MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

CHP’LI İSTANBUL BELEDİYELERİ VE TMMOB ARASINDA `SAĞLIKLI KENTLEŞME, NİTELİKLİ YAPILAŞMA, KÜLTÜREL, TARİHİ VE DOĞAL ÇEVRE DEĞERLERİNİN KORUNARAK GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ORTAK MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ` İMZALANDI



 
Birliğimiz TMMOB ve İstanbul’daki CHP’li belediyeler arasında `Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki Denetim Ve Teknik İşbirliği Protokolü` 27 Mayıs 2015 günü imzalandı. Birlik Başkanımız Mehmet Soğancı ve Odalarımızın İstanbul Şube yöneticilerinin hazır bulunduğu törende, Şubemiz adına YK Başkan Yardımcısı Hüseyin Ergun Doğru katıldı.
 

İstanbul Hilton Bosphorus Otelde basın toplantısı şeklinde gerçekleşen imza törenine İstanbul`un CHP`li 14 Belediye Başkanı ve TMMOB`nin İstanbul Oda Başkan ve Temsilcilerinin yanı sıra TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, CHP İstanbul il Başkanı Murat Karayalçın katıldı.

Törende ilk olarak CHP‘li Belediyeler adına Marmara Belediyeler Birliği Dönem Sözcüsü Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç konuştu. Daha sonra TMMOB İstanbul il Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz söz aldı Süleyman Solmaz‘ın konuşması aşağıdadır.

 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın konuşmasının ardından son konuşmayı CHP İl Başkanı Murat Karayalçın yaptı. konuşmalardan sonra söz konusu "Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki Denetim ve Teknik İşbirliği Protokolü" önce Murat Karayalçın ve Mehmet Soğancı daha sonra İKK Sekreteri Süleyman Solmaz, Marmara Belediyeler Birliği Dönem Sözcüsü Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç diğer belediye ve oda başkanları tek tek imzaladılar. Protokol Metni aşağıdadır.

 

TMMOB İstanbul il Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz‘ın Konuşması:

 

Değerli Basın Mensupları,

Birlik başkanım, Sayın Karayalçın, Çok Değerli Oda ve Belediye Başkanlarımız,

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak belediyelerimizle uzun süredir yürütülen çalışmalarla bugün burada imza altına alınacak olan "Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki Denetim Ve Teknik İşbirliği Protokolü" öncelikle hizmet sunduğumuz halkımıza hayırlı uğurlu olsun sonrasında biz meslek Odalarına ve Belediyelerimize hayırlı uğurlu olsun diyorum.

Protokolümüz temel görevlerimizi tanımlıyor. Şöyle ki;

TMMOB Yasasında bir amaç tanımlanmış ve tarif edilmiş;

"Meslek ve çıkarları ile ilgili işlerde, resmi makamlar ve öteki kuruluşlar ile işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve önerilerde bulunmak, meslekle ilgili bütün mevzuatı, normları, bilimsel şartnameler, tip sözleşmeler ve bunlar gibi bütün bilimsel evrakı incelemek ve bunların değiştirilmesi, geliştirilmesi, ya da yeniden konulması yolunda önerilerde bulunmak."

İşte bu mesleki denetim ve işbirliği protokolü ülke ve toplum yararı doğrultusunda atılmış bir adımdır.

Belediyeler gibi kamusal hizmet üreten kurumlarla TMMOB`ye bağlı Odalarımızın yaptığı işbirliği protokolü TMMOB`nin temel amaçları ile örtüşmektedir:

"…kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak."

Protokolün Gerekçeleri Açısından Aktüel Değerlendirme:

Dünya Mühendislik Birlikleri Federasyonu‘nun (WFEO) üyesi olan üst birliğimiz TMMOB ve Odalarımız; mesleki ve kamusal faaliyetlerinden dolayı bilindiği gibi bir süredir iktidarın hedefindedir. KHK`lar eliyle 2011 yılında yeni kurulan bakanlıklar ve bundan sonraki süreçte hızlanan kentsel rantın pervasızca sömürülmesi, doğa ve çevre katliamlarına yol açan rantsal uygulamalar TMMOB`ye dönük müdahalenin nedenlerini ortaya koyar nitelikte gelişmeler sayılmalıdır.

