MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TÜRKİYE`NİN NÜKLEER ENERJİYE İHTİYACI YOK (KARADENİZ)



 
Elektrik Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Nedim Bülent Damar, ülkede yapılması planlanan nükleer santrallerle ilgili bilinmeyen çarpıcı gerçekleri gazetemizden Rabia Uzun Cirav`a anlattı. Damar, Türkiye`nin nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığı görüşünde
 

TÜRKİYE‘de nükleer santral konusu 1960‘lı yılların başında bir hükümetin ‘biz de nükleer santral yapalım‘ düşüncesi ile yer arayışına girilmesiyle gündeme geldi. Biri Mersin Akkuyu, biri Sinop İnceburun, diğeri Trakya İğneada. Bu 3 yer için o yıllardan bu yıllara kadar nükleer santral yapılması yönünde çalışmalar başladı.

Gelişmiş ülkelerin birçoğu almış olduğu karar ile birlikte nükleer enerjiden vazgeçerek yenilenebilir ve yeşil enerji kaynaklarına yönelmeye başladı. Gelişmiş ülkeler bu doğrultuda karar verirken Türkiye‘nin nükleer santral konusunda ısrar etmesi, ülkenin belli bir kesiminin tepkisini topluyor. Dünyadaki en tehlikeli enerji kaynaklarından olan nükleer santrallere ihtiyaç var mı, yapılması durumunda Türkiye‘yi ne gibi tehlikeler bekliyor? EMO eski Genel Başkanı ve EMO Genel Merkezi Çalışma Grubu Başkanı Nedim Bülent Damar, konu ile ilgili Rabia Uzun Cirav‘ın sorularını yanıtladı ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.

SIZINTI RİSKİ SÜREKLİ VAR

Nükleer santrallerin tehlikeli ve riskli olduğunu söylediniz. En büyük risk de sızıntı riski. Böylesine büyük bir risk varken neden Türkiye bu konuda ısrar ediyor?

Dünya nükleer enerjiden radyasyon sızmasının ve kazanın olmasının önüne geçmek için çok uğraştı. Bu konuda da oldukça başarılı oldu. Ama kaza riskini ortadan kaldıramadı. Nükleer radyasyonu azaltmayı başardılar. Üzerlerine tam anlamıyla bir beton çadır yaparak en sonunda radyasyonu çok aza indirdiler ama kaza riski var ve devam ediyor. Bu kaza riskinin olması sadece patlaması demek değil, sızıntı olması da bir kaza. Bu risk sürekli olarak var. Bu risk varken bu santrallerin yapılma nedenini araştırmak lazım. Nükleer santraller konusunda en teknolojik olan Japonya.

Fukuşima‘da meydana gelen sızıntı 4 yıl oldu, hala giderilemedi. Sızıntının ilk günkünden 18 misli artarak devam ettiğini resmen şubat ayında açıkladılar. Şimdi biz bu ülkeyle, kendi ülkesinde arıza görmüş bu santralin arızasını gidermeyi başaramamış bir ülkeyle Sinop santralini yaptırma sözleşmesini imzalamışız. Böyle söylüyorum çünkü açıklamıyorlar imzaladıklarını.


Enerji kaynakları bakımından dışa bağımlı olduğumuz söyleniyor hükümet tarafından. Nükleer santral yapıldıktan sonra Türkiye‘nin dışa bağımlılığı azalacak mı?

Birinci kaynak açısından dışa bağımlılığımızın, yakıt için ödeyeceğimiz dövizin azalacağını söylüyorlar. Topluma bir şey söylediğiniz zaman onda bir doğruluk payı olması gerekiyor. Nükleer santral nükleer yakıtla çalışır. Türkiye‘de nükleer yakıt mı var? Ne nükleer yakıtımız ne de nükleer yakıt yapacak tesisimiz var, dışa bağımlılığımızı azaltacak. Nasıl azaltacak? Rusya santral yapacak, santral yakıtını Rusya‘dan getirecek, bizim dışa bağımlılığımız azalmış olacak. Böyle bir şey söz konusu değil. Kendi sitesinde böyle olmadığını yayınladı bakanlık. Elektrik enerjisi üretimi açısından dışa bağımlılığın azaltacağı yönünde hiçbir etkisi olmadığı gibi bu santrallerin yakıtları da dışarıdan geleceği için dışa bağımlılığı arttıracaktır.

(Karadeniz; 21.03.2015)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 477


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.