma süresinin sadece yer altı için geçerli olduğuna dikkat çeken Torun da maden işçilerinin çalışma suresinin kısalmadığına dikkat çekti. Maliyeti yüksek ola maden iş kolunda emek yoğunluklu çalıştırılarak kâr elde edildiğini belirten Torun devletin madenleri kamulaştırması gerektiğini söyledi.

Torun, "Her şeyin kağıt üzerinde kaldığı bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin yürütülebilmesi mümkün değildir. 6331 Sayılı Yasa ile işveren verilen işçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden satın alabilme hakkı, işçi sağlığı ve güvenliğinin de taşeronlaştırılması demektir" diye konuştu.

BAKANLIĞIN GİZLEDİĞİ NE?

Daha detaylı ve sağlıklı bir rapor hazırlayabilmek için ilgili Bakanlıklardan madende inceleme yapmayı talep ettiklerini ancak reddedildiğini aktaran Torun, bu konuda ısrar edeceklerini belirtti. Soma faciasının boyutları itibariyle ülkenin en büyük iş cinayeti olduğunu söyleyen Torun, "Facia, hem madencilik hem de işçi sağlığı ve güvenliği alanında son 12 yıldır ağırlaştırılmış biçimde sürdürülen özelleştirme, piyasalaştırma ve taşeronlaştırma politikalarının çöktüğünü göstermektedir" dedi. Yaşanan felakete şirketin "ne pahasına olursa olsun, maliyeti düşürme ve üretimi kesintisiz sürdürme" politikasının neden olduğunu belirten Mehmet Torun, bu üretim modelini yaratanların, kömür madenlerini ve linyit sahalarını ihalelerle devredenlerin ve denetim sorumluluklarını yerine getirmeyenlerin de faciadan sorumlu olduğunu ifade etti. Torun, Türkiye‘de kömür madenciliğinin mevcut koşullarda sürdürülmesinin iş cinayetlerine davetiye çıkardığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 201


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.