Torba yasa tasarıları, rant eksenli kentsel, kırsal dönüşüm alanları olarak kurgulanan yerlerde halkın varlıkları ile bütün kamusal alanların tasarrufunun mülksüzleştirme yoluyla el değiştirmesini; bu varlık ve alanların ülke ve bölge ölçekli düzenlenecek bütüncül "mekansal strateji plan"ları, "çevre düzeni plan"ları, "imar plan"ları ile Yüksek Planlama Kurulu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden iktidara bağlanmasını, iktidarın kontrolündeki yapı/inşaat sektörü üzerinden metalaştırılarak sermaye-piyasa çıkarlarına tabi kılınmasını ve kent ya da yöre mimarisini İslami-Osmani mimariye göre düzenleme vb. hedeflere yöneliktir. Bugüne kadar yaptıkları yasa tasarılarında geçen "kamulaştırma" kılıfının ardındaki gerçek budur.

6235 sayılı TMMOB Yasası`nın değiştirilmesinin istenmesiyle bütün ülkenin rant eksenli olarak imara açılması arasında bir bütünlük bulunmaktadır. Çünkü TMMOB bu kente, meslek ve mesleki bilimsel teknik gereklerden hareketle yapılan rantsal uygulamalara karşı bir direnç noktası olmuştur. Bu nedenle TMMOB engelini rantın önünden çekmek, yok etmek hükümetin öncelikli adımlarındandır.TMMOB Yasası`nda değişiklik öngören hükümler, Anayasa`nın 135. maddesinde tanımlanmış kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, kamusal ve özerk yerinden yönetim kuruluşu konumlarına son verilmesini ve TMMOB`ye bağlı meslek Odalarının özellikle yapı sektöründe yaşamsal önemi bulunan, bilimsel-teknik gerekliliklerle belirlenen kamusal denetim fonksiyonlarını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

Tasarı, Birliğimiz TMMOB ile Odalarımızı bütünlüklü merkezi yapılarından ve halkımızdan uzaklaştırarak bölmeyi, parçalayarak küçültmeyi, üyelerin Odalarla ilişkisini mesleki denetim boyutundan çıkarmayı, kısaca Odaların yapılarını tamamen değiştirmeyi hedeflemektedir. Özellikle 2007 yılından sonra başlayan, 2011 yılındaki kanun hükmünde kararnamelerle tırmandırılan, Taksim Gezi Parkı-Haziran Direnişinin ardından doruğa ulaşan meslek Odalarını etkisizleştirme doğrultusundaki adımlar seçimlerden hemen önce yeniden Torba Yasa olarak karşımıza çıkmıştır.

Anayasa`nın 135. maddesine açıkça aykırılık oluşturan bu girişimler, TMMOB`nin, bağlı Odalarının ve Şubelerinin devasa rantların önünde engel oluşturması, kısaca sömürü-rant-yağma içerikli ekonomik sosyal dönüşüme direnmesi ile yakından ilişkilidir.

İstanbul`da CHP`li belediyelerle yapılan söz konusu protokol özellikle yapı sektöründe yaşamsal önemi bulunan, bilimsel-teknik gerekliliklerle belirlenen kamusal denetim fonksiyonlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan anlayışa temelden karşı bir duruş oluşturmak, örnek bir adım atmak anlamına da gelmektedir. Dileğimiz tüm belediyelerin meslek odalarının bilimsel ve nitelikli çalışmalarından faydalanma yoluna gitmesidir. Umarız bu vesile ile daha. TMMOB ile CHP`li belediyeler arasında imzalanan bu protokol ile yaşanabilir bir kent yaşanabilir bir İstanbul için tarihi bir adım atılmış olacaktır.

 

SAĞLIKLI KENTLEŞME, NİTELİKLİ YAPILAŞMA, KÜLTÜREL, TARİHİ VE DOĞAL ÇEVRE DEĞERLERİNİN KORUNARAK GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ORTAK MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

 

……… Belediyesi ile TMMOB`ye bağlı Odalarımızın İstanbul Şubeleri arasında aşağıda belirtilen koşullarda;

 

"Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki Denetim ve Teknik İşbirliği Protokolü" yapılmıştır.

