MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ VERİMLİLİĞİ GÜNLERİ 22-23 OCAK 2015 TARİHLERİNDE YAŞAR ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜZENLENİYOR


BASIN AÇIKLAMASI

 BASIN 2015-01 13 Ocak 2015

 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ GÜNLERİ 22-23 OCAK 2015 TARİHLERİNDE YAŞAR ÜNİVERSİTESİ`NDE DÜZENLENİYOR

 

Dünyada ve ülkemizde enerji kaynaklarının sınırsız ve kolay elde edilebilir olmadığı bilinmektedir. Yaşanan çevre felaketleri insan ve canlı yaşamını tehdit eder duruma gelmiştir. Insanlık sanayi devriminden bu yana elde ettiği ekonomik kazanımların çok daha fazlasını bu olumsuzlukları giderme amacına yönelik harcamaktadır. Karbona dayalı geleneksel enerji kaynaklarının sınırlılığı ve çevreye olumsuz etkileri yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları maliyetleri ve yeni kaynakların bulunmasının zorluğu, önümüzde ciddi bir sorun olarak durmaktadır. Bu noktada "Enerjinin etkin ve verimli kullanılması" dünyada barışa, demokrasiye ve istihdama katkı sağlayacaktır.

 

Sürdürülebilir bir enerji sisteminin en önemli unsurlarından biri ülkelerin belirlemiş olduğu enerji politikalarıdır. Ülkemizde de enerji politikalarının bir parçası olarak, endüstri, bina, ulaşım sektörleri ile çevre aydınlatmaları gibi enerjinin yoğun kullanıldığı alanlarda verimlilik uygulamalarının ön plana çıkartılması, potansiyelimizin etkin ve doğru kullanımı açısından önem arz etmektedir. Diğer taraftan ise verimliliğin yanı sıra; günümüz teknolojilerindeki hızlı gelişmeler sonucu geliştirilen daha kompakt, fonksiyonel ve hassas cihazlar nedeniyle kaliteli enerjiye olan ihtiyaç da aynı oranda artmaktadır. 

 

Enerjinin en çok tüketildiği sanayi, bina, ulaşım gibi alanlarda enerjinin etkin ve verimli kullanılması için;

 

Sanayide; enerji talebinin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılarak karşılanması, tesislerin enerji ölçüm ve etkinlik hesaplarının düzenli olarak kontrol edilmesi, verimi yüksek az enerji tüketen motor ve diğer ekipmanların tercih edilmesi, yalıtıma önem verilmesi, endüstriyel süreçte kullanılan hammadde ve hammaddeye ulaşma teknolojilerinin gözden geçirilerek daha verimli hale getirilmesi,

 

Binalarda; ısıtma ve soğutma sistemleri, aydınlatma ve ev aletlerinin kullanılmasında küçükten büyüğe tüm kullanıcılarda enerji verimliliği konusunda gereken bilincin oluşturulması,

 

Ulaşımda; petrol ürünlerinin doğrudan kullanımının getirdiği ekonomik ve çevresel tehditler nedeniyle alternatif enerji kaynakları kullanan araçlar ve toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi, 

 

konularında gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir

 

Yukarıda belirtilen çalışmaların hayata geçirilmesi adına öncelikle tüm bu uygulamalara alt yapı oluşturacak teknolojik gelişim ve Ar-Ge çalışmaları siyasal iktidar tarafından desteklenerek, üniversitelerin, ileri teknoloji üretecek kuruluşların, teknokentlerin, bilim insanlarının, mühendislerin çalışmaları ön plana çıkartılmalıdır.  

 

Enerji verimliliği, 1970‘li yıllarda yaşanan enerji (petrol) krizinin sonucu olarak dünya gündemine girmiş ve son yıllarda iklim değişikliği tehdidine karşı en çok önemsenen kavram haline gelmiştir. Enerji verimliği en genel tanımıyla; binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Ülkemizde 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu yayımlanmış ve 2008 yılı ise " Enerji Verimliliği Yılı " ilan edilmiştir. 2008 yılından itibaren ise konuya ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır. Yapılan düzenlemelerin neo-liberal politikaların etkisi ile yap-boz tahtasına dönüştüğü de bir gerçektir. 

