MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 SAMSUN ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AMASYA   ÇORUM   ORDU   SAMSUN   SİNOP 
 

 
SMM YÖNETMELİĞİ
 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
TOPRAKLAMA TEST ÇALIŞMALARI BAŞVURU FORMU
 
13. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
12. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
RÜGES'09 BİLDİRİLER KİTABI
 
MART 2009 ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ EKİ
 
SAMSUN KENT SEMPOZYUMU '08 BİLDİRİLER KİTABI
 
ORTA KARADENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU
 
ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
 
MOBİL KAPAK
 
ÇALIŞMA RAPORU
 

EMO Samsun Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 15.3

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SAMÇEP - ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DEĞERLENDİRMESİ



 
Samsun Çevre Platformu – SAMÇEP dönem sözcüsü Mehmet Özdağ tarafından 8 Şubat 2017 BUGÜN EMO Samsun Şubede; “SAMÇEP - Anayasa Değişikliği Değerlendirmesi” konulu basın açıklaması yapıldı. İlgili basın açıklamasına yazımız devamından ulaşabilirsiniz.
 

 

SAMÇEP - ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DEĞERLENDİRMESİ

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilerek Cumhurbaşkanının onayına sunulması ile ülkemizi referanduma götürecek süreç de başlamış oldu.

Siyasal sistemin kilitlenmesine yol açabilecek, siyasal rejimin topyekûn yeniden inşası anlamına gelen, pek çok alanda köklü değişiklikler içeren Anayasa değişikliği talebi çevre konusunda da çok ciddi sonuçlar doğuracak özellikler taşımaktadır. 

Referandumdan "hayır" çıkmaması halinde çevre mevzuatı açısından Cumhurbaşkanı hangi yetkilere sahip olacak?

Samsun`un çevresel, doğal, ekolojik, sosyal,  tarihsel, kentsel ve kültürel değerlerinin korunması amacıyla çalışmalarını sürdüren Samsun Çevre Platformu – SAMÇEP`in Anayasa değişikliği önerisine bakışı iki temel başlık altında değerlendirilmektedir;

1 • Madde 80: OHAL kararnameleri kapsamında Meclis`ten aceleyle geçirilerek yürürlüğe giren kamuoyunda Madde 80 olarak bilinen 6745 Sayılı Kanun, doğa ve yaşam alanlarına en büyük tahribatı yaratacak olanıdır.

Bakanlar Kurulu`nu TBMM`nin üstünde tutarak "stratejik" gördüğü projelerde tabiat varlıkları ve SİT alanlarına yapılacak yatırımlar için tüm bürokratik mekanizmaları ve yasal mevzuatı (Orman Kanunu, Kıyı Kanunu, Mera Kanunu, ÇED mevzuatı vs..) ortadan kaldırabilecek geniş yetkiler veriyor(du).

Bakanlar Kurulu`nu TBMM`nin üstünde tutarak tüm diğer bürokratik mekanizmaları (Orman Kanunu, Kıyı Kanunu, Mera Kanunu, ÇED mevzuatı vs..) ortadan kaldırabilecek geniş yetkilerle donatan bu madde; hükümetin stratejik proje olarak tanımlayacağım tüm yatırımları hızlandırarak, tabiat varlıkları ve SİT alanlarına yapılacak yatırımları tüm denetim mekanizmalarının dışında tutmayı hedeflemekte (idi). 

Madde 80 ile ticarî yatırımların ‘stratejik gerekliliği ve aciliyeti` bağlamında, Türkiye`nin dereleri, kıyıları, denizleri, ormanları, ovaları, yaylaları, Bakanlar Kurulu‘nun keyfine, her şeye para gözüyle bakanların insafına terk edilebilecektir.