 

Madde 1: TARAFLAR VE TANIM

 

Belediye: …….. Belediyesi

 

Meslek Odası: TMMOB`ye bağlı, aşağıda belirtilen Meslek Odaları.

 

Madde 2: AMAÇ VE KAPSAM

 

Bu protokolün amacı; sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma faaliyeti için gerekli olan mimarlık, şehir planlama ve mühendislik hizmetlerinin; ilgili mevzuata, bilimsel esaslara ve mesleki kurallara uygun olarak yerine getirilebilmesi yönünde ilgili meslek odaları ile yerel yönetim arasında teknik işbirliğini sağlamak ve tarafların bu yöndeki ortak sorumluluklarını tarih, kültür, doğa ve çevre değerlerine sahip çıkarak karşılıklı dayanışma içerisinde yerine getirmelerinin kurallarını belirlemektir.

 

Madde 3: YASAL DAYANAK

 

Bu protokol, 5393 sayılı Belediye Kanunun 75. Maddesi gereği, 3194 sayılı İmar Yasası‘nda mimar, şehir plancısısı ve mühendislerle ilgili olarak tanımlanan mesleki yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi için gerekli denetimin yapılabilmesi ayrıca 6235/7303 sayılı TMMOB Kanununun ikinci maddesinde belirtilen odaların mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesi yönünde ilgili işlerde resmi makamlarla işbirliği yapmak hükmünün yaşama geçirilmesi yönünde düzenlenmiş ve imzalanmıştır.

 

Madde 4: SORUMLULUKLAR

 

A) Sağlıklı kentleşme nitelikli yapılaşma kültürel tarihi ve doğal çevrenin korunarak geliştirilmesi için tarafların birinin çağrısı üzerine bir araya gelerek gerekli düzenlemeleri yapabilirler.

 

Meslek odaları üyelerince yapılan mimarlık, şehir planlama ve mühendislik hizmetlerinin;

 

a. Bilimsel teknik esaslara ve diğer mesleki kural ve standartlara uygun yapılması konusunda üyelerine gerekli duyuru bilgilendirme ve düzenlemeleri yapmaktan,

 

b. Mimar, şehir plancısı ya da mühendisin o hizmeti yapabilmesi ve sorumluluğunu üstlenebilmesi için gerekli mesleki ve yasal koşulları taşımakta olmasından,

 

c. Üretilen hizmetin uygulamaya dönük teknik ve mesleki yeterliliğinin tam ve eksiksiz yürütülmesi için gerekli girişimlerde bulunmaktan;

 

d- İstanbul‘un yoğun trafik sorunu da  göz önünde bulundurularak ...................ilçesinde protokole konu olan meslek odalarının temsilcilik veya mesleki denetim bürosu açmaktan,

 

Belediyeye ve topluma karşı sorumludur.

 

B) Belediye ise, yukarıdaki koşulları taşımakta olduğu, ilgili meslek odasınca kabul edilmiş olan mimarlık, şehir planlama ve mühendislik hizmetlerinin, doğrudan belediyenin yükümlülüğünde bulunan imar mevzuatına uygun olarak yerine getirilebilmesi yönünde gerekli onay ve izinlerden sorumlu durumdadır.

 

Madde 5: GÖRÜŞ BİLDİRME VE İŞBİRLİĞİ

 

A)    Belediyeler hazırlamış oldukları plan ve projeler konusunda protokole esas meslek odalarından gerek gördükleri konularla ilgili olarak görüş alabilir. İlgili meslek odası sağlıklı kentleşme ve kamu yararına aykırı ya da kültür ve doğa değerlerini korumak açısından sakıncalı bir yapılaşmaya yol açabileceğini öngördüğü konularda çekince raporu hazırlar. Belediye söz konusu rapor doğrultusunda gerekli önlemleri almak yetkisine sahiptir.

