MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NÜKLEER KİRLİLİK PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ



 
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleri ve Konak Kent Konseyi işbirliğiyle 2 Haziran 2016 tarihinde `Terk Edilmiş Uranyum Madenleri ve Tehlikeleri` başlıklı panel-forum düzenlendi. Manisa Köprübaşı ve Aydın Kisir Köyü`ndeki terk edilmiş uranyum sahaları ile Gaziemir`deki eski kurşun fabrikasının sahasında yaşanan radyoaktif kirliliğe ilişkin bilgi verilen panelde, radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkileri ve alınması gereken önlemler anlatıldı.
 

İzmir Mimarlık Merkezi‘nde düzenlenen ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş‘ın yönettiği panel öncesinde gazeteci Özer Akdemir‘in hazırlandığı bölgedeki nükleer kirliliğe ilişkin belgeselin gösterimi gerçekleştirildi.

Panelde ilk olarak Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Akdemir, "Uranyum Madenciliği" başlıklı sunumunu gerçekleştirmek üzere söz aldı. Madencilik faaliyetlerinin doğayı hiç etkilemeyecek şekilde yürütülemediğine dikkat çeken Akdemir, "toplumsal yarar" ilkesi ve kar ve zarar dengesi ile faaliyetlerin değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Neo-liberal politikalar doğrultusunda kamu kurumlarındaki madenciliğe ilişkin bilgi birikimin göz ardı edilerek, madenciliğin rant odaklı bir faaliyet haline getirilmesinin çevre sorunlarını ağırlaştırdığına dikkat çeken Akdemir, "Madenciliği topluma hizmet edip etmediğine bakarak değerlendirmek gerekir" diye konuştu. Uranyum madenciliğine ilişkin 1974-1982 yılları arasında çalışmalar yapıldığını kaydeden Akdemir, Köprübaşı‘nda gerekli güvenlik önlemleri alınmadan terk edilen uranyum madeninin Avrupa Atom Enerjisi Kurumu‘nun finansmanıyla işletilmeye çalışıldığını kaydetti. Türkiye‘deki uranyum madenlerinin zenginleştirmeye uygun olmadığını ve ekonomik değerinin düşük olduğunu bildiren Akdemir, ülkemizde uranyum üretimi ve atık yönetimine ilişkin yeterli bilgi birikimi olmadığını vurguladı.

Bölgede Kanser Sayısı Yüksek
Akdemir ardından söz alan Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi‘nde Erhan İçöz ise "Bölgemizde Tespit Edilen Terk Edilmiş Uranyum Madenleri" başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Köprübaşı‘ın yer alan maden sahasında yapılan ölçümler hakkında detaylı bilgi veren İçöz, bölgede ölçümlerde toprak, su ve bitkilerde sınır değerleri kat ve kat aşıldığının tespit edildiğini vurguladı. Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz‘ın bölgede gerçekleştirdiği çalışmalara ilişkin bilgi veren İçöz, yetkililerin yöre halkını bilgilendirmediğini vurguladı. Benzer şekilde Aydın‘ın Söke ilçesine bağlı Kisir Köyü‘nde de uranyum madeni için sondaj yapılan bölgede yüksek değerlerin söz konusu olduğunu ifade etti. Bölgedeki yurttaşların radyoaktif kirliliğe maruz kalan su kaynaklarını kullandığını ve kanser oranının yüksek olduğunu belirten İçöz, Gaziemir‘de kurşun fabrikası alanındaki kirliliğin de temizlenmediğine dikkat çekti. Dünya genelindeki bilinen uranyum rezervlerinin, nükleer sanayinin ihtiyacını ancak 70 yıl karşılayacak düzeyde olduğu bilgisini veren İçöz, büyüyen enerji talebinin uzun vadede nükleer ile karşılanmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

"Vahşi Madencilik" Kirletiyor
Panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü‘nden Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül ise "Radyoaktivite ve Terk Edilmiş Sahalardaki Radyasyon" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Tıbbi görüntüleme merkezinde kullanılan nükleer cihazları için gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığın bile tartışmalı olduğunu ifade eden Küçükgül, nükleer radyasyon için güvenli bir dozun söz konusu olmadığını vurguladı. Radyoaktif kirliliğin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin yeni çalışmaların oldukça sınırlı olduğunu ifade eden Küçükgül, Köprübaşı ve Kisir Köyü‘ndeki kirliliğinin "vahşi madencilik" uygulamaları sonucunda oluştuğunu vurguladı. Kurşun fabrikası sahasında ise 100 bin ton kirlenmiş toprak bulunduğunu kaydeden Küçükgül, bölgede oluşan çevre kirliliğinin halkın sağlığını etkileyecek boyuta ulaştığını kaydetti. Gaziemir‘deki kirliliğin 2007 yılından beri resmi raporlara yansımamsına rağmen, kamuoyundan 2010 yılına kadar gizlendiğini hatırlatan Küçükgül, aradan geçen dönemde de temizlemeye ilişkin ciddi bir çalışma yapılmadığını kaydetti.

Düşük Doz da Yıkıcı Sonuçlara Yol Açıyor

Panelde Küçükgül‘ün ardından söz alan ve "Radyoaktivite ve Sağlık" başlıklı sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Raika Durusoy ise iyonizan radyasyonun insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, uzun süre çok düşük radyasyona maruz kalmanın da ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Radyasyonun DNA moleküllerine zarar verdiğini vurgulayan Durusoy, enzim yapısının bozulması nedeniyle hücre işlevlerinde bozukluklar ve kansere neden olduğunu kaydetti. Uranyumun özellikle böbrekte ve kemikte biriktiğini ve bu bölgelerde kansere neden olduğunu ifade eden Durusoy, uranyum bozunması sırasında açığa çıkan radon gazının da akciğer kanserine yol açtığını bildirdi. Yüksek doza maruz kalınması durumunda ölümle sonuçlanan radyasyon zehirlenmesin gerçekleştiğini ifade eden Durusoy, hücre bölünmesinin yoğun olduğu anne karnındaki ceninler, bebekler ve çocukların daha çok etkilendiğini bildirdi. Sunumunda dünyada radyoaktif kirliliğe maruz kalan alanlar için alınan önlemleri anlatan Durusoy, Köprübaşı, Kisir Köyü ve Gaziemir için risk haritaları oluşturularak, kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi.
 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

BAKAN BAYRAKTAR`IN TERMİK SANTRAL VAADİNE TMMOB`DAN TEPKİ: İHTİYAÇ YOK! (EGEPOSTASİ.COM)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI`NDAN BAKANA TEPKİ: `KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK` (SOL.ORG.TR)

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

YAŞANMA İHTİMALİ OLMAYAN ARTIŞ ÜZERİNDEN ORMANLARI YOK ETMEYİN! (YENİ GÜN)

Okunma Sayısı: 172


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.