MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MESLEKİ DENETİM ÇALIŞTAYI ANTALYA’DA BAŞLADI



 
EMO Mesleki Denetim Çalıştayı, 1 Ekim 2016 tarihinde Antalya’da başladı. Çalıştayda mesleki denetimin teknik ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasına yönelik tartışmalar yapılıyor. Bu çerçevede mesleki denetimin yalnızca Serbest Müşavir Mühendisler (SMM) eliyle değil, tüm üyeler tarafından yerine getirilen bir yapı haline getirilmesi tartışılıyor. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, mesleki denetim ile kamusal denetimin bağının kurulması gerektiğine vurgu yaptı.
 

Çalıştayın açılışını yapan EMO SMM Daimi Komisyon Başkanı Rüştü Bedikhan, programa ilişkin bilgi verildi. EMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Metin, konuşmasına terörü lanetleyerek başladı. Terör nedeniyle yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyen Metin, ülkenin içinde bulunduğu durumda EMO`nun tavrının önemine dikkat çekti. İlhan Metin, Mesleki Denetim Çalıştayı`nın düzenlenmesiyle ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

"45. Dönem EMO Genel Kurulu`nda birçok şube başkanı ve genel kurulda arkadaşlarımızla sorunumuzun ortaklaştığını, SMM sorununun çözülmesi, örgüt içerisinde birlikteliğin sağlanması, farklı yapılanmaların olmaması gerektiğini gördük.  Nihai temelde bölünen değil, birkaç şubenin değil tüm örgütün kabul edebileceği çözümler geliştirmek üzere; EMO Genel Merkezi`nde verdiğimiz önerge ile çalıştay yapılması oybirliğiyle kabul edilmişti. O neticede bugün buradayız."

İlhan Metin, 3 şubeden katılım olmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken, diğer şubelerden gelen katılımı ve SMM Daimi Komisyonu`nun varlığını da sevindirici olarak nitelendirdi. EMO SMM Daimi Komisyonu Başkanı Rüştü Bedikhan`a çalıştayın düzenlenmesindeki emeği nedeniyle teşekkür eden Metin, "Bir araya gelmek başlangıç, bir arada durmak ilerleme, başarı ve huzur getiriyor. Meslektaşlarımız için zamanımızı etkin kullanarak güzel sonuçlar alacağımızı biliyorum. Son koordinasyonda da yaşadım. Son derece demokratik, anlayış çerçevesinde çözüm önerilerinin ortaya atıldığı bir toplantıydı" dedi.

EMO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gündoğan, sürdürülebilir bir yapıya kavuşması adına mesleki denetimin aksayan taraflarını belirlemek üzere tüm şubelerin çalıştaya katkı sunmalarının beklendiğini belirtirken, denetimde amacın işin kalitesini artırmak ve kriterlere uygunluğunu sağlamak olduğunu vurguladı. En az ücret uygulamasında ise haksız rekabetin önlenmeye çalıştığını ifade etti.

Yusuf Gündoğan, TMMOB ve odalarının kamu çıkarlarını ve yaşanabilir çevreyi ön planda tutan yaklaşımları nedeniyle gelirlerinin yok edilmek istendiğini belirtirken, şöyle konuştu:

"Anayasal kamu kurumu niteliğindeki Odamız yetkileri çerçevesinde çalışmalarını sürdürecek, hukuki olarak mücadelesini sürdürecektir. Mesleki denetim uygulamasının sürdürülebilir olması bilinçli SMM üyelerimizin EMO`ya sahip çıkmaları ile mümkün olacaktır. Mesleki denetimi SMM üzerinden tanımlanmayan tüm örgüte yayacak bir yapıyı kurmak ortak sorumluluğumuzdur. Muayene Kuruluşu, Belgelendirme Kuruluşu ve Norm Geliştirme Merkezi`nin de mesleğin gelişimi, alanın gelişim ve kontrolü açısından katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

