MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİLİMSİZ TOPLUMUN GELECEĞİ KARANLIK


HABER


 
Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin 456. sayısı, temel bilimler eğitiminde yaşanan sorunlar, mühendislik eğitimine, sanayi ve teknolojinin gelişimine etkisini inceleyen bir dosya konusu ile okuyucularıyla buluştu. “Bilimsiz Toplumun Geleceği Karanlık” kapağı ile yayımlanan dergi, “Temel Bilimler ve Mühendislik” konulu dosya çalışmasında YÖK’ten FEFKON’a, temel bilim alanındaki öğretim üyelerinden, mühendislik fakülteleri bölüm başkanlarına varıncaya kadar konunun tüm taraflarını kapsayan geniş bir içeriğe sahip bulunuyor.
 

 

Elektrik Mühendisleri Odası`nca 1956 yılından beri yayımlanan Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 456. sayısı çıktı. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, EMO`dan başyazısında "Yeni Döneme Doğru: İnadına Ayaktayız!" diyerek okuyuculara sesleniyor. Bir dönem değerlendirmesi yapan Yeşil, yazısında ülke ve meslek gündeminin yanı sıra derginin dosya konusuyla ilgili de bilgi veriyor.

 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 456. Sayısında ele alınan dosyanın editörlüğünü yapan Prof. Dr. A. Hamit Serbest, "Mühendislik, Teknoloji ve Temel Bilim" başlıklı yazısında, tarihsel bir perspektifle mühendislik eğitiminde temel bilimlerin yerini ele alıyor. Yazısında sanayinin aklına dahi gelmeyen konularda araştırma yapacak merkezlerin de var olması gerektiğini vurgulayan Prof. Serbest, "Türkiye gibi bir ülkenin yapabileceği en akılcı yatırım temel bilime ve temel bilimcilere olacaktır" diyor.

 

Dosya çalışması, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ersan Akyıldız ve Doç. Dr. Burak Yedierler`in "Temel Bilimsiz Bir Toplumda Kaçınılmaz Son: Karanlık Gelecek" başlıklı yazısı ile açılıyor. Yazıda, yaşamın her alanında gerekli olan temel bilimlerin toplum için önemi ve eğitim alanında yaşanan sıkıntılara değiniliyor.

 

Prof. Dr. Mithat İdemen`in "Matematiğimiz ve Uygarlığımız" başlıklı yazısı, mühendis ve matematikçiler için temel bir ders niteliği taşırken; sayısal alana uzak kalanların bile ilgisini çekecek bir içeriğe sahip.

 

Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sayım Karacan`ın "Yükseköğretimde Temel Bilimlerin Yeri ve Türkiye`deki Durumu" başlıklı yazısında verilerle temel bilimlerin durumunu ortaya koyarken, gelişim için öneriler de sunuyor.

 

FEFKON Başkanlığı`nı yürüten Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Salih ile söyleşi "Temel Bilimlerde İstihdam ve Aşırı Mezun Krizi" başlığıyla sunuluyor. FEFKON Başkanı Prof. Dr. Bekir Salih, temel bilimler eğitimindeki sorunların nedenlerine ilişkin görüşlerini paylaşırken, çözüme yönelik yürütülen çalışmalar ve talepleri hakkında bilgi veriyor.

 

Dergide; EMO İstanbul Şubesi`nin düzenlediği Elektrik Elektronik Mühendisliği Kongresi/Mühendislik Eğitimi Sempozyumu`nda Prof. Dr. Duran Leblebici ve Prof. Dr. Mithat İdemen`in sunumlarını içeren "Mühendislikte Altyapı: Temel Bilimler" başlıklı haberi okuyabilirsiniz. Yine bu panelde EMO Yönetim Kurulu Saymanı İrfan Şenlik`in yaptığı sunumun tam ve güncellenmiş hali de "Elektrik-Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Eğitim Süreci ve Gelinen Durum" başlığıyla dergide yer alıyor.

 

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu`nun temel bilimlere yönelik alınan kararlar ve politikalara ilişkin eleştirilere verdiği yanıtları; "Temel Bilimlerde Yeni Rota: Çift Ana Dal/Yan Dal" başlığı altında okuyabilirsiniz. Dünyada temel bilim eğitimi ve Türkiye`deki temel bilim eğitimine ilişkin veri ve değerlendirmelere de bu söyleşi kapsamında erişebilirsiniz.

