MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

PROJE ONAY VE KABUL İŞLEMLERİNİN AKSAMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, özel kuruluşlara yetki veren yönetmelik maddelerinin yürütmesinin durdurulmasının ardından TEDAŞ tarafından yürütülmesi gereken elektrik tesislerinde proje onay ve kabul işlemlerinde yaşanan aksamalara dikkat çekti. Bugün (22 Şubat 2016) düzenlenen ve önlem alınması çağrısında bulunulan basın toplantısı metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş ve Yazmanı Murat Kocaman‘ın katılımıyla bugün (22 Şubat 2016) düzenlenen basın toplantısında Ulutaş tarafından okunan basın toplantısı metni şöyledir: 

BASIN 2016-05                                                                                               22.02.2016 

  

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN TOPLANTISI  

PROJE ONAY VE KABUL İŞLEMLERİNİN AKSAMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 30.12.2014 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği`nin mühendislerin proje uzmanlık eğitimi ve sertifika (PUS) almalarını zorunlu hale getiren ve özel kuruluşlara proje onay ve kabul yetkisi veren maddelerinin yürütmesi Odamızın açmış olduğu dava sonucunda 17 Kasım 2015 tarihli Danıştay 10. Dairesi‘nin 2015/538 sayılı kararı ile durdurulmuştur. Bir başka ifade ile Enerji Bakanlığı‘nın yetkisiz bir şekilde, mühendislerin proje uzmanlık eğitimi ve sertifika almadan hizmet üretmesini engelleme girişimi yargıdan dönmüştür.

Bununla birlikte Danıştay tarafından, geçmişten bugüne ısrarla savunduğumuz "Kamu hizmetlerinin kamu eliyle denetlenmesi" gerektiğine dair görüşümüz doğrultusunda, yetkisiz bir şekilde dağıtım şirketleri ve organize sanayi bölgelerinin (OSB) de içerisinde yer aldığı özel kuruluşlara proje onay ve geçici kabul yetkisi veren uygulamanın yürütmesi de durdurulmuştur.

Böylece üyelerimizin üniversitelerden mühendislik eğitimi alarak ve Odamıza kaydolarak kazanmış olduğu proje üretme yetkisine ilişkin hakları korunmuş, ayrıca can ve mal güvenliği açısından önem taşıyan proje onay ve kabul işlemlerinde özel kuruluşlara yetki veren düzenlemenin yürütmesini durdurmak suretiyle kamu hizmetlerinin yine kamu tarafından yapılmasına yönelik haklı taleplerimiz yargı kararı ile de doğrulanmıştır.

Danıştay 10. Dairesi‘nin kararı doğrultusunda hazırlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın 15 Şubat 2015 tarihli ve 4155 sayılı genelgesi ile daha önceden dağıtım şirketleri ve OSB`lere de verilmiş olan dağıtım şebekelerine ilişkin proje onay, geçici kabul ve tutanak onay işlemlerinin TEDAŞ tarafından yürütülmesi gerektiği hususu ilgili kamu kuruluşlarına tebliğ edilmiştir.

Ancak; bugün itibariyle TEDAŞ`ın yapılanmasına bakıldığında çoğu dağıtım şirketleri merkezlerinin yer aldığı illerde toplam 21 adet TEDAŞ bölge koordinatörlüğünün yapılandırılmış olduğu ve bu koordinatörlüklerin az sayıda mühendis kadrosu ile dağıtım şirketlerine ait yatırım projelerinin onayı, geçici ve kesin kabul işlemleri, Genel Müdürlük talimatı ile gelen proje onay ve kabul işlemleri ile birlikte dağıtım şirketlerinin denetimlerini de yapmaya çalıştıkları görülmektedir.

Mevcut yapıya ve görev kapsamına bakıldığında TEDAŞ`ın, daha önceden OSB`ler ve dağıtım şirketleri tarafından yürütülmekte olan proje onay, geçici kabul ve kesin kabul işlemlerini makul süreler içerisinde yürütmeleri mümkün görünmemektedir. Örneğin, 2015 yılı içerisinde İzmir ve Manisa bölgesinde dağıtım şirketi tarafından yaklaşık olarak 1800 adet, OSB`lerde ise yaklaşık olarak 500 adet olmak üzere toplamda 2300 adet üçüncü şahıs projesi onaylanmış, bir o kadar da geçici kabul işlemi gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında İzmir`de bulunan TEDAŞ Gediz Bölge Koordinatörlüğü tarafından ise dağıtım şirketince hazırlanan 250`ye yakın yatırım projesi onaylanmış ve bunların geçici/kesin kabul işlemleri yapılmıştır. Proje yapım, onay ve geçici kabul işleri dağıtım şirketince yapılmakta olan küçük ek tesisler de bu kapsamda değerlendirildiğinde 2016 yılı içerisinde bu koordinatörlüğün proje onay, geçici ve kesin kabul kapsamında 3500 tesise ait proje onayı ve sonrasında bunların kabulünü içeren bir iş hacmi ortaya çıkmaktadır. Bu verilerden de görüleceği üzere halen yalnızca 9 elektrik mühendisi çalışan koordinatörlükte mevcut kapasitenin çok üzerinde bir iş hacminin oluşacağından bahsetmek mümkündür. Bu durum gerek üçüncü şahıs projelerinin onay ve geçici kabul işlemlerinin, gerekse dağıtım şirketlerinin bu tesisleri abone yaparak bir an önce enerji satış hizmetlerini sunmalarının da gecikmesine neden olacaktır. Bu noktada, asıl sorun yatırımcı açısından ortaya çıkacak olup büyük paralar harcanarak yapılan tesislerin devreye alınması gecikecek ve buna bağlı olarak istihdam ve üretim kaybı oluşacaktır.

