MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK TESİSLERİNDE GÜVENLİK VE TOPRAKLAMADA YENİLİKLER-ALMANYA’DAKİ UYGULAMALAR SEMİNERİ DÜZENLENDİ



 
Şubemiz tarafından 21 - 22 Aralık 2016 tarihlerinde “Elektrik Tesislerinde Güvenlik, Topraklamada Yenilikler ve Almanya’daki Uygulamaları” Semineri düzenlendi. Söz konusu Seminer konusunda Uzman, Elektrik Tesislerinin Tasarlanması, Planlanması, Uygulaması ve Topraklama konularında çok sayıda bilimsel çalışması bulunan Almanya Biberach Üniversitesi Öğretim Üyesi Sn. Prof. Dr. İsmail KAŞIKCI tarafından verildi. Düzenlemiş olduğumuz bu Seminere Şubemiz Üyeleri yanı sıra TEİAŞ, TEDAŞ ve GASKİ Kurum Müdürleri ve çalışanları yoğun katılım sağladılar.
 

Seminerin ilk gününde TN ve TT sistemler, TT Sistemden TN Sisteme Geçiş, Doğalgaz Tesisat Topraklamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar, Y.G Tesisleri Topraklamasında Dikkat Edilecek Hususlar, Topraklamaya İlişkin Hesaplama ve Programları, Ölçüm Metotları anlatıldı. Seminerin bu bölümünde Sn. KAŞIKÇI Elektrik Mühendisi olan herkesin teorik bilginin yanı sıra yönetmelikleri, norm ve standartları bilmek, uygulamak, kaliteli ve güvenlikli bir elektrik tesisatı kurmak zorunda olduğunu vurgulayarak özetle şunları söyledi. "Bugün yürürlükte olan Topraklamalar Yönetmeliği, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ve Proje Hazırlama Yönetmeliğinin uygulanmasında hala sorunlar vardır. Mevcut yönetmeliklerin Uluslararası norm ve standartlardan tercüme edilmiştir ancak bu standartların ter tüm bölümlerinde çok önemli değişiklikler vardır, ancak özellikle Elektrik tesisleri alanındaki önemli normlar ülkemize maalesef hemen hemen hiç yansımamıştır. TSE ülkemizi IEC ve CENELEC`te temsil etmekte standartları tercüme etmektedir. Ancak bu çalışmalar pratiğe yansımamakta ve uygulamada zorluklar bulunmaktadır. Enerji Bakanlığı tarafından yayımlanan Topraklamalar Yönetmeliği eskimiş olup Yürürlükte olan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğini kullanmak ve uygulamak sakıncalıdır. Taslak halinde bekleyen Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği acilen ve tamamen yenilenip hemen yayımlanmalıdır. Meslek okulları ve Üniversitelerde yönetmelikler dersin bir parçası olmalıdır. Standartlar can ve mal güvenliği için en asgari kurallardır. Uygulanmaları zorunludur." dedi.

Türkiye`nin Eğitim sistemi ve Avrupada`ki Eğitim Sisteminin karşılaştırıldığı Seminerin 2. Gününde Almanya ve Avrupa`da ki Mesleki Uygulamalar, Mühendislik Eğitimi ve Yetkileri, Bilirkişilik Uygulamaları konuları başlıklarında sunum gerçekleştiren Prof.Dr.İsmail KAŞIKÇI bu konuda sorun ve çözüm önerilerini şu şekilde özetledi. "Teknik konularda eğitim veren üniversitelerde laboratuvarlar çok eskidir ve yetersizdir. Teknik kitaplar çok az olup Eğitmenler ve öğrenciler çeviri kitaplarını yanlış analiz etmektedir. Eğitim konusunda ana sorunlardan biri de, derslerin tamamen İngilizce verilmesidir. Avrupa`da olduğu gibi eğitim ana dilde verilmelidir, bazı dersler İngilizce olabilir. Üniversiteler sanayiden kopuktur. Yapılan bilimsel çalışmaların ülkemiz için yararı çok azdır. Mühendisliğe ayrılan bütçe, Tıp bilimine göre kat kat düşüktür. Bitirme tezlerinin (Lisans ve Yüksek Lisans) bilimsel düzeyi yükseltilmelidir. Ülkenin teknik ve ekonomik gelişmesine katkı sağlamayan kişilerin yayınladığı bildiriler, kişinin o konusunda uzman olduğu anlamına gelmez. Türkiye` de ki Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin ayrılması gereklidir. Mühendislerin kendi alanında 5 yıl sanayi tecrübesi olduktan sonra imza yetkisine sahip olmalıdır." dedi.

Seminer Şube hizmet binasının Elektrik Tesisat Kontrol ve Ölçümü yapılarak son buldu. Şube Yönetim Kurulu Başkanımız İslim ARIKAN düzenlenen Seminere vermiş olduğu katkılarından dolayı Prof.Dr.İsmail KAŞIKÇI`ya teşekkür plaketi takdim etti.

 

 

 

Dosyalar

BASIN (832 KB)

BASIN (2881 KB)

SUNUM (12068 KB)



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 584


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.