MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ: “PLANLAMA YOK, ELEKTRİK YOK!”


HABER


 
Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin 453. sayısı “Planlama Yok, Elektrik Yok!” kapağı ile okuyucusuyla buluştu. Enerji planlamasının dosya konusu olarak belirlendiği sayıda, elektrik alanına ilişkin temel sorunlara ışık tutulmaya çalışılıyor. Elektrik kesintisi öncesinde hazırlanan 453. sayının dosya konusu, elektrik kesintisinde etkili olduğu ortaya çıkan özelleştirme ve piyasalaştırma faaliyetlerin sistemde yarattığı tahribatı ve planlama eksiğini gözler önüne seriyor. Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 453. sayısına ilişkin ayrıntılı bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) 1956 yılında bu yanan yayımladığı  Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 453. sayısı okuyucularıyla buluştu. Enerjide planlama sorununu irdeleyen dosya konusu ile çalışmaları sürdürülen 453. sayının baskısı için son hazırlıkların yapıldığı gün tüm ülkeyi karanlıkta bırakan elektrik kesinti meydana gelmiştir. Elektrik kesintisi, derginin dosya konusunu güncel hale getirmesine rağmen, bu sayıda son kesintiye ilişkin güncel bilgiler ve değerlendirmeler okuyucuya aktarılamamıştır. Ancak dosya kapsamında yer alan birçok yazı, elektrik üretimi ve dağıtımında yaratılan piyasa ortamının yarattığı ve elektrik kesintisinde etkili olduğu ifade edilen tahribatı ve planlama eksiğini gözler önüne seriyor.

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 453. sayısı EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil`in okuyuculara seslendiği, "EMO`dan" yazısı ile başlıyor. Yazısında ülke ve meslek gündemine ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Yeşil, derginin dosya konusuna ilişkin de okuyucuya bilgi veriyor. 

Hedefler Planlar Değerlendiriliyor
Dosya kapsamındaki yazılar ise EMO Enerji Çalışma Gurubu Üyesi Kemal Ulusaler`in "Bir Taslak ve Türkiye Gerçekleri Üzerine" başlıklı değerlendirmeleriyle başlıyor. Ulusaler, yurttaşların elektrik enerjisin erişimi konusunda yaşadığı sıkıntılara ve enerji yoksunluğa dikkat çekerek, Elektrik Enerjisi Piyasası Strateji Belgesi Taslağı`nı değerlendiriyor.

Ulusaler`in yazısının ardından dergide yer verilen "Yeni Planlarda Eski Hedefler" başlıklı yazısıyla Kimya Mühendisi Nilgün Ercan ise AKP iktidarının enerji politikalarındaki söylemleri ve uygulamalarını irdeliyor. Ercan, Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ile bağlantılı olarak açıklanan "Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm" başlıklı paketin içinde yer verilen "Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planı"nı değerlendiriyor.

Hemen ardından Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Gurubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ise Elektrik Mühendisliği Dergisi okuyucuları için "Hedef mi, Hayal mi?" başlıklı yazısı ile "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın 2015-2019 Stratejik Planı" ve "Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planı" değerlendiriyor. Abartılı hedeflere dikkat çeken Türkyılmaz, bu hedeflere ulaşmak için uygulanması gereken politikaların bile planlarda yer almadığının altını çiziyor.

"TEİAŞ`ın Açmazları"
EMO Basın`dan Banu Salman`ın  "Planlama Yok, İpucu Var!" başlıklı yazısında ise Türkiye Elektrik İletim A.Ş`nin (TEİAŞ) hazırladığı 2014-2018 yıllarını kapsayan "Türkiye Elektrik Enerjisi 5 Yıllık Üretim Kapasite Projeksiyonu" değerlendiriliyor. İletim şebekesinde başlayan ve tüm ülkeyi ekleyen elektrik kesintisinden önce kaleme alınan yazıda, yaratılan piyasa mekanizmasıyla TEİAŞ`ın içine düşürüldüğü açmazlara da yer veriliyor. TEİAŞ`ın raporunda özel sektör açısından da planlamanın "elzem" olduğu gerçeğine yer verdiğine dikkat çekilen yazının ardından, bu yazıyı tamamlayıcı nitelikte yine EMO Basın Birimi tarafından hazırlanan "Kamunun Sesi Kısıldı" başlıklı yazı dergide yer alıyor. Bu yazıda ise kamu ve özel sektörün kurulu güçlerinin yıllar içindeki değişimi ortaya konularak, özelleştirme ve piyasalaştırma politikalarının kurulu güç üzerindeki etkisi değerlendiriliyor.

Ardından okuyucuya sunulan EMO Basın`dan Kahraman Yapıcı`nın "AB`den AKP`ye Piyasalaştırma Övgüsü" başlıklı haberinden ise AB`nin Türkiye`ye ilişkin İlerleme Raporu yer alıyor. Yazı kapsamından verilen, "12 Yılda OECD`de En Pahalı Ülke Olduk" başlıklı kutu haberde ise AB`nin övdüğü enerji politikalarının, OECD enerji istatistiklerine nasıl zam olarak yansıdığı ve Türkiye`nin nasıl en pahalı OECD ülkesi haline geldiği ortaya konuyor.

EMO Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya`nın "Elektrik Enerjisi Üretiminde İthal Kaynak Bağımlılığı ve Arz Güvenliği" başlıklı yazısında ise serbest piyasa kapsamında oluşan yapıda arz güvenliği ve ithal kaynakların ağırlığı sorgulanıyor.

