MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KADIN BÜLTENİ`NİN 2. SAYISI YAYIMLANDI



 
EMO Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan Kadın Bülteni’nin ikinci sayısı yayımlandı. Bültende kadının akademik hayattan şantiyeye varıncaya kadar yaşadığı cinsiyet ayrımcılığını ortaya koyan yazılar yer alıyor. Kadın üzerinde kurulan baskıya tarihsel perspektifle bakan yazılarla da geniş bir içeriğe sahip olan bültende, EMO kadın komisyonlarının kadına yönelik güncel politikalara ilişkin saptama ve uyarılarını da okuyabilirsiniz. Ayrıca öncü kadınların özyaşam öykülerini bulacağınız bülten kadınlarla ilgili sorunlara dikkat çeken, kitap, film ve albüm tanıtımlarıyla da zenginleştirilmiş.
 

Sunuş yazısıyla başlayan bültende, ilk olarak ortaöğretimde başörtü serbestliğine karşı "eğitimin dinselleştirilmesi ve kadın bedeni üzerinden gericiliğin topluma yerleştirilmesine" tepki gösteren EMO Kadın Komisyonu`nun açıklamasına yer verildi. Cansel Aslan`ın "Erk`ek Gözlere Göre Şekilen(diril)enler" yazısı, başlığı kadar içeriğiyle de ilgi çekiyor. Çocukluk çağından başlamak üzere cinsiyet ayrımcılığının olumsuz etkileri üzerinde durulurken, kadınlar üzerinde erkek gözüyle kurulan egemenlik ve bu egemenliğin içselleştirilmesi gözler önüne seriliyor. Kadınları şekillendirme arayışının yalnızca çocuklukla sınırlı olmadığı, güzel kadın imajından, annelik imajına varıncaya kadar her dönem yeni bir biçimlendirmeye kadınların maruz kaldıkları anlatılıyor.

EMO Denizli Şube Kadın Komisyonu`nun çalışması ise, iktidarın ideolojik aygıtlarından biri olarak her zaman eleştirilerin odağında yer alan medyanın kadına karşı eril ve baskıcı bakış açısını inceliyor. Kadınlara yönelik hegemonik sürecin işletilmesinde önemli bir rol üstlenen medyanın kadın cinayetlerinin meşrulaştırılması ve aklanmasına yönelik işlevine de tepki gösterilen çalışmada, "erkek adalet değil, gerçek adalet" vurgusu öne çıkıyor.

Hacer Şekerci`nin "Akademik Hayatta Kadın" makalesi ise, eğitimli ve sosyokültürel olarak toplum için öncü bir role sahip olan akademik yaşamda da cinsiyet eşitsizliğinin etkisini ortaya koyuyor. Verilerle akademik hayatta yaşanan kadın aleyhine eşitsizliği gösteren Şekerci`nin makalesinde, "Lisans Eğitimi Alan Öğrencilerin, Kadın Akademisyenlerin Çalışma Yaşamındaki Durumlarına Yönelik Algıları" başlıklı araştırma sonuçlarını da bulacaksınız.  

Eylem Ölmezoğlu Poyraz ise "Kadının (T)adı Yok" yazısıyla, kadının tarihsel olarak konumlandırılışını anlatırken, kadına yönelik baskıcı anlayışa tepkisini akıcı ve güncel bağlantılarla ilişkilendirerek aktarıyor. Eylem Ölmezoğlu Poyraz`ın yazısı, kendine has eğlenceli üslubuyla da bültene renk katıyor.

"Ah`lar Ağacında Asılı Kalanlar" başlıklı yazısında Cansel Aslan, töre mağduru kadınlar ve ensest üzerine araştırma yapan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dicle Koğacıoğlu`nun yaşamına son vermesi nedeniyle duyduğu derin acıyla kadınların acılı "yazgılarına" isyan ediyor.

Bültenin "İçimizden Hikayeler" Bölümü`nde halen EMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Yazmanı olan Zeliha Aziret, ilk Kadın Uçak Aviyonik Sistem Mühendisi olarak meslek hayatını ve bir kadın olarak yaşadığı güçlükleri anlatıyor. Aziret`in özyaşam öyküsünü okurken hem gururlanacak hem de "daha bir çok İLK`ler yaşanması dileğine" ortak olacaksınız.

