MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YENİ YEKDEM SİSTEMİ ÇÖKERTTİ (DÜNYA)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Yeni YEKDEM yönetmeliği devreye girince gün öncesi elektrik piyasası (GÖP) yazılımı çöktü. Kaynak kodlarına ulaşmak için ilgili yazılım firmasının sahibi GE`nin üst yönetimi devreye girdi, sorun çözüldü.
 

Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretimini destekleme mekanizması (YEKDEM) uygulamasında geçtiğimiz ay sonunda bir değişikliğe gidilmişti. Getirilen en önemli yemlik, bu kapsamdaki santrallerin gün öncesi elektrik piyasası katılımcısı haline getirilmesiydi. Bu durum, söz konusu elektrik üretim tesislerini bir gün sonrası için sağlıklı bir üretim tahmini yapma yükümlülüğünü yerine getirmek zorunda bıraktı. İş bununla da kalmadı, söz konusu santraller artık hem doğruya enyakm üretimi tahmin etmek hem de ürettiği elektriğe gün öncesi piyasasında alıcı bulmak durumunda.

Yeni uygulamadaki amaç, üretim tahminlerinin yanlış çıkmasının yol açtığı dengesizliklerin azaltılmasıydı. Bunun ne kadar başarıldığını ölçmek için zamana ihtiyaç var. Ancak yeni sistemin elektrik piyasasında bazı travmalara yol açtığı kesin. Her YEKDEM santrali değişikliğin etkisini değişik ölçülerde kendi bünyelerinde hissetti ama sektörün bütününü ilgilendiren bir gelişme daha oldu. Referans elektrik fiyatlarının oluştuğu gün öncesi elektrik piyasasında kullanılan yazılım deyim yerindeyse çöktü. Konuya anında müdahale edildi ve sorun şimdilik ilginç bir yolla çözüldü. Ama tekrar etmeyeceğinin garantisi yok. O yüzden Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ), bir yıldır hazırlıklarını sürdürdüğü kendi yazılımını devreye sokmaya hazırlanıyor.

Enerji Ticareti Derneği Başkanı Cem Aşıkla, yeni YEKDEM yönetmeliğinin elektrik piyasası üzerindeki etkilerini, ortaya çıkan sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk.

►YEKDEM yönetmeliğindeki değişiklik ne getirdi?

1 Mayıs‘ta devreye giren yeni YEKDEM yönetmeliği bazı sıkıntılara yol açtı. Bir kere yönetmelik, uygulamadan sadece iki gün önce Resmi Gazete‘de yayınlandı. Bu yüzden de birçok piyasa katılımcısı yeni yönetmeliğe hazırlıksız yakalandı. Pek çoğunun piyasa katılım sözleşmeleri eksikti. Ama daha da önemlisi, gün öncesi piyasasındaki yazılımı kullanmayı bilmiyorlardı. Dolayısıyla bir bocalama dönemi yaşandı ilk günlerde.

►Ne demek bu?

YEKDEM kapsamındaki bazı santrallerin ilgilileri, gün öncesi piyasasında üretim tahminlerini hangi ekrana gireceğini bümediği, bilse de şifresi olmadığı ya da şifresini bilmediği, hatta verileri hangi birimle gireceğini bilmediği için sıkıntı yaşadı. Mesela LOTdiyebir birim var, bunun ne anlama geldiğini de bilmiyorlardı. Dolayısıyla, ilk kez gün öncesi piyasası katılımcısı haline gelen santraller bu gibi nedenlerle uygulamanın başladığı günlerde doğrudan dengesizliğe düştüler. Ve buyüzden gün öncesi piyasasındaki fiyatlar da doğru bir şekilde oluşmadı.

►Herhalde öğrendikçe durum düzelmiştir...

Kısmen ama yaşanan sorun sadece katılımcıların bilgi eksikliğinden ibaret değil. Bunun dışında da sorunlar çıktı. Bunların en önemlisi de elektrik piyasasında kullanılan yazılımda yaşandı. Çünkü yazılım bugüne kadar bu kadar fazla sayıda katılımcıyla çalışmamıştı. Bütün katılımcıların kullanmaya başlamasıyla neler ortaya çıkabileceğinin test edecek vakit yoktu.

►Yazılımdaki sorun neydi?

Yazıhm, katılımcı sayısının arttığı 1 Mayıs tarihinden itibaren normalden çok daha uzun sürelerde optimizasyonla uğraştı. Yani oluşan fiyatı çıkaramadı, gecikti. Ve bu bizim fikrimiz, ortaya bir rakam çıksa da yazılım optimum olmayan sonuçlar üretmeye başladı. Yani sistem piyasadaki girdilerle çıktıları optimize etmeyi beceremedi. Bunun nedeni, yazüımın bu kadar çok piyasa katılımcısıyla test edilmemesi diye düşünüyoruz.

►Ama yazılım ilginç bir yöntemle güncellenmiş duyduğumuz kadarıyla...

Duyduğunuza göre meseleyi biliyorsunuz. Orası da ilginç tabii. Yazılımın kaynak kodları Türkiye‘nin elinde yok. Bu yüzden ne yapıldığını da göremiyorduk. Ne olduğunu anlamak mümkün değil, kara kutu şu anda. Bu sorun ortaya çıktığında Bakanlık kanalıyla, programı geliştiren Ariba adlı yazılım şirketinin yeni sahibi olan GE üzerinden konuya çözüm bulunması istendi. Ve çok hızlı bir yazılım güncellemesiyle sorun çözüldü. Yazılımda yapılan küçük bir güncellemeyle sistem normal şekilde çalışmayabaşladı.

► Ya yeniden sorun çıkarsa?

Kısa vadede sorun çıkmaz sanırım. Ama aslında Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bu yazılımda bir sorun çıkabüeceğinden korktuğu için bir yıldan bu yana kendi gün öncesi piyasası yazılımını geliştiriyordu. EPİAŞ‘ın bu konuda ne kadar haklı olduğu da son yaşananlarla anlaşılmış oldu.

►EPİAŞ‘ın kendi yazılımı hazır mı peki?

Bu sorun ortaya çıkınca EPDK da yeni yazılıma planlanandan daha erken şekilde, haziran ayı başında geçilmesini benimsedi. Elektrik piyasasındaki yeni fiyat optimizasyon modellerini Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği‘ne de (DUY) geçirip bu yeni yazılımın 1 Haziran‘da devreye girmesinin yolunu açacak. Fakat buna ilişkin Resmi Gazete‘de yayınlanmış bir karar yok henüz. Ne zaman yayınlanacağı da net değil.

►Yine mi son dakikada uygulaması?

Şimdi biz şundan korkuyoruz. Piyasa katıhmcüarı EPİAŞ‘ın yeni yazılımına aşina olmadıkları için aynı kaos haziran ayında da yaşanabüir. Şu anda eski yazılımın güncellenmiş haliyle ilgili acil bir sorun da olmadığına göre aslında EPİAŞ yeni yazılımla ilgili eğitimleri Haziran ayında tamamlayıp, Temmuz ayı başında da devreye alabilir. Böylesi çok daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum.

(Dünya; 26.05.2016)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 483


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.