MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YURTTAŞA DEĞİL YANDAŞA ÖZELLEŞTİRME (CUMHURİYET)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Türkiye`de özelleştirme uygulamaları kapsamında 195 kuruluşta hiç kamu payı kalmadı. Uygulamaların vatandaşa dönüşü ise daha kötü hizmet ve fiyat artışı oldu
 

Son olarak boğaz köprüleri ve Milli piyango ile yeniden gündeme gelen ve önceki gün genel kurulu gerçekleştirilen AKP‘nin de en büyük gelir kalemleri arasında yer alan özelleştirmeler, amacından uzaklaşıyor. 1985‘ten bu yana 271 kuruluştaki kamu hisseleri, bin 797 taşınmaz, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 146 tesis, 7 liman, şans oyunları lisans hakkı ile araç muayene istasyonları uygulama kapsamına alındı ve uygulamalar sonucu 195 kuruluşta hiç kamu payı kalmadı. 67.6 milyar dolar gelir elde edilen özelleştirmeler, daha çok şirketlere yaradı, vatandaşa ise fiyat artışı ve daha kötü hizmet olarak döndü. Zira, Tüketici Sorunları Derneği‘ne bu konuda gelen şikâyetlerde yüzde 100‘lere vatan artışlar görülmüş. Öte yandan özellikle elektirk dağıtım şirketlerinin özelleştirmeleri kapsamında ise fahiş fiyat artışları görüldü. Elektrik Mühendisleri Odası‘nın verilerine göre, tüketici tarifeleri 2008-2011 yılları arasında yılda; tek zamanlı mesken abonelerinde yüzde 91.3 oranında, tarımsal sulama ve alçak gerilim sanayi abonelerinde ise yüzde 84.7 oranında arttı. Sonraki yıllarda ise artış oranı her yıl devam etti. 

Yabancı payı azaldı 

Öte yandan bir diğer amacı da yabancı sermaye girişini hızlandırmak olan özelleştirmelerde uygulamalarında 1986-2011 yılları arasında yüzde 36 olan yabancı yatırımcı payı, son yıllarda yabancı ilgisinin zayıflaması ile 2015 yılı sonunda bu yüzde 22‘lere kadar düştü. Halen özelleştirme kapsam ve programında 21 kuruluş bulunuyor. Bu kuruluşların 11 tanesinde yüzde 50‘nin üzerinde kamu payı var. Bunun yanısıra, özelleştirme kapsamında 682 taşınmaz, 48 tesis, 2 liman, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü ile şans oyunları lisans hakkı da yer alıyor. 

Özelleştirme dünyada da çok fazla uygulanan bir yöntem. Ancak uzmanlar, dünyadaki örnekler, vatandaşa daha iyi hizmet olarak yansıyor. Ancak Türkiye‘de özellikle elektrik başta olmak üzere bu konuda yeterli seviyeye gelinmediğine dikkat çekiliyor. 

4 BÖLGE CENGİZ-LiMAK-KOLİN‘DE 

Türkiye elektrik dağıtım altyapısı TEDAŞ tarafından 21 bölgeye ayrılmıştı. En büyük elektrik dağıtım bölgesi BEDAŞ, Cengiz, Limak ve Kolin İnşaat tarafından işletiliyor. Üçlünün işlettiği diğer bölgeler arasında Uludağ EDAŞ, Akdeniz EDAŞ ve ÇEDAŞ bulunuyor. 

EN BÜYÜK İŞLEMLER

3. Havalimanı: ihaleyi 22 milyar 52 milyon Avro ile Limak-Cengiz-MapaKolin-Kalyon OGG kazandı. 

Türk Telekom: Türk Telekom‘un yüzde 55 hissesi 14 Aralık 2005te blok satış yöntemi ile 6.55 milyar dolara satıldı. 

Tüpraş: 2005‘te ihalesi yapılan Tüpraş 4 milyar 140 milyar dolarlık bedelle Koç-Shell Ortak Girişim Grubu‘na satıldı. 

Erdemir: Erdemir‘in yüzde 46.12‘inin blok olarak özelleştirilmesine en yüksek teklifi 2.7 milyar dolarla Oyak verdi. 

Halkbank: ÖzelleştirmeleriniN İlk 5‘inde bu kez Halkbank‘ın 2 milyar 500 milyon dolarlık halka arzı bulunuyor. 

ŞİRKETLETLERİN LEHİNE, VATANDAŞIN ALEYHİNE UYGULAMA 

Şirketler depozitonun üzerine bile yatıyor 

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, ülkemizde özelleştirmelerin ardından hizmet kalitesinin daha da düştüğünü söyledi. Bazı sektörlerde alternatif olmadığı için tüketicilerin bu hizmeti almaya mecbur bırakıldığını belirten Ağaoğlu, "Örneğin telekomünikasyon sektöründe tam rekabet yok. Sabit ücret, haksız faturalandırma nedeni ile tüketici icra baskısı hapis korkusu ile yaşıyor. Elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarda ise özelleştirilme sonrası fahiş fiyat artışları görüldü. Tüketiciler özelleştirmenin gazabına uğradı. Ankara‘da doğalgazın özelleştirlemesi sonrası abonelere ek masraflar çıkartılıyor. Bu da yetmezmiş gibi aynı aileden vefat etmiş birinin üzerine olan sözleşmeyi aynı meskende yaşayan başka birinin üzerine alınması için baskı yapılıyor. Alması halinde tekrar depozito talep ediliyor. Bu şikâyetler çok arttı. Önceden yatırılan depozitoların üzerine yatıyorlar, yok sayıyorlar" diye konuştu. 

TÜSODER Başkanı Avukat Rıdvan Yıldız ise özelleştirme politikalarının millet menfaatini gözetmesi gerekirken kâr hedefi haline dönüştüğü için tüketicilerin aynı himzeti daha pahalı almak zorunda kaldığını söyledi. 

21 dağıtım bölgesini 4-5 şirket paylaştı 

EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya, özelleştirmelerin dağıtım şirketlerinin lehine, tüketicinin aleyhine dönüştüğünü vurguladı. "Kayıp kaçak düşecek denildi düşmedi, yatırımlar artırıldı ama denetim yok" diyen Sakarya, şöyle devam etti: 

"Plansızlık özellikle elektrikte ciddi anlamda sorunlar yarattı ve ciddi kesintilerle karşılaştı, öte yandan elektrik enerjisinin üretimi iletimi ve dağıtımının eş zamanlı olarak planlanması ve faaliyetlerin eş zamanlı yapılması gerekiyor. Ama ne yazık ki planlamadan kopuldu. Vatandaş elektrik kesintileri ile yüz yüze kaldı. Bunun çok somut örneği Trabzon‘da Enerji Bakanı başkanlığında yapılan toplantıda ‘dağıtım şirketlerine 4 tane görev1 diye sunulan uygulamalar. Müşteri memnuniyeti, teknik kalite ve hizmet sürekliliği, çağrı merkezi sıkıntılarından bahsediyor. Demek ki 7 yılda bunlar yapılmamış. Öte yandan rekabet olsun deniliyor ama 21 adet dağıtım özelleştirmesi 4-5 şirjkete bölüştürülüyor. Bu alanda dikey bütünleşik yapı oluşuyor."

(Cumhuriyet; 23.05.2016)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 82


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.