MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU YAPILDI



 
EMO İzmir Şubesi sekretaryasında düzenlenen İzmir Bölgesi Enerji Forumu gerçekleştirildi. Açılışta konuşan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, Soma ve Ermenek`te yaşanan madenci katliamlarına dur denilebilmesi için ocakların kamulaştırılmasını ve gerekli güvenlik önlemleri alınana kadar çalışmaların durdurulmasını önerdi. EMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş da `Merkezi planlama ve kamusal anlayıştan yoksun olarak tarımsal alanları ranta açma arzusuyla yapılan uygulamalar, Karadeniz Bölgesi`ndeki HES örneklerinde olduğu gibi İzmir`de RES çöplüğü oluşturmaya başlamıştır` uyarısını yaptı.
 

TMMOB‘a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası İzmir şubeleri ile İzmir Barosu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), TEİAŞ, Gediz EDAŞ ve DSİ II. Bölge Müdürlüğü destekleriyle 31 Ekim-1 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir Bölgesi Enerji Forumu gerçekleştirildi. 

Bölgesel olarak enerjinin güvenilir, kaliteli ve kesintisiz karşılanmasına yönelik planlama ve hizmetlerin; üretim, iletim ve dağıtım aşamaları dahil olmak üzere bütüncül olarak ele alındığı etkinlikte, 2 gün boyunca 7 oturum düzenlendi. Oturumlarda, "İzmir Bölgesi Enerji Görünümü, Mevcut Durum", "Enerji Yatırımları ve Çevresel Etki", "Enerji Yatırımları ve Sosyal Etki", "Yenilenebilir Enerji Uygulamaları", "Enerji Verimliliği Uygulamaları", "Enerji İletim ve Dağıtım Sistemleri" konularında sunumlar yapıldı. Forum, "Enerji Stratejileri ve Yatırım Planlama Kriterleri" paneliyle tamamlandı.

Etkinlikte ilk olarak Forum Yürütme Kurulu adına Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Şekerci konuşmasında; elektrik enerjisi alanında çok başlı ve plansız bir döneme girildiğine dikkat çekti. Şekerci konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Enerji alanında çok fazla oyuncunun olması ve her birinin karını yükseltme çabası, elektrik enerjisinin piyasalaştırılması bu alanın kararlı hale gelmesine engel olmaktadır. 13 Şubat 2012 tarihinde küçük elektrik santrallerinin girişimi sonucunda elektriğin üretim maliyetinin megavat saat başına pik yaparak 2000 TL`ye çıkması bu sürecin bir sonucudur. Elektrik üretim ve buna bağlı olarak tüketim bedelleri gün geçtikçe artmaktadır."

Hacer Şekerci konuşmasında, İzmir Bölgesi Enerji Forumu`nun oluşum sürecinden bahsederek, etkinliğe katkı koyan kişi ve kurumlara da teşekkür etti.

Enerji ve Çalışma Bakanına İstifa Çağrısı

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş konuşmasında; Forumun Ermenek`te yaşanan maden faciası ve mevsimlik işçilerin trafik kazası ile "artık katliam boyutlarına" varan işçi ölümlerinin gölgesinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarının halkın yaşam koşullarını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi. Ulutaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün enerji alanı, ciddi sorunların birikip kronikleştiği bir alan haline gelmiştir. Türkiye`de özellikle son 30 yılda kamusal çıkarlar doğrultusunda enerji sektörü karar destek sistemleri oluşturulmayarak, rant üzerine kurulu kısa vadeli enerji yatırımları desteklenmekte, yenilenebilir ve temiz enerji seçenekleri görmezden gelinmektedir. Dışa bağımlılığı azaltma söylemleri ile her türlü işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin ve mühendislik birikiminin hiçe sayıldığı, 19. Yüzyıl‘dan kalma üretim modelleriyle kömür üretiminin zorlanması, Soma`da, Kozlu`da, Zonguldak`ta, Şırnak`ta ve en son Karaman`da toplu işçi katliamlarının yaşanmasına neden olmuştur. Buradan bir kez daha Enerji ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarını birincil derecede sorumlu oldukları bu tablo nedeniyle istifaya çağırıyoruz." 

Mahir Ulutaş siyasal iktidarın nükleer enerji santralı yapımı konusundaki dayatmacı anlayışına da dikkat çekerek; nükleer enerjinin dünyada terk edildiğini ve Türkiye`nin nükleer enerjiye gereksinimi olmadığını kaydetti. "Bu tamamen nükleer lobilerin daralan pazarlarına yer açmak ve atıklarına depo bulmak ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Türkiye`yi yeni facialara sürüklemeye ve nükleer lobilerin çöplüğü yapmaya kimsenin hakkı yoktur" diyen Ulutaş; sürekli artan enerji ihtiyacının gerekçelerini ve rasyonel olup olmadığını sorgulamadan bütünlüklü enerji politikası üretilemeyeceğini belirtti. Emek yoğun, enerji yoğun üretim modelini merkez ülkeler terk ederken, demir çelik ve çimento gibi endüstrilerin istihdam yaratma ve sanayileşme adı altında ülkemizde yaygınlaştığını vurgulayan Mahir Ulutaş konuşmasını İzmir ili özelinde değerlendirmelerle sürdürdü:

