MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK ZAMMININ YARISI KAÇAK İÇİNMİŞ (ZAMAN)



Elektrik zammı için gösterilen ‘döviz artışı ve kuraklık‘ gerekçesinin doğru olmadığı ortaya çıktı. Yüzde 9‘luk zammın yüzde 5‘i maliyet artışından kaynaklanırken yüzde 4‘lük kısmını başta kaçak olmak üzere perakende satış hizmet bedeli gibi kalemler oluşturuyor. Bu, düzenli fatura ödeyen abonelerin çalınan elektrik için daha fazla bedel ödemesi anlamına geliyor. Elektrik Mühendisleri Odası da, kaçak bedelinin artırılmasıyla dağıtım şirketlerine ilave 1 milyar TL aktarıldığına dikkat çekiyor.

Kayıp kaçaktaki artış elektrik zammını yüzde 9‘a çıkardı

Elektriğe yapılan yüzde 9‘luk zammın ayrıntıları netleşti. Zammın yüzde 5‘ini maliyet artışları oluştururken geri kalan bölümü kayıp-kaçak ve perakende satış hizmet bedeli gibi kalemlere ait. 3 aylık dönemde elektrik faturasından alınan kayıp-kaçak bedeli düşmesi gerekirken yüzde 39 oranında artırıldı.

Elektrik zamlarına gerekçe gösterilen ‘Döviz kuru artışı ve sulardaki azalma‘ açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Enerji Bakanlığı ve EPDK‘nın 1 Ekim itibariyla açıkladığı yüzde 9‘luk elektrik zammının yüzde 5‘i maliyet artışından kaynaklanırken yaklaşık yüzde 4‘lük kısmını ise başta kayıp-kaçak olmak üzere perakende satış hizmet bedeli (PHS) gibi kalemler oluşturdu. 1 Temmuz-1 Ekim tarifesine göre fatura üzerinden kayıp-kaçak ve PHS bedelindeki artış 3 ayda yaklaşık yüzde 39‘u buldu. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) konuyla ilgili bir değerlendirme yapmazken Enerji Yönetimi kaynaklarına göre, özelleştirme sonrası düşmesi beklenen kayıp-kaçak bedeli ve PHS abone aleyhine artış gösterdi. Düzenli fatura ödeyen aboneler çalınan elektrik için daha fazla bedel ödeyecek. Aynı kaynaklar, zamma Suriyeli sıgınmacıların kullandığı elektriğin Hazineye getirdiği yükünde etkili olduğu bilgisini verdi.

Elektrik Mühendisleri Odası‘da (EMO) bir açıklama yaparak, elektrik faturaları üzerinden alınan kayıp-kaçak bedelinin artırılmasıyla dağıtım şirketlerine kaynak aktarıydığına dikkat çekti.

Elektrik ve dogalgaz fiyatlarına 1 Ekim 2014 tarihi itibarıyla yüzde 9 zam yapıldı. Mevzuat gereği elektrik fiyatları 3‘er aylık, dogalgaz fiyatlan ise aylık belirleniyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘nun (EPDK) açıklamasına göre elektriğe yeni zamla birlikte (Tek zamanlı tarife, vergi ve fonlar hariç) birim fiyatlar meskenlerde yüzde 9, sanayide yüzde 6,1 ve ticarethanelerde de yüzde 9,27 oranında artışı oldu.

SURİYELİ MÜLTECİLER DE ETKİLİ OLDU

Elektriğe yapılan yüzde 9‘luk zammın ayrıntıları netleşti. Uzmanların yaptığı hesaplamalara göre tüm abone gruplarındaki artış yüzde 5. Buna karşın kayıp-kaçak bedeli  tüm abone gruplannda (1 Temmuz-1 Ekim tarife dönemi) yüzde 39,75 ve PHS yüzde 37,89‘luk artış gösterdi. Faturada dağıtım bedeli tüm abone gruplannda yüzde 0,82 oranında iletim ve bedeli de yüzde 0,47 oranında azaldı. Enerji Yönetimi‘nden bir kaynak, kayıp-kaçak ve PHS bedelinin yüksek zamda etkili olduğunu söyledi. Savaş nedeniyle Türkiye‘ye sığınan Suriyelilerin kullandığı elektriğin de yük oluşturduğuna vurgu yapan aynı kaynak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tarifede, kayıp-kaçak ile PSH bedeli ciddi oranda artmldı. Özellikle kayıp kaçak bedelindeki yüzde 39,75‘lik artışın, Suriyeli mülteciler için kurulan çadır kentlerde ve konteyner yerleşkelerinde kullanılan elektrik için Hazine‘nin aylık 200 milyon lirayı mali yükünü azaltmaya yönelik bir artış olduğu görülüyor. Yine, ilgili dağıtım şirketlerinin hedeflenen kayıp-kaçak oranlannı tutturamamalan da artışın diğer bir nedeni." Özelleştirme sonrası elektrik dağıtım şirketleri, kayıp-kacağı azaltma taahhüdünde bulunmuştu. Ancak şirketler, hederleri yakalayamadıkları gerekçesiyle kayıpkacak maliyetlerinin yeniden düzenlenmesini istiyordu. Enerji Yönetimi şirketlerin bu taleplerine olumlu cevap verdi.

Şirketlere yıllık 1 milyar lira

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 1 Ekim‘den geçerli olmak üzere elektriğe yapılan zamma tepki gösterdi. EMO açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"EPDK elektrik fiyatını yüzde 9 artışla 28,49 kuruştan 31,05 kuruşa çıkardı. 4 kişilik bir ailenin asgari aylık tüketiminin 230 kilovat saat olduğu dikkate alındığında, mevcut dunımda 83,2 TL olan fatura 90,65 TL‘ye yükseldi. Aylık 7,5 TL‘lik artışla, şirketler hane başına yıllık en az 90 TL fazladan tahsilat yapacak. Bu da 29 milyon mesken abonesi olduğu dikkate alındığında dağıtım şirketlerine yıllık 2 milyar 610 milyon TL‘lik aktarım olanağı sağlamakta. Faturalardan aktarılacak bu bedelin 1 milyar 58 milyon TL‘si ise kayıp ve kaçak bedelindeki, şirketlerin hedeflerini tutturamamalan nedeniyle yapılan yükseltmeden kaynaklanıyor.

(Zaman; 02.10.2014)

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 85


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.