MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ANTALYA ATATÜRK STADI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (21.10.2015)


BASIN AÇIKLAMASI


 ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

 

ANTALYA ATATÜRK STADI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ

 
Türkiye`nin en yoğun göç alan kenti olan Antalya`nın hızla artan nüfusuna bağlı en önemli sorunları çevre ve enerjidir. Artan nüfusa yetecek enerjinin sağlanması için kurulan bir takım enerji üretim ve dönüşüm sistemlerinin de kirlilik ve diğer çevre sorunlarının oluşmasına neden olduğu görülmektedir. Özellikle fosil kaynaklardan enerji üretimi, atmosferde sera gazı oluşumunun artmasına, dolayısıyla kirlilik ve iklim değişikliğine yol açmaktadır. İç içe geçmiş ve birbirine zarar verir hale gelmiş olan bu iki sorunun çözülmesi için yenilenebilir, çevreci alternatif enerji kaynaklarının tercih edilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
 
Diğer bir deyişle; enerjide dışa bağımlılık, enerji güvenliği ya da krizi şeklinde ifade edilen artan enerji ihtiyaçlarımız, içinde yaşadığımız dünyanın geleceğini tehlikeye atan ekolojik kriz, yaşam alanlarımızın tahrip edilmesi ve artan çevre sorunları ile karşı karşıyayız. Güneş; çevreye saygılı, tükenmeyen, yüzyıllardır kullanılan en temiz ve diğer enerji kaynaklarının da oluşumunu sağlayan en güçlü kaynaktır. Diğer enerji kaynaklarının hızla tükendiği göz önüne alındığında, güneş enerjisi yaşadığımız dünya ve gelecek nesiller için çok büyük önem taşımaktadır.
 
Yılda en az 300 günün güneşli geçtiği Antalya`da ve özellikle yılda metrekareye ortalama 1312 kWh ışınım şiddeti düşen ülkemizde, güneş enerjisinin kullanım alanlarının yaygınlaşması, yerli ve yeni teknolojilerin ülkemizde üretilmesi son derece büyük önem arz etmektedir.
 
Türkiye, ihtiyaç duyduğu enerjinin %70`inden fazlasını ithal etmektedir. Bu bağımlılığının, ülke ekonomisi ve halk üzerinde enerji fiyatları açısından önemli bir baskı unsuru haline geldiği bilinmektedir. Enerji üzerinden alınan dünyadaki en yüksek vergiler ve hane halkı gelirinin gittikçe düşmesi nedeniyle enerji harcamalarımız; halkımız ve dünya piyasalarında rekabet etmeye çalışan sanayici üzerindeki en ağır yük haline gelmiştir.
 
Türkiye‘de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından son yıllarda önemli ilerlemeler sağlansa da henüz kullanılmayan önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji potansiyelinden etkin ve verimli bir şekilde faydalanılması, ülkenin artan enerji talebinin karşılanması açısından hayati öneme sahiptir. Türkiye‘de yenilenebilir enerji kaynaklarından daha etkin ve verimli şekilde faydalanılması, dış ticaret açığının iyileştirilmesi, enerji güvenliğinin sağlanması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasının yanı sıra istihdam yaratıcı bir unsur olarak da değerlendirilmelidir.
 
Bu nedenle potansiyel olarak oldukça iyi durumda olduğumuz yeni ve özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı kaçınılmaz olmuştur. Bu bağlamda yenilenebilir enerji kaynaklarının önde gelenlerinden güneş enerjisinin, ülkemizde ve Antalya`mızda daha yoğun olarak kullanımı enerji üretimimizin çeşitlendirilmesi, enerjide arz güvenliği açısından da çok önemlidir.
 
İşte tam da bu noktada Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ işbirliğinde 23 Eylül 2013 tarihinde temeli atılan 136 dönüm arazi üzerine inşaa edilen 33 bin kişilik seyirci kapasiteli Antalya Atatürk Stadı , Antalya başta olmak üzere Türkiye`nin en büyük çatı üstü güneş santrali ve bunun yanı sıra dünyanın en büyük güneş enerjili stadyumu ünvanına sahip bir tesis olarak enerji üretmeye başladı.
 
Antalya Stadı 2x0,7 MWp olmak üzere toplam 1,4 MWp lik kapasitesi ile 62 adet invertör ile  stadın 10200 m2 lik çatısına uygulanmış durumda ve sistem direkt olarak şebekeye bağlanmak suretiyle Dağıtım Şebekesine enerji vermektedir. Santralde; 1800 saat çalışma esasına göre yılda 2.520.000 kWh , ayda 210.000 kWh ve günde 7.000 kWh ortalama elektrik üretilerek şebekeye verilecektir. Bu üretim 500 yataklı 5 yıldızlı bir otelin tüketimine eşdeğer büyüklüktedir. Sistem yaklaşık 3,2 yıl içerisinde kendisini amorti edecek durumdadır. Stad ve stad üstü kurulan GES birbirinden tamamen bağımsız olarak dizayn edilmiş durumdadır. Üretilen enerji statda kullanılmayacak olup şebekeye basılacak durumdadır. GES Projeleri TEDAŞ Genel Müdürlüğünce onaylanmış ve Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliklerine göre tesis edilerek şebeke bağlantıları gerçekleştirilerek ön kabulleri yapılmıştır.
 
Ülkemiz, yıllardır izlenen ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen, planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyayken bu uygulama önemli bir adımdır.
 
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak Stat da Enerji alt ve üst yapısını tesis eden meslektaşımız Kubilay ÖZBEK ile yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde santralin örnek bir uygulama olarak Antalya`mıza kazandırılmasından, yıllardır savunduğumuz yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin vurgulaması, ‘Avrupa Güneş Başkenti Antalya` söylemimiz açısından son derece değerli buluyoruz. 21.10.2015

İlhan METİN
Elektrik Mühendisleri Odası
Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı
 

 

 

 

 



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDE YG TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞU EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO 48. DÖNEM IV. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

ÜYEMİZE MESLEKTE 25. YIL PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

Okunma Sayısı: 159


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.