MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KADIN ÜYELERİMİZE YÖNELİK FİLM GÖSTERİMİ VE SÖYLEŞİ ETKİNLİĞİ



 
Şubemiz Kadın Mühendisler Komisyonu‘nun önerisi doğrultusunda, 28 Şubat 2015 tarihinde kadın üyelerimize yönelik film gösterimi ve söyleşi etkinliği gerçekleştirildi.
 

Etkinlikte ilk olarak Filmmor Kadın Kooperatifi‘nce hazırlanan film seçkisinin gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez ve Radyo, Televizyon Sinema Bölümü‘nden Araş.Gör. Deniz Bilge ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadının çalışma yaşamında karşılaştığı durumlar, kadın istihdamındaki eşitsizlikler üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez konuşmasında şunlara yer verdi: Ataerkil düzende ailenin reisi erkektir. Aynı zamanda toplumsal kamusal alanda da erkeğin egemenliği söz konusudur. Cinsiyet eşitliği yok, eşitlik değil üstünlük ideolojisi işliyor, eril değerler her zaman yüceltiliyor. Eril değerlerle birlikte erkek cinsi kadını sürekli kontrol altına tutmak istiyor. Yine erkek tüm yaşam alanının öznesi haline geliyor. Güç ve iktidarı her alanda elinde tutmak istiyor, iktidarı kaybettiği anda şiddete başvuruyor. Toplumsal cinsiyet tamamen kültürel, sosyal olarak inşa edilen cinsiyet rollerinin kadın ve erkeklerin üzerine giydirilmesiyle oluşuyor. 

Kadınlar erkekler toplumda belli özelliklere göre ayrılır. Kadınlar doğurur, fedakardır, sessizdir, duygusaldır. Erkekler ise daha çok zihinsel yaratıcılıkları, sorumluluk duygusu güçlü, vb. olarak tanımlanır. Aslında bunlar doğuştan gelen değil, toplumsal olarak verdiğimiz rollerle belirlediğimiz özellikler. Bu ayrımı yaptığımız için kadın-erkek eşitliğini görmüyoruz. İlk baştan bunların böyle olmadığını bilmek ve karşı gelmek gerekiyor.

Ataerkil toplumda erkeğin konumlandırılmasının sorgulanması, erkeklik tarafından bakıp erkeklerin çalışmalara dahil edilmesi bu meseleleri dönüştürmemiz için gerekli. Aslında mücadele ettiğimiz şey biraz da hegemonik erkeklik meselesi. Kadınların da zihinlerin de bu çok pekiştirilmiş durumda. 

Kadın çalışmaları, kadınların bakış açılarını değiştirmeleri çok önemli, erkeklerin de bu şekilde dönüştürülmesi belki yine kadınların öncülüğünde olabilecek birşey.

Deniz Bilge : Feminizm erkek düşmanlığı olarak algılanıyor. Aslında feminizm birçok konuda olduğu gibi iş yaşamına da farklı sorular getirdi. Feminizm, yaşadığımız toplumdaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sorgulayan düşünce akımıdır. 

En büyük problemlerimizden birisi kadın istihdamındaki eşitsizlik. Eşit iş –eşit hak! İş hayatında erkeklerle aynı çalışma koşullarında ve eşit fırsatlar sunularak çalışmaktan bahsediyorum. Örneğin Dünya Ekonomik Forumunda kadın-erkek eşitsizliğinde Türkiye gitgide gerilere gidiyor. Şu anda Türkiye`nin en büyük sorunlarından biri eğitimli genç kadın işsizliği. Bunun nedeni; Türkiye`de özelleştirmeler ile bir çok sektörün kamudan çıkarılıp kar amaçlı alanlar haline dönüşmesi. Pek çok sosyal haklar (süt izni, doğum izni vb.) işverenle kadın çalışanlar arasında problem olmaya başladı.  Evde yaşlı, engelli bakımı vb her zaman kadının sorumluluğuna verildi. Kadın eve çekildi. Kamusal alandan özel alana çekildi. Bu da pekçok eğitimli kadının işsiz olması anlamına geldi. Kadınların belli işkollarında çalışmaya başlamasıyla eşitsizlik şekil değiştirdi. 

Karar verme ve yönetim katmanlarında kadınlar görünmez oluyor.  Akademik, bankacılık, öğretmenlik alanlarında pek çok kadın varken bu alanların yönetici konumunda kadınlar olmuyor. 

Politikanın da kadın bedeni üzerinden döndüğünü görüyoruz. Kürtaj, üç çocuk tartışmaları bunların hepsi erkeklerin egemen olduğu siyasi toplumda kadınların bedeni üzerinden yapılan politikadır.

Bu konularda yapmamız gerekenler; toplumsal cinsiyet eşitsizliğini birincisi görmek; ikincisi göstermek; üçüncüsü farkında olmaktır.



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

MUTLU BAYRAMLAR

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

Okunma Sayısı: 128


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.