MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK DAĞITIMINDA HİZMETLER AKSAYACAK


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, bugün (5 Mayıs 2016) yazılı bir basın açıklaması yaparak, elektrik dağıtım bölgelerinde ilçe işletme müdürlüklerinin kapatılarak, deneyimli personelin işten çıkarılmasının hizmetleri aksatacağı ve arz güvenliğini zora sokacağı uyarısında bulundu. Dağıtım bölgelerindeki taşeron uygulamasına dikkat çekilen açıklamada, dağıtım şirketlerinin şebekenin geliştirilmesine ilişkin mali ve idari kamu denetimine tabii tutulmaları için çağrıda bulundu.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

Deneyimli Personelin Kadro Dışı Kalması Arz Güvenliğini Zora Sokar...

ELEKTRİK DAĞITIMINDA HİZMETLER AKSAYACAK

Elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinden bu yana enerji kalitesi ve kesintilerine ilişkin ülke genelinde şikayetlerde ciddi bir artış yaşanmaktadır. Bu artışların en önemli nedenlerinden birisi, özelleştirmeler ile deneyimli, şebekeyi bilen teknik personelin iş başından uzaklaştırılmasıdır. Elektrik dağıtımı konusundan uzman meslektaşlarımız ne yazık ki özelleştirmeler sonrası ya başka kamu kuruluşlarına geçiş yapmış ya da emekli olmayı tercih etmiştir. Bu nedenle ortaya çıkan teknik personel eksikliği ise ağırlıklı olarak taşeron şirketlerden alınan "hizmetler" kapsamında giderilmeye çalışılmaktadır. Yani bir anlamda özelleştirilen elektrik dağıtım hizmetlerinin arıza, bakım gibi en kritik alanları taşeronlaştırılmıştır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu‘nun (EPDK) 4 Kasım 2015 tarihinde kamuoyuna açıkladığı Elektrik Piyasası 2014 Yılı Piyasa Gelişim Raporu‘na göre, elektrik dağıtım şirketlerinde çalışan 44 bin 943 kişiden yalnızca 14 bin 970‘i kadroludur. Çalışanların yüzde 67‘sinini oluşturan 29 bin 973 kişi taşeron şirketler aracılığıyla görev yapmaktadır. Personel maliyetini düşüren ancak deneyimin kurum içinde birikmesine engel olan bu sistemle, toplum yaşamı için kritik önemdeki elektrik dağıtım şebekesinin sağlıklı olarak işletilmesine ve geliştirilmesine olanak yoktur.

Taşeron şirketler aracılığıyla aralarında elektrik mühendislerinin de olduğu teknik elemanlara dayatılan bu güvencesiz ve geleceksiz çalıştırma anlayışı ne yazık ki kadrolu çalışanlara kadar yaygınlaştırılmaktadır. Başka bir kamu kuruluşuna geçme hakkı varken, mesleki deneyimlerini kullanmak amacıyla dağıtım şirketlerinde kalmayı tercih eden üyelerimiz bugün işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır.
Özelleştirme sonrası İzmir ve Manisa illerinde elektrik dağıtımı ile görevlendirilen GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. ise yüzde 73‘lük taşeronlaşma oranı ile Elektrik Piyasası 2014 Yılı Piyasa Gelişim Raporu‘nda belirtilen taşeronlaşma oranının da üzerinde olup yine aynı rapora göre 2014 yılında yalnızca 621 kadrolu personeli bulunmaktadır.

Tüm bu taşeronlaşmaya rağmen içerisinde İzmir ve Manisa bölgesinde faaliyet gösteren GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.‘nin de içerisinde yer aldığı birçok elektrik dağıtım şirketi işletme giderlerinin azaltılması adı altında kadrolu personellerini işten çıkarmaya başlamış ve bu sayının sadece bölgemizdeki dağıtım şirketi için 200‘e ulaştığı ifade edilmektedir. İçerisinde üyelerimizin de bulunduğu işten çıkartılan deneyimli personele ilişkin bu orandaki bir azaltma şebeke güvenliğini tehlikeye atacak büyüklüktedir.

Ayrıca organizasyon yapısında değişiklik adı altında İzmir‘de ilçe işletme müdürlüklerindeki abonelik, muayene, onay birimleri kapatılarak Konak ve Karşıyaka olmak üzere iki birimde toplanmıştır. Benzer uygulamanın Manisa ilinde de yürütülmektedir.