 

Her şeyden önce enerji verimliliğine ilişkin çalışmaların başarıya ulaşması için, bu önemli konunun bütünlüklü bir ülke/devlet politikası olarak benimsenmesi gerekmekte, çalışmaların koordinasyonundan ve uygulanmasından sorumlu olan yapıların ise siyasal iktidarın öznel taleplerinden bağımsız çalışma yürütebilecek özerk yapıda olması büyük önem taşımaktadır. Ancak, enerjinin verimli kullanımı hakkında tüm dünyada oluşan bilincin ülkemizde de yerleşik hale getirilmesi, koordinasyonunun sağlanması gerekirken 1980‘lerden bu yana enerji verimliliği çalışmalarını yürütmüş, önemli bilgi birikimi ve kadrosu bulunan  Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE)` nin Bakanlar Kurulu kararı ile bir gecede kapatılmış, kurumun yıllar boyunca elde ettiği bilgi birikim ve deneyim bir anda yok sayılmıştır. Bu yapı şu an itibariyle Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini yürütse de EİE‘nin kapatılması ve kapatılma şekli, siyasal iktidarın enerji verimliliği konusuna bakış açısını göstermektedir.

 

Bilindiği üzere ülkemizde her yılın Ocak ayının ikinci haftası Enerji Verimliliği haftası olarak kutlanmakta, bu yılda Enerji Verimliliği Haftası` nın 34. üncüsü 12 – 18 Ocak 2015 tarihleri arasında kutlanacaktır. Bir çok kurum, kuruluş, dernek, belediyeler, hatta bazı eğitim kurumları tarafından ocak ayı içerisinde enerjinin etkin ve verimli kullanımına yönelik farkındalık yaratmak ve bilinç oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.  

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak aynı hassasiyet doğrultusunda, enerjinin etkin ve verimli kullanımı ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik olarak gerek üyelerimiz ve sektör, gerekse  kamuoyu nezdinde bir farkındalık yaratmak, bu alanda yaşanan mühendislik uygulamalarının ve teknolojik gelişmelerin paylaşılması, amacıyla, 22 – 23 Ocak 2015 tarihinde " III. Enerji Verimliliği Günleri "etkinliğini gerçekleştirilecektir. 

 

III. Enerji Verimliliği Günleri etkinliği kapsamında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları konularında sektördeki gelişmelerin ve ülkemize yansımalar değerlendirilecek, Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Arif HEPBAŞLI tarafından "Ülkelerin Enerji Verimliliği Yaklaşımlarına Genel Bir Bakış" konulu bir açılış sunumu arkasında 16 farklı sunum ve 1 adet panel ile etkinliğimiz sona erecektir. 

 

"Ülkemizde Enerji Verimliliği Politikaları, Enerji Verimliliği Uygulamalarına Genel Bir Bakış" konulu 23 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilecek panelde ETKB Yenilenebilir Enerji Kaynakları Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Yönetimi Derneği (EYODER)  ve Odamız temsilcilerinin katılımı ile özellikle 2007 yılından itibaren ülkemizdeki enerji verimliliği uygulamaları masaya yatırılacak, sorunlar tespit edilecek ve çözüm önerileri geliştirilecektir. 

 

Ayrıca etkinliğimizin açılışında Bornova Belediye Başkanı Olgun ATİLA`ya ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik "Çevre Bilincinin Geliştirilmesi Eğitimleri" kapsamında Belediye olarak gerçekleştirdiği çalışmalar için  "Bir Çocuk değişir, Dünya Değişir" düşüncesinden hareketle bir teşekkür plaketi verilecektir. 

 

Yaşar Üniversitesi Yeni Bina Konferans Salonunda iki gün boyunca gerçekleştirilecek olan etkinliğimize konuya duyarlı, ilgi duyan tüm kesimlerin katılımlarını bekliyor, katkı ve önerilerini sunmaya davet ediyoruz. 

 

Kamuoyuna saygıyla sunulur. 

 

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ 

YÖNETİM KURULU 




35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

MUTLU BAYRAMLAR

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 80


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.