MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İLETİŞİMDE ALTYAPI AÇMAZI



 
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, iletişim alanında yaşanan altyapı açmazını inceleyerek, saptamalarını bir basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştı. Turkcell Superonline, Vodafone, TELKODER üyesi işletmecilerin Türksat ile ortak yatırım kararının değerlendirildiği açıklamada, `Altyapı yatırım ihtiyacı, altyapı fiyat ve kullanım koşulları; tek bir şirkete ya da şirketlerin ortaklık kararlarına bırakılabilecek bir konu değildir; kamu tarafından düzenlenip denetlenmesi gerekmektedir` denildi.
 

   ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

İletişimde Yaratılan Özel Tekel Açmazı ve Kamu Yönetiminin Özel Tekelin Çıkarlarını Kollayıcı Davranması, Türkiye`yi Yeni Bir Yol Ayrımına Getirdi…

 
İLETİŞİMDE ALTYAPI AÇMAZI

 Kamunun mülkiyetine sahip olduğu Türk Telekom`un özelleştirilmesinin ardından şirkete tanınan imtiyazların, hem sektörün gelişimi açısından hem de kamunun iletişim haklarına yönelik olumsuzluklar içerecek şekilde kullanılması yeni arayışları gündeme getirdi. İktidarın altyapının ortak ve adil kullanımına yönelik gerekli düzenlemeleri yapmaması, Türkiye`yi bilişim çağında geri kalmasına yol açacak yatırım açmazına sürükledi. Turkcell Superonline, Vadofone, TELKODER üyesi işletmecilerin; kamu şirketi olan Türksat ile ortak altyapı yatırım şirketi kurma kararı, ülkenin yatırım konusunda düştüğü acizliği ve yine kamu kaynaklarının devreye sokulmak istendiğini de gösteriyor. Altyapı yatırım ihtiyacı, altyapı fiyat ve kullanım koşulları; tek bir şirkete ya da şirketlerin ortaklık kararlarına bırakılabilecek bir konu değildir; kamu tarafından düzenlenip denetlenmesi gerekmektedir.

Elektrik Mühendisleri Odası`nın iletişim alanındaki altyapı sorunu ve çözümü ile yeni gündeme getirilen ortak yatırım şirketi kararına yönelik temel önerileri şöyledir:

-          İletişim sektöründe uygulanan serbestleştirme, devlet tekelinin özel tekele dönüştürülmesini; devlet tekeli olmadan cep telefonu gibi yeni ortaya çıkan alanlarda da doğrudan özel tekellerin oluşmasına yol açmıştır. Piyasa ekonomisinde şirketlerin kendi çıkarları öncelikli hareketinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gibi düzenleyici/denetleyici kurum tarafından dengelenememesi nedeniyle bu şirketlerin piyasada belli bir düzeye erişmesinin ardından rekabet ve altyapı sorunları da büyümüştür.

-          Öncelikle iletişim gibi büyük altyapı yatırımları gerektiren alanlarda, farklı şirketlerin aynı yatırım için kaynak harcamaları; hem ülke ekonomisi hem de iletişim hakkına yurttaşlarımızın ucuz ve kaliteli erişiminin sağlanması açısından büyük bir sorun yaratmaktadır. Bugüne kadar BTK ve iktidar tarafından kamu yararına dönük bir müdahaleyle bu şirketlerin altyapı yatırımlarının ortaklaştırılması ya da altyapının adil kullanımı sağlanmamıştır.

-          Türk Telekom dışında özel şirketlerin bir araya gelerek ortak yatırım kararı almaları; ülke kaynaklarının etkin değerlendirilmesi açısından olumlu ancak sınırlı bir adımdır. Öncelikle Türkiye`de mülkiyeti aslında kamuya ait olan altyapıyı işleten Türk Telekom`un ortak yatırım kararına dahil olmaması; ülke kaynaklarının tam ve etkin kullanımı açısından büyük bir engel oluşturmaktadır. Nitekim BTK`nın 2016 yılı ilk çeyrek verilerine göre 272 bin 550 kilometre (km) olan fiber altyapı uzunluğunun yüzde 78.7`si Türk Telekom`a aittir. Ana omurga olarak belirtilen 124 bin 374 km`lik altyapı hariç tutulduğunda dahi Türk Telekom`un payının yüzde 60.75 olduğu görülmektedir. Dolayısıyla Türk Telekom`un dahil olmadığı hiçbir girişim; yatırım sorununun adil ve kamu yararına çözümü için yeterli olmayacaktır.

