MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ



 
Bitirme Projeleri Sergisi (BPS) 2016, 10-11 Haziran tarihlerinde İvedik OSB Sergi ve Toplantı Salonları’nda gerçekleştirildi. Türkiye genelinde 32 farklı üniversiteden 189 öğrencinin 2 gün boyunca elektrik, elektronik, haberleşme, biyomedikal, kontrol ve otomasyon kapsamında 92 proje ve bildirisini sunduğu etkinliğe katılan EMO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Acar, “Hem mesleki alanlarımızda hizmet üreten meslektaşlarımızın, hem de bu hizmetlerden yararlanan kamunun ortak yararının ‘bilim ve aklın egemenliğinden’ geçtiğini biliyoruz” dedi.
 

EMO Ankara Şubesi; Ankara, Atılım, Başkent, Bilkent, Bozok, Çankaya, Erciyes, Gazi, Hacettepe, ODTÜ, TED, Turgut Özal ve Yıldırım Beyazıt üniversiteleri ve İvedik OSB`nin işbirliği içinde düzenledikleri etkinlik açılış konuşmalarıyla başladı. EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kaymakçıoğlu, elektrik, elektronik ve biyomedikal mühendisliği disiplinlerindeki akademik çalışmalar ve gerçekleştirilen projeleri üyeler ve sanayicilerle buluşturmayı amaçladıklarını kaydetti. Kaymakçıoğlu, Bitirme Projeleri Sergisi`nin ilk olarak EMO Ankara Şubesi ve Ankara Üniversitesi tarafından 2011 yılında düzenlendiğini, aradan geçen yıllarda katılımcı üniversite sayısının giderek arttığını anlattı. "Unvanlarına mühendis yazdırarak aramıza katılan genç meslektaşlarımıza hoş geldiniz diyorum" diye seslenen Kaymakçıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 "Üniversitelerin elektrik, elektronik ve biyomedikal mühendisliği bölümlerinin son sınıflarında bulunan öğrencilerin bitirme projelerinin topluca sergilendiği BPS etkinliği ile mesleğe adım atan mühendislerin gerçekleştirdikleri projelerle kendilerini ifade etmelerine ve karşılıklı fikir alışverişi yapabilmelerine olanak sağlanmıştır. Projelerdeki değerlendirmenin öznellik taşıdığı gerçeğinden hareketle; projeler derecelendirmeye ve jüri değerlendirmesine tabi tutulmayarak, başvuran her projenin sergilenmesi sağlanmıştır. Amaç genç mühendislerin kendi aralarındaki iletişimi arttırması ve bilgi paylaşımıdır."

EMO hakkında bilgi veren Kaymakçıoğlu, 1954 yılında 672 üye ile kurulan EMO`nun bugün 50 binlere varan üyesi, 14 şubesi, 114 il, ilçe temsilciliği, mesleki denetleme bürosu ve 221 işyeri temsilciliği ile çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. Kaymakçıoğlu, genç meslektaşlarına şöyle seslendi:

"Meslek odanız sadece mezuniyetinizin bu ilk günlerinde değil; meslek hayatınız boyunca yanınızda olacaktır. Meslek haklarının savunucusu, mesleğin üye ve toplum yararına geliştirilmesi için faaliyet gösteren, hukuki ve teknik sorunlarınızda destek olan bir konumda olacaktır. Odanız, bunların ötesinde bir paylaşım ve dayanışma platformu olarak, kendini yenileyerek ve büyüyerek çalışmalarını yürütmektedir. EMO bir yandan üyelerinin kişisel, teknik ve sosyal gelişimini hedeflerken, bir yandan da üyelerinin hak ve yetkilerini korumak, daha iyi koşullarda mesleklerini yapmalarını sağlamak için mücadele etmekte ve sizlerin de haklarınıza sahip çıkmanızı beklemektedir. Sizlerin de aktif katılımı ve desteğiyle bu çalışmaları geliştirerek sürdürecektir; ‘Nasıl bir mühendislik, nasıl bir meslek hayatı?` sorularına hep birlikte vereceğimiz cevapları hayata geçirme çabası yine birlikteliğimiz ile anlam kazanacaktır. Son olarak mühendisliğin sorunlarını çözerken; üniversitelerle, kamu kurumlarıyla, sektör temsilcileriyle birlikte tartışarak sorunları aşacağız."