Diğer yandan altyapıları ve şebeke unsurlarının tümü kamuya ait olan tesislerin işletme ve bakımından sorumlu olan dağıtım şirketlerinin kamu adına denetleme yetkisinin olmaması, söz konusu şirketlere süreçten tamamen çekilme hakkını vermemektedir. Olaya bu açıdan bakıldığında sürecin gerekli aşamalarında bu şirketlerin devrede olmaları ve yapılan projelerin kendileri tarafından verilen enerji müsaadelerine, seçilen malzemenin tesislerde uyguladıkları malzeme standardizasyonuna ve koruma-kontrol sistemlerine uygunluğunu geçici kabul öncesi denetlemeleri teknik bir zorunluluktur.

Bu amaçla, geçici kabul öncesinde her durumda tesiste yapılması gereken test, ölçü, bağlantı kontrol, sayaç, röle ayar v.b. işlemlerin yapılarak TEDAŞ`a verilmesi gereken ‘Geçici Kabule Hazır Tutanağı`nın OSB ve dağıtım şirketlerince sağlanması önemlidir. Böylece dağıtım şirketleri ve OSB`ler işletecekleri tesislere ilişkin olarak kendi uygulamalarını hayata geçirme olanağı bulacak ve daha önemlisi TEDAŞ tarafından yapılacak olan onay ve kabul işlemlerine hız kazandırılacaktır.

Öte yandan TEDAŞ`ın yargı kararı ile kendisine iade edilen bu asli görevini yerine getirmesine ve konu ile ilgili belirtilen sorunların bir an önce giderilmesine yönelik olarak ivedilikle bazı tedbirler alması ve uzun vadede kalıcı çözümler sağlaması gerekmektedir. Bu kapsamda önerilerimiz ise aşağıda sıralanmıştır:

1-TEDAŞ, dağıtım şirketleri ve OSB`ler nezdinde gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlamalıdır.

2-Özelleştirme sürecinde kamu personeli statüleri korunarak diğer kamu kuruluşlarına atanan ve geçmişte TEDAŞ`ta çalışmış olan tecrübeli personelin kalıcı veya geçici görevlendirme ile TEDAŞ koordinatörlük birimlerinde görev almaları sağlanmalıdır.

3-TEDAŞ koordinatörlüklerinin yapısı gözden geçirilerek ihtiyaç olan mühendis, idari ve mali personel, büro, arşiv vb. ihtiyaçları acilen karşılanmalıdır. Ayrıca hizmetin yaygınlaştırılması için koordinatörlük bulunmayan illerde koordinatörlüklerin kurulması ve kadrolarının oluşturulması ivedilikle sağlanmalıdır.

4-Bu süreç içerisinde can ve mal güvenliği açısından önem arz eden bu hizmetlerin aksatılmaması açısından diğer kamu kuruluşlarından gerekli destek ve yardımların alınması konusunda çalışmalar başlatılmalıdır.
Yurttaşların enerjiye kaliteli ve kesintisiz olarak ulaşabilmesinin ön koşulu olan denetim hizmetlerinin kamu tarafından yerine getirilebilmesi için gerekli olan yapı kurulana kadar, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, kamusal sorumluğumuz gereği, konu ile ilgili sorunların çözümünün belirli aşamalarında bu hizmetlerin aksatılmadan sürdürülmesine yönelik görev alabileceğimizi de belirtmek isteriz.

Sonuç olarak bugün gelinen noktada süreç; Odamızın defalarca uyarılarına rağmen kamu eliyle yapılması gereken bu hizmetlerin, Bakanlık tarafından kamu kurumu niteliği olmayan özel kuruluşlara yetki devri ile başlamış ve Danıştay`ın almış olduğu yürütmeyi durdurma kararı ile de yasal mecrasına oturmuştur. Bu nedenle Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak kamusal görevimizi yerine getirdiğimize inanıyor ve bundan sonra görev alanımız kapsamında yer alan uygulamaların kamu yararı ve mesleğin teknik gerekleri ekseninde yürütülmesinin takipçisi olacağımızı bir kere daha ifade ediyoruz.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU
22 Şubat 2016

 

 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

MUTLU BAYRAMLAR

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 609


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.