MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DOĞALGAZ KESİLİRSE FATURASI AĞIR OLUR (ZAMAN)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Rusya‘dan gelen doğalgazda yaşanacak muhtemel bir kesinti, elektrik santrallerini, sanayi ve konutları doğrudan etkileyecek. Kesinti, en fazla nüfusun ve sanayinin yoğunlaştığı Marmara ve İç Anadolu bölgelerini vuracak. Gaz akışının durmasıyla ortaya çıkacak açığın başka bir kaynaktan sağlanamayacak olması, krizi  derinleştiriyor.

Havalar soğumaya başladı. Doğalgaz tüketiminin her yıl rekor kırdığı bu aylarda Türkiye ile Rusya arasında siyasi kriz patlak verdi. Krizin ekonomiye yansıması ‘Rusya‘dan gaz akışı kesilir mi?‘ endişelerini daha da artırdı. Türkiye için en fazla doğalgazın alındığı Rusya‘dan yaşanacak muhtemel bir gaz kesintisinin faturası ağır olacak. Bazı Elektrik santrallerinde üretimin durması, sanayi de yavaşlama ve konutların soğukta kalması gibi olumsuzlukların yaşanacağı kesintilerden en fazla, nüfusun ve sanayinin yoğunlaştığı Marmara ve İç Anadolu bölgesi etkilenecek. Ancak kesinti nedeniyle ulusal doğalgaz şebekesinde yaşanacak dengesizlik, diğer bölgeleri de etkileyecek. İran‘ın soğuk havalarda doğalgazı kestiği ve Azerbaycan‘ın da üretim kapasitesinin sınırlı olduğu düşünülürse, gaz aboneleri için zor bir kış söz konusu. Rusya‘dan alınan gaz için fazla alternatif kaynak olmaması da, Enerji Yönetimi‘nin elini kolunu bağlıyor. Kısa dönemde yapılabilecek bir şey olmasa da petrol ve kömür stoklarının artırılması az da olsa rahat nefes aldırabilir. En önemlisi de, iki ülke arasındaki krizi, doğalgazdan uzak tutmak gerekiyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre yıllık yaklaşık 50 milyar metreküpü bulan gaz ithalatının yarıya yakını elektrik üretiminde kullanılıyor. BOTAŞ ve özel şirketler tarafından tüketime sunulan gazın yüzde 18‘i konutlarda ve yüzde 25‘i sanayide kullanılıyor. Geri kalan bölüm ise ulaşım ve gübre sanayiine gidiyor. Doğalgaz Rusya‘nın yanında İran ve Azerbaycan‘dan boru hattıyla, Nijerya ve Cezayir‘den de LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) olarak ithal ediliyor. Ayrıca talebin arttığı dönemlerde Marmara ve Ege LNG tesislerinin yanında Silivri yeraltı doğalgaz deposu da devreye alınıyor.

EVLER SOĞUKTA KALABİLİR

İthal edilen doğalgazın yüzde 92‘si elektrik üretimi, konut ve sanayide tüketiliyor. Türkiye-Rusya arasında gerginliğin ekonomiye yansıması, en çok bu 3 sektörü etkileyecek. Çünkü Rusya‘dan Batı Hattı ile BOTAŞ ve özel şirketlerin ithal ettiği doğalgaz, nüfusun ve sanayinin yoğunlaştığı Marmara Bölgesi‘nde tüketiliyor. Yine Rusya‘dan gelen Mavi Akım gazı (Karadeniz), orta ölçekli sanayinin yer aldığı İç Anadolu‘da kullanılıyor.  Elektrik tüketiminin yanında sanayi kuruluşlarının yoğun doğalgaz talebi, kesinti halinde üretimlerini olumsuz etkileyecek. Rus gazında yaşanacak kesinti ile ortaya çıkacak açığın başka bir kaynaktan sağlanamayacak olması da, muhtemel krizi içinden çıkılmaz hale getiriyor. Çünkü Türkiye‘nin gaz alımı için fazla kaynak çeşitliliği yok. Kaynak çeşitliliği olsa bile alınacak gazın ulusal iletim şebekesine verilmesi mümkün olmayacak. Nedeni, günlük yaklaşık 200 milyon metreküp olan taşıma kapasitesinin yarısı Ruslara ait (Batı ve Mavi Akım). İthal edilecek gazın bu iki hattan şebekeye verilmesi mümkün değil.

Öte yandan Enerji Yönetimi, tüketimin arttığı dönemlerde kamu elektrik santrallerini ikincil yakıta geçirerek (fuel oil, motorin gibi) konutlarda ısınma amaçlı gazı ihtiyacını karşılıyordu. Rusya gibi ana tedarikçinin devre dışı kalacak olması bu çözümü de zora sokacak. Doğalgaz açısından sorunsuz veya en az sorunlu bir kış yaşamak için kısa dönemde yapılacak iş, Rusya‘dan gaz akışının sağlanması olacak.

(Zaman; 27.11.2015)

 

 

Bağlantılar

www.zaman.com.tr/ekonomi_dogalgaz-kesilirse-faturasi-agir-olur_2329630.html
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 176


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.