Sağlıklı Puant Yük Talebi Tahmini Nasıl Yapılmalı?
Prof. Dr. Belgin Emre Türkay`ın kaleme aldığı "Türkiye`nin Uzun Dönem Puant Yük Talebinin ve Enerji İhtiyacının Tahmin Edilmesi" başlıklı yazıda da etkili bir sistem planlaması için puant yük ve enerji ihtiyacının sağlıklı tahmin edilmesinin önemine dikkat çekilerek, konuya ilişkin yöntemler okuyucuya aktarılıyor. Puant yük değerlerine göre elektrik üretim kapasiteleri belirlenmesi gerektiği vurgulanan yazıda, ancak doğru tahmin modelleri ile Türkiye`nin enerji sektöründeki mevcut ve gelecekteki durumu sağlıklı olarak analiz edilebileceği kaydediliyor.

Kayıp ve Kaçak Bedeli Çalışması
EMO Basın`dan Banu Salman ve Kahraman Yapıcı`nın "Kayıp ve Kaçak Hedefleri Tepetaklak" başlıklı yazısında ise son aylarda kamuoyunun gündeminden düşmeyen kayıp ve kaçak bedellerine ilişkin ayrıntılı bir çalışma okuyucuya sunuluyor. Çalışmada, kayıp ve kaçak hedeflerindeki şirketlerin lehine yapılan değişikliklerin yurttaşların faturalarına olan fazladan yansımaları hesaplanarak ortaya konulurken, dağıtım bölgelerde gerçekleşen gerçek kayıp ve kaçak miktarları ile oranları okuyucunun bilgisine sunuluyor.  "Kalem Kalem Fatura, Bu Oyunu Unutma!" başlığı altında okuyucuya aktarılan EMO`nun çalışmasında ise, 1 Ocak 20115`de yürürlüğe giren elektrik tarifesinde kayıp ve kaçak bedelinde yapılan indirimin, dağıtım bedeline aktarılarak, yurttaşlara yansıtılmadığı ortaya konuyor. Hemen ardından yayımlanan "AKP`den Adrese Teslim Yasa Arayışı" başlıklı haberde ise kayıp ve kaçak bedeline yasal dayanak sağlamayı da içeren torba yasaya ilişkin değerlendirmelere yer veriliyor. Derginin basıma hazırlandığı dönemde TBMM`de görüşülen torba yasa, seçimler dolayısıyla TBMM`nin tatil edilmesiyle gündemden düşmüştü.

"Tahminle Nükleer Yer Açma"
EMO Enerji Çalışma Gurubu Başkanı Nedim Bülent Damar`ın "Tahminlerden Nükleer Kandırmacasına" başlıklı yazısında da yapılan abartılı talep tahminleriyle "Bu santrallar yapılmaz ise elektriksiz kalacağız" yanılsaması yaratıldığına dikkat çekiliyor. Nükleer santral kurulması için gerekçe yapılan yüksek talep tahminlerinin 2014 yılında revize edildiğinin altı çizilen yazıda, yeni talep tahminlerine göre planlan nükleer santralara gerek kalmadığı ortaya konuluyor.

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu Eski Başkanı Baran Bozoğlu imzalı, "Sorunlar Daha da Artacak" başlıklı yazıda ise özelikle HES yatırımları ile birlikte çok tartışılan Çevresel Etki Değerlendirmesi`ne (ÇED) ilişkin gelişmeler okuyucuya sunuluyor.

Hemen ardından yer alan  "Enerji ve Hukuk Birlikteliği Çarpıcı Sonuçlar Getirdi" başlıklı haberde ise Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından gerçekleştirilen Enerji ve Hukuk Sempozyumu`nun sonuç bildirgesinin aralarından EMO`nun da olduğu enerji alanıyla ilgili meslek örgütlerinin yer aldığı bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandığına yer veriliyor.

Dosya konusu kapsamında yer alan yazıların tamamlanmasıyla birlikte EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil`in kaleme aldığı, "Torba Yasalarla Düzenlenen Meslek Alanımız ve Faşizm Günleri" başlıklı yazıya geçiliyor. AKP İktidarı`nın TMMOB`ye yönelik yürüttüğü baskı ve müdahale girişimleri değerlendirilen yazıda, özellikle darbe dönelerinde yapılmaya çalışılan eski müdahale girişimleri anlatılarak, mühendislerin mücadelesinden örnekler aktarılıyor. Hemen ardından yer verilen "İmzacı Mühendis Dayatmasına İtiraz" başlıklı haberde ise EMO`nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın yayımladığı "Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği`ne ilişkin açılan dava konusunda bilgilere yer veriliyor.

Dergide ayrıca Ali Çelik`in kaleme aldığı "Yüksek Gerilim Şalt Sahalarının Topraklama Empedanslarının Sel-Vaz Yöntemi ile Ölçülmesi" başlıklı teknik yazı da okuyucunun bilgisine sunuluyor.

EMO Basın`dan Necla Dulkadiroğlu`nun hazırladığı Kitap Tanıtımı bölümünde ise "Cumhuriyet Türkiyesinin Sanayileşmede İlk Önemli Adımı: Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı 1934-1938", "Nobel Fizik Ödülleri ve Günümüz Teknolojisi", "Bilgi Güvenliği ve Güvenilir Bilgi Paneli" ve TMOOB EMO Antalya Şubesi GES-Lisansız Elektrik Üretim Süreci" isimli eserler tanıtılıyor.

Derginin en özgün bölümlerinden biri olan Fennikarikatürler sayfasında ise Tayfun Akgül`ün çarpıcı bir çizimi yer alıyor.

 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 453. sayısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
http://www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=989&dergi=1



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 399


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.