MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2015 DÜZENLENDİ



 
Elektrik Mühendisleri ve Makine Mühendisleri Odaları Gaziantep Şubelerinin 2 yılda bir düzenlediği GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU’nun 4. sü konusunda uzmanların değerli sunumları ve Makine ve Elektrik Mühendisleri ve Sektör Temsilcilerinin yüksek oranda katılımı ile tamamlandı.
 

EMO Genel Başkanı Hüseyin YEŞİL, EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun SAKARYA, Nükleer uzmanı Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Tolga YARMAN, Aydınlatma uzmanı İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sermin ONAYGİL,  Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Toroslar Edaş, TMMOB‘a bağlı meslek odalarının Başkanları, EMO, MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanları,  Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-GÜNDER, WİLO Pompa Sistemleri A.Ş., İLTEKNO İleri Teknoloji Mühendislik A.Ş ve  ATLAS COPCO Basınçlı Hava Makinaları İmalat A.Ş.‘nin konuşmacı olarak katıldığı forum büyük ilgi gördü.

MMO Gaziantep Şube Başkanı Başar KÜÇÜKPARMAK, EMO Gaziantep Şube Başkanı İslim ARIKAN, EMO Genel Merkez Başkanı Hüseyin YEŞİL ve Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Latif KARADAĞ açılış konuşmalarını yaptılar. 

Güneydoğu Enerji Forumu‘nda, ülkenin ve bölgenin enerji alanındaki sorunları masaya yatırılırken, çözüm önerileri ve özellikle var olan potansiyeli nedeniyle bölgeyi yakından ilgilendiren yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği değerlendirildi. Forumda Ülkemizin enerji politikaları, İlimizin elektrik enerjisi yatırımları, arz-talep tahminleri ve planlama, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği gibi öne çıkan konu başlıklarına yer verildi.

EMO Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin YEŞİL konuşmasında, enerji alanında var olan krize değinerek;

Gaziantep bölgesi de ciddi elektrik kesintilerinden muzdarip olan bir bölgemizdir. Kesintiler ulaşımdan, eğitime, sağlıktan sanayiye varıncaya kadar tüm ülkemizi olumsuz etkilemektedir.

31 Mart karanlığı ve yaşanan kısmi kesintiler göstermektedir ki, elektrikte arz güvenliğinin sağlanabilmesi için arz-talep dengesini sağlayacak yatırımlar yapılması kadar bu yatırımların idaresi, yani elektrik sisteminin bütüncül kamu yararına idaresini gerektirmektedir.

Dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesinin ardından;

Ne kayıp ve kaçak oranları indirilmiştir, ne gerekli yatırımlar sağlanabilmiştir, ne de denildiği gibi kamu için kaynak yaratılabilmiştir. Tam tersine kayıp ve kaçak kullanımları dağıtım şirketlerine kar aktarımının bir aracı haline getirilmiş, sürekli kayıp ve kaçak hedefleri yükseltilmektedir. Bunun faturasını da vatandaşlar ödemektedir. Yatırımların yapılıp yapılmadığı konusunda sağlıklı bir denetleme dahi bulunmamaktadır. EPDK şirketlerin bildirimleri üzerinden kabul yapmaktadır.

Hüseyin Yeşil, kaçak enerji kullanımına karşı yürüttüğü mücadelede hain bir saldırıyla aramızdan alınan Hasan Balıkçı`nın mücadelesini sürdüren EMO`nun kaçak enerji kullanımına karşı temel önermelerini de şöyle sıraladı:

•·         Haksız Kaçak Tahsilatına Son Verilsin

•·         Kayıp ve Kaçakta Ödül-Ceza Sistemi Uygulansın

•·         Kayıp ve Kaçak Tahsilatları İade Edilsin

•·         Çözüm Kamu Yararında

•·         ‘Eşit` ve ‘Adil` Önlemler Alınsın

•·         Hasan Balıkçı`lara Sahip Çıkılsın

•·         Bölgesel Tarifeden Vazgeçilsin"

dedi.

Konuşmasının son bölümünü EMO üyelerini yakından ilgilendiren Proje Uzmanlık Sertifikası konusuna ayıran Hüseyin Yeşil, Odamızın ve SMM üyelerimizin itirazlarının Bakanlık tarafından dikkate alınmayarak hak kayıpları yaratan yönetmeliğin yürürlüğe konulduğuna dikkat çekti. EMO`nun başlattığı hukuksal mücadeleyi de aktaran Yeşil, Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği ile getirilen olumsuzlukları da tek tek sıraladı. EMO`nun mühendislik alanına yönelik temel görevleri kapsamında üyelerine belge verdiğini belirten Yeşil,

Bu kapsamda üyelerimizin hazırlanacak bir başvuru metnini imzalayarak Odamıza göndermesi ve Odamız tarafından da Bakanlığa iletilmesi sağlanacak" diye konuştu. Yeşil, konuşmasını üyelere EMO tarafından başlatılan kampanyaya destek çağrısıyla tamamladı.

