MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SOMA`DA TERMİK SANTRAL NÖBETİNDE ARBEDE: 1 YARALI (HÜRRİYET)


Manisa‘nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi‘nde, yapılacak olan termik santralin kurulacağı alandaki zeytin ağaçları, sabaha karşı dozerlerle söküldü. Özel güvenlik görevlileri nöbet tutan mahalleliye engel oldu. Mahalle sakinleriyle özel güvenlik görevlileri arasında çıkan kavgada bir kişi yaralandı. CHP milletvekili Özgür Özel ‘Sabah 06.00‘da teyzelerin feryatlarıyla uyandım. 5 bin ağaç kalmıştı, hepsini kesmişler. Güvenlik görevlileri yakın yörelerden toplanmış. Köylü çocuğuna köylüyü üç kuruş için dövdürene lanet olsun‘ dedi.

Soma‘nın Yırca Mahallesi‘nde yapılmak istenen termik santral nedeniyle bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmemesi için mahalleli 16 gündür nöbet tutuyor. Akşam saatlerinde yakınlarına yemek götüren mahalle sakinleri ile termik santral inşa edecek firmanın özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı, bir kişi yaralandı. Sabah saat 06.00 sıralarında dozerler birlikte termik santralin yapılacağı alana girildi ve zeytin ağaçları kökünden söküldü.

Dikenli tellerle çevrili olan alanda termik santrali inşa edecek şirketin özeli güvenlik görevlileri etten duvar örerek nöbet tutan mahalle sakinlerinin alana girişini engelledi. Mahalle sakinleri ile özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Ağaçlar kesildikten sonra olay yerine giden jandarma ekiplerine, köylüler tepki gösterdi.
 
CHP‘Lİ ÖZGÜR ÖZEL: SABAH TEYZELERİN FERYATLARIYLA UYANDIM

Yırca‘da dün gece yaşananları anlatan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, hurriyet.com.tr‘ye "Ben de günlerdir köylülere nöbet tutuyordum. Aylar önceden belli olan program için Malatya‘da olduğum geceyi fırsat bilmişler. Sabah 06.00‘da teyzelerin feryatlarıyla uyandım" dedi.

Özel, Yırva‘da dün gece yaşananları ise şöyle anlattı:

"5 bin ağaç kalmıştı. hepsini kesmişler. Gitti... Hiçbir şey bırakmamışlar. Ben dün kamu görevlileriyle tek tek konuştum. Kaymakam, jandarma. Tavşana kaç tazıya tut misali kandırdılar herkesi. Ters kelepçe, biber gazı sıkılmış. Özel adamlar gençleri alıp üç mahalle öteye arabayla bırakmışlar. Bir daha gelirseniz kafanızı kırarız diye tehdit etmişler. Danıştay kamulaştırma dursun derse bu kesilen ağaçları Vali mi geri verecek? Kamu görevlilerinden bugün olmazsa yarın ama mutlaka bunun hesabını soracağız.

Güvenlik görevlilerinin Soma‘ya yakın yörelerden toplanıp getirildiğini de ekleyen Özel, "Onlar da gariban hatta köylü çocukları. Köylü çocuğuna köylüyü üç kuruş için dövdürenlere lanet olsun. Kendisi de köylü olan güvenliklere köylüye bunları yaptıran zihniyete yazıklar olsun" diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Soma‘da bazı arazilerin, tarım yapılamadığı için maden alanına dönüştüğü, Ermenek‘te de baraj inşaatı nedeniyle tarımla uğraşan insanların madenci oldukları iddialarını da değerlendirdi.

DAVUTOĞLU :  MESELE SADECE TARIMDAN MADEN SEKTÖRÜNE GEÇİŞ DEĞİL...

Davutoğlu, Türkiye‘de tarımsal alanların dönüşümüne bakıldığında, sanayileşmenin hızlandığı dönemlerde şehirleşmeyle birlikte bir çok tarım arazisinin boşaldığının görüleceğini söyledi. Ermenek Havzası‘nı iyi bildiğini ve buranın, doğduğu ilçeye 40-50 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Davutoğlu, "Orada maalesef çok geniş tarım arazileri yoktu. Dar olan arazilerde de çok özel tekniklerle yapılan tarım söz konusuydu. Buna karşın, tarım burada hayatın önemli parçası ve temel sektördür. Zamanla oluşan demografik ve sosyolojik değişim ise bu alanları etkiledi. Buradaki mesele sadece tarımdan maden sektörüne geçiş değil, maden sektörünün de teknolojik yenilenmesinin olmaması. Bu kazanın olduğu Ermenek‘teki maden alanında, gidebildiğim yere kadar indiğimde gördüğüm husus, her şeyden önce tüm madenlerimizde çok ciddi bir teknolojik yenilenme ihtiyacının ortada olması. Madenlerin girişinden, havalandırmasından, orada kullanılan araçlardan başlayarak, son Bakanlar Kurulunda bunu ele aldık, tüm madenlerimizin elden geçmesi lazım, teknolojik yenilenmeye yönelmeleri lazım. Özellikle kısa dönemli tahsislerde teknolojik yenilenmeye ihtiyaç hissedilmiyor gibi bir durum var. Yani 10 yılı kalmış rezervi birine tahsis ediyorsanız, o tahsisi alan işveren 10 yıl için büyük bir teknolojik yenilemeyi öngörmeyebiliyor. Rezerv kullanımında yıllardan bağımsız olarak, teknolojik yenilenmeyi esas alan düzenlemeler getireceğiz" dedi.

BAKAN MEHDİ EKER :  MADEN AMAÇLI, TARIM DIŞINA ÇIKMIŞ BİR ALAN YOK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, maden amaçlı, tarım dışına çıkmış bir alanın bulunmadığını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Maden amaçlı, tarım dışına çıkmış bir alan yok. Ayrıca, Karaman‘da tarımsal faaliyette bir azalma da söz konusu değil.  Rakamları da verebilirim. Mesela; Karaman‘da tarımsal üretim değeri 442 milyon liradan 2,4 milyar liraya çıkmış. Miktara baktığınız zaman örneğin; 10 yıl içinde 200 bin tondan 572 bin tona çıkmış elma üretimi. Kiraz üretimi 6 bin tondan 12 bin tona çıkmış. Armut 6 bin tondan 11 bin 200 tona çıkmış. Kayısı 5 bin tondan 9 bin 500 tona çıkmış. Karpuz 40 bin tondan 70 bin tona çıkmış. Yani tarımsal üretimde de üretim değerinde de ciddi bir artış var. Mesele şu; nüfus artıyor, insanlar tarımsal faaliyet yapıyor ama tarımsal faaliyet yılın 12 ayı yapılan bir faaliyet değil. Yılın 12 ayında yapılan bir faaliyet olmaması hasebiyle, yılın toplamda diyelim 30-35 gününü bitkisel üretime ayırıyor. Geri kalan 330 günde bu adam başka bir iş de yapmak istiyor. Eğer orada başka bir ekonomik faaliyet varsa, örneğin bir madende çalışma imkanı varsa, gidip bir de o madende çalışıyor. Yani, ‘burada tarımsal faaliyet azaldı veya tarım arazileri madene ayrıldı. Dolayısıyla insanlar tarım yapmadığı için gidip madende çalışıyor‘ gibi bir kanaat ve bilgi doğru değildir. Orada ne bir tarımsal üretim faaliyetinde azalma var ne de tarım alanı dışına çıkarılmış bir arazi var" dedi.

(Hürriyet; 07.11.2014)

 

Bağlantılar

www.hurriyet.com.tr/gundem/27533366.asp
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 72


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.