MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KAYIP KAÇAK BEDELİNİN YASALAŞMASI


BASIN AÇIKLAMASI


 
Şubemiz Yönetim Kurulu`nun Kayıp Kaçak Bedelinin Yasalaşmasına ilişkin basın bildirisi ektedir.
 

ELEKTRİK ABONELERİNDEN ALINAN KAYIP-KAÇAK BEDELİ, TEKNİK VE TEKNİK OLMAYAN KAYIP OLARAK YASAL HALE GELECEKTİR...

Bildiğiniz üzere; çalınan elektriğin parası, kayıp kaçak bedeli, Yargıtayın "faturasını düzenli ödeyenden tahsil edilemez" kararı tüketicileri harekete geçirdi.  Faturaların ortalama %10 unu oluşturan bu bedelin geri alınması için tüketiciler tüketici hakem heyetlerine müracaat girişiminde bulunmuşlardı...Yargıtay kararının ardından tüketici mahkemelerine binlerce başvuru olmuş, aboneler 10 yıldır kesilen kayıp-kaçak bedellerini geri almak için, şirketlerin önünde kuyruklar oluşturdular.  Yasa değişikliği sinyali verildiği için bazı dağıtım şirketleri son 10 yıllık dökümanları vermediler, dolayısıyla mahkemeye yapılmak istenen müracaatlar birçok bölgede gerçekleşemedi.

Elektrikteki kayıp-kaçağın tüketiciye yansıtılmasının yasal hale getirilmesinde  "kayıp-kaçak abonelere yansıtılmazsa, elektrik iletim faaliyetlerinin yürütülemeyeceği, bu bedellerin tüketiciye ödenmesi imkansız düşüncesi ile, söz konusu enerji dağıtım faaliyetlerinin yürütülmesi imkansız hale gelir gerekçesi ile, 6446 sayılı  Elektrik Piyasası Kanunu‘nda düzenlemeye gidildi.

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Komisyonu‘nda kabul edildi ve Genel Kurul‘a gönderildi. Bu tasarı Genel Kurulda kabul edilirse;

Elektrik abonelerinden alınan ‘kayıp-kaçak‘ bedelleri yasal hale gelecektir... Elektrik şirketlerinin kayıp kaçak bedellerini, abonelere yansıtması yasal temeli güçlenecektir... Yargıtay‘ın "elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamaz" kararının hükümsüz kalmasına neden olacaktır.

Düzenleme ile teknik ve teknik olmayan kayıplar ibaresi eklendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenen bu kayıp, hedef oranlarını geçmemek kaydıyla teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacaktır.

Bu tasarıya göre; dağıtım tarifeleri kapsamı içinde, dağıtım sistemi işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme ve bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti gibi dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetler kapsayan bedeller olacaktır.  

Teknik ve teknik olmayan kayıplara  ilişkin hedef oranlarının tespiti ve değiştirilmesi ile oluşacak maliyetin tarifelerde yer alması ve tüketicilere yansıtılmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecektir.

Her ne kadar, teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin hedef oranları, EPDK belirleyecek olsa da ve hedef oranlarını geçmeyecek maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılmasına ilişkin usul ve esasları kurul tarafından belirlenecek olsa da, dağıtım şirketlerinin istekleri yönünde kararlar alınmıştır.

Tüketiciler zaten kayıp kaçakdan kaynaklanan farkı ödüyorlardı. Yeni yasa tasarısına göre, bu duruma itiraz eden, hakem heyetleri ve mahkeme kararlarıyla kayıp kaçak bedellerini geri almayı başaranların dağıtım şirketine yüklediği fatura da yine kayıp kaçak tarifesi olarak faturalarını ödeyen vatandaşın üzerine eşit olarak dağıtılacaktır. Bu rakama şirketler tarafından yapılan iadelerin yanı sıra mahkeme sürecinde oluşan giderler de eklenecektir.

Sonuç olarak; herhangi bir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde teknik ve teknik olmayan kayıp bedellerin tüketiciden alınacağı yasal hale getiriliyor. Tasarı ile tüketicilerin mahkeme ya da tüketici hakem heyetlerine gitmesinin de önü kesiliyor.

Bildiğiniz üzere, kamuoyunda da sık sık dile getirilen, Kayıp  Kaçak Bedeli bazı bölgelerde %75 civarında, Türkiye ortalaması %15 civarındadır.

2006-2014 yılları arasında Türkiye genelinde, kayıp-kaçak bedeli olarak yaklaşık  olarak 33 milyar Lira tahsil 2014 için 5 milyar TL den bahsedilmektedir. Bu bedelinde tüketicilere iadesinin sorun olacağı basında tarafımızca daha önce dile getirilmişti.

Abonenin kullandığı usulsüz bedel, yani kaçak bedelinin aboneden tahsil edilmesi kabul edilebilir değildir. Elbetteki teknik kayıplar olacaktır. Elektrik nakli söz konusu ise teknik kayıp da söz konusudur. Kayıpsız bir elektrik üretimi söz konusu olamaz, ancak ileri teknolojilerle bu kayıpları düşürmek mümkündür. Dağıtım şirketlerini harekete geçirecek yasa tasarılarına ihtiyacımız bulunmaktadır. Teknik kayıpların asgari düzeye ineceği, kaçak tüketimin asgari düzeye ineceği düzenlemelerin yapılması gereklidir...Kayıp, kaçakların revize edilmediği,  biz tüketiciler için kaliteli ve kesintisiz enerji  sağlayan,  Kanunların sadece güçsüzler için uygulanmayacağı yasa tasarılarına ihtiyacımız vardır.

Birinci ümidimiz, Hükümetin bu tasarıdaki yanlışlığı  görerek geri çekmesi,  ikinci ümidimiz kanunlaşırsa da Anayasa Mahkemesine gitmesi ve Anayasa Mahkemesince iptal edilmesidir. 

 

Elektrik Mühendisleri Odası

Gaziantep Şubesi

Yönetim Kurulu

 

Dosyalar

GÜNEŞ GAZETESİ (824 KB)



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 329


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.