MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

CIGRE TOPLANTISINDA EMO`DAN İTİRAZLAR



 
Büyük Elektrik Sistemleri Uluslararası Konseyi (CIGRE) Türkiye Ulusal Komitesi tarafından İstanbul`da düzenlenen konferansın “Türkiye Güç Sistemine Genel Bakış” başlıklı oturumundaki sunumlarda 31 Mart krizinin arkasındaki özelleştirme sorununa değinilmemesine; nükleer santrallar konusundaki dünyadaki gelişmelerin ve atık sorununun gözardı edilmesine EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil itiraz etti.
 

Fransa merkezli, 90 ülkeden 1150 kurumsal, 7 bin 500 bireysel üyesi olan CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi tarafından  "Güç Sistemlerinin Geleceği ve Elektromanyetik Endüstri`nin Rolü" konulu konferans; 16 Kasım 2015 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi İdris Yamantürk Konferans Salonu`nda gerçekleştirildi. CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi görevini de yürüten Türkiye Elektrik Sanayi Birliği′nin daveti üzerine EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, EMO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Acar ve EMO Sanayi Bakanlığı ELTEK Temsilcisi Ahmet Tarık Uzunkaya konferansa katıldı.
Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Alış ve CIGRE Genel Sekreteri Philippe Adam‘ın açılış konuşmalarından sonra Oturum Başkanlığı‘nı Halil Alış‘ın yaptığı "Türkiye Güç Sistemine Genel Bakış" başlıklı oturum gerçekleştirildi. Türkiye Elektrik İletim A. Ş. (TEİAŞ) Planlama ve Stratejik Yönetim Dairesi Başkanlığı Dış İlişkiler ve Uluslararası Projeler Koordinasyon Müdürü H. Mehmet Kara "Türkiye Elektrik Sistemi ve Bağlantıları", Elektrik Üretim AŞ. (EÜAŞ) Nükleer Santraller Daire Başkanlığı′ndan Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim "Sinop Nükleer Santralı ve EÜAŞ Perspektifi" ve Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Piyasa Operasyonları Direktörü Fatih Yazıtaş da "Türkiye Elektrik Piyasaları" başlıklı sunumlarını yaptılar.
Sunumların ardından EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil; Sinop Nükleer Santralı ve EÜAŞ Perspektifi sunumunda verilen bilgiler ile EMO‘nun Fukuşima sonrası Almanya ve Fransa gibi ülkelerde nükleer enerji politikaları ile ilgili verilerinin uyuşmadığını belirterek, farklılıkların nedeninin açıklanmasını istedi. Ayrıca, sunumda atık sorunu ile ilgili hiçbir bilgi yer almadığını belirterek, bu konuda açıklama istedi.
Hüseyin Yeşil, "Türkiye Elektrik Sistemi ve Bağlantıları" başlıklı sunumun 31 Mart 2015 Türkiye Elektrik İletim Sistemi Çökmesi ile ilgili yer alan bölümünde; Türkiye′de en büyük, Dünya‘da ise 7. büyük iletim sistemi çökmesi olarak ifade edilen söz konusu sistem çökmesinin nedenleri ile ilgili olarak elektrik dağıtım ve üretim sektöründeki özelleştirme politikalarının iletim sistemi yönetimi üzerindeki etkileri üzerinde durulmadığına dikkat çekti. Yeşil, özelleştirmenin 31 Mart Krizi üzerindeki etkisine ilişkin görüşlerin açıklanmasını istedi.
Bunun üzerine Fukuşima sonrası nükleer santrallar ve kurulumu ile ilgili güvenlik yönünden daha fazla hassasiyet gösterildiği ve nükleer enerji politikalarının gözden geçirildiği; ancak nükleer enerjiden vazgeçilmediği ifade edildi. Atık sorunu ile ilgili olarak soruya ise Sinop projesinde atık ile ilgili, projenin başından itibaren gerekli önlemlerin alınacağı ileri sürüldü.
31 Mart Krizi‘ne ilişkin olarak ise,  yaşanan iletim sistemi çökmesi öncesinde iletim sisteminin doğu–batı doğrultusundaki ana damarının merkezinde yer alan 4 adet 380 kV uzun enerji iletim hattının ve sistemdeki tüm seri kapasitör banklarının servis dışı olduğu belirtildi. Doğudan batıya yük akışının olduğu koşullarda 380 kV Osmanca-Kurşunlu Enerji İletim Hattı‘nın aşırı akım kaynaklı devre dışı kalması ile başlayan; iletim sisteminin doğu ve batı alt sistemlerinin birbirinden ayrılması, doğudan batıya yük akışının kesilmesi ve batıda frekansın düşmesi nedeniyle Avrupa ENTSO-E iletim sistemi bağlantısının kesilmesi, sonrasında üretim santrallarının Şebeke Yönetmeliği‘ne de aykırı olarak sistemden erken kopmaları sonucu sistem çökmesinin meydana geldiği anlatıldı. Ancak EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil‘in sorusunda ifade etiği özelleştirme politikalarının ve genel olarak enerji politikalarının sistem çökmesi üzerindeki etkisi üzerine bir yorum yapmaktan kaçınılarak, sistem çökmesi iletim sistemi yönetimindeki kişisel hatalara bağlandı.
Konferans, "HVDC ve Yenilenebilir Enerji Sistemleri" başlıklı 2. Oturum, "Transformatör Endüstrisindeki Gelişmeler" başlıklı 3. Oturum ve "Kablo ve Güç Sistemi Komponentleri" başlıklı 4. Oturum ile konferans tamamlandı.

Konferans programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

Bağlantılar

www.cigreturkiye.org.tr/site_document/files/dosya/CIGRE_Türkiye_Program_19969.pdf
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 523


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.