Yine aynı yasayla bu yatırımlara Kurumlar Vergisi ve Gümrük Vergisi muafiyeti ile Gelir Vergisi stopajı teşviki tanınacak, Hazine arazilerinin kırk dokuz yıllığına bedelsiz tahsisi sağlanacak, Söz konusu yatırımlar pek çok dokunulmazlığa ve teşvike sahip olacaktır. Bu kanun, Bakanlar Kurulu`na TBMM`den üstün yasama, bakanlıklardan üstün yürütme yetkisi veriyor (idi). 

Eğer Anayasa değişikliğine "hayır" denilmez ise bu yetkilerin hepsi cumhurbaşkanı tarafından tek başına kullanılacak. Yani Termeye İthal Kömürlü Termik, Suluova`ya Yerli Linyitli Termik, Sinop`a Nükleer Santral gibi çevresel tahribatı çok büyük olan yatırımlar Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile hayata geçirilecektir.

2 • ÇED Yönetmeliği: OHAL`in ilk saatlerinde (bir gün bile beklemeden) ÇED süreçlerinin hızlandırılmasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından açıklamalar yapıldı. OHAL koşulları doğa talanı için fırsata çevrilirken, ÇED raporlarına jet hızında onaylar verilmeye başladı. 

İlk kez 1993`te yayımlanan ÇED Yönetmeliği, AKP iktidarları döneminde yedi kez ana değişiklik olmak üzere yirmiye yakın değişikliğe uğradı. Delik deşik edilen ÇED Yönetmeliği`ndeki değişikliklerle yeni rant ve talan kapılarını açan çevre felaketleri artarken, işletilmeyen ya da mahkeme kararlarına rağmen eksik/yanlış işletilen ÇED uygulamaları Türkiye`de çevre davalarının ana gündemini oluşturdu. 

Eğer Anayasa değişikliğine "hayır" denilmez ise  zaten uygulama aşamasında ciddi sorunlar yaşanan ÇED`ler tamamen etkisiz ve işlevsiz hale getirilecektir. Cumhurbaşkanına tanınan kararname çıkarma, kanunların uygulanmasına dair yönetmelik düzenleme yetkisi, çevre koruma mevzuatının dengeleyici ve denetleyici etkisini tamamıyla ortadan kaldıracaktır. 

Cumhurbaşkanı tek başına bu yetkileri kullanırken, onu kim denetleyecektir?

Değişiklikle birlikte; yasama organı olan TBMM`nin yürütme üzerindeki denetim yetkisi ortadan kalkarak sadece bilgi isteyebilecektir. TBMM`nin önemli denetleme yolu olan güven oylaması ile hükümetin düşürülmesini sağlayan gensoru artık olmayacaktır. Cumhurbaşkanı yardımcıları sadece kendilerini atayan cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacakları için Cumhurbaşkanı ile birlikte yardımcıları da denetimsiz hale getirilecektir.

Hukukun temel ilkelerinden biri, her sözleşmenin kötülüklerin önlenmesine yönelik tedbirleri öncelemesidir. Anayasa toplumsal bir sözleşmedir. Ancak bize önerilen toplumsal sözleşme değişikliğinde kötülükleri önleyici hiçbir düzenleme yoktur. 

Sonuç olarak;

Mevcut durumda hiç olmazsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanlarının süzgecinden geçen yönetmelik düzenlemeleri, yargı denetimi ve mahkeme kararları ile ÇED süreçleri işletilerek çevre mücadelesinde zor da olsa bir takım kazanımlar elde edilebilmektedir. 

Anayasa değişikliği Türkiye`nin insanları ile birlikte, çiçeğini, böceğini, ormanını, nehirlerini, dağlarını, ovalarını, doğasını, yaşam alanlarını yakından ilgilendirmektedir. Şimdi tüm eksiklerine rağmen var olan anayasal güvenceleri savunmak zorunluluk halini almıştır.

SAMÇEP kuruluş amacı gereği;

Yaşamı savunabilmek için Anayasa Referandumuna HAYIR demektedir.

08.02.2017

SAMÇEP

 

Dosyalar

(758 KB)



ELEKTRİK FATURALARI NEDEN, NASIL ZAMLANDI?

12.02.2015
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 51


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.