MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 KOCAELİ ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

ÖNEMLİ EVRAKLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BOLU   KOCAELİ   SAKARYA   ZONGULDAK   BARTIN   KARABÜK   DÜZCE 
 

 
MİSEM BANNER
 
MİSEM DIŞI BANNER
 
ÜYELİK
 
ÜYELİKLE İLGİLİ BELGELER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 
TEMSİLCİLİK ADRES VE TELEFONLARI
 
SMM
 
EĞİTİMLER
 
ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK BAŞVURU FORMU
 
ŞUBEMİZDE SATIŞA SUNULAN KİTAP LİSTESİ
 
ÇALIŞANLAR OLARAK HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?
 
TÜRKİYE’DE MÜHENDİS-MİMAR-ŞEHİR PLANCISI PROFİL ARAŞTIRMASI
 
DERGİ 437. SAYI

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ: MÜHENDİSSİZ ASANSÖR KIRMIZI ETİKETLİ


GÜNDEM

 
lektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) 1956 yılından bu yana yayımladığı Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin 452. Sayısı “Mühendissiz Asansör Kırmızı Etiketli” kapağı ile okuyucusuyla buluştu. Dergide, kamu can güveliğinin sağlanması için elektrikli ve elektronik sistemlere sahip olan asansörlerin kurulumu, bakımı ve periyodik kontrol süreçlerine elektrik-elektronik mühendislerin dahil olması gerektiğinin altı çizildi.
 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin gündemine EMO üyesi mühendislerin meslek alanlarında yaşanan iş cinayetleri de yansımaya devam ediyor. Bir önceki sayıda "Soma" dosyası ile madencilik alanında yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekilen derginin bu sayısının konusu ise "Asansör" oldu. 

Dergide ilk olarak EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil`in "EMO`dan" yazısına yer veriliyor. Bu sayının teknik editörlüğü yapan Bülent Çarşıbaşı`nın "Editörden-Asansörlerin Yönetmelik ve Standartlara Uygunluğu Sağlanmalı" başlıklı yazısı yer aldığı dergide, dosya kapsamında Aydın Gürpınar ve Mustafa Tutsak`ın birlikte hazırladıkları "Türkiye`de Asansörün Dünü ve Bugünü" başlıklı yazı ile dosyaya giriş yapılıyor. Tarihsel gelişimin aktarıldığı bu yazıyı Barış Aydın`ın eski asansörlerin yarattığı tehlikeleri çözüm yolları sunan "Asansörlerin İyileştirilmesi ve Güvenliğinin Arttırılması" başlıklı yazısı izliyor.

 

Güvenlik Kaygısı Nasıl Giderilir?

Musa Çeçen imzalı "Kamu Can Güvenliği Tehdit Altında" başlıklı yazıda ise asansör kontrolleri konusunda yaratılan piyasacı model irdelenirken, elektrik mühendislerinin yer almadığı asansör denetimlerinin yarattığı can güvenliği tehdidine dikkat çekiliyor. Çeçen`in yazısın hemen ardından EMO Yönetim Kurulu`nun "Yandaş Kapitalizmi ‘Katliam Markaları` Yaratıyor"  başlıklı basın açıklamasına yer veriliyor. Açıklamada, İstanbul Mecidiyeköy`deki Torunlar şantiyesinde yaşanan asansör faciası irdeleniyor. 

Mustafa Tutsak`ın kaleme aldığı "Asansör, Yürüyen Merdiven ve Yürüyen Bantlarda İşçi Sağlığı ve Güvenliği" başlıklı yazıda ise son günlerde ön plana çıkan güvenlik kaygılarının nasıl giderilebileceğine ilişkin ipuçlarına yer veriliyor. "Asansörlerde Enerji Verimliliği" başlıklı Bülent Çarşıbaşı`nın yazdığı yazıda ise yeni nesil asansörler enerji verimliliği açısından ele alınıyor.

