MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TMMOB İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI KURULTAYI DÜZENLENDİ



 
TMMOB İş Güvenliği Uzmanları Kurultayı 9-10 Mayıs 2015 tarihlerinde Ankara`da İMO Teoman Öztürk toplantı salonunda gerçekleştirildi. İki gün süren kurultayda iş güvenliği uzmanlarının sorunları ile işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı değerlendirildi. Kurultayın açılışında sırasıyla Düzenleme Kurulu adına TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Bedri Tekin, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan, DİSK Sosyal-İş Başkanı Metin Ebetürk ve İLO Temsilcisi Catherine Brakenhielm birer konuşma yaptı.
 

TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Bedri Tekin, 8 ilde yerel çalıştaylar düzenlenerek karalarının kurultaya taşınacağını anlattı ve kurultay programı hakkında bilgi verdi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun TMMOB`nin önemli çalışma alanlarından biri olduğunu belirterek, TMMOB`nin konuya ilişkin yaptığı tüm çalışmalarının sonunda dile getirdiği "işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemelerin sorunlu olduğu" gerçeğinin her yıl artan iş kazaları ile kendini gösterdiğini ifade etti.

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amacın çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel bütünlüğünün korunması olduğunu söyleyen Soğancı, "İşyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamak işverenin öncelikli ödev ve sorumluluğudur. Çalışanlar da bu doğrultuda alınan tedbir ve talimatlara uymakla yükümlüdürler. İlgili düzenlemeleri hazırlamak ve uygulanmasını denetlemek ise elbette devletin görevidir. Bu ise ancak tarafların uzlaşma içerisinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin önemine inanmaları ile mümkündür" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan, Soma, Ermenek, Torunlar inşaattaki iş cinayetlerini hatırlatarak, özellikle son bir yılda yaşananların Türkiye`nin çalışanlar açısından ne kadar tehlikeli bir ülke olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye`de 2014 yılında 1900 kişinin iş kazasında öldüğünü, bunun 5 katı kadar yaklaşık 10.000 kişinin de meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybettiğini anlatan İlhan, "Çalışma Bakanlığı verilerine göre ise meslek hastalıkları nedeniyle ölen kişi sayısı sadece 10. Yani gerçek rakamın binde biri raporlanıyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre Türkiye o kadar güvenli bir ülke ki; mesleki kanser yok, mesleki enfeksiyon, beyin rahatsızlığı yok. 80-100 bin meslek hastalığının raporlanması gerekiyor ama yok. Bu konuda daha çok çalışma yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

DİSK Sosyal-İş Başkanı Metin Ebetürk de, Türkiye`de madenlerde, barajlarda, inşaatlarda toplu iş cinayetleri yaşandığını söyleyerek, işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin çökmüş durumda olduğunu kaydetti. Taşeronlaşma, güvencesizlik sorunlarına dikkat çeken Ebetürk, "Bu çökmüş sistem üzerine mevzuat düzenlemeleri çıkarmak hiçbir işe yaramaz" dedi.

İLO Temsilcisi Catherine Brakenhielm ise, ILO`nun uluslararası çalışma standartları, Türkiye`nin imza attığı maddeler ve bunların işleyişi hakkında bilgi verdi.

Kurultay ilk gün, yerel çalıştayların sonuç raporlarının sunumu ve değerlendirilmesi ardından, Bahattin SARI (İnşaat Mühendisleri Odası), Fikret OĞUZ (Mimarlar Odası), Can DOĞAN (Maden Mühendisleri Odası), Mustafa YAZICI (Makina Mühendisleri Odası), Tolga EROĞLU (Kimya Mühendisleri Odası), Hikmet Nurhan PARLAK (Elektrik Mühendisleri Odası)`ın konuşmacı olduğu "İş Güvenliği Uzmanlarının Sorunlarının Sektörel Olarak İncelenmesi" oturumu ile devam etti.

Kurultayın ikinci günü ise ilk oturumda Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü`nden Dr. Murat ÖZVERİ "İş Güvenliği Uzmanlarının Bakanlığa ve İşverene Karşı Sorumlulukları", Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nden Prof. Dr. Erdem ÖZDEMİR "İş Güvenliği Uzmanlarının Hukuki ve Cezai Sorumlulukları" başlıklarında sunum yaptı.

Daha sonra, TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Bedri Tekin İş Güvenliği Uzmanları Üzerine Saha Çalışması, Anket Sunumu gerçekleştirdi.

Kurultay öğleden sonra düzenlenen forumla sona erdi.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


19. İLTEK GÜNLERİ`NDE ŞUBEMİZ STANDI AÇILACAK

IŞIK ÜNİVERSİTESİ`NDE `NESNELERİN İNTERNETİ VE OTOMASYONU` SEMİNERİ

TKP HEYETİ`NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

EMEP HEYETİ`NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ADALET NÖBETİ`NDE 700. GÜN

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

NEWROZ/NEVRUZ BAYRAMI KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 58


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.