MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BÖLÜM BAŞKANLARI KONSEY TOPLANTISI YAPILDI



 
Bölüm Başkanları Konsey toplantısında, MÜDEK akreditasyon bilgilendirme sunumu yapıldı. Konseyde oluşturulan yatay ve dikey geçiş sistemleri ile teknoloji fakülteleri ve mühendislik tamamlama programlarıyla ilgili 2 çalışma grubunun raporları da değerlendirmeye açıldı. Konsey Başkanı Prof. Belgin Emre Türkay, üniversitelerin araştırma görevlisi eksikliği, ALES`in yüksek lisans öğrencisi ve araştırma görevlisi alımındaki değerlendirme kriterleri içindeki ağırlığı, mühendislik bölümleri için üniversite sınavlarına getirilen başarı sınırlaması, yeni bölümler açılması ve temel bilimler ile mühendislik ilişkisine yönelik sorunları gündeme getirdi.
 

Elektrik Mühendisleri Odası‘nın sekreteryalığını üstlendiği Bölüm Başkanları Konsey toplantısı, 14 Kasım 2015 tarihinde Mersin Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirildi. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, Bölüm Başkanları Konsey Toplantısı‘nın açılışında yaptığı konuşmasına, Ankara ve Paris‘te yapılan saldırılarda yaşamını yitirenleri anarak başladı.  Bu saldırıları gerçekleştirenleri, saldırılara ortam sağlayanları ve destekleyenleri kınayan Yeşil, "Son günlerde iyi şeylerden bahsetmek oldukça zor. Bu karanlık günlerde bizlere umut veren birkaç şeyi de paylaşmak istiyorum" diyerek, şu konulara dikkat çekti:

"İlki Aziz Sancar‘ın kimya dalında Nobel ödülü kazanması. Mardin‘in Savur İlçesi‘de 8 çocuklu ardında yoksul bir ailenin okuyan ve tıp fakültesini bitiren oğulları uzun ve meşakkatli bir çalışmanın ardından ülkemize kimya dalında Nobel kazandırmış oldu. Kendisini kutluyoruz. 35 yılı aşkın bir çalışmanın ardında geride 400 makale, 13 bine yakın atıf alan bir kariyer. Umarız ki Aziz Sancar‘ın aldığı bu Nobel vesilesi ile yok sayılan ve kurutulan temel bilimlerin önü açılır, bilim insanlarımıza motivasyon olur ve ayrıca Nobel alacak çalışmalara olanak sağlayacak yapılar oluşturulur.

İkincisi 9 Eylül‘de açılışı yapılan İzmir Biyotıp ve GENOM Merkezi. Gerçekten ülkemizi bilim ve teknoloji üsleri ile doldurmak istiyorsak bu gibi haberleri sevinçle karşılamamız gerekiyor. Bu üsler elbette diğer ülkelerle aramızda giderek açılan bilimsel ve teknolojik geriliğimizi kapatmaya yönelik olmalı. Bu merkezde bizleri en çok şaşırtan da merkezin aşına gerçekten bu işin ehli bir bilim insanının getirilmesi. En kritik kurumlara bile "Benim adamım" mantığıyla yapılan atamalara tanık olunca şaşırmamak elde değil. Bu tip şaşırmalara hasretiz. Keşke sayıları daha çok olsa.

Üçüncü olarak arada bir basında çıkan ve neredeyse magazin haline gelen üniversite sıralamaları. Bir bakıyorsunuz ilk 100‘de 4 üniversite var, birkaç gün sonra ise ilk 500‘de hiç yoklar. Kıstaslar ve kısıtlar nedir, ne amaçlanıyor anlamak mümkün değil. İTÜ ile ODTÜ, ODTÜ ile İstanbul Üniversitesi nasıl ölçülebilir? İTÜ‘de sosyal bilimler yok, ODTÜ‘de ise tıp fakültesi yok. Vakıf ve özel üniversiteler için öğrenci tercihleri açısından belki bir anlam ifade edecek bu sıralamalar neye hizmet ediyor anlaşılamıyor."

EMO‘nun etkinlikleri hakkında bilgi veren, EMO‘nun akademik dünyayla ilişkisine değinen Hüseyin Yeşil, akademik dünyayla ilişkiler kapsamında Akademik Kamp gerçekleştirildiğini, Bilimsel Dergi yayınının çıkarılmakta olduğunu, Bölüm Başkanları toplantıları düzenlendiğini kaydetti. EMO‘nun üniversitelerle imzaladığı eğitim, teknolojik ve bilimsel işbirliği protokolleri hakkında da bilgi veren Yeşil, gelecek hafta İstanbul‘da gerçekleştirilecek EEMKON etkinliğine de bölüm başkanlarını davet etti.

Araştırma Görevlisi Yetersizliği Sorunu Sürüyor

Bölüm Başkanları Konseyi Başkanlığı‘nı yürüten Prof. Dr. Belgin Emre Türkay‘ın konuşmasıyla da konsey çalışmaları başladı. Türkay, bölüm başkanları toplantıları ve konseyin amaçlarını şöyle açıkladı:

"Ülkemizdeki eğitim sorunları üzerine görüş alışverişinde bulunmak, mühendislik eğitiminin etkin ve verimli biçimde yürütülmesini sağlamak üzere öneriler geliştirmek ve bu önerilerin gerçekleştirilmesi yönünde gerekli girişimlerde bulunmak amacıyla kurulmuştur."

