MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO’DAN YÖK’E YAZI


HABER


 
EMO, üniversitelerin Elektrik Mühendisliği ile Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olanların kamuya personel alımlarında yaşadığı sorunlara ilişkin olarak Yükseköğretim Kurumu’na yazı gönderdi. YÖK’ün Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunlarının aldığı derslere bağlı olmaksızın Elektrik Mühendisliği unvanıyla kamunun personel almasına yol açacak yazısına itiraz eden EMO; can ve mal güvenliği riski yaratılmaması için işbirliği yapılması çağrısında bulundu.
 

 

Kamuya Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü`nden mezunların alımında yaşanan sorunlara ilişkin olarak EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil imzasıyla; 21 Mart 2017 tarihinde YÖK`e yazı gönderildi. Bilgi için ÖSYM, Devlet Personel Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TBMM Dilekçe Komisyonu, Üniversiteler Arası Kurul, Üniversite Rektörlükleri ile TEDAŞ Genel Müdürlüğü`ne de gönderilen yazıda; 2010 yılından beri konuya ilişkin yapılan yazışmalar ile yargı sürecine ilişkin bilgi verildi.

YÖK`ün 16 Aralık 2010 tarihli "Elektrik-Elektronik Mühendisliği diplomasının Elektrik Mühendisliği diplomasına denk olduğu, söz konusu bölüm mezunlarının aynı koşullarda KPSS Kılavuzu`nda tercih hakkına sahip oldukları ve elektrik mühendisi hizmeti yapabilecekleri" yazısına ilişkin EMO`nun 11 Ocak 2011 tarihli yanıtı anımsatıldı. Bu yazıda EMO, soruna ilişkin olarak şu temel görüşleri dile getirmişti:

"Genel olarak elektrik-elektronik mühendisliği eğitimindeki elektrik mühendisliği derslerinin ağırlığı yetersiz olup, bazı üniversitelerde elektrik mühendisliği derslerine hiç yer verilmemektedir. Bu nedenle birçok Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinden sadece Elektronik Mühendisliği eğitimi almış mühendisler mezun olmaktadır.

Tarafınızca alınan karar mühendisleri eğitimini almadıkları elektrik tesislerinde çalışmayı gerektireceğinden bu durum can ve mal güvenliği açısından tehlikeli sonuçlara neden olabilecektir.

Çoğu kamu kurumu, elektrik-elektronik mühendislerinin elektrik unvanını görmezden gelmekte; elektronik mühendisi saymakta,  bunun yanında gerçekten elektrik mühendisliği alanında eğitim almış olan elektrik-elektronik mühendisleri bu eşitsiz durumdan olumsuz etkilenmektedir.

En doğru çözüm, üniversitelerin vermiş oldukları diplomalarda, elektrik ya da elektronik mühendisi unvanının, verilen eğitime göre tek başına belirtilmesi ya da tüm Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinde eşdeğer eğitim sağlanarak, bu bölümlerden mezun olanların hem Elektrik hem de Elektronik Mühendisliği alanında bütün donanıma sahip kılınmalarıdır.

Elektrik Mühendisleri Odası, üniversitelerin müfredatında elektrik mühendisliği için en azından bulunması gerekli dersleri ders durum belgesinde (transcriptinde) arayarak, ders programlarının oluşmasında belirleyici etken olmaktadır. Devlet Personel Başkanlığı atamalarında transcript incelemesi yapılması veya EMO`dan görüş alarak meslek tanımlamaları yapılması haksızlıkları azaltacaktır."

Yargı sürecine ilişkin de EMO`nun SMM Yönetmeliği ile diplomasında birden fazla unvan bulunanlara verilecek SMM belgelerinin türünü belirlemeye yönelik olarak üyelerin transcriptlerini inceleme ve aldığı derslerin yoğunluğuna göre elektrik veya elektronik SMM belgesi verme yetkisinin hukuka aykırı olmadığının belirlendiği kaydedildi. Ancak bu belirlemenin serbest çalışanlara yönelik olduğu, kamuya ilişkin alımları düzenlemediği anımsatıldı.

EMO`nun daha önce yazdığı yazıda yer alan bu bilgilerden sonra YÖK`ün 20 Mart 2011, 4 Haziran 2014 ve son olarak 3 Şubat 2017 tarihli yazılarında yer alan kamuya personel alımlarına ilişkin "eşdeğerlik" vermeye yönelik kararının; mühendislerin istihdamı sorununa getirilen "geçici çözüm"le yeni mağduriyetler doğurduğuna dikkat çekildi. "Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektronik, Kontrol ve Elektronik-Haberleşme Mühendislerinin ünvan kullanımı ve yetkilendirmeleri ile ilgili olarak detaylı çalışmalarımız ve yönetmelik düzenlemelerimiz mevcuttur" denilen yazıda, sorunun çözümü için EMO`nun her türlü görüşme ve işbirliğine açık olduğunun altı çizildi. Yazıda, "…kurulunuzun karar almadan önce görüşümüze başvurmasının ileride doğabilecek kazalar ile can ve mal kayıpları açısından önem taşıdığını ifade etmek isteriz" denildi.

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 5447


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.