Forum düzenleme kurulu adına, EMO Gaziantep Şube Başkanı İslim ARIKAN konuşmasında başlıca şu konulara değindi;

 Enerji "Enerji ithalatında maalesef üst sıralardayız. Tükettiğimiz enerjinin kaynağının yaklaşık dörtte üçünü dışarıdan ithal ediyoruz. Yani Elektrik üretiminde ithal kaynakların payı % 65 gibi çok yüksek bir orandadır.

OECD ülkeleri içerisinde de geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülkelerden biriyiz... Güvenli Enerji Temini için, yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan yeterince faydalanamadığımızı, enerjiyi verimli kullanamadığımızı gözlemliyoruz, bu iki konuya dikkat çekmek istiyoruz...

Avrupa %100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi planlarken, bizimde bu tür planlamaların gerisinde kalmamamız gerekmektedir. Sanayicilerimize ve yatırımcılarımıza buradan sesleniyorum, gelin Sanayi Şehri Gaziantep için biz de hedef koyalım ve İlimiz 2050 için tükettiği enerji payını yenilenebilir enerji yatırımı yaparak karşılasın...

Küçük Güneş ve Rüzgâr enerji santrallerinden elde edilen elektrik, yerinde üretilip, yerinde tüketilmektedir. Bu durum şebekeyi rahatlatacağından enerji kayıpları azalacağından, ekolojik denge için, arz güvenliğini için küçük boyutlardaki santrallerin teşviklerinin arttırılmasını ve mevzuatların basitleştirilmesini bekliyoruz...

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin en önemli eksikliği stratejik vizyon ve planlamadır... Böyle bir eksikliğin oluşmasında hepimiz sorumluyuz ve hepimize görevler düşüyor."

Forumda aşağıda belirtilen sorulara yanıt arandı:

•§  Enerji politikalarımızı ulusal güvenlik seviyesinde değerlendiriyor muyuz? Plan ve stratejiler nelerdir?

•§  Ülkemizin nükleer enerji santraline ihtiyacı var mıdır? Nükleer santrale sahip olmak nükleer teknolojiye sahip olmak mıdır? Bu konuda stratejik bir karar olmalı mıdır?

•§  Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımız ne aşamadadır? Güneş enerjisi konusunda imtiyazlı bir bölgeyiz. Bu teşviklerden nasıl yararlanacağız? Düzenlemeler, yönetmelikler, teşvikler nelerdir?

•§  Enerjinin verimli kullanılmasına ilişkin çalışmalar nelerdir? Yapılan çalışmalarda ne kadar başarı sağlanmıştır? Özellikle elektrik tüketiminde payı yüksek olan, Aydınlatma da ve sanayide enerji verimliliğine ilişkin çalışmalar nelerdir? Enerji verimliliği hem ekonomik, hem ekolojiktir farkındalığını oluşturabildik mi?

•§  Yine elektrik dağıtımında özelleştirme sonucu birtakım sıkıntılar yaşadık, bunları engellemek adına dağıtım şirketinin yatırımları nelerdir?

EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun SAKARYA‘nın Oturum Başkanlığı yaptığı Türkiye‘de ve Dünyada Enerji Politikaları oturumuna konuşmacı olarak katılan MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz TÜRKYILMAZ, Türkiye Enerji Görünümü 2015 sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmacı olarak katılan Nükleer Uzmanı Prof. Dr.Tolga YARMAN şu hususları vurguladı;

"Nükleer enerji üretimine, bunun iyileştirilmesine, evet, hiç karşı olmadım... Ama, nükleer maceraperestlere, karşı oldum... Arabesk nükleer takılanlara, nükleer holiganlara, kendilerinin özgün düşüncesi olmadığı halde, kökten nükleerci çığırtkanlık yapanlara, bilhassa, Çernobil nükleer reaktör kazasını, neredeyse hiç olmamış gibi göstermeye yeltenen "nükleer yobazlara", çok karşı oldum..."

"Yine de, konumuz, Rus teknolojisinin zaafı, katiyen değildir. Büyük kazaların, hiç beklenmedik şekilde zuhur edebildiğidir ki, bu olgu, yerleşik risk analizlerini ve kaza olasılıklarını, yerle bir etmektedir."

"Nükleer enerji üretimi artık, kesinlikle "teknik bir zorunluluk" değildir."

