MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

CUMARTESİ SÖYLEŞİLERİ: BÜYÜK ELEKTRİK DEVRİMİ


HABER


 
Şubemiz Sosyal İşler Komisyonu tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen Cumartesi Söyleşilerinin 18 Şubat 2017 tarihindeki konusu Osman Bahadır`ın sunumuyla Büyük Elektrik Devrimi oldu. Şubemiz Alaettin Anahtarcı - K. Tülin Aydın Eğitim Merkezinde yapılan ve üyelerimizin ilgiyle takip ettiği söyleşide, 1700`lü yıllarda başlayan elektriğin tarihsel gelişimi ve yaşamımızda yol açtığı değişiklikler değerlendirildi.
 

Gazeteci-yazar Osman Bahadır konuşmasında, elektrik devrimi olarak kastedilen şeyin 1785 yılı ile 1873 yılı arasındaki 88 yıllık dönem için yapılan bir adlandırma olduğunu belirterek; "88 yıllık bir sürenin bir devrim için uzun olduğu düşünülebilir fakat bilim tarihimizin 2.600 yıl olduğu düşünülürse yüzde 3 lük bir dönemine karşılık geliyor. Bu öyle bir dönemki süresi bakımından değil, içeriği bakımından kendisinden önceki dönem ile sonraki dönem arasında çok farklı iki dönem var" dedi. 

Bahadır, 88 yıllık dönem öncesine bakıldığında Thales tarafından elektrik hakkında ilk bilginin kehribarın hafif cisimleri çektiği ve bazı madenlerin çekme özelliğinin keşfedildiğini belirterek; "Elektrik tarihi Thales ile başlamıştır fakat bu bir gözlemden ibarettir. Biz bu Thales‘in düşüncelerini 300 yıl sonra Aristoteles in yazımlarından öğreniyoruz" dedi. 

1900 yıl boyunca Thales‘ten sonra hiç bir gelişme olmadığını belirten Bahadır "1660 yılında Otto von Guericke tarafından kükürtten oluşan küre şeklinde bir cismin kayışlı bir makina aracılığıyla elektriksel yük üreten mekanizmayı oluşturuyor. Cisimlerin sürtünmesiyle de statik elektrik elde ediliyor. Bundan 70 yıl kadar sonra Stephen Gray, ipek, cam, metal, çubuk ve benzeri cisimlerin ardarda iliştirip elektriğin bu cisimler aracılığı ile ilk kez statik elektriğin iletilebileceğini gösteriyor" dedi.  

1740‘lı yıllarda Benjamin Franklin, leyden şişesini gökyüzündeki şimşeklerden yararlanarak yüklemeyi başardığını belirten Osman Bahadır, "Hayati tehlikesi olan bir deneyi yapan Benjamin Franklin bu sayede paratöneri bulmasına yol açıyor ve 18. yüzyıl ortasından itibaren Amerika‘da de paratoner hızla yaygınlaşıyor. 1785 yılında ise Fransız fizikçi Augustin de Coulomb‘un elektrikli cisimler arasında bu elektrikli cisimlerin yüklerindeki farklılıklarına göre birbirlerini ittikleri ve çektiklerini ortaya koyması ve bu itme ve çekme kuvvetinin de bu cisimlerin arasındaki mesafe ile ters orantılı olmasını ileri sürmüştür. Bu çok önemli formülasyon sayesinde elektrik ilk defa ölçülebilir bir nitelik kazanıyor. ve elektrik aynı zamanda bir bilim dalı haline gelmeye başlamış oluyor" dedi.

15 yıl sonra 1800 yılında sonra Alessandro Volta‘nın geliştirdiği ilk elektrik pili olan, devamlı olarak elektrik akımı yaratan Voltaik pili icat ederek sürekli akım elde ediliyor ve elektrostatik çağı bitmiş oluyor. Volta‘nın pili icadı ile çok önemli bir dönüm noktası ve birçok deney bu pil sayesinde yapılabilir hale geliyor.  

Tarihsel anlatımın ardından soru cevap şeklinde ilerleyen söyleşi Osman Bahadır‘a teşekkür plaketinin verilmesiyle sona erdi. 

Söyleşinin video dosyasını izleyebilirsiniz.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


KOMİSYON BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

ELEKTRONİK MDK ÜYE TOPLANTISI

679. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYDİK

DUYURU

TİP ŞİŞLİ İLÇE YÖNETİM KURULU`NDAN ŞUBEMİZE ZİYARET

19. İLTEK GÜNLERİ`NDE ŞUBEMİZ STANDI AÇILACAK

IŞIK ÜNİVERSİTESİ`NDE `NESNELERİN İNTERNETİ VE OTOMASYONU` SEMİNERİ

693. GÜNÜNDE #ADALETNÖBETİ`NDEYDİK.

ADALET NÖBETİ`NDE 700. GÜN

YAŞASIN 8 MART

Okunma Sayısı: 444


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.