MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SOMA`NIN YILDÖNÜMÜNDE CAN GÜVENLİĞİ UYARISI


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu`nun bugün (12 Mayıs 2016) gerçekleştirdiği yazılı basın açıklamasında, Soma katliamının yıldönümünde `dayıbaşı` sisteminin `özel istihdam büroları` adıyla yaygınlaştırılmaya çalışıldığı vurgulanarak, can güvenli uyarısı yapıldı. Önümüzdeki yıllarda tehlikeli sınıfına girmeyen işyerlerinde de iş cinayetleri yaşanabileceğine dikkat çekilen açıklamada, emeğin kiralanmasına karşı mücadele çağrısında bulunuldu.
 

BASIN 2016-07                                         12.5.2016  

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

Madende Can Alan "Dayıbaşı" Sistemi Yaygınlaştırılıyor...
 
SOMA‘NIN YILDÖNÜMÜNDE CAN GÜVENLİĞİ UYARISI

Soma katliamının üzerinden 2 yıl geçti. Bugün tüm ülkede 13 Mayıs 2013 tarihinde yaşanan faciada yaşamını kaybeden 301 maden emekçisi anılıyor. Soma‘da yaşananların duyulmasının hemen ardından bölgeye ulaşarak yerinde inceleme ve gözlem yapan EMO heyetinin temel uyarılarını bugün bir kez daha dillendirme ihtiyacı duyuyoruz. Kazanın hemen ardından döneminin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı‘nın ağzından "trafo patlaması" bahanesiyle izah edilmeye çalışılan facianın en temel nedeni, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yok sayılarak, işçilerin aşırı üretime zorlanmasıdır.

Elbette faciaya yol açan süreçte birçok teknik detay olmakla birlikte, özetle günümüzde artık çok yaygın olarak kullanılan uyarı ve izleme sistemlerinden yoksun, üretimin hiç bir şart altında ara verilmeden sürdürüldüğü bir yönetim anlayışı temel sorumludur. Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan üretim otomasyonu ve uyarıcı sistemlerinin olmadığı, iptidai bir üretim modeli ile madenlerin işletilmeye devam edilmesi benzer katliamların yaşanmasını kaçınılmaz hale getirmektedir.

Katliamın yaşandığı maden rödovans sistemiyle işletilmektedir. Sahasının işletmesini özel sektöre vererek, madendeki üretimin belirli bir fiyat üzerinden kamu tarafından satın alınmasına dayalı bu sistemin temel amacı emek maliyetini düşürmektir. Özel sektörün kamunun taşeronu gibi çalıştığı sistemde, bir de "dayı başı" olarak bilinen alt taşeronlar da yer almaktadır. Dayıbaşlarının "ne kadar üretim o kadar kar" anlayışı ile işlettiği, bu denetimsiz sistemin facialar üretmesi şaşırtıcı olmamıştır.

İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin "maliyet" unsuru olarak görüldüğü bu sistemde, vakit kaybına yol açmamak için vardiya değişimleri bile madenin derinliklerinde gerçekleştirilmektedir. En düşük üretim fiyatı verene sahanın teslim edildiği ve yeterli denetimin yapılmadığı bu modelin yol açtığı facianın sorumlusu elbette neo-liberal politikaların en sert uygulayıcısı olan AKP iktidarlarıdır.

Emekçilerin "dayıbaşlarının" elinde neredeyse Ortaçağ koşullarında çalıştırıldığı bu yapının değişmesi için kaza günü yaptığımız çağrı bugün de aciliyetini korumaktadır. Kar hırsının emeğin ücretini her gün düşürerek perçinlendiği bu çalışma düzeni ülkemizi bir işçi mezarlığına dönüştürmektedir.

Geçtiğimiz 2 yıl boyunca madenlerde güvenli üretimine yönelik olarak ciddi bir önlem hayata geçirilmemiştir. Felaketin yaşandığı günkü kaygılarımızı bugün sadece madenler için değil diğer çalışma alanları için de yaşıyoruz. TBMM‘de AKP çoğunluğuna dayanarak yasalaştırılan kanun değişikliğiyle yaşama geçirilmek istenilen ve kamuoyunda "kiralık işçilik" olarak bilinen uygulama, istihdamı esnekleştirerek, iş güvencesini ortadan kaldırmaktadır. "Mavi yakalı" olarak bilinen işçilerin büyük ölçüde taşeron sistemi ile çalıştırıldıkları göz önüne alınırsa, Cumhurbaşkanı‘nın onayına sunulan uygulamayla ağırlık olarak aralarında mühendislerin de bulunduğu "beyaz yakalı" olarak tabir edilen çalışanların özel istihdam büroları aracılığıyla çalıştırılmasının hedeflendiği söylenebilir.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği için işi öğrenme, işyerindeki üretim araçlarını, çalışma arkadaşlarını tanıma kadar bilgi ve deneyimlerini iş arkadaşına aktarma da önemlidir. Mühendislerin "işçi simsarlarının" eline düşürüldüğü, bir işyerinden diğerine sürüklendiği bir çalışma düzeni içinde işyeri bazında planlanması gereken işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin koordinasyon yok olur. Önümüzdeki yıllarda tehlikeli sınıfına girmeyen işyerlerinde bile yaşanacak iş cinayetleriyle yüzleşme zorunda kalabiliriz.

Emeğin maliyetini düşürme gayesiyle gündeme getirilen bu tip düzenlemelerin yalnızca ekonomik yansımaları söz konusu değildir. Yoksulluğu artırmanın yanında içinden çıkılmaz derin toplumsal sorunlara hatta can güvenliği problemlerine bile neden olmaktadır. Değişiklik Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girse dahi başta emek ve demokrasi güçleri olmak üzere tüm yurttaşları, emeğin kiralanmasına karşı mücadeleyi sürdürmeye çağırıyoruz.                 

ELEKTİK MÜHENDİSLERİ ODASI
İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU
12 MAYIS 2016
 

  

-Soma katlimanına ilişkin EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu‘nun 14 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirdiği "Soma‘da Yaşananlar Kader Değil, Cinayet" başlıklı basın açıklamasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=103181&tipi=3&sube=7

-Faciaya ilişkin 17 Mayıs 2014 tarihinde EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilen "Sorumluluktan Kaçamazsınız" başlıklı basın açıklamasına ise aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=102950&tipi=3&sube=7 

-EMO İzmir Şubesi 30. Dönem Yönetim Kurulu ve EMO 44.Dönem Yönetim Kurulu‘nun 24 Mayıs 2014 tarihiden gerçekleştirdiği ortak basın toplantısına ilişkin bilgilere ise aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=103116&tipi=2&sube=7 

 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 131


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.