 

B)    Bu protokole neden olan işbirliği alanlarında karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak ve sağlıklı kentleşmeye dönük işbirliği alanlarını zenginleştirmek üzere, Oda`ların ve Belediye`nin ilgili komisyonlarına taraflar gerek duyduğunda karşılıklı birer temsilcinin katılması yönünde, fikir birliğine varmışlardır.

 

 

 

C)    Bu protokol, TMMOB`ye bağlı diğer meslek odalarıyla Belediye arasındaki kendi uzmanlık alanlarına yönelik işbirliği protokollerinde de temel ilkeler olarak değerlendirilecektir.

 

Madde 6: KURALLAR

 

Bu protokolün uygulanmasında, aşağıdaki kurallara uyulacaktır.

 

A)    Belediye; yapı ruhsatı alınması için başvurulan her yapı projesinde, TMMOB ve Odaların ilgili yasa ve yönetmelikler doğrultusunda protokole taraf olan meslek odalarının iç hukukunun gerektirdiği düzenlemeler ve yasal mevzuat çerçevesinde meslek odalarından MÜELLİFLİK BELGESİNİ ister.

 

B)    Her bir meslek odasının iç hukukundan kaynaklı uygulama oda tarafından belediyeye bildirilir, belediyeler ilgili yasalar çerçevesinde bu kararları değerlendirir.

 

C)    Protokole taraf meslek odaları, mimarlık, şehir planlama, mühendislik ve imar uygulamaları ile ilgili sorunların çözümünde belediyeye yardımcı olacaktır.

 

D)    Bu protokolün uygulanması sırasında ihtiyaç duyulacak ayrıntılı düzenlemeler ve protokol maddelerinde yapılacak değişiklikler belediye ile protokole taraf meslek odaları arasında müştereken yapılacaktır.

 

E)    Taraflar bu uygulamanın kamu yararını zedeleyecek bir bürokratik engel yaratmaması için azami gayret gösterecektir. İlgili meslek odaları, işleyişi aksatmamak için gerekli azami gayreti gösterecektir.

 

F)    Her bir meslek odası ve belediye, bu protokolden kaynaklanacak işlemleri duyurma konusunda gerekli işbirliğinde bulunacaklardır.

 

G)    Belediye ve meslek odaları, karşılıklı olarak duyuruları için gerekli azami olanağı tanıyacaklardır. Belediye, duyurular için uygun gördüğü bir alanda meslek odaları için duyuru panosu yapacaktır.

 

Madde 7 :SÜRE

 

Bu protokol 1 yıl boyunca geçerlidir. Fesih yapılmadığı takdirde birer yıllık sürelerle devam edecektir.

 

Madde 8: FESİH HAKKI

 

Belediye Kamu menfaatinin gerekli gördüğü durumlarda protokol dışında karar almaya işlem yapmaya yetkilidir.

 

Mevzuatta meydana gelebilecek değişikliklerden dolayı Belediye işbirliği sözleşmesini bu değişikliklere göre uyarlanmasını ya da gerekirse feshini yapar.

 

Madde 9:YÜRÜTME

 

9 Maddeden oluşan bu protokol  …………….. tarihinde tarafların imzası ile yürürlüğe girer. Ve ………… Belediyesi ile Odaların yönetim kurullarınca ortaklaşa yürütülür. İş bu protokol Belediye Başkanının ve Odaların yetkili temsilcileri tarafından imza altına alınmıştır.

 

………… Belediye Başkanı

 

1.    TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası İstanbul Temsilciliği  

 

2.    TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi     

 

3.    TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi  

 

4.    TMMOB Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası

 

5.    TMMOB Gemi Mühendisleri Odası

 

6.    TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

 

7.    TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi       

 

8.    TMMOB İç Mimarlar Odası İstanbul Şubesi      

 

9.    TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi    

 

10.  TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi  

 

11.  TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi   

 

12.  TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi    

 

13.  TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi   

 

14.  TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi  

 

15.  TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi  

 

16.  TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası İstanbul Temsilciliği

 

17.  TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi   

 

18.  TMMOB Petrol Mühendisleri Odası İstanbul Temsilciliği

 

19.  TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi        

 

20.  TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi

 

21.  TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi   

 

22.  TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi     



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

Okunma Sayısı: 338


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.