EMO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kübülay Özbek, ülkenin içinde bulunduğu duruma dikkat çekerken "Kendi tapusu olan uluslararası anlaşmayı reddeden bir ülke. Böyle bir ortamda iyi çıkarımlarda bulunmanın mümkün olmadığını takdir edersiniz" sözleriyle konuşmasına başladı. Kuruluşundan bu yana EMO`nun çeşitli zorluklar atlattığını, bu zorlukların da üye ilişkilerinden çok maddi temeller üzerinde şekillendiğini ve bu şekilde dile getirildiğini anlatan Özbek, muhaliflere karşı hükmedenlerin çeşitli operasyonlarda bulunduklarını,  önemli olanın bu operasyonlardan sağ salim nasıl çıkılacağı olduğunu söyledi. Mesleki denetimi; gelir sağlayıcı faaliyet olarak görülse de odanın üye ile ilişki kurabildiği, mesleki gelişim sağlanabildiği temas noktalarından biri olarak nitelendiren Özbek,  bu toplantının amacı dışındaki tartışmalara girmeden sonuç alıcı ve verimli geçmesi temennisinde bulundu. Özbek, mesleki denetim ile A tipi muayene kuruluşu ve benzeri uygulamalar aslında birbiriyle ilgisi olmadığını, odanın bütçesiyle ilişkili tanımlar olduğunu söyledi. Özbek, "Mesleki denetim tek başına parasal bir konu değildir. Buradaki asıl amaç üyelerle ilişki kurmak, mesleki denetimin kalitesini artırmak diye konuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası Müdürü Emre Metin ise bakanlıkların odalar üzerinde tahakküm kurmaya yönelik girişimleri nedeniyle düzenlenmesi planlanan bu çalıştayın öne alındığını ifade etti. "Sürdürülebilir bir mesleki denetimi ortaya koymak gerekiyor" diyen Metin, sadece SMM üyelerin değil tüm üyelerin mesleki denetim yapacağı bir yapıya ulaşmayı istediklerini söyledi. Metin, "Sadece SMM üzerinden bir mesleki denetim sürdürülebilir bir yapı değil" dedi. Mesleki denetimin ekonomik olarak da yönetilebilir olması gerektiğini belirten ve mesleki faaliyeti mesleki denetime dönüştüren bir yapı oluşturulması üzerinde duran Metin, EMO`nun üye profili ile ilgili bilgiler verdi. Aktif üye sayısının 54 binlere ulaştığını, 60 binlerdeki sicil numaralarının 100 binlere ulaşacağını, üye sayısının hem yeni mezunlar hem de kamudan ayrılanlarla birlikte hızlı artış gösterdiğini kaydeden Metin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çok sayıda okullara öğrenci alınıyor. 2015 rakamlarına göre 13 bin elektrik, elektrik elektronik, elektronik, elektronik haberleşme, kontrol ve biyomedikal mühendisliği bölümlerinde öğrenci olarak yer alıyor. Toplam öğrenci sayısı 60-70 binlere ulaştı. Her yıl 10 bin meslektaşımız aramıza katılıyor. Bu da önümüzde sorun olarak duruyor. Fiziksel durum bile bu rakamları kaldırmayacak görünüyor. Mezunların yüzde kaçı bize üye oluyor. Yüzde 67`si üye görünüyor. Özel sektörde özellikle elektrik elektronik mühendislerinin elektronik bölümünden mezun olanlar büyük ölçüde üye olmuyorlar. Meslek dışı çalışmalarda bulunanlar üye olmuyorlar. Finans, bankacılıkta çok sayıda üyemiz faaliyet gösterdiği için üye olmuyorlar."

Emre Metin, EMO`nun Siirt hariç tüm illerde temsilcilikleri bulunduğunu ve bu temsilcilikler aracılığıyla mesleki denetim faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirtirken, 2013 yılında yapılan ve 2 bin 355 üyenin katıldığı anket sonuçlarına göre mesleki denetim kesin olmalı ve olmalı diyenlerin oranının yüzde 80 olduğu bilgisini verdi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk oturuma geçildi. EMO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gündoğan`ın yönettiği ilk oturumda EMO İzmir Şube Teknik Müdürü Ali Fuat Aydın, mesleki denetimin mevcut durumu, kapsamı ve istatistiklerini içeren kapsamlı bir sunum yaptı. Yusuf Gündoğan`ın "mesleki denetim sorunlarına doğru çözüm üretebilmek için mevcut durumu iyi tespit etmemiz gerekiyor" diyerek sözü bıraktığı Ali Fuat Aydın, tescilli bürolarda ve tescil koşulu taşımayan genelde müteahhitlik bürolarında çalıştırılan mühendisler aracılığıyla olmak üzere iki tip SMM hizmet üretiminin mümkün olabildiğini kaydetti. Aydın, yönetmelik kapsamında SMM hizmetlerinin 13 kalemde sayıldığını, bunlardan bazılarının kayıt altına alınmakta güçlük çekildiğini ifade ederken, şu bilgileri verdi:

"Genel olarak proje, fenni mesuliyet, işletme ve bakım hizmetleri kayıt altına alınabilmekte. İçişleri Bakanlığı ve belediyelerin gönderdiği veriler üzerinden bu sağlanmakta. Oda onaylı olarak yürürlüğe girdiği için işletme sorumluluğu hizmetlerinin takibi çok sorunlu değil. Proje verilerinin dağıtım şirketlerinden temininde sorunlar yaşanabiliyor. İç tesisat projelerinde daha sağlam bir veriye sahibiz."

EMO`nun 1997`den itibaren SMM belgelerini farklı alanlara göre çeşitlendirdiğini anımsatan Aydın, şöyle konuştu:

"Elektrik alanını iki alt alanla sınırlandırdık. 1 kV üstü ve 1 kV altı tesisler şekilde. Bilgisayar mühendislerinin artık ayrı bir odası olduğu için bu alanda SMM belgesi geçerliliğini yitirdi.  Onun çıkartılması gerekiyor. Biyomedikal SMM tanımlandı ama şu an çalışma yok. Asansör SMM bağlantı şekline göre ikiye bölündü. En son yenilenebilir enerji ile ilgili yetki belgeleri geldi. Burada uygulamada olmayan Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları (YEST) yetki belgesi var."

Üye profiline ilişkin de bilgi veren Aydın, yaklaşık 50 bin üyenin 20 bininin elektrik mühendisi, 22 bin 500`ünün elektrik elektronik şeklinde çift unvanlı, 7 bin 500 üyemizin de elektronik ve elektronik haberleşme unvanına sahip olduğunu kaydetti. Ali Fuat Aydın, 2016`da 4 bin 90 SMM`ye ulaşıldığını, yıllar içinde artan bir SMM sayısı ile karşı karşıya olunduğunu belirtirken, mesleki denetime sunulan proje sayılarındaki azalmaya dikkat çekti. Aydın, 2012`deki 135 bin projeden 2015`te 91 bin 473 projeye doğru gerileme olduğunu sunumunda gösterirken, mesleki denetim bedelleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"2013`ten itibaren maktu bedele geçiş oldu. İzleyen yıllarda bu bedelin artması söz konusu oldu. Son 3 yıldır aynı SMM BT Belge bedeli uygulanmakta. Aidat ile birlikte düşünülecek olursa bir kişi yenilemede 1474, ilk çıkartmada ise 1674 lira ödeme yapıyor. Mesleki sorumluluk sigortası ve elektronik imza da SMM bedeline dahil ediliyor, ayrıca bedel alınmıyor."

Ali Fuat Aydın, TUS ya da fenni mesuliyetin SMM‘ler için, Yapı Denetim Kanunu çıkana kadar önemli bir alan olduğunu, ancak kanundan sonra yapı denetim firmalarında çalışan denetçi mühendislerin fenni mesuliyetleri üstlenmeye başladıklarını, kanun kapsamına girmeyen yapılar için SMM üyelerin fenni mesuliyet üstlenebildiğini anımsattı.  Aydın, "Ancak bununla birlikte yapı denetçilerinin de fenni mesuliyet üstlenerek SMM hizmetlerinden birini üretiyor olmalarından kaynaklı yapı denetim firmalarının da tescil edilmesi ve yapı denetçilerinin SMM belgesi alması yolunda tartışmalar devam ediyor" dedi.

EMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Temel Bıyıklı‘nın yönettiği ikinci oturumda Elektrik Mühendisleri Odası Müdürü Emre Metin, diğer meslek örgütlerinde mesleki denetime ilişkin bir sunum yaptı. Ardından EMO Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, mesleki denetime ilişkin hukuki ve uygulamadaki sorunları ele alırken, yargının mevzuat çerçevesinde değerlendirmelerini de örnek kararları sunarak anlattı.

