MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

`TEKNOLOJİNİN İNSANİ EVRİMİ: GÖRÜNTÜ İŞLEME`



 
Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin 454. Sayısı “Teknolojinin İnsani Evrimi: Görüntü İşleme” kapağı ile okuyucusuyla buluştu. “Görüntü İşleme” konusunun çarpıcı yönleriyle dosya konusu olarak işlendiği dergide, 31 Mart 2015 tarihinde ülkemizi karanlıkta bırakan elektrik kesintisine de yer verildi.
 

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) 1956 yılında bu yana yayımladığı, Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 454. Sayısı "Görüntü İşleme" dosya konusuyla okuyucuya sunuldu. 454. Sayı EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil imzasıyla yer verilen "EMO`dan" yazıyla başlıyor. Yazısında ülke ve meslek gündemini değerlendiren Yeşil, EMO tarafından gerçekleştirilen etkinliklere ilişkin bilgiler aktardı. "Görüntü İşleme" dosya konusu kapsamındaki ilk yazı ise EMO Basın Birimi`nden Kahraman Yapıcı`nın imzasıyla yer alıyor. "Görüntü İşlemede İleri Uygulamalar Masaya Yatırıldı" başlığı altında sunulan haberde, EMO tarafından "Görüntü İşlemede İleri Uygulamalar ve Son Gelişmeler" adı altında gerçekleştirilen 2. Akademik Kamp`a ilişkin bilgiler okuyucuya sunuluyor. Haberin ardından Elektrik Mühendisi Mümin Ceyhan tarafından kaleme alınan "Takiyeddin Bin Mar`uf`a ‘2x2 Kaç Eder` Diye Sorduk" başlıklı yazıda ise 2. Akademik Kamp`a ilişkin izlenimlere yer veriyor.

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi`nden Prof. Dr. Tayfun Akgül`ün yazdığı "Yüz Tanıma Çalışmaları" başlıklı yazı da ise, yüz tanıma konusunun önemine değinilirken, "Görüntüde Yüz Var mı?", "En Düşük Yüz Çözünürlüğü", " Yüz Tanıma Koşulu: Göz Ve Göz Akı", "Yüz Tanımada Sanatsal Geçişkenlik" alt başlıkları ile konu okuyucuya aktarılıyor.

Akgül`ün yazısının ardından, MEF Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü`nden Prof. Dr. Muhittin Gökmen`in "Yüz Tanıma: Yerli Çözümler ve Teknolojiler" başlıklı yazısında ise yüz tanımada kullanılan yerli çözümlere ilişkin bilgiler aktarılıyor.

"Hacettepe Üniversitesi`nde Uzaktan Algılama Çalışmaları" başlığı ile Hacettepe Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü`nden Yrd. Doç. Dr. Seniha Esen Yüksel, Sefa Küçük, Erdinç Güneş, Mustafa Boyacı ve Kemal Gürkan Toker`in hazırladıkları makalede ise uzaktan algılama konusu detaylandırılıyor. Yazıda, Hacettepe Üniversitesi`nde yapılan çalışmalar ve bu çalışmalarda kullanılan sensörlere yer veriliyor.
Gaziantep Üniversitesi`nden Prof. Dr. Arif Nacaroğlu`nun "Sıkıştırılmış Sinyallerin Geri Çıkarımı" konusunda kaleme aldığı yazısının ise sinyal ve görüntülerin saklanmak üzere sıkıştırılması ve sonrasında geri çıkarımı konusundaki gelişmelere yer veriliyor. Nacaroğlu yazısında iki ve üç boyutlu görüntülerin saklanması sırasında veri boyutunun minimalize edildikten sonra en çabuk ve doğru biçimde geri çıkarılmasına ilişkin çalışmalara yer veriyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü`nden Dr. M. Alper Selver`in kaleme aldığı "Tıbbi Görüntülerin İşlenmesi, Tanıya Yardımcı Yazılımların ve Radyoloji İş İstasyonları" başlıklı makalesinde ise görüntü işlemenin sağlık alanındaki uygulamalarına yer veriliyor.

Karanlık Nasıl Oluştu?
Dosya kapsamı dışındaki yazılardan ise ilk olarak EMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Nedim Bülent Damar ve EMO Müdürü Emre Metin tarafından yazılan "Türkiye Nasıl Karanlıkta Kaldı" başlıklı çalışmaya yer veriliyor. Yazıda 31 Mart 2015 tarihinde tüm ülkede yaşanan elektrik kesintisine ilişkin karanlık noktalar aydınlatılmaya çalışılıyor. EMO Basın Danışmanı Banu Salman`ın kaleme aldığı "Bölgesel Çöküşten Ulusal Çöküşe" başlıklı yazıda ise TEİAŞ`a 1 Temmuz 2006 tarihinde yaşanan bölgesel çökmeye ilişkin rapor hazırlayan Prof. Dr. İng. Francesco İliceto`nun değerlendirmelerine yer veriliyor. İliceto`nun şirketlerin çıkarlarının karışında sistem güvenliği uyarısı yaptığına dikkat çekilen yazıda, İliceto`nun günümüze ışık tutan saptamaları okuyucuya sunuluyor. Salman`ın yazısının ardından Elektrik Mühendisliği Dergisi Yayın Kurulu Üyesi E. Orhan Örücü tarafından "1977`den Bir Kesinti`nin Öyküsü" başlığı ile kaleme alınan yazıya yer verildi. Yazıda ABD`nin New York şehrinde 2.5 saat süren elektrik kesintisinin ardından IEEE Spectrum Dergisi`nde G. L. Wilson ve P. Zakaras imzasıyla yayımlanan makaleye ilişkin bilgilere yer veriliyor. Ardından makalenin Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 1982`de yayımlanan 291-292. sayında yer alan çevirisi yeniden okuyuculara sunuluyor.

Dergide, TMMOB 10. Enerji Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Teoman Alptürk ve EMO Enerji Daimi Çalışma Grubu Başkanı Nedim Bülent Damar`ın, Sinop`ta 25 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen mitinge ilişkin izlenimleri ise "Sinop Nükleer Karşıtı Miting İzlenimleri" başlıklı yazıyla okuyucuya sunuluyor.

TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş`ın "Ulaşım Sisteminde Çağdaş ve Akılcı Çözümler" başlığı altında yazdığı yazıda ise kamu yararı açısından demiryollarının önemi vurgulanarak, ulaşımda elektrikli raylı taşıma sistemlerini geliştirmenin toplum yararına çözümler üretmenin önemli bir adımı olduğu belirtiliyor.

Göltaş`ın yazısının ardından ise Siemens`ten Özgür Yılmaz`ın kaleme aldığı "Yüksek Gerilim Güç Kesicilerinde Anahtarlama Manevraları" konu başlıklı teknik yazıda bu sayıda  okuyucuya sunuluyor.

EMO Basın Birimi`den Necla Dulkadiroğlu`nun hazırladığı Kitap Tanıtımı bölümünde ise "Fukuşima`dan Çıkartılacak 10 Ders" isimli kitabın tanıtımı yapılıyor. Bu bölümde ayrıca, Oylum Yıldır tarafından kaleme alınan yazı ile "Arastirmax" çalışmalarının tanıtımı yapılıyor.

Fennikarikatürler sayfasında ise Tayfun Akgül`ün ülke gündemi mesleki bakışını yansıtan çarpıcı bir çizimine yer veriliyor.

Elektrik Mühendisliği Dergisi 454. Sayısı`nı aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz:
http://www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=997&dergi=1

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 670


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.