MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DOĞALGAZ VE KÖMÜRDE TÜRKİYE, RUSYA`YA BAĞIMLI (ZAMAN)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Türkiye doğalgaz, petrol ve kömürün önemli miktarını Rusya‘dan alıyor. Savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan siyasi krizin enerji kesintisine dönüşmesi halinde Türkiye zorluklarla karşılaşabilir. Siyasi krizin ertesi günü Rusya‘nın ‘Ukrayna parayı ödemedi. Gazını kestik‘ açıklaması krizin habercisi olarak algılandı.

Türkiye‘nin sınır ihlali gerekçesiyle Rus savaş uçağını düşürmesi gözleri iki ülke arasındaki enerji ticaretine çevirdi. Kış mevsimine denk gelen kriz, ilk olarak ‘Rusya, Doğalgazı keser mi?‘ sorusunu gündeme taşıdı. Ancak, doğalgazın yanında Türkiye, petrol ve kömür ihtiyacının önemli bir bölümünü de bu ülkeden sağlıyor. Bir diğer ifadeyle enerji konusunda Türkiye, Rusya‘ya aşırı bağımlı. Fakat 3 enerji kaynağından en kritik olanı doğalgaz. Petrol ve kömür ihtiyacı alternatif kaynaklar ve güzergâhlardan karşılanabilirken doğalgazda kısa dönemde böyle bir imkân yok. Gazın yarıdan fazlası Rusya‘dan alınıyor ve yine yaklaşık aynı miktarı elektrik üretimi için kullanılıyor. Muhtemel bir gaz kesintisi halinde zincirleme elektrik üretimi ve ısınmada büyük kriz yaşanacak. Bu da Türkiye‘de hayatın durması anlamına geliyor. Acil kömür ve petrol stoklamasıyla muhtemel gaz kesintisinin olumsuz etkileri azaltılabilir. siyasi krizin ertesi günü Rusya‘nın ‘Ukrayna parayı ödemedi. Gazını kestik.‘ açıklaması, krizin habercisi olarak algılanmalı.

Türkiye‘de doğalgaz, ağırlıklı olarak elektrik üretimi ve ısınma amaçlı kullanılıyor. Yıllık doğalgaz ithalatı 49,2 milyar metreküp. İthalatın yarıdan fazlası Rusya‘dan yapılıyor. Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre geçen yıl en fazla doğalgaz (boru hattı ile) kamu-özel dahil 26,9 milyar metreküp ile Rusya‘dan ithal edildi. Bu ülkeyi 8,9 milyar metreküp ile İran ikinci sırada ve 6 milyar mereküp ile de Azerbaycan üçüncü sırada izledi. Ayrıca Cezayir‘den 4,1 milyar metreküp ve Nijerya‘dan da 1,4 milyar metreküp sıvılaştırılmış (LNG) doğalgaz alındı. İhtiyacın 1,6 milyar metreküplük bölümü ise spot piyasadan LNG olarak karşılandı. Rusya‘dan yapılan ithalatın 17,1 milyar metreküpü BOTAŞ‘a ait. Ulusal şebekeye verilen doğalgazın yaklaşık yarısı (100 milyon metreküp; Batı, Mavi Akım) Rusya‘dan sağlanıyor. Öte yandan Rusya‘nın Suriye‘ye geçen ayki ilk müdahalesi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Gerekirse doğalgaz almayız.‘ diyerek tepki göstermiş, Rus şirketi Gazprom da ertesi gün Türkiye‘ye her yıl verdikleri ilave gazı kestikleri açıklamasını yapmıştı.

İLK OLARAK İSTANBUL KARANLIKTA KALIR

Kış aylarında günlük doğalgaz tüketimi 200 milyon metreküpe çıkıyor. Ulusal şebekeye de, günlük (boru ve LNG) olarak da aynı miktar gaz verilebiliyor. Talebin 200 milyon metreküpü geçmesi halinde çift yakıtla (motorin, fuel oil gibi) elektrik santrallerine verilen gaz kesilerek konutlar ısıtılıyor. Ancak doğalgaz, ağırlıklı olarak Rusya‘dan geliyor. Ukrayna‘ya verilen gazın kesilmesi, Avrupa ve Türkiye‘yi çok yakından ilgilendiriyor. Ukrayna, Ruslar gaz vermediği dönemlerde ısınmak için Avrupa ve Türkiye‘ye giden transit doğalgazı kullanıyor. Rusya da diğer müşterileri kaybetmemek için istemeyerek de olsa Ukrayna‘ya gaz akışına devam ediyordu. Ancak siyasi kriz nedeniyle Ruslar, Ukrayna‘nın ödemesini mücbir sebep gösterip fazla gaz vermeyebilir. Bu durumda batı hattı gaz akışında yaşanacak muhtemel bir gaz kesintisi ilk olarak İstanbul‘u karanlık ve soğukta bırakacak. Marmara yeraltı deposu ve LNG dönüşüm tesislerinden günlük ulusal şebekeye 40 milyon metreküp civarı gaz verilebiliyor. Fırtına gibi olumsuz hava durumlarında tankerlerin iskeleye yanaşamadığı dikkate alındığında LNG tesislerininde devre dışı kaldığı unutulmamalı. Kışın İran‘ın düzenli gaz vermediği ve Azerbaycan üretiminin sınırlı olduğu düşünülürse sancılı bir kış dönemi yaşanacak gibi gözüküyor.

Sonuç olarak Rusya kaynaklı herhangi bir gaz kesintisi Türkiye‘de konutlarda ısınmadan sanayide üretime kadar geniş bir alanı olumsuz etkileyecektir. Yıllardır konuşulmasına rağmen yeraltı depoları (Tuzgölü) tamamlanamadı. Kaynak çeşitliliği sağlanarak Rusya‘ya bağımlılık azaltılamadı. Bu nedenle, kısa dönemde çözüm ortaya koymak teknik olarak mümkün değil. İkili ilişkilerle Rusya üzerinden doğalgaz akışını sağlamak en akılcı ve pratik çözüm olacak. Bunun yanında havalar soğuyana kadar mümkün olduğunca yüksek miktarda petrol (ham, akaryakıt) ile kömür stoklamasına gidilmeli. Böylece muhtemel gaz kesintisinde az da olsa krizin olumsuz etkileri azaltılabilir. Aksi halde karanlık ve soğuk bir kış kaçınılmaz gözüküyor.

(zAMAN; 26.11.2015)

 

 

Bağlantılar

www.zaman.com.tr/ekonomi_dogalgaz-ve-komurde-turkiye-rusyaya-bagimli_2329444.html
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 104


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.