-          Türk Telekom`un katılmadığı bu ortaklık içerisinde kamu şirketi olan Türksat`ın yer alması ise yine özel şirketlerin altyapı yatırımı zorunluluğundan kamu kaynaklarını kullanarak kurtulmaya çalıştıklarının bir işareti olarak görünmektedir. Türksat`ın elinde bulunan kablo TV ve fiber bağlantılar önemli bir altyapı kaynağı oluşturmaktadır. Son verilere göre Türksat, 23 ilde yaklaşık 3.5 milyon haneye ulaştırdığı kablo yayıncılık ile 4.5 milyon metrelik fiber altyapı sahibidir. Nitekim sektördeki şirketler tarafından bir süre önce Türksat`ın elindeki kablo TV şebekesinin özelleştirilmesi de gündeme getirilmiştir. Özelleştirme sürecinin Türk Telekom`daki gibi altyapıda özel bir tekel yaratmak anlamına geleceğinin anlaşılması üzerine piyasadaki şirketlerin Türksat`ın altyapısından birlikte yararlanma arayışına girdikleri anlaşılmaktadır. Türk Telekom`un ayrıcalıklarına karşı tavizkar tutum içerisindeki iktidar tarafından bu ortaklığın desteklenmesi ise yatırım sorununun Türk Telekom`a dokunmadan kamu kaynaklarıyla çözülmek istendiğini göstermektedir.

-          Ortak yatırım şirketi kararında soru işareti yaratan diğer noktalar ise "yatırım ihtiyacının belirlenmesi, yatırımın yapılması ve yapılan yatırımların denetlenmesi" olarak ortaya çıkmaktadır. Öncelikle BTK tarafından sektör temsilcileri ile birlikte meslek örgütlerinin de içinde yer aldığı bir yapılanma içerisinde ülkenin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişim profili ortaya konularak, geleceğe yönelik yatırım ihtiyacı tespit edilmelidir. Ülke kaynaklarının boşa harcanmaması için yatırım ihtiyacına göre şirketlerin ekonomik ölçekleri de dikkate alınarak yatırım kararları alınmalı, yapılan yatırımlar denetlenmelidir. Yapılacak bu planlamaların Türk Telekom, Türksat ve özel işletmecilerin mevcut altyapılarını ve ekonomik güçlerini de bütüncül olarak ele alması zorunludur.

-          Kamu adına gözetim ve denetim yapan otoritenin dışında olduğu böylesi bir karar, piyasa ekonomisinde rekabete aykırı bir karar olarak değerlendirilebilecek bir adımdır. Yani özel tekel sorununa karşı piyasa ekonomisi içinde üretilmeye çalışılan çözüm gerçekçi değildir. Gelinen durum; iletişim altyapısının piyasaya terk edilemeyecek önemde olduğunu da ortaya koymaktadır. Bu nedenle hem Türk Telekom altyapısı ile ilgili hem de oluşturulmak istenen yeni ortak altyapı şirketi üzerinde kamu idaresinin içinde olduğu düzenleyici ve denetleyici işlemlerin yapılması zorunludur.

-          Ortak yatırımın ardından altyapı kullanım fiyatlarının nasıl belirleneceği de önemli bir soruyu oluşturmaktadır. Altyapının şirketler arasında kullanımının adil ve kamu yararı açısından dengeli olarak sağlanması zorunludur. Bu da şirketlerin ihtilafa düşmeleri durumunda kamu yararını olumsuz etkileyecek önemli bir sorundur. Bu nedenle altyapı fiyat ve kullanım koşulları; tek bir şirkete ya da şirketlerin ortaklık kararlarına bırakılabilecek bir konu değildir. Türk Telekom`a verilen altyapının ve oluşturulacak yeni altyapının adil kullanımının sağlanması için kamunun sorumluluğunu yerine getirmesi gerekmektedir.

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU

Temmuz 2016



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 457


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.