"Ama şurası muhakkak ki, "bugünkü teknik gelişmeler" uzantısında, Akkuyu‘ya, nükleer santral kuramazsınız!.. Böyle, çünkü, bugünkü koşullarda, burada tesis edilecek bir nükleer santralin, turizmimize de, buradan yapılacak sebze ve meyve ürünlerimizin ihracatına da ciddi zararlar vereceğini, görmemek için, kör olmak gerekir. Bu yönde ayrıca, hala daha, doğru düzgün bir ça­lışma yapılmamış olmasını, yadırgıyor, ayıplıyorum.

Enerji Veimliliği Oturumunda; Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanlarından, İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Planlama ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sermin ONAYGİL;

Aydınlatmada Enerji Verimliliği, LED‘li yol aydınlatması uygulamaları konusunda sunum gerçekleştirdi;

Prof. Dr. ONAYGİL sunumunda aşağıdaki hususlardan bahsetti:

Toplam Elektrik Enerjisi Tüketimi içinde Aydınlatmanın payı yaklaşık % 20‘dir.

Aydınlatmada tasarruf, lamba söndürerek değil, görme yeteneği ve görsel konfordan ödün vermeden, gerekli minimum seviyede aydınlık düzeylerinin yaratılması ile sağlanır.

En yüksek enerji tasarruf değerlerine ulaşılması amaçlanırken, güvenlik ve konfor koşulları açısından gerekli olan aydınlatma kalitesinin tehlikeye sokulmamasına dikkat edilmelidir.

İki lambadan birini söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan, daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması verimliliktir! Enerji verimliliği çalışmaları salt enerji tüketim faturalarındaki düşüş ile değil, rekabet koşullarını iyileştirebilecek tüm faaliyetlerle birlikte kapsamlı olarak ele alınmalıdır. Ancak, bu şekilde katma değeri yüksek üretim ve iyi rekabet koşullarına ulaşılarak enerji yoğunluğu azaltılıp, gerçek enerji verimliliği sonucuna ulaşılabilir." dedi.

GÜNDER adına; YK. Bşk.Yrd.Osman ÖZBERK; konuşmalarında;

Lisanslı Üretimde;

600 MW kapasitenin olduğu, 4 Yıla yakın projelendirme çalışması, dünyada benzeri olmayan yarışma şartları, 1 yıl süreli ölçüm mecburiyeti, 15 kat Fazlası başvuru olduğu, Ekonomik Olmayan Yarışma Sonuçları, Lisansız Üretimlerde de; 2015 SONU GES 300-350 MW olduğu, bu verilerle yenilenebilir enerjide hedeflere ulaşmanın zor olduğunu dile getirmiştir.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü‘nün  Sanayide Enerji Verimliliğine Yönelik Destekler ile Toroslar Edaş‘ın yaptığı yatırımlarına ilişkin sunumlarından,  Kojenerasyon sistemleri ile  elektrik tüketimi fazla olan pompalar ve kompesörlere ilişkin sektörün liderlerinden  İltekno, Wilo ve Atlas Copco firmalarının sunumları sonunda konuşmacılara teşekkür plaketleri verilerek;

Forumun son bölümünde, EMO Genel Merkez Başkanı Hüseyin YEŞİL, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Şayende YILMAZ, EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun SAKARYA, MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz TÜRKYILMAZ Genel değerlendirme yaparak  Forum kapanışını gerçekleştirdiler.

Forum kokteyl ile son buldu.

Akademisyen, projeci, yüklenici, uygulamacı ve üretici ile iç içe olan, konularında uzmanlarla buluşmanın ayrıcalığını ve heyecanını yaşayan Forum, başarı ile tamamlandı.

Katkı koyan tüm konuşmacılarımıza ve katılımcılara teşekkürlerimizi sunar, Yenilenebilir Enerji kaynaklarımızı kullanacağımız bir dönem olmasını dileriz.

 

 

Dosyalar

(3578 KB)

(3268 KB)

(1806 KB)

(3641 KB)

(362 KB)

(3717 KB)

1.OTURUM TOLGA YARMAN (646 KB)

2.OTURUM İBRAHİM HALİL KARAGEÇİ (2025 KB)

2.OTURUM MUSTAFA HAMZAOĞLU (897 KB)

2.OTURUM OSMAN ÖZBERK (2331 KB)

3.OTURUM BORA OMURTAY (2897 KB)

3.OTURUM SERMİN ONAYGİL (2560 KB)

3.OTURUM ATLAS COPCO (2898 KB)

1.OTURUM OĞUZ TÜRKYILMAZ (4575 KB)



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 209


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.