MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BASIN AÇIKLAMASI



 
Şube Yönetim Kurulu Başkanımız İslim ARIKAN`ın ` Yıldırımın Niteliği ve Korunma Yönetemleri` konulu basın açıklaması yazımız devamındadır.
 

YILDIRIMIN NİTELİĞİ ve KORUNMA YÖNTEMLERİ KAMUYONUN DİKKATİNE SUNULUR.

 Son yıllarda çokça şahit olduğumuz yıldırım çarpmaları, can ve mal kayıplarına yol açmakta, tesis ve sistemlerde önemli hasarlara neden olabilmektedir. Bu kayıp ve hasarları önlemek ya da azaltabilmek adına kamuoyunun bilinçlendirilmesi son derece önemlidir.  Elektrik Mühendisleri Odası olarak konuyu çok önemsiyor ve her yıl birkaç kez kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeyi görev ediniyoruz ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yıldırımdan korunma Yöntemleri konusunda kamu spotlarının önemli olacağını düşünüyoruz. Eğitim müfredatlarında konuya önem verilmesini istiyoruz.

 Yıldırım, gökyüzü ile yer arasındaki, bulutla toprak arasındaki elektrik yüklerinin aniden hızla deşarj olma, elektrik boşalması olayıdır. Yıldırımın etkisi ile bulutla yeryüzü arasında 100 milyon voltluk bir potansiyel farkın oluşabilmesi, bu deşarjlarda 2000 ile 200 000 amper arası akım akması ve yıldırımın olasılıklara, koşullara bağlı olduğu için her yere düşebileceği unutulmamalıdır.

Elektrik akımı havanın direncinin en az olduğu ya da iletkenliğin en fazla olduğu yerde başlar. İnsan vücudu da teller, metaller, nemli toprak, ağaç ve kökleri gibi iletken özelliği taşımaktadır. Bundan dolayı yıldırıma maruz kalmamak için yağışlı havalarda çok dikkatli olunmalıdır.

Yıldırıma Karşı Nasıl Korunuruz?

Bina Dışında İseniz, açık alanda bulunanlar ve özellikle açık ve yüksekte çalışanlar için, tarım işçileri için büyük risk vardır. Eğer yoğun gök gürültülü ve şimşekli bir ortam varsa Yıldırım düşme riski vardır.

Açık Alanda İseniz;

 

  • Kapalı, mümkünse büyük güvenli binaların içine veya  araba lastikleri yalıtkan olduğu için bir arabanın içerisine girin.
  • Yüksek ve tek başına duran ağaçların altında durmayın. Ağaç ve direklerden, su birikintilerinden uzak durun. Tek ağacın altında kalmak, toplu ağaçların altında kalmaktan daha risklidir.
  • Çevremizde hiçbir yapı yoksa yere çömelip ayaklarınızı bitiştirin, elleriniz dizlerinizde, başınızı kollarınızın arasına saklayın, vücudunuzu olabildiğince küçük bir hedef haline getirin.
  • Suyun içindeyseniz veya yakınında iseniz, hemen çıkın ve oradan uzaklaşın.
  • Şemsiye gibi ucu sivri ve metal içeren eşya kullanmayın.
  • Cep telefonu kullanmayın.
  •  İnşaatları en üst tabliyesinde çalışmaları durdurunuz ve alt katlara geçiniz. 

    Bina İçinde İseniz:

 

  • Elektrikli eşyalarınızı fişten çekin.  Antenleri cihazlardan ayırın.
  • Metalik eşyalardan, duvardan, kalorifer tesisatından uzak durun.
  • Fırtına ve yıldırım riski olan durumlarda banyo yapmayın ve musluklardan uzak durun.
  • Cep telefonu ve normal telefonlar zorunlu haller dışında kullanmayın, görüşmeleri çok kısa tutun.

Risk altında bulunan yapı ve tesislerde; Okul, Yurt, Kreş, Askeri Tesisler, Kamu Binaları, Hastaneler, Patlayıcı depoları, Yakıt İstasyonları, Verici Tesisleri vs yerlerde yıldırıma karşı koruma sistemlerinin kurulması zorunlu olduğundan 13 katlı veya 30,5 metreden yüksek olan bina ve yapılarda da mutlaka yıldırımdan korunma tesisatı olması sağlanmalıdır.

Faraday Kafesi, Franklin çubuğu gibi metotlar yıldırımdan korunma metotlarıdır. Bu metotlar ile havadaki elektrik yükünü, yıldırımı, toprağa aktarırız. Yıldırımdan korunma tesisatı olan işletmelerin veya binaların periyodik kontrol ve ölçümleri yılda bir Elektrik/Elektrik-Elektronik Mühendisi tarafından mutlaka yapılmalıdır.

 

Yıldırımda 30/30 Kuralı: Işığın hızı sesin hızından yüksektir. Yıldırımda; önce ışığı görürüz, sonra sesi duyarız. İkisi arasındaki süre 30 sn.` den az ise, bu bulutun 10 km.` den daha yakında olduğunu gösterir ve bir risk altındayız. Bu gök gürültüsünden sonrada 30 dakika içinde yıldırım çarpma riski vardır. Son gök gürültüsünden beri yıldırım, şimşek görmediğiniz ya da gök gürültüsü duymadığınız süre 30 dakika veya daha uzun bir süre ise yıldırım tehlikesi geçmiş demektir. Dışarı çıkabilirsiniz. Buna 30 /30 kuralı denir.

Kazasız günler dileklerimizle; Kamuoyunun bilgisine sunulur.

 

Saygılarımızla

 

İslim ARIKAN

Elektrik Mühendisleri Odası

Gaziantep Şube Başkanı

 

 

 

Dosyalar

BASIN (2183 KB)

BASIN (2823 KB)

BASIN (1677 KB)



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 134


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.