MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENGELLİLERİN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRALIM, HAYATIN HER ALANINDA FIRSAT EŞİTLİLİĞİNİ SAĞLAYALIM (02.12.2014)


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

 

ENGELLİLERİN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRALIM,

HAYATIN HER ALANINDA FIRSAT EŞİTLİLİĞİNİ SAĞLAYALIM 

Mimarlar, mühendisler ve yapımcı müteahhitler olarak yapmış olduğumuz yaşam alanlarında engellilerin hayatlarını kolaylaştırmalıyız. Mevcut asansörlerin emniyet şartlarını iyileştirilmesinde engelliler düşünülmelidir. Şu an sağlıklı olabiliriz, yaşanılabilecek bir sağlık problemi sonrası,  ya bir kaza sonrası?

Bu hafta tüm dünyada 3 Aralık Dünya Engelliler Günü anılıp etkinlikler düzenlenecek sonra ...?

WHO‘ya göre dünyamızda 500 milyon engelli yaşıyor. Türkiye‘de ise yaklaşık 8.5 milyon kişi engelli durumunda bulunmaktadır. Bir tahminde bulunursak, her engelli vatandaşın bir annesi, bir babası ve bir de kardeşi olsa bu sayıyı 3‘le çarptığımızda, aslında engelliler konusunun ne kadar fazla kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini daha iyi anlayabiliriz.

Engellilerin evlerinde hayatlarını kolaylaştırmanın yolu, çoğunlukla kolay ve az masraflı çözümlerden geçmektedir. Üstelik bunların sadece onlara özel olması da gerekmiyor; engelliler için bulunan her çözümden, engelsiz insanlar da yararlanabilir. Geniş bir tuvalet, merdiven yerine rampa kullanılması, ya da ulaşılabilir seviyedeki asansör butonları, kapı genişliği uygun asansör, kabin alanı uygunasansör gibi...

Merdivenlerin yakınındaki uygun eğimli (10 derece) bir rampa, bebeğinin ağladığını duyamayan ebeveynler için titreşimli uyarı sistemi, asansör butonları üzerinde Braille alfabeli açıklamalar gibi tip basit çözümlerle engellilerin evlerindeki hayatlarını kolaylaştırmak mümkündür.

Engelsiz konut yapımında, mimarlar, mühendisler ve müteahhitler binada yaşayan kişilerin, ilerde bir kaza sonucu engelli hale gelebileceğini düşünerek binaların girişlerini, basamaksız bir düz zemin üzerinde, asansöre ulaşabilecek şekilde yapmalıdır. Ayrıca birkaç tane tuvalet yerine, bir tane geniş tuvalet yapılması da bir çözüm olacaktır.

Engelliler deyince, akla gelen en büyük grup ortopedik engellilerdir. Onların konutlarında rahat yaşamaları için en önemli şartları, bina girişleri basamaksız ve eşiksiz olmalıdır. Şayet basamak ve eşik var ise, rampalar yapılırken uluslararası standartlara uyulmalı ve rastgele eğim verilmemelidir. Yer döşemeleri kaygan olmayan ve çabuk kuruyabilecek malzemelerden seçilmelidir. Dar ve yüksek merdivenlerden kaçınılmalı, merdiven yanları mutlaka küpeşteli olmalı ve her iki taraftan da elle kavranabilmelidir. Kapı açıklıkları tekerlekli sandalyenin rahatlıkla geçebileceği gibi 90 cm genişliğinde yapılmalıdır. Odalar arasına eşik konmamalı, konacaksa da düşük ve eğimli olmalıdır. Asansörlerin iç genişlikleri, tekerlekli sandalyenin rahatça girebileceği genişlikte dizaynedilmelidir. Yani minimum 630kg kapasiteli asansör yapılmalıdır. Belediyeler tarafından yapı ruhsatları verilirken engelliler için uygunluluğu aranmalıdır. Asansör düğmelerine tekerlekli sandalye üzerinden rahatlıkla ulaşılabilmeli ve düğmeler üzerinde görme engelliler için Braille alfabesiyle yazılar bulunmalıdır. Asansörler tam otomatik kapılı, frekans kontrollü kat seviyesi en uygun seviyede giriş ve çıkışın kolaylıkla yapılacak şekilde yapılmalıdır.

Bir diğer engelli gurubu olan işitme engelliler, genellikle evlerinde ışıklı ya da titreşimli uyarılar kullanmaktadırlar. Kapı ve telefon zilini  duymadıklarından, bunlara bağlanan basit bir ışıklı sistem onlara bu konuda yardımcı olabilmektedir. Evin her yerinde kullanılabilen bu göstergeler, daha güçlü bir ışık kullanılarak alarm şeklinde de kullanılabilir. Yine alarm görevi gören, yatak titreşim sistemleri de yapılabilinir. İşitme engelli anneler ve babalar, bebeğin ağlaması halinde titreşim veren bir uyarı sistemi de kullanmaktadır.

Konutlarda yaşayan engellilerin, hakları güvence altına alınmalıdır. Hayatın her alanında fırsat eşitliğini onlara sağlayalım.

Asansör bakım ve işletme yönetmeliği bir an önce ilgili bakanlık tarafından yayınlanmalıdır. Asansörlerin yıllık periyodik muayenelerinin, kontrollerin, daha sağlıklı ve güvenilir biçimde yapılması için uzman elektrik, elektronik mühendisleri tarafından yapılması gerekmektedir.

Asansör kazalarının önüne geçmek, can ve mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin periyodik kontrollerini ihmal etmeyelim. Bina yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde, kazaların önüne geçebileceğimize inanıyoruz.

Asansör muayeneleri, kontrolleri bir prosedür değil, can ve mal güvenliğimiz açısından bir gerekliliktir.

Asansörlerin bakım ve kontrollerini periyodik olarak yaptıralım. Ülkemizde güvenli olmayan asansör kalmamasını diliyoruz.

Türkiye‘nin en mağdur kesimlerinden olan engellilerin sorunlarını çözmek için önyargılardan uzak bir anlayışla günlük yaşantıdaki fiziki engelleri kaldıralım. Hayatın her alanında engellilere fırsat eşitliğini sağlayalım.

Saygılarımızla. 02.12.2014

İbrahim KÜCÜ

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

  

  

 



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


ÇANAKKALE ZAFERİMİZ KUTLU OLSUN!

EMO ANTALYA ŞUBESİ KADIN ÜYELERİ KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ`NDE EMO-GENÇ TANITIMI YAPILDI

KOMPANZASYON, HARMONİK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİNERİNİN İKİNCİSİ DÜZENLENDİ

RUNTALYA 2024`TE GENÇLERİN EĞİTİMİ İÇİN KOŞTUK

SOSYAL ETKİNLİKLER VE GENÇLİK KOMİSYONUMUZ TOPLANDI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TMMOB ANTALYA İKK TOPLANTISI YAPILDI

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ KOMİSYONUMUZ TOPLANDI

Okunma Sayısı: 79


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.