"Bilimsel Aklın Yön Göstericiliğinde Çözüm Üretiyoruz"

EMO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Acar, EMO`nun Anayasa`nın 135. Maddesi`nde tanımlanan ve elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, elektronik-haberleşme, kontrol, telekomünikasyon, biyomedikal ve mikroelektronik mühendisliği lisans bölümü mezunlarını bünyesinde barındıran kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğunu anımsattı. Acar, "Enerjiden elektromanyetik alanlara, iletişim teknolojilerinden mühendislik eğitimine, elektrikli ulaşım sistemlerinden asansöre, yangından parlayıcı ve patlayıcı maddelerle ilgili güvenlik sorunlarına varıncaya kadar teknik olarak görülen ancak günlük yaşamımızda herhangi bir sorunla birlikte can yakıcı şekilde varlığını hissettiren alanlarımızda kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

EMO`nun akademi ile kurduğu ilişkileri geliştirmek amacıyla yürüttüğü faaliyetleri anlatan Acar, bu kapsamda Elektrik, Elektronik, Kontrol, Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanları Konseyi oluşturulduğunu ve toplantılar yapıldığını kaydetti. İlki 2012 yılında yapılan Akademik Kamp etkinliklerinin de üniversite ve araştırma kurumlarındaki genç araştırmacılar ile uzman akademisyenleri bir araya getirdiğini anlatan Acar, EMO Bilimsel Dergi ile alandaki bilimsel dergi ihtiyacının giderilmeye çalışıldığını kaydetti. Acar, "EMO Bilimsel Dergi, özgün bilimsel araştırmalar ile uygulama çalışmalarına yer vermekte ve bu niteliği ile hem araştırmacılara hem de uygulamadaki mühendislere seslenmeyi amaçlamaktadır" dedi. EMO`nun 44. Dönem`de düzenlediği sempozyum, kongre, çalıştay, kurultay ve diğer etkinlikler hakkında da bilgi veren Acar, "Bütün bu çalışmalarımız dışında; özelleştirme, taşeronlaştırma ve denetimsizliğin enerji ve iletişim alanında yarattığı tahribat, Soma`da yaşanan iş cinayeti, Torunlar Center`deki asansör faciası, nükleer enerji, 31 Mart 2015 tarihinde tüm Türkiye`yi karanlıkta bırakan elektrik sisteminde yaşanan çökme ve bunun gibi konular hakkında kamuoyunu bilgilendirme çabalarımızın, gerçeklerin ortaya çıkması için yürüttüğümüz çalışmaların genç arkadaşlarımızın da katkılarıyla güçleneceğine inanıyoruz" diye konuştu.

"Teknolojik Gelişme İçin Özgür Toplum Şart"

Teknolojik gelişmenin sağlanabilmesi ve insanlığın hizmetine sunulabilmesi için öncelikle özgür, demokratik ve barış içinde bir toplumda yaşamaya gereksinim olduğunu vurgulayan Acar, şu görüşleri dile getirdi:

"Bilimsel düşüncenin, düşünce ve fikir özgürlüğünün, haber alma hakkının yok edilmek istendiği ülkemizde, rant hırsıyla kamu yararının yok sayıldığı bir dönem yaşıyoruz. Hem mesleki alanlarımızda hizmet üreten meslektaşlarımızın, hem de bu hizmetlerden yararlanan kamunun ortak yararının ‘bilim ve aklın egemenliğinden` geçtiğini biliyoruz. Bugüne kadar mesleki alanlarımızla ilgili kamu yararına aykırı düzenlemelere ve uygulamalara karşı hem hukuki hem de demokratik platformlarda gerekli uyarıları yapıp, itirazlarda bulunduk. Mesleki alanlarımız meslektaşlarımızın ve tüm çalışanların iş güvenliği dahi yok sayılarak, düşük ücret politikasıyla yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu yaklaşımın açık sonucu yaşanan yangın, asansör kazaları gibi göz göre göre gelen ölümler, iş kazalarına kurban giden insanlarımız, sık sık kesilen elektriklerle arızalanan ve haklarını arayamayan elektrik kullanıcıları; mühendislik hizmetlerinin ücretleri düşürülürken bu hizmetleri alan kullanıcıların kabaran faturaları olarak karşımıza çıkmaktadır."

Mesleki mücadelenin ülkemizin içinde bulunduğu gerçeklerden kopuk yürütülemeyeceğini kaydeden Acar, "Mesleğin üye toplum ve ülke yararlarına göre uygulanması ve geliştirilmesi için çaba göstermeye, kamuoyu oluşturmaya, ilgilileri uyarmaya, kamunun ve ülkenin çıkarlarının sağlanmasında, çevrenin korunmasında girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Bütün bu çalışmalarımız nedeniyle rahatsız olanlara, Elektrik Mühendisleri Odası`nın ve TMMOB`nin etkisizleştirilip, işlevsizleştirilmesi için torba yasal düzenlemeler yapanlara karşı durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Acar, projelerini sergileyen genç meslektaşlarına başarılar dileyerek, "Önümüzdeki dönemde öz örgütleri olan Elektrik Mühendisleri Odası çalışmalarına katkılarını beklediğimizi belirtmek istiyorum" diye seslendi.

