MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ULUTAŞ: “İZMİR’DE DE ELEKTRİK KESİNTİSİ RİSKİ VAR” (YENİ BAKIŞ GAZETESİ)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Yeni yıl öncesi başta İstanbul olmak üzere, Marmara Bölgesi’ndeki sanayi havzasında yaşanan elektrik ve doğalgaz kesintileri, akla benzeri kesintiler İzmir’de de olur mu? sorusunu getirdi. Özellikle yaz saati uygulamasına sene boyu devam edilmesi kararının ardından, elektrik tüketiminde ciddi bir artış yaşanan İzmir’in böylesi bir elektrik kesintisi tehdidiyle karşı karşıya olup olmadığını Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş’a sorduk.
 

"Kesinti Riski İzmir‘de de Var"
İzmir`de elektrik kesintisi anlamında durumun şimdilik bıçak sırtı gittiğini belirten Ulutaş, İstanbul ve çevresinde yaşanan kesintilerin, İzmir`de de yaşanma ihtimali olduğunu fakat şu an böyle bir durumun görülmediğini belirterek, "İzmir`de enerji tüketimi, Kocaeli, İstanbul, Sakarya havzasındaki tüketim kadar çok değil. O yüzden burada şimdilik bir denge tutturulabilmiş durumda. Ancak bu risk İzmir`de de yok değil. Bu risk aslında her yerde var. İzmir`de birtakım avantajlarımız var. Burada termik santrallerimiz, kömür santrallerimiz var. Onlar aksi bir durum olmadıkça yükü dengeleyebiliyorlar. Ama İzmir`de de böyle bir risk var" diye konuştu.

"İzmir`de Elektrik Tüketimi Yüzde 46 Arttı"
Yaz saati uygulamasının tüm sene uygulanması kararı ile birlikte, Türkiye`nin en batısında yer alan İzmir`de elektrik tüketiminde ciddi bir artış yaşandığını dile getiren Ulutaş, "İzmir`de, Ekim 2016`dan Kasım 2016`ya geçişte, enerji tüketimi yüzde 46 artmış durumda. Ciddi bir artış var. 2015`in Kasım`ından, 2016`nın Kasım`ına baktığımızda ise yüzde 11,4`lük bir artış var. Dolayısıyla bunun sebebi İzmir için yaz saati uygulaması. Sanayide ise enerji kullanımında artış yok" ifadelerini kullandı.

"Doğalgaz Santralleri Üretim Yapmıyor"
Yaşanan bu elektrik kesintileriyle ilgili birkaç faktör olduğunu ifade eden Ulutaş, "Yaz saatinin enerji tüketimini artıran bir boyutu var. Diğer taraftan da BOTAŞ`ın doğalgaz santrallerine, yüzde 90`lara varan doğalgaz kesintisi yaptığı, bu yüzden de santrallerin kapattığı bir gerçek. Şimdi, Türkiye`de doğalgaz santrallerinin çoğu Batı`da. Doğalgaz santrallerini kapatırsak biz çoğu ülkenin doğusunda hidroelektrik santrallerle elektrik üretmek ve bütün ülke boyunca bu enerji nakil hatlarıyla taşımak zorunda kalıyoruz. Şimdi siz enerjiyi Doğu`da üretip, büyük bir hat boyunca Batı`ya nakletmek istediğinizde, enerjinin yönü bu şekilde olduğunda, ister istemez mevsim koşullarının kötü olduğu durumlarda, hat kayıpları ve hatlarda yaşanan arızalar büyük çaplı kesintilere neden olurlar. Yani bu işin arkasında aslında özetle yaz saati uygulaması bir faktör ama daha önemli faktör şu: Şu an doğalgaz kesintisi olduğu için, doğalgaz santralleri enerjiyi kesmiş durumdalar. Üretim yapmıyorlar. O yüzden de ülkenin Doğu`da yoğunlaşan hidroelektrik santralleri üretim yapıp, enerji nakil hatları üzerinden Batı`ya enerji sevk etmek istiyorlar. Mevsim koşulları yüzünden de bu büyük hat boyunca yaşanan kesintiler, arızalar, sanayinin yoğunlaştığı Batı illerinde özellikle Kocaeli, İstanbul, Sakarya havzasında hala çözülemeyen enerji kesintilerine neden oluyor. Teknik açıklaması bu" dedi.