"İzmir‘de enerji sektörü bağlamında iki önemli sorun vardır. Birincisi ithal kömüre dayalı kirli bir üretim modeli Aliağa Bölgesi‘ne dayatılmış. Bu nedenle çok ciddi çevre kirliliği ortaya çıkmıştır. Aliağa Bölgesi demir çelik vb. enerji yoğun sektörlerin bir merkezi haline gelmiş, İzmir iline dönük enerji arzı açısından önemli bir risk alanı yaratmıştır. Diğer yandan Çeşme ve Karaburun bölgelerinde, yoksul köylünün topraklarının istimlak yoluyla el konulması gibi uygulamalarla oluşturulan rüzgar enerjisi santralleri bulunmaktadır. Rüzgar enerjisi yerli ve temiz bir enerji kaynağı olması nedeniyle Türkiye`nin enerji kaynakları portföyünde payının mutlaka artması gereken bir kaynaktır. Ancak merkezi planlama ve kamusal anlayıştan yoksun olarak bu alanları ranta açma arzusuyla yapılan uygulamalar, Karadeniz Bölgesi‘ndeki HES örneklerinde olduğu gibi İzmir`de RES çöplüğü oluşturmaya başlamıştır. Tarım alanlarını yok eden, kuşların göç yollarını kesen, enterkonnekte elektrik şebekesine bağlanabilmesi için ciddi bir kamu yatırımı gerektiren bu santrallar bölgede ciddi bir tepki doğurmuştur."

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil açılış konuşmasını katliama dönüşen iş cinayetlerine ayırırken, bu ortamda yalnızca enerji verilerini konuşmanın anlamsızlığına dikkat çekti. Soma ve Ermenek`te yaşanan maden kazalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Yeşil, şunları söyledi:

"Bizim de meslek alanımız olan HES kurulumunda, madenlerde, asansörlerde vb. diğer sektörlerde yaşanan iş cinayetleri ortadayken burada bu ölümlere neden olan enerji politikalarını konuşmamız ve enerji ile ilgili söz söylemememizin anlamı kalmamıştır. Sözün bittiği yerdeyiz. Soma`da, Ermenek`te, Zonguldak`ta binlerle ifade edilebilecek işçi katliamlara kurban gitmişse; ‘Yerli kömürlerimizi değerlendirmeliyiz‘ dememizin anlamı kalmamıştır."

Ocaklar Kamulaştırılsın

EMO Yönetim Kurulu Başkanı, madenlerde yaşanan işçi katliamlarına son verilmesi için önerisini de şöyle ortaya koydu:

"Çalışma koşulları iyileştirilmeden işçiler bu ocaklara girmesinler. Bütün kömür madenleri kamulaştırılmadan ve güvenli hale getirilmeden çalıştırılmamalı. Bu ocakların tamamının gerekli önlemler alınıncaya kadar kapatılması gerekiyor. Bu öneri, madenlerde çalışan binlerce emekçiyi işsiz aşsız bırakmadan yapılmalı. Bu nasıl olacak sorusunun yanıtı ise; sorunun kaynak sorunu değil siyasal anlayış sorunu olduğu anlaşılacaktır. İşsizlik Fonu`nu amacı dışında hükümetin çıkarları doğrultusunda kullanan anlayış bir kez de bu fonu fonun gerçek sahibi işçiler için kullanmalı. Yatırım teşviği adı altında işletmelerin giderlerini karşılayan iktidar politikası bir kez de insanlarımızı yaşatmak için teşvik vermeli. Bu ne ekonomi, ne bütçe ne rakam ne de verilerle ilgili bir sorundur. Tamamen iktidarın siyasi tercihiyle ilgilidir."

Soma katliamından sonra torba yasa ile işçilere verilen küçücük hakların dahi geri alındığına dikkat çeken Yeşil, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örneğin madenlerde çalışan işçilerin maaşı iki asgari ücretten az olamaz denmişti. Bu torba yasada var. Ancak gelin görün ki patronlar buna karşı işçilerin yemek ve servis hizmetlerini vermeyerek maaşları yine istedikleri ücrete çekmiş oldular. Sermaye ve iktidar kol kola girmiş, maden işçisi lehine düzenlemeyi de fiiliyatta ortadan kaldırmayı başarmış, olmadı işçileri işsizlikle tehdit etmişlerdir. Gelinen noktada işçiler evlerine ekmek götürebilmek için, ölüm pahasına çalışabilmek için haklarından feragat etmek zorunda bırakılmaktadır.

Özellikle dün Soma‘da bugün Ermenek‘te ve diğer yerlerde yaşadıklarımızı gözümüzün önüne getirdiğimizde yalnızca enerjinin rakamlarını konuşmanın anlamlı olmadığını düşünüyorum. Rakamların içinde boğulmadan büyük resmi görerek bu alana müdahil olmak zorundayız. Hatta rakamların bu çerçeve içinde değerlendirebiliyorsak eğer ülkemiz ve insanlarımız için anlamlı olduğunun farkında olmalıyız."

Hüseyin Yeşil`in konuşmasının ardından açılış oturumu kapsamında EMO Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya "Elektrik Enerjisinde Arz Güvenliği" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 21


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.