"Sanayinin İçinde Sanayici Yok"

BPS 2016 Yürütme Kurulu`nu oluşturan üniversiteler adına konuşan Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, bu organizasyonu 6 yıldır yaparak, gençleri bir araya getirdiği ve bir sinerji ortamı yarattığı için EMO`yu kutladı. Dengiz, "Aramızda fiilen sanayicileri görmek isterdim. Asıl amaç sizlerin yaptığı projelerin neler olduğunu, gelecekte neler vadettiğinizi görmeleri, varsa aranızda üretilebilir olanları görmelerini isterdim. Görüyorum sanayicinin içindeyiz ama sanayicilerin kendileri yok. Ama bundan sonra olurlar umarım" diye konuştu.

Gençlere "Sizler nitelikli öğrenciler olarak yetiştiniz. Her türlü bilgi ve donanıma sahip olduğunuzu biliyoruz çok daha güzel işler yapacağınıza inanıyoruz" diye seslenen Dengiz, gençlere girişimci olmaları, yenilikçi yaklaşımlarla farklılıklarını ortaya koymaları çağrısında bulundu. Dengiz, şöyle konuştu:

"Türkiye için farklı markalar yapmanız lazım. Sanayi devrimlerini kaçırdık maalesef, kaçırmanın bedellerini kötü ödedik. 3. Sanayi Devrimi denen bilgi ve iletişim teknoloji devrimini yakalamaya çalıştık. Endüstri 4.0 kavramı var biliyorsunuz tartışılıyor. Sizler endüstri 4.0`ı yakalayacak adaylarsınız. Bu konuda sizlere güveniyoruz, lütfen hep hayal kurun ve hayallerinizin peşinden koşun. Bir yeni hayal çok daha farklı yerlere sizi götürebilecektir. Daima düzgün, dürüst, sosyal sorumluluk sahibi mühendisler olmanızı diliyorum."

"Teknokente Projelerinizi Bekliyoruz"

İvedik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin de Prof. Dengiz`in sitemini kabul ettiklerini belirtirken, "Burası İvedik Organize Sanayi Bölgesi; 8 bin işyeri ve 120 bin istihdamın olduğu bir yerde, burada sanayicilerin de olması gerektiğini biliyorum. Ar-Ge yapan ayrıca İvedik içinde teknoloji adına çalışan firmaların olması gerektiğini ifade etmek istiyorum" dedi.

İvedik Organize Sanayi Bölgesi`nde bir teknokent yapıldığını belirten Gültekin, burada akademisyen ve öğrencilerin fikirlerini ifade edebileceklerini söyledi. Teknoloji edinmek için insan kaynaklarına ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Gültekin, şöyle konuştu:

"İnsan kaynakları kendiliğinden vücut bulmayacaktır. Böyle etkinlikler neticesinde insan kaynaklarına ulaşacağız. Teknokentlerimizde, kuluçka merkezlerimizde olgunlaştıracağız. Buldukları projeleri geliştirmeye buraları arz etmiş olacağız. Yetenekli kardeşlerimiz bizi unutmasınlar, İvedik`teki bu toplantıyı hafızalarından çıkartmasınlar. Kendilerini teknokentimizde misafir etmeye hazırız."

"Hayat Bir Yarış, Dünyayla Rekabet Edeceksiniz"

Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir de, katılımcı gençlerin bugün hayatlarında önemli bir dönüm noktasında olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bugüne kadar öğrenciydiniz öğrenmeye talep ediyordunuz; ümit ediyorum ki bundan sonra da öğrenmeye talebiniz devam edecek. Uzun bir eğitim döneminin sonunda ilk defa profesyonel olarak unvan sahibi oldunuz, bugünden itibaren artık mühendissiniz. Bu bir yarış. Sizler başarılı olursanız ülkemizin dünya üretiminden ticaretinden aldığı pay artacak başka ülkelerinki azalacak. Şangay`daki Tokyo`daki, Houston`daki bir elektrik mühendisi ile yarış içinde olduğunuzu hiçbir zaman unutmayacaksınız. Fert fert güçlü olacağız ki, 79 milyonluk Türkiye güçlü olabilsin. Bunun için hepimize özellikle siz gençlere ihtiyaç var. Sizlerin bu bilgilerinizle, size verilmiş olan eğitimin inovatif bakış açısıyla, multidisipliner bakış açısıyla çok güzel şeyler yapacağınıza inanıyorum. Burada İvedikli iş adamlarının mutlaka bulunması gerekliydi. Ben inanıyorum ki bu eksikliği İvedik Organize Bölgesi sanayicileri hızla kapatır."

 

Açılış konuşmalarının ardından sergi kurdelesi kesilerek hep beraber bitirme projeleri sergisi stantları gezildi. Ayrıca BPS 2016 kapsamında; 10 Haziran 2016 tarihinde Ahmet Muhtar Erdoğan "Proje Tasarım Üretim Yönetim Süreçleri", EMO Ankara Şubesi Avukatı Cem Erkat "Mesleki Haklar ve Yetkiler"; 11 Haziran 2016 tarihinde de Ahmet Sabit Bulut "İyi Mühendislik ve Bir Başarı Hikayeleri", Bora Güngören "Girişimcilik Destekleri" konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 443


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.