Türkay, bölüm başkanlarının ilk toplantısının 16 Kasım 2013 tarihinde yapıldığını belirtirken, bu toplantıda öğrenci ve mezun sayılarının çok tartışıldığını; akreditasyon ve EMO‘nun akademik etkinlikleri üzerine görüşmeler yapıldığını anımsattı. Bu toplantıda araştırma görevlilerinin azlığı üzerinde çok durulduğuna dikkat çeken Türkay, "Günümüze geldiğimizde de bir şey değişmemiş. Bu sorun devam ediyorsa, bu konuya ilişkin bir heyet kuralım, YÖK‘e gidelim, görüşelim. Rapor mu yazalım? Bu konuları bu toplantıda görüşelim" önerisini getirdi.

Bölüm başkanlarının ikinci toplantısının 25 Ekim 2014 tarihinde İzmir‘de yapıldığını ve eğitimin durumu, dersler, mezuniyet ve istihdam konularının ele alındığını, mühendislik eğitiminde yeni yaklaşımların tartışıldığını, ayrıca Bölüm Başkanları Konseyi‘nin 6 ayda bir toplanması kararı alındığını kaydetti.
Türkay, üçüncü toplantının ise 11 Nisan 2015‘de Ankara‘da yapıldığını ve çalışma grupları oluşturulduğunu, bu çalışma gruplarıdan yatay ve dikey geçiş sistemleri  ile teknoloji fakülteleri ve mühendislik tamamlama programları ile ilgili iki çalışma grubunun raporlarının hazır olduğunu ve bu toplantıda sunulacağını bildirdi. Türkay, bu çalışmaların da ilgili yerlere iletilmesi önerisini konseye sundu.

ALES Katkısı Sorgulandı

Prof. Türkay, üniversite yüksek lisans ve araştırma görevlisi alımlarında dikkate alınan ALES olarak bilinen sınavın akademik açıdan ne tür bir katkısı olduğuna ilişkin sorgulama yaptığı konuşmasında,  bu sınavın değerlendirme kriterlerinde yüzde 50 ve yüzde 60 gibi bir paya sahip olmasını eleştirdi.  Bu tür koşullar nedeniyle bölümlerin sağlıklı seçimler yapmakta sorun yaşadığını konuşmasında aktaran Türkay, bu konunu da konsey toplantısında ele alınmasını önerdi.

Mühendislik İçin Başarı Kısıtı

Mühendislik eğitimi açısından güncel bir karar olarak açıklanan üniversite sınavına yönelik getirilen başarı kısıtı konusunu da konuşmasında ele alan Türkay, 240 bin olan başarı sırasıyla ilgili kısıtın, mevcut durumda zaten alımların 230 binlerde olması nedeniyle bir değişiklik yaratmayacağını ifade ederken, mühendislik bölümleri bazında sınırlamaya gidilmesinin daha iyi olacağı düşüncesini dile getirdi. Prof. Türkay, "En önemli şey üniversiteler bölüm açarken biraz sorumlulukla açmalıdır. Bu da vicdani bir sorumluluk olmalı. Nerede çalışacak bu çocuklar? Yeni adlarla yeni yeni bölümler kuruluyor" diye konuştu.

Prof. Belgin Emre Türkay, EMO tarafından yayımlanan Elektrik Mühendisliği Dergisi‘nde temel bilimler ve mühendislik konusunun ele alınacağını konsey üyelerine ileterek, "Temel bilimlerin durumları hakkında ne düşünüyoruz? Mühendislik eğitimleri nasıl etkilenecek? Bu konuyu da EMO dergisinde yayınlama olanağımız var" bilgisini verdi.

Meslek İçi Eğitimlerle İşsizlik Paralelliği

Toplantı gündemine geçmeden önce Elektrik Mühendisleri Odası Müdürü Emre Metin, TMMOB ve EMO hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, EMO‘nun faaliyetleri, akademik çalışmaları, üye bilgileri ve üyelere yönelik sağladığı hizmetler hakkında bir sunum yaptı.

EMO‘nun verdiği eğitim sayılarında "işsizlik" sorunuyla paralel artışlar yaşandığını kaydeden Metin, piyasada aranan eğitimler alanında EMO‘nun belgelendirmeler yaptığını belirtirken, bu yıl eğitimlerde bir patlama yaşandığını, geçen yıl 3500 düzeyinde olan eğitim sayısının bu yıl 5500‘e kadar yükseldiğini açıkladı.

EMO‘nun eğitim alanında yürüttüğü elektronik eğitim olanaklarına ilişkin de bilgi veren Metin, e-eğitim portalının öğrenci üyelere ücretsiz, üyelere ise çok küçük bir ücret karşılığında hizmete açılacağını bildirdi.
Emre Metin, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bazı üniversitelerle EMO‘nun yapmış olduğu protokolün her üniversiteye açık olduğunu duyurdu.

Elektrik Mühendisleri Odası Müdürü Metin‘in sunumunun ardından toplantı gündemine geçildi. Gündem kapsamında MÜDEK akreditasyonu ile ilgili bilgilendirme sunumu, çalışma gruplarının sunumu ve Konsey Başkanı Prof. Belgin Emre Türkay‘ın açılış konuşmasında dile getirdiği diğer konular ele alındı.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 474


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.