MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KAMUYA AÇIK VE TOPLU KULLANIM ALANLARINDA YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE DENETİMLER ARTTIRILMAZ İSE BU TİP FACİALARIN YAŞANMASI KAÇINILMAZDIR


HABER


 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi’nde 6 Ağustos 2015 tarihinde çıkan yangında 2 yurttaşımız hayatını kaybederken, 30’a yakın yurttaşımız ise yaralanmıştır. Edinilen bilgilere göre, ortak kullanım alanındaki televizyondan kaynaklı başlayan yangın; gerekli müdahaleler yapılamadığı için kontrol altına alınamamış ve böylesi üzücü bir olay meydana gelmiştir. Şubemizin konuya ilişkin değerlendirmeleri yazımızın devamında yer almaktadır.
 

Ağustos 2015 tarihinde çıkan yangında 2 yurttaşımız hayatını kaybederken, 30`a yakın yurttaşımız ise yaralanmıştır. Edinilen bilgilere göre, ortak kullanım alanındaki televizyondan kaynaklı olarak başlayan yangına gerekli müdahaleler yapılamadığı için kontrol altına alınamamış ve sonuçta böylesi bir üzücü olay meydana gelmiştir. Ne yazık ki 2014 yılında Çiğli`de özel bir bakım evinde çıkan yangında da 2 yurttaşımız yaşamını yitirmişti. İzmir`de kısa zaman dilimleri içerisinde tekrar eden facialar yangın felaketine karşı yeterince önlem alınmadığını ortaya koymaktadır. 

 

Sistemler Devre Dışı Kalıyor

Özellikle kamuya açık, toplu yaşam ve kullanım alanlarına sahip, yüksek yoğunluklu binalarda yangın tehlikesine karşı birbirine entegre edilmiş mekanik ve elektronik sistemlerinin kurulması hayati önem taşımaktadır. Ülkemizde inşaat sırasında bu sistemler kurulsa bile, çoğunlukla çalışır durumda tutulmadığı ve periyodik kontrollerin yapılmadığına tanık oluyoruz. Yapılarda meydana gelen elektrik kaynaklı yangınların temelinde elektrik tesisatlarının mevzuata uygun yapılmaması; gerekli denetim ve bakım prosedürlerinin yerine getirilmemesi yatmaktadır. 

 

Uyarılar Dikkate Alınmıyor

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe ilişkin 2007 yılında yenileme çalışmaları yapılırken Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) görüşleri göz ardı edilmiş; kamunun can güvenliğini tehlikeye atan düzenlemeler tüm uyarılara rağmen değiştirilmemiştir. Sonraki yıllarda yapılan değişikliklerde de yangın algılama ve uyarma sistemleri kurulumunda bazı binalara muafiyet getirilmesine ilişkin riskli maddeler düzeltilmemiştir. 

YEST İşletme Sorumlusu Görev Almalı 

EMO tarafından kamu güvenliğini sağlamak amacıyla Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatlarına (YEST) Ait Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliği hazırlanmış ve 1 Temmuz 2012 tarihli sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak, yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile YEST İşletme Sorumlusu tanımlanmış, risk sınıfına göre yapılarda elektronik sistemlerin çalışır vaziyette tutulması, gerekli test ve bakımlarının yaptırılması, güvenlik önlemlerinin alınması, raporlanması görevlerini üstlenmesi hükme bağlanmıştır. 

Yüksek riskli olarak değerlendirilen kamuya açık binalarda, konuya ilişkin eğitim aldıktan sonra EMO tarafından yetkilendirilen YEST İşletme Sorumlusu bir mühendisin görev alması, can güvenliğinin korunması açısından hayati önem taşımaktadır. 

Yetkisiz Kişilerin Müdahalesi Engellenmeli 

Tasarım, projelendirme, uygulama, denetim ve bakım süreçlerinin tamamının mühendislik hizmeti olduğu göz önünde bulundurularak, can güvenliği açısından mühendis olmayan kişilerce bu hizmetlerin verilmesinin öne geçilmelidir. Bilimsel ve teknik standartlara göre uygulamalar yapılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Elektrik tesisatlarının sorunsuz çalışması ve yangına karşı güvenli bir bina için aşağıdaki kurallara uyulması gereklidir: 

-Tesisler; uzman elektrik, elektronik mühendisleri tarafından projelendirmelidir. 

-Standartlara uygun malzeme seçilmelidir. 

-Elektrik, elektronik mühendisleri tarafından tesisatların uygulamasının doğru yapılması sağlanmalıdır. 

-İlgili kurum ve kuruluşlardaki elektrik, elektronik mühendislerince denetim yapılmalıdır. 

-Elektrik, elektronik mühendisi YEST İşletme Sorumlusu`nun yönetmelik kapsamında çalışması sağlanmalı ve kullanıcılara gerekli eğitim verilmelidir. 

 

Kongreye Davet 

EMO tarafından tesisat mühendisliği kapsamına giren konularda yaşanan bilimsel ve teknik ilerlemeler düzenli olarak takip edilmekte; çeşitli etkinlikler ve eğitimlerle bilgi birikiminin üyelere aktarılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda EMO tarafından İzmir`de 21-24 Ekim 2015 tarihlerinde İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde 4. Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi düzenlenecektir. Kongre kapsamında yürürlüğe girdiğinden beri çok tartışılan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin Değerlendirilmesi yapılacak ve yangın algılama ve ihbar sistemleri ile elektronik güvenlik sistemlerindeki gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu bağlamda, konuya ilişkin tüm kurum ve kuruluşların kongreye katılımı, bilgi paylaşımı açısından yararlı olacaktır. 

 

İşbirliği Çağrısı 

EMO İzmir Şubesi olarak, binaların yangından korunması amacıyla teknik bilgi ve birikimlerimizi paylaşarak, eksik ve hataların giderilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine açık olduğumuzu hatırlatıyoruz. Bünyesinde elektrik, elektronik mühendisi bulunduran kuruluşlar eğitim desteği, diğer kuruluşlar ise can güvenliğinin sağlanması için gerekli kontrollerin ve ölçümlerin yapılması konusunda EMO`dan destek alabilirler. Gelecekte benzer faciaların önlenmesi adına gerekli teknik ve idari önlemlerin alınması için ilgili kurum yöneticilerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. 

 

EMO İzmir Şubesi

30. Dönem Yönetim Kurulu



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

MUTLU BAYRAMLAR

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

Okunma Sayısı: 80


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.