Öğleden sonra EMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban Tat‘ın yönettiği oturumda çalıştayda dile getirilecek öneriler üzerinden rapor hazırlamak üzere katılımcı şubelerin önerdiği isimlerle bir komisyon oluşturuldu. Komisyon oluşturulmasının ardından "Önermeler" bölümüne geçildi. İlk olarak SMM Daimi Komisyon Başkanı Rüştü Bedikhan tarafından mesleki denetim çalıştayına ilişkin veriler içeren bir sunum yapıldı. Ankara Şube adına Hüseyin Mert Külahçı ve İzmir Şube adına Ali Fuat Aydın‘ın yaptığı sunumun ardından sırasıyla EMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan, Gaziantep Şube‘den İrfan Tuzcu, Eskişehir Şube SMM Komisyonu Başkanı Banu Akın, EMO Onur Kurulu Üyesi İsa Güngör, Denizli Şube‘den Arif Dönmez ve İstanbul Şube‘den Servet Kumsal konuştu.

Öğleden sonra yapılan oturuma katılan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil yaptığı konuşmada; EMO gibi kurumların yaptıkları yayınlara ve açıklamalara yer veren bağımsız televizyon ve radyo kuruluşlarının OHAL kapsamında karartılmasına tepki göstererek, "Hayat Televizyonu, İMC TV, Yön Radyo gibi 12 civarında televizyon ve radyo yayınının kapatılmasını kınıyor, protesto ediyorum. Bunlar FETÖ ile bağlantılı olmayan kuruluşlardır" dedi. Yine FETÖ ile bağlantısı olmayan ama açığa alınan öğretmen ve akademisyenlere yönelik de tepkisini dile getiren Yeşil,  "Mesleki denetim bizim kanayan yaramız" derken, 80 sonrasında örgütlülüğün yavaş yavaş eritilmesine yönelik adımlar nedeniyle bu hale gelindiğini kaydetti. 1980‘lere kadar mesleki denetim kapsamında mühendisin müteahhitle yaptığı sözleşmenin Oda tarafından takip edildiğini, tahsilatı da Odanın yapıp mühendise ödeme yaptığını, ikisi arasında bağ oluşturduğunu anlatan Yeşil, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"80‘den sonra örgütlülüğün yok edildiği ortamda üyemiz projesini getirmemeye başladı. TEDAŞ özelleştirmesinden sonra muhatap kalmadı. 21 dağıtım bölgesinde ayrı ayrı uygulamalar var. Yaklaşık 3 bin 500 SMM‘miz var. İlişkiyi organik hale getiremedik. Burada odamızın da üyemizin de eksiği var. SMM projesini odaya getirmelidir. Bu konuda bilinçli olmalıdır. İşletme sorumluluğunda da üye deyim yerindeyse kendi ayağına vurmuştur. Üyemiz sorumluluğunu aldığı  trafo merkezine gitmelidir. Mesleki denetimi yeniden aranır hale getirmek, hele de böyle bir iktidar döneminde çok kolay olmayacaktır. Dönüp SMM ile ilişkilere kafayı yormamız gerekiyor."

Serbest müşavir mühendislik hizmetlerinin yapı denetiminde olduğu gibi imza atma sürecine indirgenmesine karşı uyarıda bulunan Yeşil, Odanın bu noktada denetim yapamadığını, şubelerde tüm işlerde olamasa da kontrollere gidilmesinin sürecin sağlıklı işlemesine yardımcı olabileceğini ifade etti. Mesleki denetime ilişkin "kamusal denetim" vurgusu yapan Yeşil, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Mesleki denetim kamusal denetim ile bağını kurabilirsek adım atabiliriz diye düşünüyorum. Bu dönem genel kurulda alınan 2 kararla, Personel Belgelendirme ve A Tipi Muayene Kuruluşu, Test Ölçüm Merkezi hayata geçtiği takdirde mesleki denetimin de ivme kazanacağını düşünüyorum. Biz de yetkili kuruluş olacağız. Üye yavaş yavaş projelerini getirmeye başlayacaktır." 

Mesleki Denetim Çalıştayı‘nın ilk gün çalışmaları forum bölümüyle sona erdi.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 328


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.