Abone Başına Aylık 2 Saati Aşan Kesinti
İzmir ve Manisa illerinde elektrik şebekesinin bakım ve onarım kapsamında zaten sıkıntılar yaşanmaktadır ve bu sıkıntılar nedeniyle arıza kaynaklı kesintiler artmıştır. GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından EPDK‘ya sunulan raporlara göre; 2015 yılının Aralık ayında uzun süreli kesintiler kapsamında İzmir ve Manisa illerinde 5 bin 492 kez elektrik kesintisi yaşanmıştır. Kesintileri yalnızca yüzde 15‘nin oluşturan 804 tanesi planlı bakım ve onarım kapsamındadır. Sadece bir ayda yaşanan kesintilerden abonelerin toplam etkilenme süreleri 5 milyon 295 bin 994 saat olarak hesaplanmaktadır. Manisa ve İzmir illerinde yaklaşık 2,5 milyon abone bulunduğu düşünülürse abone başına düşen ortalama kesinti süresi aylık 2 saati aşmaktadır. Bu istatistiklere kısa süreli kesintiler dahil bile değildir.

Veriler, teknik ekiplerin bakım ve onarım faaliyetlerinden daha çok arıza ihbarlarıyla ilgilenmek zorunda kaldığını ortaya koymaktadır. Bazı bölgelerde aynı ay içinde çok sayıda kesinti yaşandığının raporlara yansıması, arıza sonrasında da gerekli bakım çalışmalarının ihmal edildiğini ortaya koymaktadır. Arıza oluşmadan gerekli önlemleri alacak teknik kapasitenin zaten düşük olduğu anlaşılan GDZ Elektrik Dağıtım AŞ‘de yaşanacak işten çıkarmaların, İzmir ve Manisa illerinde yaşamı olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Konutların yanı sıra sanayi üretimin yoğun olduğu bölgede, olası kesintilerin ve güç kalitesi problemlerinin ekonomiye yansıması da büyük olacaktır.

Özelleştirme Sonrası Hizmet Azalıyor
Konuya ilişkin yalnızca GDZ Elektrik Dağıtım AŞ‘de çalışan üyelerimizden değil, bu alanda hizmet üreten diğer üyelerimizden de şikayetler gelmektedir. İşten çıkarmalara paralel olarak yurttaşların ve meslektaşlarımızın hizmet aldığı merkezlerin sayısı da önemli ölçüde azaltılmıştır. İzmir‘in merkez ilçelerinde abonelik merkezlerinin çoğu kapatılarak, sadece kentin güneyinde ve kuzeyinde olmak üzere sadece 2 merkezde hizmet verilmeye başlanmıştır. Benzer şekilde Foça, Bayındır, Kınık, Dikili, Beydağ, Gümüldür, Gaziemir, Çiğli, Selçuk Gördes, Köprübaşı, Ahmetli, Gölmarmara, Sarıgöl, Kırkağaç ve Selendi‘deki merkezler de kapatılarak, yurttaşlar başka ilçelere yönlendirilmektedir. Bu durum kullanıcıların yanı sıra meslektaşlarımız için de zaman kaybına neden olmaktadır. Abonelik, muayene işlemlerinde yaşanacak tıkanıklık ve yoğunluk nedeniyle elektrik dağıtım hizmetlerinde aksamalar yaşanacak ve şikayetler gitgide artacaktır. Hatta yatırımı bitmiş, sadece elektrik aboneliği bekleyen yatırımlarda bu sorundan etkilenecektir.
Elektrik enerjisi herkese ulaştırılması gereken bir kamu hizmetidir. Vatandaşların en doğal yaşamsal hakkı olan bu hizmeti almak için ilçeden ilçeye koşması kabul edilebilir bir uygulama değildir. Elektrik dağıtım şirketleri tüm vatandaşlarımıza elektrik enerjisini kaliteli, güvenli, sürekli bir şekilde ulaştırması konusunda sorumludur.

Özelleştirmelerin temel gerekçesi olarak sunulan enerjisinin "ucuz, kaliteli ve kesintisiz" sağlanacağı iddiası ancak başta mühendisler olmak üzere teknik elemanların güvenceli olarak çalıştırılmasıyla hayata geçebilir. Dağıtım şirketlerinin, mülkiyeti kamunun olan alt yapıyı kullanarak, kamu hizmeti verdiği gerçeğini göz ardı etmelerine izin verilmemelidir. Maliyetleri azaltmak ve daha fazla kâr etmek için yapılan işlem merkezi ve personel sayısını azaltmanın hizmet kalitesini düşüreceği açıktır. Özelleştirildiği dönemdeki hizmet kalitesinin devamı için acilen tüm dağıtım şirketleri, şebekenin bakımı, onarımı, yenilemesi ve geliştirilmesine ilişkin mali ve idari kamu denetimine tabii tutulmaları için enerji yönetimine çağrıda bulunuyoruz.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU
5 MAYIS 2016



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 182


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.