MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK FATURASINI YARI YARIYA DÜŞÜRMEK MÜMKÜN (YEDİGÜN)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


Bir ailenin aylık 230 kilovatsaat olarak hesaplanan elektrik tüketiminin 110 kilovatsaate düşürülmesi için oldukça basit ve maliyeti düşük önlemler bulunmaktadır. Elektrik Mühendisleri Odasının (EMO) hazırladığı Elektrikli Ev Aletlerinde Tasarruf Yöntemleri Raporu‘na göre, elektrikli aletlerin gücü ile kullanım süreleri dikkate alınarak yapılan hesaplamayla 4 kişilik ailenin asgari yaşam standartına göre aylık elektrik tüketiminin 230 kilovatsaat düzeyinde olduğu belirlendi.

Ev içi elektrik tüketimi paylarına bakıldığında, ilk sırayı yüzde 30,4 payla buzdolabı alıyor. Buzdolabını yüzde 28,6‘yla aydınlatma takip ederken, sıralamada yüzde 10,4‘le elektrikli fırınlar üçüncü sırada yer alıyor. Televizyon ailenin elektrik tüketiminde yüzde 9,8, çamaşır makinesi yüzde 6,5, bulaşık makinesi yüzde 5,6, ütü yüzde 4,3, elektrikli süpürge yüzde 2,4, saç kurutma makinesi yüzde 1,9 paya sahip bulunuyor.

Bir ailenin aylık 230 kilovatsaat olarak hesaplanan elektrik tüketiminin 110 kilovatsaate düşürülmesi için oldukça basit ve maliyeti düşük önlemler bulunuyor.

Öncelikle yeni elektrikli alet ve cihaz alımında enerji verimliliğinin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Enerji verimliliği seviyesi yönetmeliklere uygun olarak belgelenmiş olan bir cihazın ilk alım maliyeti diğerlerine göre biraz daha yüksek olmakla birlikte cihazın 10-15 yıllık kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu ödenecek parayı geri kazandırması mümkün. Bunun için cihaz alırken "A" ve "A+" işaretli verimliliği yüksek olanların tercih edilmesi gerekiyor. Yüksek verimli ve çok düşük verimli cihazlar arasında yüzde 60‘ın üzerinde enerji tüketim farkı bulunuyor.

Yaygın olarak evlerde aydınlatma için kullanılan 75 vatlık akkor flamanlı lamba yerine, 15 vatlık bir tasarruflu (kompakt fluorasan) lamba kullanarak, aynı aydınlatma kalitesi yüzde 80 daha az enerji tüketilerek elde edilebiliyor.

Enerji tasarrufu sağlayan bir lambanın fiyatı sıradan lambaya göre daha pahalı olmakla birlikte yaklaşık 8 kat daha uzun süre çalışıyor.

Mobilya ve duvar rengi seçiminde mümkün olduğunca açık renklerin tercih edilmesi de aydınlatma ihtiyacını azaltıyor.Çok sayıda küçük ampullerin kullanıldığı avizeler yerine aydınlatılacak odanın büyüklüğüne göre seçilmiş tek bir lambanın kullanılması da yarar sağlıyor.

Aydınlatmada mümkün olduğunca gün ışığından faydalanmak gerekiyor. Sık sık girip çıkılan yerlerde ışıkların açık kalmasını önlemek için sensör lambaların kullanılması ciddi enerji tasarrufuna olanak veriyor.

Yalnızca lambaların tasarruflu olanlarla değiştirilmesiyle 4 kişilik ailenin aylık aydınlatma tüketimi 66 kilovatsaatten 13,2 kilovatsaate düşürülebiliyor.Aile içi enerji tüketiminde ciddi paya sahip olan buzdolaplarının enerji tüketimini azaltmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ihtiyaca uygun büyüklükte buzdolabı seçimiyle başlıyor. İhtiyaçtan daha büyük bir buzdolabının satın alınması ilk satın alma bedelinin yüksek olmasının yanı sıra her ay elektrik faturasının da büyümesine neden oluyor.

Buzdolaplarının kalorifer peteği, fırın gibi ısı yayan diğer ev aletlerine yakın olması, enerji tüketimi artırıyor. Buzdolabına koyulan sulu yiyeceklerin üstünü açık olması artan nem nedeniyle buzdolabının daha fazla çalışmasına yol açıyor. Buzdolabına sıcak yiyecek ya da kap da koyulmaması gerekiyor. Dolabın kapısının sık sık açılması da fazla enerji tüketimine neden olan bir diğer unsuru oluşturuyor.

Enerji verimlilik sınıfı A olan bir buzdolabı, D sınıfı buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı buzdolabına göre yüzde 56 tasarruf sağlıyor. Buzdolabı satın alırken ürünün fiyatı yanında enerji sınıfına dikkat edilmesi durumunda ortama yüzde 50 tasarruf etmek mümkün.

(Yedigün; 16.10.2014)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 66


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.