EMO Kadın Komisyonu`nun "Kadın ve Doğa" çalışması ise, sisteme yönelik kadın ve doğa gözüyle eleştirel bir yaklaşım geliştirirken, cinsiyet ayrımcılığının temelinde yer alan sınıf ayrımcılığına tarihsel bir ışık tutuyor. Bu eleştirel yaklaşım doğanın tahribatına dönük olarak da geliştirilirken, kadına ve doğaya yönelik "hakim olma" anlayışı sorgulanıyor.

İnsanlık için önemli adımlar atılmasını sağlayan kadınların tanıtıldığı bir bölüm olarak, bu sayıda "DNA`nın Karanlık Leydisi" başlığıyla Rosalind Franklin, Özlem Özmen`in kalemiyle okuyuculara ulaşıyor.

Selma Eroğlu`nun sunumundan Ruhşen Kardaş`ın derlemesiyle okuyacağınız "Şantiyede Kadın" yazısı ise, kadının toplumsal olarak karşılaştığı cinsiyet ayrımcılığının şantiye ortamında kat be kat arttığını, şantiye yaşamından örneklerle anlatıyor.

Ruhsar Kazak`ın çeviri ve derlemesiyle de "sayıların büyücüsü" Ada Lovelace`i tanıyacaksınız. İlk bilgisayar programcısı olarak adlandırılan Ada Lovelace adına bu yıl 14 Ekim tarihinde düzenlenen gün ve etkinliklere ilişkin bilgileri de bu yazıda bulacaksınız.

"Bir Çirkin Ördek Yavrusu" yazısında, beste ve sözleri de kendisine ait olan Banu Akın`ın "Kırmızı Leke" albümünü tanırken, Müzik Direktörlüğü`nü Vedat Sakman`ın yaptığı bu albümün bir kadın olarak Emel Akpınar`da yarattığı duygu ve düşünce dünyası da sizi içine çekecek.

Bültende Hülya Soyşeker, Mine Ömer ve Gültekin Emre`nin derleyip yayına hazırladığı "Kadınların Ruh Acıları Üzerine" öykü kitabını da Nagehan Abacılar tanıtıyor. Ayla Kutlu, Sennur Sezer ve Erendiz Atasü ile başlayan 32 kadın yazarımızın öyküsünün buluştuğu kitabın tanıtımının devamında yine bu kitapta bir öyküsüyle yer alan Kevser Ruhi`yle tanışacaksınız. Ruhi`nin kendi anlatımıyla yaşam öyküsünü okuyabilirsiniz.

EMO İzmir Şube Kadın Komisyonu; "Söz Kesmek, Kına Yakmak, Nikah Kıymak" başlıklı tanıtım yazısıyla, İzmir`de kurulu Kadın Yazarlar Derneği`nin ikinci kitap projesi olarak yayınlanan 41 kadının yazdığı kadınların üstü örtülen yaşam öykülerinin anlatıldığı 41 öykülü kitap ve kitabın ortaya çıkış sürecini anlatıyor.  

EMO Kadın Komisyonu`nun toplantılarına ilişkin haberleri de "Bizden Haberler" bölümünde okuyabilirsiniz.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle EMO Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan yazıda ise Mirabel Kardeşler anılırken, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesi isteniyor.

Dergide son olarak Gönül Yalçın tarafından hazırlanan Film Tanıtımı Bölümü`nde "Kadının Fendi" filmiyle buluşacaksınız. Londra`da 1968 yılında 50 bine yakın işçi istihdam eden Ford Fabrikası`ndaki kadın işçilerin "Eşit işe, eşit ücret" talepleriyle başlattıkları direnişi ve zaferi anlatan film, bugüne de mücadele ışığı tutuyor.

Bültenin sonunda yer alan bulmaca ile kadın sorunlarına yönelik hafızanızı tazeleyip güçlendirebilirsiniz. Bulmaca yanıtları ise gelecek sayıda yayımlanacak.

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=979&dergi=18
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 108


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.