"Yaz Saati Uygulaması Değişecektir"
İlerleyen dönemde yaz saati uygulamasının değişeceği ile ilgili beklentilerinin olduğunu dile getiren Ulutaş, "Yani aklın yolu bir. Bu yanlış bir uygulama. Muhtemelen Enerji Bakanlığı yetkilileri burada gerçekten bir tasarruf olacağı düşüncesiyle, bu uygulamayı kalıcı kılmaya çalıştılar ama rakamlar ortada. Bizim umudumuz ve beklentimiz odur ki, bir an evvel bu yanlış uygulamadan vazgeçilsin. Önümüzdeki sene, 1972`den beri yapmakta olduğumuz yaz saati-kış saati geçişlerini tekrar yapalım. Beklentimiz ve umudumuz bu. Rakamlar ve sayılar aslında kendini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"Elektrikte Özelleştirmeden Vazgeçilmeli"
İstanbul, Kocaeli ve Sakarya havzasında yaşanan enerji kesintilerinin net bir şekilde bir gerçeği gözler önüne serdiğini belirten Ulutaş, "Net bir şekilde görüldü ki, elektrik enerjisi özel bir ürün. Bir doğal tekel. Yani üretildiği anda tüketilmesi gerek. Ve üretimi, iletimi ve dağıtımıyla üst düzey bir koordinasyon, merkezi bir plan gerektiren, dolayısıyla sanayinin temel girdisi olması ve bütün toplumumuzun elektrik temelli bir uygarlık olmamız nedeniyle, artık bunun serbest piyasada bir meta olmadığının, özel bir ürün olduğunun merkezi bir plan ve kamusal bir anlayışla, kamu eliyle bu elektrik enerjisi üretiminin yapılması gerektiğini anlamamız gereken bir ürün. Bir an evvel de özelleştirme politikalarından vazgeçilip, tekrar bir kamu otoritesinin burada tesis edilmesi ve ülke açısından çok büyük bir ekonomik, kültürel ve sosyal maiyeti olan bu özelleştirme politikalarından vazgeçilmesi lazım. Elektrik enerjisi alanı şu an yönetilemez hale geldi. Elektrik enerjisinin ikamesi yok, bunun yerine başka bir ürün koyamıyorsunuz. Artık bunun anlaşılması lazım" diye konuştu.

"Tasarruf Değil, İsraf"
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) daha önce elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı çalışmada, kış saati uygulamasından vazgeçilmesinin tasarruf sağlamazken tersine israfa yol açtığını ortaya koyduğunu açıklamıştı. Kasım ayında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıklar mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketiminde rekor artış yaşandığını belirten EMO yaptığı açıklamada, yaz saatinin kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

Elektrik Tüketiminde Rekor Yükseliş
TEİAŞ`ın elektrik tüketim istatistikleri baz alınarak Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan çalışmaya göre; kış saati uygulamasından vazgeçilmesi tasarruf sağlamadığı gibi tüketimi artırıcı bir etki yarattığı belirtildi.  Son 5 yılın Kasım ayı tüketimlerine bakıldığında bu yıl ilk kez elektrik tüketiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdiği ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştığı bildirildi. Kış saatine geçilmemesiyle elektrikte yaşanan tüketim artışının, yıllık tüketimi de yukarıya doğru ittiği belirtilen verilere göre, 2015 yılı Ocak-Ekim aylarında 221.2 milyar kilovat saat olan elektrik tüketimi bu yılın aynı döneminde 227 milyar kilovat saat ile yüzde 2.63 artış göstermişti. Kasım ayı tüketimiyle bu yıl yaşanan artış yüzde 4.09`a yükseldi.

Hane Kullanımları Arttı
Tüm bu veriler ışığında, hükümetin yaz saati uygulamasını kalıcılaştırıp, kış saatini kaldırmasıyla elektrik tüketiminde Kasım ayında manipülatif bir artışa neden olduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, "Özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkılmak zorunda kalınması hane tüketimlerini artırmıştır. Hükümet; hem yurttaşlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletişim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduğu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir" denildi.

GMT+2:30 Ve GMT+3:30 Tavsiyesi

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun noktanın GMT+2:30 olduğu ve yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesi tasarrufu artıracağı belirtildi. (ÖZEL HABER- SERCAN ÖZİPEKÇİ)
(Yeni Bakış Gazetesi, 5 Ocak 2017)



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

Okunma Sayısı: 18


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.