 

Dosya kapsamında EMO`nun mesleki alanlarını kapsayan bölüm başkanlarından gelen görüşlere de "Temel Bilimsiz Mühendis Olmaz" ana başlığı altında yer veriliyor. Bu bölümde; Bitlis Eren Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sabir Rüstemli, Bülent Ecevit Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertan Öztürk, Celal Bayar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sezai Taşkın, Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kürüm, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler ve Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Merdan`ın değerlendirmelerini okuyabilirsiniz.

 

Mühendislik eğitimi ve temel bilimler arasındaki sıkı bağ nedeniyle temel bilim eğitiminde yaşanan sorunun çözümüne yönelik yeni bir yol olarak ülkemizde uygulanmaya başlayan Mühendislik Temel Bilimleri Bölümü uygulamasının bir örneği olan Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Temel Bilimleri Bölümüne ilişkin söyleşi dergide yer alıyor. "Temel Bilimler Eğitiminde Yeni Yönelim" başlıklı söyleşide Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Ata Erbay Türkiye`nin geleceği açısından temel bilimler politikasının acilen gündeme alınması ve yol haritasının oluşturulması gerektiğini vurguluyor.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Özen Zengin`in "Temel Eğitimden Yükseköğrenime Yeniden Yapılanma İhtiyacı" başlıklı yazısında, ortaokul, lise ve devamında üniversitede ezbercilikten uzak bir sistemin getirilmesi ve en alt düzeyden başlayarak temel kavramların dikkatli bir şekilde öğretilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu yazıyı, OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı kapsamında (PISA) Türkiye`nin durumunu irdeleyen "Temel Eğitimde Türkiye İlk Yarıya Giremiyor" başlıklı haber tamamlıyor.

 

EMO İzmir Şubesi Örgütlenme Sekreteri Mustafa Serdar Çınarlı`nın "Mühendislik Eğitiminde ‘Standart` Kayboldu" başlıklı yazısında mühendislik eğitimindeki sorunlar kapsamlı olarak değerlendirmeye alınıyor. Temel bilimlerden, teknoloji fakültelerin, orta eğitimin mühendislik eğitimine etkilerinden meslek içi eğitime varıncaya kadar bütüncül bir bakış açısıyla hazırlanan yazı okuyucuya bilgi ve değerlendirmeler aktarıyor.

 

Elektrik Elektronik Mühendisliği Kongresi`nin (EEMKON) Mühendislik Eğitimi Sempozyumu kapsamında, teknoloji fakültelerinin sorunlarını masaya yatıran oturuma ilişkin haber de "Mühendis Joker Eleman mı?" başlığı altında okuyucuya sunuluyor. Haberde, Prof. Dr. Hakan Kuntman`ın yönettiği oturumda konuşmacı olarak yer alan İstanbul Kültür Üniversitesi`nden Prof. Dr. Oruç Bilgiç, Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği`nden (TUYAD) Prof. Dr. B. Koray Tunçalp, Çukurova Üniversitesi`nden Prof. Dr. Hamit Serbest ve Doğuş Üniversitesi`nden Yrd. Doç. Dr. Aslı Vatansever`in dile getirdiği görüşleri okuyabilirsiniz.

 

Ardından Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Figen Özen`in, mühendislik eğitiminde temel bilimlerin anlamı ve geleceğini sorgulayan "Temelsiz Bina Olmaz" yazısı geliyor.

 

Prof. Dr. Atilla Bir`in "Türkiye`de Elektrik Mühendisliği Eğitiminin Başlangıcı" konulu geniş çalışmasında elektrik mühendisliği alanında yükseköğretimin gelişimi, geçmişten ve bugüne fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor.

 

Derginin dosya kapsamında yazıları Nobel Bilim Ödülü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar`ın hayatı ve çalışmalarına ilişkin "Şans Hazırlıklı Zihinleri Tercih Eder" derlemesiyle tamamlanıyor.

 

Dosya kapsamı dışında dergide iklim değişikliğine ilişkin Paris Zirvesi kararlarını, özellikle Türkiye açısından ve kömür kullanımı yönünden değerlendiren EMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Nedim Bülent Damar`ın "Paris İklim Değişikliği Anlaşması COP21 ve Türkiye" başlıklı yazısı yer alıyor.

 

Dosya dışında okuyabileceğiniz yazılardan diğeri de E. Orhan Örücü tarafından hazırlanan 31 Mart Büyük Elektrik Çökmesi üzerine hazırlanan raporun değerlendirildiği "Orta Vadeye Yayılan Çökme Riski" başlıklı yazısı.

Derginin Fennikarikatürler sayfasında ise Tayfun Akgül`ün yine çarpıcı bir çizimi yer alıyor.

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=1021&dergi=1
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 740


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.