 

"Mühendis Zorunluluğu"

M. Zeki İşlekel imzalı "Meslek Örgütleri ve Asansör" başlıklı yazıda ise asansör firmalarında elektrik/elektronik mühendislerinin istihdamının zorunlu tutulmasına yönelik hukuksal girişimlere ilişkin okuyucuya bilgi verilirken, meslek örgütlerinin bu alandaki sorumlulukları da okuyucunun bilgisine sunuluyor. Konuya ilişkin EMO tarafından açılan iki farklı davaya ilişkin detayları ise "Asansör Firmalarına Elektrik/Elektronik Mühendisi Zorunluluğu" başlıklı haberde gözler önüne seriliyor.

 

Asansör Konusundaki EMO Çalışmaları

Emre Metin, tarafından hazırlanan "A Tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyonu ve EMO" başlıklı yazıda da asansörlerin periyodik kontrolleri için EMO`nun A Tipi Muayene Kuruluşu olmasına ilişkin örgüt içerisinde yürütülen tartışmalar okuyuculara aktarılıyor. EMO Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM) Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan "EMO, Asansör Eğitimleri, SMM Belgeleri ve Asansör Projeleri" başlıklı yazıda ise EMO tarafından yürütülen çalışmalar özetleniyor.

 

"Durum Tespiti Yapılıyor"

Serdar Tavaslıoğlu`nun "Durum Nasıl?" başlığı ile kaleme aldığı yazıda, kişisel deneyimlerinden yola çıkarak asansör alanına ilişkin yaptığı "durum tespite" yer veriyor. Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Targıt`ın "Ailece İyi Değiliz" başlıklı yazısında ise yürütülen periyodik kontrollerin asansör alanındaki eksiklikleri ortaya koyduğuna dikkat çekiliyor. Dergide ayrıca Yusuf Atik`in imzası ile yer verilen "Yerli Asansör Sanayi Örgütlendi" başlıklı yazıda da Asansör Sanayicileri Federasyonu`nun kuruluşunun yanı sıra Türkiye`de gerçekleştirilen asansör üretimine ilişkin de çarpıcı bilgiler dergide yer alıyor.

Dergi`de EMO ve MMO İzmir şubelerinin ortak gerçekleştirdiği Asansör Sempozyumu açılışına ilişkin haber "Asansör Sempozyumu Yapıldı" başlığı ile sunulurken, panelde yapılan tartışmalara ise  "Mühendissiz Asansör "Uygunsuz" başlıklı haber ile okuyucuya sunuluyor. Dosya kapsamında son olarak Asansör Sempozyumu`nun sonuç bildirgesine de tam metin olarak yer veriliyor.

Dergi dosya konusu dışında Fatih Kaymakçıoğlu`nun "Yaz Saati Uygulamasını Süreklileştirmek Enerji Tasarrufu Sağlamıyor",  Mehmet Özdağ`ın "Samsun ve Terme İçin Yeni Tehdit", Dr Yusuf Kurtoğlu`nun "Sürdürülebilir Büyüme İçin Sürdürülebilir Enerji: Hidrojen",  Celal Zaim Çil`in "Türkiye`de Elektronik Mühendisliğinin Geleceği" başlıklı makaleleri de yer alıyor. Ayrıca "Kitap Tanıtımı" bölümünde EMO tarafından yayımlanan "Asansör Sempozyumu ve Sergisi Bildiriler Kitabı", "9. Enerji Sempozyumu Bildiriler Kitabı" ve "Mikroişlemcilere Giriş: Assembler ile Yazılım ve Arayüz" ile TMMOB tarafından basılan "Soma Maden Faciası TMMOB Raporu" adlı eserler okuyucuya sunuluyor.

Dergide ayrıca Fennikarikatürler bölümünde Tayfun Akgül`ün dosya konusu ile bağlantılı çarpıcı bir çalışması yer alıyor.

 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 452. Sayısı`na aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

http://www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=978&dergi=1



TAŞINABİLİR UZATMA KABLOLARI

01.09.2021
 


Çok Okunanlar


EMO 48. DÖNEM IV. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

EMO DÜZCE TEMSİLCİLİĞİ İLE MAKRODİL UNIVERSAL LANGUAGE ACADEMY ARASINDA PROTOKOL ANLAŞMASI İMZALADI

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZ EMO GENÇ ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

Okunma Sayısı: 148


Tüm Gündem

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.