MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HERKESTEN ELEKTRİK ALIYORUZ (BİZİM ÇANKIRI)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


Kuraklığın körüklediği rekor elektrik tüketimi, Türkiye‘ye ithalat olarak döndü. Bu yıl 9 ayda yapılan elektrik ithalatı, 2011‘de 12 ay boyunca yapılan ithalatı geçti. Enerji yönetiminin, enerji ithalatına alternatif olarak gördüğü termik santrallerde elektrik üretimi ise azaldı. Kömür, evlere, ısınma kaynağı olarak dönmeye başladı.

Yaz aylarında rekor seviyelere ulaşan enerji tüketimi, elektrikte ithalatı da patlattı. Enerji Bakanlığı verilerine göre bu yıl eylül ayı sonu itibarıyla 192 milyar kilovvatsaatlik (kVVh)tüketime destek olmak için 5 milyon 497 bin kVVh elektrik ithal edildi. Bu yıl 9 ayda yapılan elektrik ithalatı, 2011‘de 12 ay boyunca yapılan ithalatı geçti. Elektrik ithalatında başı İran, Bulgaristan ve Yunanistan çekti. Türkiye geçen sene yurtdışına sattığı elektriğin 7 katını dışarıdan satın almış oldu.

Danimarka‘dan bile aldık!

Türkiye 2013‘te de 5 ülkeden 4 milyar 650 milyon 370 bin kVVh elektrik ithal etti. Dışarıdan alınan elektrik için 334 milyon 202 bin 376 dolar harcandı. 2013‘te elektrikteki ithalat ihtiyacının yarıdan fazlası Bulgaristan‘dan karşılandı, bu ülkeden 2 milyar 554 milyon 776 bin kilovatsaatlik elektrik alındı.

Geçen yıl Yunanistan‘dan da 1 milyar 229 milyon 686 bin kilovatsaatlik elektrik alındı. Yunanistan‘a elektrik alışverişi karşılığında 86 milyon 846 bin 211 dolar ödendi. Türkiye, İran‘dan ise 845 milyon 918 bin kilovatsaatlik elektrik ithal etti. İran‘a ithal elektrik için 65 milyon 513 bin 663 dolarlık ödemede bulunuldu.

Türkiye ayrıca Çek Cumhuriyeti‘nden 16 milyon 510 bin, Danimarka‘dan da 3 milyon 480 bin kVVh elektrik aldı. Bu alışveriş karşılığında Çek Cumhuriyeti‘ne 1.1 milyon dolar, Danimarka‘ya ise 307 bin dolar ödeme yapıldı.

Yerli strateji işlemedi

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak isteyen enerji yönetiminin, elektrik üretiminde kömüre ağırlık verme projesi de istenilen başarıyı sağlayamayınca, kömür evlere geri döndü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız‘ın, "Türkiye‘de her 5 birim ürettiğimiz elektriğin 1 tanesi kömürden. Biz, bunu 3‘te 1‘e çıkarmak istiyoruz" sözlerine karşın, kömürün termik santrallerde kullanımı iki yılda yüzde 10 azalarak yüzde 68‘e düştü. Enerji Bakanlığı‘nın son verilerine göre, kömür kurulu gücünün, elektrikteki toplam kurulu gücü içindeki payı yüzde 23‘ten yüzde 20‘ye indi. Elektrik üretiminde kullanımı azalan kömür evlere döndü. 2011‘de yüzde 10‘u yakacak olarak kullanılan kömürün geçen sene yüzde 15.5‘i yakacak olarak kullanıldı.

Bu arada, linyit kömürü arama çalışmaları da hız kazandı.

İsrail‘den yüzer santrale onay...

Filistin Sivil İşler Bakanı Hasan eşŞeyh, İsrail‘in, Türkiye‘ye ait yüzer elektrik santralinin Gazze‘ye en yakın noktaya demirlenmesini prensipte kabul ettiğini açıkladı.

Şeyh, Gazze‘nin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye‘den gönderilecek geminin, İsrail‘in saldırılarında zarar gören bölgedeki tek elektrik santrali onarılıncaya kadar hizmet vereceğini belirtti.

Şeyh, "Büyük meblağlar harcadığımız Gazze‘deki elektrik şebekesinin, İsrail‘in şebekesine bağlanması öncelikli talebimizdi. Ancak İsrail yönetimi bunu kabul etmedi. Türkiye‘nin bize bağışta bulunduğu gemi seçeneğine yöneldik. Bu bağıştan dolayı Türkiye‘ye çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Yüzer elektrik santralini Karadeniz Holding gönderecek. İsrail‘in resmi izninin ardından gemi açığa demirleyecek ve doğalgaz ya da fuel-oil‘le beslenecek. İzin ve onayların tamamlanarak gerekli uluslararası güvencelerin sağlanmasının ardından, 120 gün içerisinde enerji gemisi Gazze‘ye gidecek.

Zam geldi, kota arttı

Doğalgaz zammı, Ankara‘ya "planlı" geldi. Ankaralılar 30 Eylül‘e kadar zamsız gazı en fazla 90 TL‘lik alabilirken, yüzde 9‘luk zammın yürürlüğe girmesiyle kota 300 liraya çıktı.

1 Ekim Günü yürürlüğe giren zammın ardından Başkent Gaz, kota miktarını 90 liradan 300 TL‘ye çıkardı. Böylece abonelerin, ekim ayında doğalgazı zamsız kullanma olanakları ortadan kalkmış oldu. Elektrik Mühendisleri Odası‘nın (EMO) rakamlarına göre zamdan sonra, 4 kişilik bir ailenin aylık tükettiği ortalama 230 kilovat elektrik karşılığı ödediği, 83.2 liralık fatura 90.6 liraya çıkacak. 7 liralık artış, kış öncesi yapılması nedeniyle son tüketiciyi daha çok etkileyecek. Rus gazından gelecek olası bir indirim de son tüketiciyi etkilemeyecek. İndirimin, BOTAŞ‘ın ve gaz toptancılarının zararlarının kapatılması için yapılması planlanıyor.

(Bizim Çankırı; 20.10.2014)

 

 

 

 

 

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 95


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.